Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 22 окт. 2005, 12:40 ч.

kurmene s 6i6e

  • 295
  • 5
  •   1
Отговори
здравейте!
моят син днес става на цели две седмици newsm44. Като всяка майка и аз се притеснявам дали яде достатъчно. последните два дена не можем въобще да се разберем. Той се роди малко дребничък и ми казаха ,че няма сили нито да суче от мен, нито да плаче. Сега 2 седмици по-късно, той все още не плаче  от глад, а от коликите само се превива. Като се прибрахме от родилното му давах 8 пъти ядене на всеки три часа. от два дена яде безразборно, на 2,3 - 3 часа. реших, че количеството на кърмата в шишето вече не му стига и я увеличих, но той не можа да изяде новите порции. въпроса ми е към маиките които хранят по същият начин - на каква възраст по колко кърма сипвате в шишето и колко пъти на ден? Или колко горе долу трябва да изяжда в денонощието едно кърмено дете?

# 1
  • Мнения: 972
Аз първото го храних по този начин - изчеждах и му давах с шише. В болницата ми бяха казали, че са ми плоски зърната и не може да суче. В болницата им е по-лесно с шише.
Сега имам момиченце на 6 месеца, тя суче и няма никакви проблеми.
Давай му когато поиска и на 2 часа може да се случи, а може и 10 часа да откара без ядене.
Скоро ще си създаде режим самичък.
За количеството ми е много неясно. Ако го кърмиш как ще разбереш колко изяжда!
Но има примерни грамажи. А това, че по-малък се е родил да не те притеснява ще навакса.

# 2
  • София, Младост 2
  • Мнения: 8 327
Само ориентировъчно как стоят нещата при кърмените бебета - нормално е да ядат между 8 и 12 пъти в денонощието,като интервалите най-вероятно няма да са равни и предвидими.Количеството също е непредвидимо - предлагай,пък бебо колкото си изяде,толкова,дори да са само 20-30мл.Важно е да не чакаш дълго между две хранения,особено предвид че бебенце не плаче - признаци,по които можеш да се ориентираш,че е гладно,са въртене на главичката,бързо очни движения,посукване с устинички насън,опит да си смуче или да си поднесе ръчичките до устата - в тези моменти е разумно да му предложиш да папка,дори да е минал само половин час след последното хранене.Ако не даваш вода и чайчета против колики,най-добре ще се ориентираш дали му е достатъчно млякото по памперсите - 5-6 мокри памперса за 24ч,на които е акало между 2 и 5-6 пъти в денонощието показват,че получава съвсем достатъчно.
Разумно е да се опиташ да върнеш бебето на гърдата или поне да я предлагаш винаги на всяко хранене,преди да предложиш шишето - дори да се е родило мъничко,това не означава непременно,че не може да суче (могат да бъдат научени да сучат дори преждевременно родени бебета),а и като расте и закрепва,ще се научи постепенно.

# 3
оххх, хедра.....
проблема е в това,4е не бих могла да го храня на поискване, понеже го храня с изцедена кърма. На 2,30 часа имам чувството, че само се храним и в останалото време изцеждам /нямам в изобилие/  за следва6тото хранене. У нас все пак е доста топло и ме е страх да оставя кърмата извън хладилника.  Така като наближи ядене, аз трябва и да я стопля, пък ако нзнам и количеството съвсем съм загазила.  На гърда също го слагам, но явно ме използва за залагалка понеже след 10 мин сукане / не седи повече/ си изяжда точно 60мл. с или без предястие винаги са 60. Иначе памперсите добре си ги пълни, незнам все още как наддава, но ме смущава начина му на хранене.
От друга страна трябваше вече да е позаякнал, а той....дори и другите признаци за глад липсват / да речем изплаква, завърта глава, затваря си отново очите и заспива, сякаш може и да не яде/

# 4
  • Мнения: 533
Ние бяхме по същия на4ин като се роди беба - много малка и неможеща да су4е, така 4е се хранихме с шише. Имай търпение, бебето ще поотрасне и ще развие по-добър сукателен рефлекс и9 ще можеш да кърмиш. Аз 2 месеца давах само изцедена кърма, а третия месец запо4нах да опитвам да кърмя и сега ве4е сме предимно на кърмене.
По отношение на коли4еството при такова хранене от шише под режим за първия месец грамажа е 80-100 мл на хранене при 7-8 хранения в денонощие.
Кърмата съм я държала без да я поддоплям за следващото хранене (а все пак като бяхме на 1 месец бяха летни горещини). Мисля, 4е няма проблем да я държиш поне 2 4аса без да я слагаш в хладилник.
Желая ви успех с храненето. Вси4ко е много търпение от страна на мама в тези първи седмици.

# 5
  • София, Младост 2
  • Мнения: 8 327
А бебето суче ли изобщо на гърдата?Имам предвид не само да седи и леко да помлясква зърното с устенца,а да суче активно,като си движи челюстта така,че чак ушетата му да мърдат и да предизвика млякото ти да потече,след което да започне да преглъща ритмично - чува се едно гълпгълпгълп начесто?
Ако това нещо не става - а най-вероятно не става,след като винаги изяжда такова количество от шише (това е нормално количество за 2-седмично бебе,постепенно ще го увеличи) - можеш да опиташ няколко начина,за да го стимулираш да засуче.Едното е да започнеш да цедиш преди да го сложиш на гърдата,така че млякото да е тръгнало вече и да тече в устата му.Другото е да се цедиш директно в устичката на бебе - за целта трябва да знаеш как да цедиш на ръка,атова можеш да видиш тук - http://www.lactationinstitute.org/MANUALEX.html.Техниките за задействане потичането на млякото ще ти помогнат и при цеденето с помпа - по принцип това му е трудното на изцеждането,че не успява да се задейства ефикасно рефлекса на потичане на мляко - а веднъж задействан,млякото тече на поразия и се събират много бързо необходимите мл.
Когато опитваш по този начин да учиш бебето да суче,е важно да го преместваш на другата гърда в момента,в който струята мляко започне да намалява,за да му поддържаш интереса и да го караш да преглъща - иначе бебето може директно да заспи.
Опитай така да видиш дали ще има ефект Grinning

Общи условия

Активация на акаунт