111та италианска тема

• 43 669
  • 749
  •   1
Отговори
# 570
FFR, няколко пъти Google ме е пращал към този форум и съм се зачитала: http://www.alfemminile.com/world/communaute/forum/forum0.asp
Ако искаш, погледни го. Нищо особено като цяло. Същият кокошарник като тук. Simple Smile

# 571
Благодаря ви много за информацията   bouquet     Аз се интересувах  не за да се запиша, а защото в България основно се занимавах с организиране и водене на различни занимания и се питах дали след няколко месеца, като науча много по-добре италианския, няма да мога да работя допълнително и това  Simple Smile  Ще проуча още нещата, сигурно ще трява да се свържа и с италианската федерация по ушу, за да ми признаят дипломата от НСА за треньор.
А как правят рекламата на курсовете - идват на родителски срещи (предполагам и тук има такива) или раздават листовки и лепят плакати  Grinning

# 572
  • la Città Eterna
Основно раздават листовки по улиците, пред училищата, слагат ги по чистачките на колите и по пощенските кутии, или лепят съобщения по стълбовете, витрините на магазините, входовете на училищата. Пробвай да говориш със собственици на палестри, събери си малко реклами на спортни клубове като видиш разхвърляни из квартала и се срещни с тях. Jufka преди време разказа нейната история как си  е намерила работа като учител по танци, звучеше като приказката за Пепеляшка - обиколила е доста, докато й поверят няколко часа седмично в някаква палестра, после са видели, че е добра и са я поканили и на други места. Има  и разочарование, че е разработила учебен план за някакво училище по някаква програма - откраднали са й плана, но са сложили друга жена да води уроците, при това нейна курсистка, с незначителен брой посещения на курса й... И това го има за съжаление...
Така и така ти написах значителен списък от места, където може да се получи информация за подобни курсове, ти пък питай на същите места дали не може да ти предложат работа...

За признаването на дипломата - първо трябва да е преведена и легализирана. Минава се и през заверка в МОН. После, може да ти поискат Dichiarazione di valore, за което питай в Италианското посолство в София, става и по телефона да им се обадиш, госпожата е много учтива - прочети от 11 точка надолу http://www.ambsofia.esteri.it/Ambasciata_Sofia/Templates/Pagina_ … INT=NoModifyGuest. След което евентуално може да ти се наложи да държиш приравнителни изпити в Университета в Перуджа (на мен поне така ми обясниха в тукашния вариант на Министерство на образованието). Ама в твоя случай може и да не ти се наложи, все пак палестрите не са държавни институции и може да имат по-малки изисквания.

Успех, wei xi, и да се похвалиш после!

Последна редакция: ср, 22 сеп 2010, 13:12 от Abies

# 573
FFR, няколко пъти Google ме е пращал към този форум и съм се зачитала: http://www.alfemminile.com/world/communaute/forum/forum0.asp
Ако искаш, погледни го. Нищо особено като цяло. Същият кокошарник като тук. Simple Smile
В далечната 2001 година, това беше първият ми досег изобщо с явлението "форум"   Grinning

# 574
Abies, благодаря за информацията и пожеланията   bouquet   Това все пак са по-далечни планове, просто правя предварително проучване  Simple Smile   
За сега работата на баданте ме устройва идеално, защото имам много свободно време за учене и нямам никакви разходи - осигурени са ми и жилището и храната. Пък и моята баба е интелигентна и възпитана жена, е има си своите странности, капризи и прояви на характер, но пък и аз като стана на 89 години (ако въобще докарам до тая възраст) кой знае какво чудо ще съм  hahaha Двете сме си сами в голям апартамент с хубав изглед към Везувий от едната страна и връх Монте Фиате от другата. Морето не се вижда, но пък е на 10-15 минути пеша и винаги когато сутрин излизам да пазарувам мога да отида на брега и да го видя  Simple Smile Условията са добри, направо съм си късметлийка, като слушам другите българки тук при какви условия работят направо се чусдя как са се съгласили. Ама и те си имат вина до някъде - може ли 5-6 години да живееш в Италия и все още когато говориш всичките ти глаголи да са в инфинитив - без спрежения, без времена  Shocked Ако не знаеш добре езика как ще прочетеш какви са ти правата и ще преговаряш с работодателя за тях  Shocked
Така че за сега оставам тук, пък след няколко месеца ще видим. Харесала съм си Генуа и бих искала да се установя там, но всичко е въпрос на бъдеще  Simple Smile
п.п. - тук има ли мами от региона на Генуа

# 575
Нашата баданте, като дойде не знаеше 2 думи на италиански. Но т.к е румънка хващаше туй онуй.
За няколко месеца проговори тази жена, при все, че свекър ми беше неконтактен.
Четеше си един речник и една граматика, телевизора по цял ден и така проговори на някакво ниво.
Докато беше до него беше лесно. Всмисъл, че той беше на легло, неадекватен, по 20ч. дневно спеше и грижите по него бяха фиксирани много.  2 часа на ляво, 2 ч. надясно.. и така, имаше едни трудности. По цял ден беше свободна, беше се побъркала, защото много активна жена иначе - тука идваше да чисти и подрежда, подредила ми е цялата къща тя. Като не мога да си намеря нещо й се обаждам да я питам къде е. После се беше фиксирала в градината. Всеки ден си имаше някакви планове в главата. После по едно време беше решила да плете...
Сега изведнъж мн. се обърна палачинката - други трудности! човекът, к гледа е в по-ранен етап от същата болест.. не мигва, ни денем, ни нощем с него. Решава, че смокини му се берат в 3ч. през нощта, мед събира, не знам си какво. Иска да излиза, не иска да излиза. Сложат ли го да легне след 10 мин се е наспал и иска да става, ама не може и така тя нон стоп е до него.
Не може да се изкъпе, вика сина му за 10 мин да дойде да го гледа, за да може да се изкъпе.
Мн. ми е жал, защо нямам пари за баданте .. да си я взема.

Да ви споделя нещо.. Пак покрай жената, разтребвала оттатък и наредила като чеиз всичко - чаршафи при чаршафи, кърпи при кърпи и прочие. Нови-стари:))) Голяма е организаторка. Мъжът ми каза, че майка му била в заеми по едно време, за да прави чеиз за него il corredo Shocked ( вие чували ли сте такова нещо). Та от тези неща, които са нови, аз нищо не мога да харесам, други времена просто. И сега се чудя какво да правя - да ги взема ли, да не ги ли взема. Защо да взимам нещо, което никога няма да сложа, а и да ги дам на Каритас примерно ми се струва много непочтително към нея... свен да ги прибера и един ден да ги шитна на снахата примерно hahaha

# 576
  • la Città Eterna
Лени, за пръв път го чувам това за чеиза, та се разтърсих в нета и попаднах на тази статия http://www.infomatrimonio.it/per-chi-ama-la-tradizione-il-corredo-della-sposa.htm  и http://www.donnad.it/pagine/Rubriche-Area-Spose-I-Preparativi-Il-corredo.aspx
Само дето пише, че се приготвяло за женските чеда, не за мъжките. Нещо много странни разбирания е имала твоята свекърва. Като чета, все хубави работи включва - хавлии, чаршафи, покривки, халати, чехли... е, и бельо. Да кажем, че само последното не можеш да ползваш, ама на останалите какво им пречи да си ги ползваш. Пък ако наистина толкова те дразнят, запази ги и след време може и наистина да ги подариш, сигурно италианките биха ги оценили по-различно от теб...

Последна редакция: ср, 22 сеп 2010, 23:37 от Abies

# 577
ха-ха, да знам, тя нали е била с 2ма сина, явно обаче е имала желание жената:)
В интерес на истината нещата от километри се вижда, че са качествени, едни везанки такива чаршафчета, калъфки:)
Не ме дразнят, мило ми е, само че не знам нито къде да ги сложа, нито каво да ги правя.. Ще видим.

# 578
Момичета ,имам едно питане ,дано някоя от вас успее да ми помогне.
Как се прави кръщене на дете в католическа църква,по-точно ме интересува какъв и кой за кръстник се взима и още по-точно може ли да е един,мъж,разведен,католик и с различно име от детето?

# 579
Какво означава "с име,различно от това на детето"
имам един познат ,който сега ще крьщава двете си близначета и ще го питам.

10 сент, и аз имам някои неща и отчитам колко са по-качествени от днешните.Дьржа ги на място дето да не ми пречат.И аз мисля като Абиес,че италианките ще ги оценят повече .

БарбаБео, и аз го знам този сайт,ама не ми харесва. Абе никой ли не знае някой друг?

# 580
FFR, ами попитай директно "гадинките" къде се разписват. Simple Smile)))

Сега си обяснявам пристрастието на свекърва ми към колосани и везани чаршафи, които не използва, седят непокътнати в дебелите си картонени кутии и складира в цели 2 (!!!) гардероба. На око, стурва ми се, че има над 30 комплекта.

Да ви попитам, чували ли сте неаполитанска чалга? Когато гледах филма "Гомора", често за фон вървяха разни чалги, досущ като нашите. Извън този филм, никога не съм чувала такава музика и ми е интересно под каква форма съществува реално, разпространена ли е много?
Ето тази песен например е във филма: ALESSIO-ma si vene stasera.

# 581
Аз като първа неаполитанка  Joy Joy Joy  - да отговоря. По точно да дам няколко линка -

http://www.sibir.bg/index.php?page=displayTopic&id=3673&tid=91908

http://www.vmusic.bg/tag/%D0%9D%D0%B5%D0%B0%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0 … D0%BF%D0%BE%D0%BB

Неаполитанската музика е много популярна и характерна - не можеш да я сбъркаш с друга. Пее се на неаполинаски, който няма много общо с италианския - това вече от личен опит го знам  hahahaВ интерес на истината и на мен малко ми прилича на нашата чалга  hahaha  Тук хващам на кабелната един неаполинаски канал само с такава музика - то и клиповете са им точно като на нашата чалга  hahaha  Аз знах за нея още в България благодарение на една много готина група във Фейсбук -  "За любителите на италианската музика"

# 582
Чували сме я , естествено, неаполетанската чалга, но се съмнявам извън района някой да я слуша. Обикн. се слуша от н. простолюдие - невежи, невъзпитани и доста груби и нахални индивиди. Не се правя на класист или расист, ама са си такива, не знам с какъв термин да ги определя. Пополани им казват тук. Като мине някоя Смарт с отворени прозорци и надуто до дупка радио с подобна музика -  Sick. Определено е много различна от класическата неаполитанска неомелодична традиция, която е ценена и слушана в цяла Италия /аз лично и нея не харесвам кой знае колко, но има и доста хубави парчета/ - като Luna rossa, Maruzzella, Tu vuo' fa' l'americano, Torna a Surriento, Te voglio bene assaj,  'O surdato 'nnammurato, o sole mio......

# 583
Как се прави кръщене на дете в католическа църква,по-точно ме интересува какъв и кой за кръстник се взима и още по-точно може ли да е един,мъж,разведен,католик и с различно име от детето?
Поговорете със свещеника, той ще ви даде насока, но не смятам, че има проблем за мъжа, който сте избрали. Все пак, на първо място трябва да се вземе предвид вашият избор, аз поне бих настявала за това.

# 584

Мъжът ми беше "...разведен,католик и с различно име от детето", когато преди близо три години стана кръстник на племенника ми.

Общи условия

Активация на акаунт