имам нужда от информация

• 7 278
  • 3
  •   3
Отговори
Здравейте, предварително се извинявам, че занимавам аудиторията с моите неволи, ама финансовата криза здраво ме е затиснала за гърлото и отчаяние дебне отвсякъде.
 Накратко - кандидатствах за т.нар. кредит овърдрафт към банка ДСК. Работеща съм и имам дебитна карта към същата банка, от две години (с двумесечно прекъсване) на сметката там ми превеждат заплатата.
На 05 05 отидох и попълних някакви бумажки, че имам нужда от заем, инспекторката там ми препоръча овърдрафта, тъй като се касае за неголяма сума, колкото моята заплата.
По - късно същият ден ми прозвъни да ме пита за булстата на фирмата - не го знаех, когато ходих на място, но го намерих и и го дадох. Измънка нещо... И това е...до този момент няма пари! Защо ли се бавят толкова? Ходих да питам, "няма отговор още" и "ще ви се обадим" Confused Колко време се бави заема? Бързам да уточня, че нямам стоки на изплащане, нито заеми към други банки, нищо. Но ми потрябваха пари! А служителката (мазна като пиперена бъчва), така и не ми обясни на 500 лв. колко в цифри ще трябва да върна ooooh!
Моля ви, обяснете ми как стоят нещата.

# 1
За тази сума по-добре не се занимавай с банки (а пък с банка ДСК ако може изобщо не се занимавай). По-добре вземи заем от приятели (от няколко, ако никой не може да ти даде цялата сума). Тъй като за много хора думите "заем" и "приятели" не трябва да вървят стоят никога една до друга, то ако е по-добре за теб, разбери се да е кредит-т.е. дават ти парите срещу точно определена лихва и ти им ги връщаш на точно определена дата.

# 2
Отговорът се крие в това, което си написала. В "някакви бумажки", които си подписала вероятно е била включена и информаията относно ГПР ( годишния процент на разходите), това, което ще те ориентира колко пари ще върнеш. Тъй като кредитът ти ще е овърдрафт, той най често не се ограничава със срок за връщане и не можа да се каже от сега колко ще върнеш, защото ти можеш да го погасиш по всяко време, както и да внасяш произволни вноски всеки месец. Могат само да ти кажат ГПР-то.
Що се отнася до липсата на отговор - като махнем почивните дни след 5 май, на практика ДСК са работили само една седмица и наистина е вероятно да не са успели да ти разгледат документите. Прояви търпение.
Нищо не пречи да се свържеш и с инспекторката ( тази мазната), ако проявиш повече уважение към нея и и се усмихваш повече, всякак ще ти даде по подробна информация кога са им съветите, на които гледат кредитите.
Между другото най често срещаната причина да се откаже кридет е липсата на осигурителни плащания от работодателя - направи си справка за твоя ако имаш съмнения.

# 3
  • София
За овърдрафт няма как да ти дадат погасителен план, защото при него няма погасителни вноски. Това е сума, която можеш да ползваш над наличността по сметката и която се покрива от всеки постъпил лев по тази сметка. Днес салдото ти е 0, но имаш овърдрафт 500, който използваш целия. Салдото ще стане -500. Ако утре по сметката ти постъпи заплата от 300 лв., салдото ти ще стане -200 лв. Съответно на единия ден лихвите ще се начисляват на 500 лв., на другия - на 200 лв.

От подаването на документите до сега реално е минала 1 седмица. Не знам какъв е стандартния срок за обработка на документите, но обикновено е над седмица.

Общи условия

Активация на акаунт