111та италианска тема

  • 43 676
  • 749
  •   1
Отговори
# 540
  • Мнения: 1 545
Добре дошла и от мен!

# 541
  • la Città Eterna
  • Мнения: 375
Здравейте, ние се върнахме от "ваканция". Мястото беше страхотно, близо до Венеция, но пък настаняването в нещо като фургон с климатик  Shocked На всичкото отгоре, скъпия настоя да поканим майка ми и брат ми, та така 5 човека се бутахме в безумно тясно, мръсно и смрадливо фургонче, а за да угодя на капризите му, трябваше да тичам след всички да забърсвам със салфетки мокри и кални стъпки, защото в сянката на пиноите нищо не съхнеше - нито измит под, нито изпрани дрехи... Обиколихме Венеция, Верона, Падуа, даже на връщане се спряхме и във Флоренция, по желание на брат ми... Днес приключих с изпирането и изглаждането на последните неща от пътуването и гостуването на близките ми и се чувствам наистина щастлива в къщи. Готвим малката да тръгва във втори клас от понеделник. И се боря с мързела й да довърши последните няколко приказки от втората книжка с домашни за ваканциите. Много съм възмутена от италианската образователна система. Освен предишните ми забележки, сега се добавя и ужаса, че децата са принудени да попълнят една книжка от 120 страници с упражнения върху целия изучаван материал от първи клас, плюс да прочетат една книжка с приказки (от 60 страници плюс 20 страници с въпроси относно прочетеното). Ако знаех, че са такива правилата, сигурно нямаше да се съглася със скъпия да организираме толкова пътувания и ангажименти това лято. Сега едва се вместихме, а борбата с ината на малката унищожи и последните остатъци от нянакво време за почивка за мен. В неделя идва още една гостенка (приятелка) за около седмица, така че сигурно пак няма да се вясвам във форума.

Видях, че сте обсъждали ученето на италиански. Споменавала съм ви, че учителките на дъщеря ми в предучилищната ме насочиха към езикови курсове за възрастни, които организират определени училища. Много съм доволна. Още след първата година говорех сносно италиански, а след втората се явих и на изпит CELI-4. Курсовете са безплатни, предполагам, че информация може да се получи от което и да е училище или от общината. Казват на училището (освен името му) CTP №...., т.е. Centro Territoriale Permanente per l'istruzione e la formazione in età adulta. Търсете в гугъл "Corso di Italiano per stranieri", предлагат и различни други безплатни курсове не само за чужденци, но и за италианци - рисуване, компютърна грамотност, обучение за диплома за средно образование (8-ми клас), езици, история и изкуство, фотография, приложни занаяти... Всяко училище предлага различни неща, в Рим поне са много, за останалите градове не знам, но предполагам, че все има нещо подобно.

# 542
# 543
  • ...до морето..
  • Мнения: 75
.... обучение за диплома за средно образование (8-ми клас)...

Само уточнение: СТР ( Centro Territoriale Permanente) подготвя само за изпити за Licenza media -  основно образование.

# 544
  • la Città Eterna
  • Мнения: 375
Основно му викат в България, това media, не се ли възприема като "средно" в Италия?!

Между другото, ако някой реши, че иска да държи такива изпити, материалът е това, което се учи до 4-ти клас в България.  Достатъчно е задоволително познание на езика, няколко посещения на уроците по всяка от дисциплините, за да се запознаете с преподавателите и да се ориентирате какво включва, и най-вече какво НЕ включва този изпит. Много е далеч от това, което в България се учи до 8-ми клас, самият изпит е пълна пародия, макар че отношението към него е като към нещо много сериозно. Сертификатът за него се получава цяла година по-късно, докато мине бюрокрацията около издаването му. Нямам идея защо ме накараха да отида на това чудо, сигурно за да трупат бройка обучаеми, на които са предоставили услугата и да получат по-висок резултат при преценка за финансирането за следващата година.

Записването за всички подобни курсове започва в момента. Включително италиански за чужденци. За някои е възможно и по-късно през годината, но примерно за terza media след януари отказват да те включат, защото "нама време да посетиш достатъчно уроци и да се подготвиш за изпита"...

# 545
  • Мнения: 37
еххх Рим... спомени ....

# 546
  • Варна
  • Мнения: 1 231
Привет на италианките! Wink

Влизам при вас със следната молба - обожавам спагети, но приготвянето на соса ми отнема доста време и ми хрумна, че може би е възможно да се консервира по някакъв начин. Идеята ми е да имам за зимата някакво количество готов сос, който аз съм си направила, та когато не ми достига времето, да не се отказвам от спагетите.
Реших да не питам в готварския, а да дойда при извора...
Дано някой ми помогне за поредната измишльотина! Flutter

# 547
  • Мнения: 5 710
По-скоро  отговаря на  прогимназия, която нашата обр. с-ма няма вече. Поне така мисля, де, не съм запозната.

рия!
аз не знам какъв съм извор, но правя най-кретенското сосче за спагети и паста, нещо като сос болонезе, който отнема има няма 5-6 мин. В зехтин запърж. скилидки чесън и вадя, добавям кайма, после доматено пюре, подправки. И къкри малко. Купувам по-концентрирано пюре, не съвсем течно, за да не се налага много да го държа, не обичам да пръска и т.н. така че при първата пръска го изкл.

Иначе, мисля, че не е проблем да си направиш сос какъвто искаш и просто да го стерилизираш в бурканчета. Само че трябва да питаш спецовете колко минути, може би заради месото да го вариш повече.



# 548
  • Варна
  • Мнения: 1 231
Лени, ти пък, знам те аз, че си профи в готвенето. Flutter

Аз го правя по същия начин, но месото не е задължително.
Просто взех хубави домати от едно село и ми се искаше да ги направя за зимата и щом, така и така се прежалвам да правя зимнина, реших направо да имам готов сос.
Обаче, наистина ме притесняват някои моменти със стерилизирането и започвам да обмислям да ги направя на по-концентрирано пюре, каквото ти използваш... Thinking

Имам спомен за един италиански филм, в който семейството се събираше да прави точно такъв сос за зимата и се надявах да сте го пробвали...

# 549
  • Мнения: 5 462
В един сайт имаше видео рецепта точно за такъв сос.Ще го потърся и ще ти го изпратя .
Уффф намерих го най сетне.
http://www.lacucinaitaliana.it/default.aspx?idPage=2211
има и много други интересни видео рецепти.
http://www.lacucinaitaliana.it/default.aspx?idPage=1585

Последна редакция: пт, 10 сеп 2010, 18:25 от Markrit

# 550
  • Варна
  • Мнения: 1 231
Чудесно, отивам да гледам... Hug

# 551
  • Мнения: 5 710
Според мен за по-концентриран доматен сос ти трябват индустриални количества домати.
Аз от половин тенджера домати накрая, като се изпари водата нищо не остава ....
Ама ако си ентусиастка, действай, щом няма месо да слагаш си го направи като обикновени домати. ( отново не знам колко минути се стерилизират, но сигурно не много, питай някоя съседка:-)

# 552
  • Мнения: 6 909
Здравейте.

Включвам се на първо място, за да уточня, че мен никакво червено знаме не ме е родило!!


Риа, Simple Smile аз нищо не разбирам от готвене, но съм чувала от една италианска жена, че си прави сос рагу, по-сух - слага кайма и не много дом. сос, оставя да къкри дълго, докато водата от доматите се изпари почти цялата, после разпределя на дози в кутийки и замразява във фризера. Когато извади дозата и размрази, стопля на котлон, прибавяйки още малко дом. сос от консерва и накрая всичко е точно. Не съм пробвала лично, но жената много съзаклятнечиски ми го разказваше Simple Smile, сигурно става добре.

# 553
  • Варна
  • Мнения: 1 231
Според мен за по-концентриран доматен сос ти трябват индустриални количества домати.
Аз от половин тенджера домати накрая, като се изпари водата нищо не остава ....
Ама ако си ентусиастка, действай, щом няма месо да слагаш си го направи като обикновени домати. ( отново не знам колко минути се стерилизират, но сигурно не много, питай някоя съседка:-)


Май съм гола ентусиастка, почти се отказах, ама все пак ще пробвам, защото пък и ината ми се включи.  Wink Може би соса на Маркрит...

Barbabeau, мерси за включването, не съм се сещала за замразяване, ще помисля. То, и аз съм една пишман готвачка, но заради спагетите съм готова да се прежаля. Crazy

Много ви благодаря и извинявайте, че ви оспамих темата! Hug

# 554
  • Мнения: 5 710
Здравейте.

Включвам се на първо място, за да уточня, че мен никакво червено знаме не ме е родило!!


Ne мога да повярвам с каква телепатия сме свързани Shocked Grinning точно това щях да напиша на 9 септември! Датата, изхвърлила Бг от Европа, това е за мен 9 септември.


Свекърва ми правеше рагу, като предварително купуваше от тези разфасовки, в к има седано, морков, лук ( те май са за това..) и си спомням, че къкреше с часове това нещо. Но точно как го е правила не знам, едва ли е трудно де.

Общи условия

Активация на акаунт