Затварят приюта на отец Иван в Нови Хан

• 1 530
  • 14
  •   1
Отговори
Честно да ви кажа - потресена съм.
През април месец ходих до приюта да занеса дрехи, обувки, учебници и книжки на децата. Отец Иван го нямаше, беше на екскурзия до Тетевен с по - големите деца. Майчетата с бебоците бяха на линия в двора, а вече проходилите щъкаха насам натам. На фона на мизериите по детските домове, които показват по тивитата, манастирът ми се видя като малък оазис. Говорих с една от майките - Таня- тя ми каза , че в приюта живеят около 30 -40 бебета под 3 год., 40-50 деца на възраст от 6- до 16 г. , майки , бащи, 3 млади семейства и т . н . В приюта , който е и манастир кипи строителство - строят се лекарски и зъболекарски кабинет. Но няколко злобни, завистливи и най- вече бездушни чиновнички от общини Нови Хан и Елин Пелин, са решили , че този приют е незаконен и нямало разрешителни за строителство, пожарогасители и т . н . Е, да му такова таковата - като такиви разрешителни имаше дома в Пловдив, какво стана вчера - имаше пожар и изгоря...
Истината е, че този приют е трън в очите на новиханци, които не желаят децата им да учат в местното училище със питомците на отец Иван. Няма какво да се лъжем, повечето са ромчета или деца от смесени бракове или пък с  неясен етнически произход. Новиханци и елинпелинци не могат да понесат факта, че на тази земя има хора благотворители, които даряват разни неща на дома на отец Иван , а не на тях. Ротари клуб подари автомобил на дома , а не на бездушните общински лелки, организации подаряват храни и строителни материали на отец Иван, а не на  кметицата или на лелката , отговаряща за строителните дейности в общината. Какъв ужас за общинските лелки, разбираш ли , не могат да спят вечер, защото 130 човека имат покрив над главата си и се опитват да живеят благодарение на отец Иван и човешката хуманност.

# 1
Чух за това сутринта по БТВ и гледах част от гостуването на отец Иван при Ана Цолова. По телефона говори и кметицата, която каза, че винаги му помагала независимо от това той какво говорел, но явно, че кофликтът е с нея. Отецът не случайно каза, че предишният кмет го е подкрепял.
Възмутена съм. не съм ходила там, но по една моя приятелка, която ходи нколко пъти съм пращала дрехи, играчки и пари. И се възхищавам на този човек, който спасява толкова бездомни хора. Защо българите сме такива зли и винаги когато се намери някой да прави добрини, намираме начин да го съсипем?
Какво може да се направи в този случай? не съм запозната нито със закони за безопасно строителство на сгради, нито с каквото и да било свързано с проблема в случая. Но съм готова да помагам ако мога, стига някоя разбираща мама да каже по какъв път трябва да се тръгне.

# 2
Ей, Божеее... и това доживяхме! И този ли свят човек бръкна някому в дебелия г**?!
Не знам дали ще мога да бъда полезна, КОГАТО (а не АКО) стане ясно с какво може да се помогне, но искам да следя темата и да потърся своя начин.

# 3
Като са такъв проблем пожарогасителите , отговорните чиновници биха могли да дарят такива на приюта, като заделят една малка част от рушветите, които вземат...

# 4
  • в града на вечния купон
пРОБЛЕМЪТ е мястото.
Всички хора там са такива, като видят , че някой е добре и прави добро ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да го сринат

# 5
Аз също ще следя за тази тема. Какво може да се направи? Не знам, но трябва да се измисли нещо за да се спаси постигнатото с толкова много труд от отец Иван

# 6
Като са такъв проблем пожарогасителите , отговорните чиновници биха могли да дарят такива на приюта, като заделят една малка част от рушветите, които вземат...
Някъде четох, че не само липсата на пожарогасители, а и самите материали, от които се строи, били пожароопасни. Не вярвам обаче това да е непоправимо. Въпросът е липсата на добра воля.

# 7
Записвам си да следя темата. Ако имате идея какво може да се направи, пишете. Аз също бих помогнала с каквото мога. Hug

# 8
От вас разбирам затова,че ще затварят приюта.Бях гледала преди време предаване с репортаж от там.Наистина ще е жалко,ако го затворят и погубят постигнатото досега.
Както преди мен са писали,ако някой има идея как и с какво може да се помогне да пише. Hug

# 9
Може би, бихме могли да помогнем с петиция, с протести... 
Трябва да се направи нещо и да се спре това безумие!!!
Срам и позор за тези, които посегнаха към този дом!!!
"Не народ, а мърша!"

# 10
срамота

# 11
Репортажът на БТВ от преди минути беше многообещаващ. Бяха на място в дома и всичките административни плъхове, които са създали проблемите присъстваха и пееха друга песен. Всичко можело да бъде поправено така че да не затварят приюта. Изкараха винвен някакъв архитект, който бил на работа до март и той бил укрил разрешанията за строителство, и за това като правели проверка не открили документация за срадите. Сега обаче отецът показал неговите екземпляри и всичко станало ясно. Кметицата каза, че той не бил поискал помощ от нея, иначе щяла да му предостави каквото поиска. Сега проблемът били 2800 лв за детската градина, които приютът дължал. Предишният кмет бил обещал да уреди ходенето на децата на градина без да плащат, но той бил убит и оттогава се трупали такси, които не са платени. Сега социалните щели да помогнат за това.
Стуацията се оправя, надявам се! Дано остане така и не тормозят отеца с глупости!

# 12
Това за архитекта, укрил разрешителните, нещо ми намирисва  apchih , но нейсе - въпроса е нещата да се уредят. Възмутително е, че трябва да се стигне до телевизията , за да си свърши някой работата, за която му плащат!

# 13
ЧУДЕСНА НОВИНА!!!

http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2010-05-22&article=325680

Отдъхнете си, момичета!!!   Hug Доброто победи!!!  Peace Peace Peace

# 14

Общи условия

Активация на акаунт