Каква сума поема Здравната каса от раждането?

• 645
  • 5
  •   1
Отговори
Здравейте!
Бих искала да попитам какво поема Здравната каса от раждането. Разгледах цените за раждане в различните болници и ми се сториха доста високи. Не съм наясно дали за осигурени майки част от сумите не се приспадат и поемат от ЗК. И въобще какво се случва, ако не разполага човек с тези средства, а е здравно осигурен?

# 1
  • софия
Ако си здравноосигурена и няма да избираш екип за раждане, а ще раждаш при дежурния екип в родилна зала и естествено става въпрос за някоя от държавните болници раждането ти е безплатно и всичко се поема от здравна каса
Всички болници имат официална цена за избор на екип за раждане-може би това си гледала

# 2
Раждането ако няма избор на екип и други екстри,като вип стая например се поема изцяло от здравната каса.Аз така родих когато настъпи момента отидох в болницата и ме поеха дежурните лекари и акушерки,не съм платила нищо и за второто раждане живот и здраве така ще постъпя.

# 3
Благодаря за отговорите! А във всички болници ли може да се роди по ЗК, или само в държавните? Напр. в Токуда или Мазнейковата болница може ли без избор на екип, просто да им цъфна на вратата и да ползвам дежурните?

# 4
  • софия
Благодаря за отговорите! А във всички болници ли може да се роди по ЗК, или само в държавните? Напр. в Токуда или Мазнейковата болница може ли без избор на екип, просто да им цъфна на вратата и да ползвам дежурните?

Аз мога да ти отговоря за Токуда, защото живот и здраве ще раждам там-в Токуда не можеш да родиш без да плащаш нищо.Ако си здравноосигурена плащаш 1500 лв, които се водят избор на екип-дори да те изражда дежурния екип, пак плащаш същите пари+500 лв пакет за бебето или 600 лв ако си секцио.Там и по принцип доколкото знам трябва поне в последните 2 месеца да си се следил при някой от гинеколозите(това е защото нямат много легла доколкото разбрах)
За болницата на Мазнейкова предполагам не е по-различно, но не съм сигурна

Иначе не плащаш нищо в болници като Майчин дом, Шейново, Окръжна болница, 2-ра градска, Тина Киркова, т.е държавните болници-там можеш да отидеш по всяко време на денонощието и няма да те върнат-друг е въпроса, че съм чувала, че ако не си платила избор на екип повечто пъти и отношението е друго, но това не винаги е така-някои момичета казват,че са много доволни и не са плащали нищо-ето например МВМ Grinning Wink

# 5
Мерси! Аз мисля, че все пак ще се ориентирам към избор на екип, но пък и това не прекрасно, защото термина ми е около Коледа, а тогава ако наистина се разраждам не знам колко ще бъде на линия докторът и доколко ще му се занимава с мен... Rolling Eyes

Общи условия

Активация на акаунт