Орхидея - тема 4

• 100 137
  • 745
  •   1
Отговори
# 480
  • на североизток от Рая
Някой чакаше орхидеи в Кауфланд, нали? В новият вестник ги има - от 23-ти по 13.99 лв.

Аз ги чаках. Днес видях вестника. Вече потривам ръце в очакване. Ще отида задължително до магазина.  Peace

ТаняHug!

# 481
Здравейте, девойки  Mr. Green

чета ви от известно време и много ви харесвам, именно защото давате много ценни съвети за отглеждане на орхидеи и не смятате "елементарните", "начинаещи" въпроси за прекалено елементарни за вниманието ви  Wink Wink Wink

Да ви се представя  Simple Smile моя опит с орхидеите започна зле, тъй като уморих 2 големи фаленопсиса от много грижи и "баене" и най-вече неправилно отглеждане в керамзит. Няколко месеца по-късно си взех едно лилаво мини Calimero, което бях прежалила от самото начало, а то взе, че ми направи напук и вече 4 месеца се убива да расте на корени (около 6 нови и 2 разклонения на стари), изкара ново, по-голямо от всички листенца и се надявам скоро на цветонос   Laughing от скоро торя с 1/2 доза жълт кристалон през поливане  Wink

Преди няколко дни си взех и едно полу-мини, което е с чудесна коренова система и някакъв уникален цвят, какъвто не бях виждала по магазините или оранжериите  Grinning ето я красавицата

И идва ред и на въпроса ми - полу-минито е само в кори, но те ми се струват много сухи, няма влага по саксията, а всички вътрешни корени са зелени, като въздушните и тези, които се виждат на повърхността са сребристи. Дали да я чакам да посивеят тези в корите (като междувременно пулверизирам сребристите), или да поливам? Питам, защото примерно на минито ми корените никога не стават сребристи и го поливам 2 дни след като сфагнума му е станал изключително сух, та дали и полу-минитата не посребряват?

Благодаря предварително  Mr. Green Mr. Green Mr. Green

# 482
  • Варна
Някой чакаше орхидеи в Кауфланд, нали? В новият вестник ги има - от 23-ти по 13.99 лв.

Аз ги чаках. Днес видях вестника. Вече потривам ръце в очакване. Ще отида задължително до магазина.  Peace

ТаняHug!

Във вестника, който чета няма орхидеи Shocked Има циклами и бананови палми. А като адреси на магазините са дадени само варненските. Явно в различните градове е различно, възмутена съм Crossing Arms Тъкмо се зарадвах на бананите, защото отдавна искам, но как може само при нас да няма орхидеи?
Tsvetik,
наистина е разкошна. За поливането не смея да се изкажа, защото на моите винаги им посивяват корените - стандартни и полуминита. Но нямам мини и не знам как е при тях.

# 483
  • София
Месечинке, преди средата на вестника има статия за цветя и там е промоцията. Банана е на последната страница. А може и да са различни промоциите  newsm78.

# 484
  • Варна
При мен бананът и цикламата са на втора страница, където пише "цветя". Явно са различни smile3515

Ми ще си купувам банан явно Crazy

# 485
Tsvetik,
наистина е разкошна. За поливането не смея да се изкажа, защото на моите винаги им посивяват корените - стандартни и полуминита. Но нямам мини и не знам как е при тях.

Месечинка, благодаря ти за отговора, сигурно посивяват, тъй като отгоре са посивели, а и щом и твоите посивяват, значи ще чакам, защото толкова много я харесвам, че не мога да си откъсна погледа от нея (пречи ми и на работния процес, погледа ми се мести от монитора в нея през 5 минути  Mr. Green Mr. Green Mr. Green) и не искам да я погубя в никакъв случай  Thinking

А и тя сама си ме избра в един затънтен цветарски магазин (където продавачката като ме види и призлява, защото препипвам всичките й орхидеи всеки път като отида там  Mr. Green Mr. Green Mr. Green) но тази си ме чакаше 3 седмици и накрая само тя беше останала, та явно е любов  Mr. Green

# 486
   И аз се каня на орхитата в Кауфланд , имам една обещана и сега си я търся като наследство  Mr. Green ! При мен трите, които имам върват чудесно едната си има 2 нови листа , другата едно , а третата последна взета от Кауфланд , сега избива листенце въпреки че има все още цвят ! Явно успях да унищожа гадините от нея . Дано тази партида да е добра .

# 487
Да ви се представя  Simple Smile моя опит с орхидеите започна зле, тъй като уморих 2 големи фаленопсиса от много грижи и "баене" и най-вече неправилно отглеждане в керамзит. Няколко месеца по-късно си взех едно лилаво мини Calimero, което бях прежалила от самото начало, а то взе, че ми направи напук и вече 4 месеца се убива да расте на корени (около 6 нови и 2 разклонения на стари), изкара ново, по-голямо от всички листенца и се надявам скоро на цветонос   Laughing от скоро торя с 1/2 доза жълт кристалон през поливане  Wink

И идва ред и на въпроса ми - полу-минито е само в кори, но те ми се струват много сухи, няма влага по саксията, а всички вътрешни корени са зелени, като въздушните и тези, които се виждат на повърхността са сребристи. Дали да я чакам да посивеят тези в корите (като междувременно пулверизирам сребристите), или да поливам? Питам, защото примерно на минито ми корените никога не стават сребристи и го поливам 2 дни след като сфагнума му е станал изключително сух, та дали и полу-минитата не посребряват?

Благодаря предварително  Mr. Green Mr. Green Mr. Green

Аз имам Калимеро купено преди година и половина, моето е бяло, поливам го както всички други фалчета, не по често от 10 дена лятото и на 15-18 дена зимата защото е сфагнум. Прави ми впечатление че минитата ми и полуминитата са всички в сфагнум. и ДА корените им наистина променят цвета си към по светъл, но не точно сребрист защото самите корени не са като мъхести а гладки.Аз поливам с потапяне - оставям потопено за час и после добре отцеждам. Това мое мини фалче специално расте като лудо на листа и корени НО за сега не цъфтяло втори път, аз обаче не се предавам, предполагам че цъфне тази зима. Обаче не бих торила с жълт кристалон, защото от всичко споделено от експертите по торенето в нашата тема с жълт и оранжев се тори при вече показал се цветонос. а ако няма такъв само с зелен бял черен или виолетов но веднъж на 3-4 поливания , както и редуване с поливане с вода с шипка английска сол в цикъл-  за пречистване от натрупвания ...

# 488
Влизам да изкажа специални благодарности на момичетата от тази тема за съветите. Орхидеята ми върви отлично, изкарала е цял нов лист Peace

# 489
Аз имам Калимеро купено преди година и половина, моето е бяло, поливам го както всички други фалчета, не по често от 10 дена лятото и на 15-18 дена зимата защото е сфагнум. Прави ми впечатление че минитата ми и полуминитата са всички в сфагнум. и ДА корените им наистина променят цвета си към по светъл, но не точно сребрист защото самите корени не са като мъхести а гладки.Аз поливам с потапяне - оставям потопено за час и после добре отцеждам. Това мое мини фалче специално расте като лудо на листа и корени НО за сега не цъфтяло втори път, аз обаче не се предавам, предполагам че цъфне тази зима. Обаче не бих торила с жълт кристалон, защото от всичко споделено от експертите по торенето в нашата тема с жълт и оранжев се тори при вече показал се цветонос. а ако няма такъв само с зелен бял черен или виолетов но веднъж на 3-4 поливания , както и редуване с поливане с вода с шипка английска сол в цикъл-  за пречистване от натрупвания ...

_re_ge, дано цъфне Simple Smile до колкото разбирам от постовете ви сега му е времето за цветоноси  Mr. Green аз така се зарадвах като видях миналата седмица една тъмна точица на стъблото, но се оказа ново коренче.

добре, че ми казваш да не торя с жълтия, защото аз така разбрах, че за провокиране на цъфтеж трябвало да се натрупа повечко азот, да заякне растението на корени и листа и да натрупа сила за цветонос, а щом цветоноса се покаже тогава оранжев, но явно не съм разбрала  newsm78 ще поливам с английска сол след едно поливане и после почвам бял  Wink мерси много за съвета, пък дано се покаже цветонос, че вече доста време мина

# 490
Здравейте отново!

Полека, лека се сдобивам с все повече и повече орхидеи. Вече имам 3 фаленопсиса и 2 камбрии като втората пристигна днес отново доста пресушена. Първата дойде с пъпки и вече цъфти.
Като отвори хубаво цветчетат ще я покажа Simple Smile
Единия фалчо пусна ново листо, нов корен и нов цветонос  Shocked

Искам да попитам при каква температура трябва да ги гледам през зимата. В момента са на източния балкон който е остъклен с ПВЦ дограма, но зимата не се отоплява и става доста студено. Та питането ми е какви са минималните температури, при които няма опасност от измръзване? Чудя се като дойде съвсем зимата къде да ги преместя...
Благодаря!   bouquet

# 491
  • София
Доколкото знам не трябва да е под 16-18 градуса (зависи от вида). Бих те посъветвала да ги прибереш още когато условията на балкона и стаята, където ще бъдат са почти еднакви. Ако чакаш да стане студено навън и ги вкараш на топло, ще се стресират и може дори и да се разболеят.

# 492
Значи трябва да се ориентирам към прибиране.
Благодаря!

п.с. моля, ако някой види в София някъде мини-та да свирка.   bouquet

# 493
 При моите орхидеи днес на 2 от тях видях по още едно ново излизащо листо . Какъв тор да слагам сега за да се появи цветонос и каква е най - благоприятната температура , за да стане това?

# 494
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
а на флората в НДК как е? някой ходил ли е? има ли информация?

някаква по-интересна орхидея  Blush

Последна редакция: ср, 22 сеп 2010, 21:36 от Goody

Общи условия

Активация на акаунт