Амниоцентеза заради възраст

• 15 234
  • 45
  •   1
Отговори
Здравейте момичета,

сигурно темата, която повдигам е дискутирана много пъти, но все пак искам да обменя опит.

Почти на 35г. съм, втора бременност. Резултатите от БХС са ми общо взето добри /биохимичен риск 1/890, възрастов риск 1/420/, но лекарката ми /от Тина Киркова/ казва, че е добре да си направя амниоцентеза заради възрастта. На някого от вас препоръчвали ли са амнио единствено поради възрастов фактор? Страхувам се амниоцентезата да не нарани бебето и не знам какво да реша!
Има ли някой който е минал през същия път?
Благодаря ви предварително за информацията!

# 1
Едва ли аз бих  си направила амниоцентеза при втора бременност само заради фактора възраст...преди 35 години дори. По-скоро, макар като цяло да имам доверие на лекарите, с които контактувам, на своя глава бих я пропуснала.

# 2
Аз родих на 35г. за пръв път. Правих амниоцентеза именно поради възрастта. Самата манипулация е краткотрайна и безболезнена, но психическото напрежение около нея и особено в дните на очакване на резултата е огромно. Аз се съгласих на амниото, тъй като исках да съм сигурна, че с бебето всичко е наред. На резултат от БХС не вярвам. Късмет, каквото и да решиш!

# 3
Аз навършвам 37 тази година. Резултатите ми от БХС бяха добри. Възрастовия ми риск, разбира се, е по-висок от твоя - около 1 от 250. Общият беше 1 към 3500 май. Никога не е ставало дума да правя амниоцентеза само заради възрастта, никой лекар не ми го е предлагал, а все пак съм с 2 години по-голяма от теб. Съответно не съм правила амниоцентеза Peace

# 4
Благодаря момичета! Явно мненията по този въпрос са разнородни, информациите също. Почти съм го решила /за амнио-то/, защото на доста места чета, че БХС дава фалшиви резултати, а УЗИ също не хващат генетични заболявания, но все пак реших да питам. Знам, че при амниото също има риск, но пък във форумите не съм се натъквала на някой, който е реално пострадал от него - повечето момичета споделят положителни неща.  newsm78

# 5
Има риск от амниото. Има дълга-предълга тема в този подфорум по въпроса и там две или три потребителки помня, че споделиха за инфекции и усложнения. Амниоцентезата се предлага рутинно на майки над 35 години, защото на тази възраст рискът от усложнения от процедурата е статистически равен на риска от генетични заболявания. Разбира се, това е само статистика. Иначе всеки си взема решението, с което му е по-лесно да живее.  Peace

# 6
Разбира се, изборът си е твой Peace 

При мен на БХС хормона Бета ЧХГ беше на долна граница, а АФП - на горна, точно обратното на това, което е рисково за най-често срещаното генетично заболяване. Точно затова не съм си и помислила да правя амниоцентеза по свое желание. Имах и консултация с генетик, тя също ми каза, че няма реално нужда от тази процедура след такъв резултат. 

# 7
Аз съм на същата възраст като теб с първа бременност. Когато докторът ми като видя показателите  от БХС, реагира по-точно обратния начин - рискът сигурно се завишава заради възрастта, не се притеснявай изобщо.
Много се страхувах да не ме натиснат за такава процедура, защото познавам две халпета, които имат здравословни проблеми вследствие на амниоцентезата.
Желая ти успех и увереност!
Бъдете здрави с малкия човек!

# 8
Преди повече от 10 години и аз се подложих на амниоцентеза поради възраст.Извърши ми я перфектно д-р Димитрова от Майчин дом.А пък наблюдаващият ме лекар ми каза, че ако нещо не е наред с плода,самата интервенция ще ускори изхвърлянето му.Важното е да намерите добър специалист,на когото вярвате.Ако бебчо е добре и процедурата се извърши професионално-няма страшно!Със страха си ще се преборите в името на това велико тайнство-майчинството!Добре е да използваме постиженията на науката в 21-ви век!Желая Ви здраво бебче и кураж!

# 9
Всъщност преди процедурата единнственият важен въпрос, който трябва да си зададеш е "ако бебето е с аномалия аз ще искам ли да го задържа?" и ако отговорът е "да" то амниоцентезата е ненужна, стресираща и подтискаща процедура. Другото е, че бременността е втора. Ако всичко е наред с първото дете, и резултатите от БХС (макар и често недостоверни) са добри, също не виждам причина от амниоцентезата. Но пък ти си знаеш най-добре.

# 10
  • София
Всъщност преди процедурата единнственият важен въпрос, който трябва да си зададеш е "ако бебето е с аномалия аз ще искам ли да го задържа?" и ако отговорът е "да" то амниоцентезата е ненужна, стресираща и подтискаща процедура.
Много точно казано! Peace
Аз не бих могла да го махна в средата на бремеността, така че амниото просто губи смисъл.
Пиша това, защото по едно време обмислях тази процедура, но след като ми възникна  и този въпрос се отказах окончателно.
Успех Hug

# 11
Здравейте, точно на 29.04 направих амниоцентеза заради възрастта ..... много чуденки имах, след доста консултации и по съвет на наблюдаващият ме лекар  реших че все пак ще я направя,/това за мен е втора бременност имам едно здраво и право момиченце/, възрастовия риск беше 1/100, резултата още не е готов тъй като е дългия анализ. Много се надявам всичко да е наред и честно казано много съм мислила по въпроса ако нещо не е, но още нямам решение наистина се надявам да не ми се налага да взимам такова. И все пак бих посъветвала бъдещите майки които имат и грам съмнение да се подложат на тази процедура важното е наистина да си избереш добър специалист аз бях при дар Марков всичко мина ок /относно процедурата/. Чувала съм че в някои страни Ани е задължително след 36 година, може пък и да е правилно  Naughty не всички бъдещи родители са готови да гледат дете с аномалии и съответно го оставят на грижата на държавата и тя е взела предохранителни мерки.

Усмихнат ден

# 12
Никъде по света не е задължителна. Нито тя, нито БХС. Всъщност това няма значение, амниото така или иначе не е е високорискова интервенция.

# 13
Аз не бих се съгласила да ме бодат или дупчат само защото съм на едиколко си години.

# 14
има доста дълга тема за рисковете от амниоцентезата. Но все пак това си въпрос на личен избор - дали би понесла едно бодене или евентуално би гледала дете със серизно увреждане, и изобщо как би постъпила след като видиш резултатите...............

Общи условия

Активация на акаунт