Орхидея - тема 4

• 100 113
  • 745
  •   1
Отговори
# 525
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
И аз искам да си купя орхидея,ще прочета по назад.Благодаря за полезната тема Hug

тичкай в най-близкия кауфланд, но си вземи някой да ти помага с пренасянето  Mr. Green или да те възпира.  Laughing

и да покажа какви ги свърших  Confused

Това е онцидиево/камбриевата ми непознатка, за която преди време питах дали трябва да я разделя. Нещата вървяха на по-зле и го направих в края на август. Всички корени в саксията бяха изсъхнали и на практика растението се е хранило само от въздушните коренчета. В корените намерих това на сн. 1. Разделих в 4 саксии (2, 3 и 4 снимка) и само пулверизирах. Сега във всяка саксия има ново кълнче, а в едната е щръкнало ново коренче  Hug

до тук беше лесно. правих каквото можах и да става каквото ще, но сега не знам накъде  Hug

# 526
  • София
Здравейте,
С известно закъснение ви показвам орхидеята си.

http://media.snimka.bg/7302/020859423.jpg

https://cdn.bg-mamma.com/iDSE/38f57d02.jpg

http://media.snimka.bg/7302/020859425.jpg

Последна редакция: пт, 01 окт 2010, 21:18 от Magi_D

# 527
  • На планетата Земя
Goody, ти направо си я спасила. Браво.

Маги, голяма красавица имаш, и какъв богат цветонос! Да я снимаш пак, като се разтворят всичките пъпки.

# 528
Маги, точно такава ми избра любимия  Laughing но моята е без разклонения.

Да си задам въпросчетата все пак.  Blush

тази торфена саксийка е съсипала горкото цветенце, дали да пресадя и останалите? да видя дали и там няма подобна гадост  Confused

и сега да поливам ли или да продължавам само с пулверизиране?
признавам си, че до сега следвах съветите от руски форум (някой беше пуснал линк). но там спряха да обсъждат след първите коренчета.  Tired
всичките ми онцидиуми или камбрии са насадени в нещо подобно на торф с примеси, дендробиума и той е в такава смес. Да ги пресадя ли в кори?

въпросите ми са много, но ще се радвам някой да може да помогне  Hug

# 529
  • София
Едва ли мога да помогна много, защото спасената от мен камбрия направи много коренчета, изкара малко стръкче и спря да се развива Sad. Иначе като състояние на растението прилича на твоите. Всички камбрии и др.земни са ми в такава почва, а не в кори. Развиват се добре. В началото ги топях, но после се отказах. Сега или поливам малко отгоре, или по-рядко - на душа за 1-2 минути. В момента имам 2 цъфнали камбрии. Дори и да торя се случва изключително рядко.

Да ви се похваля - пафчето има нов 9-ти цвят и е с нормалната си шарка и форма  Laughing. Само е малко по-дребен от първите цветове. Забелязват се още пъпки  Grinning. Трябва да се поразровя и да видя кога е цъфнало за първи път тази година. Доста месеци май станаха  Grinning.

# 530
Здравейте момичета  Mr. Green

Днес ходих до оранжериите в Дружба и се сдобих с още 2 фаленопсиса... не мога да се удържа вече... и двете ги избирах по-скоро по "марулите", с по 8 жилави листа са, като едната изкарва девето. Иначе са бели, едната с виолетово-розова устичка, а другата с розова устичка и пръснати розови точки, които намалявват към периферията. Ще сложа снимки като ги върна в саксиите.

Извадих от корите, сварих самите кори за около 10 минути след като кипнаха и ги растлах да съхнат, а орхитата орязах където имаше загнило, но не ги пръсках с фунгицид или канела, а съм ги оставила във водоравно положение на кухненска хартия да съхнат 24 часа. Не сложих фунгицида, тъй като не съм сигурна как да действам с него, но смятам утре вечер като ги върна в сухите кори да полея с фунгициден разтвор. Имам "Верита ВГ" пликче 15 грама и пише, че е за пръскачка ама това явно е за агро цели... не намерих топсин и това ми дадоха като заместител, ето линк http://flowersnet.info/a297/%D0%92%D0%95%D0%A0%D0%98%D0%A2%D0%90_%D0%92%D0%93 някакви идеи как се разрежда това чудо и дали да поливам с него като ги върна в корите утре или чак след 5 дни да поливам...  Thinking

# 531
  • Варна, а по празниците в Ямбол
Пак съм тук  Embarassed

ако помните една бяла болнава орхидейка, която импулсивно бях закупила за 10 лева и за която ми дадохте съвети... Embarassed в крайна сметка, поради излизането ми в годишен отпуск и отсъствието ми повече от месец от дома, въпреки помощта на близък да ми полива цветята, я завари в окаяно състояние милата беше напълно оплешивяла, без нито листо......
правих с нея каквото се сетих, препрочетох съветите ви и към днешно време  изглежда така

имам и няколко въпроса:
нещо на едното коренче ми белееше днес, не разбирам да ме притеснява ли...  опитах да го щракна, но не се вижда добре

Чудя се тези цветоноси дали правилно съм ги отрязала  Rolling Eyes

# 532
  • На черешатааа
Утре ще кача снимки на коренчетата, че апарата беше в командировка. Благодаря  за съдействието  Hug

# 533
Здравейте, момичета отдавна не съм писала ,но лятото е така при мен .
Искам да се похваля ,а в същото време да ви се оплача накарах един дълго очакван Цимбидиум да цъфне.
И когато чудото се случи взех, че съборих орхито и се счупи цветоноса Sad.Сега пак ще си чакам има няма 2 години.
Иначе Фалчетата си дават цвят без проблем!

# 534
  • На планетата Земя
Goody, аз не бих пресаждала. Добре им е така. Полей веднъж и после пулверизирай горния слой на корите. Няма да имаш проблем, ще излязат нови коренчета.

Танче, браво за дългия цъфтеж. Ей за такова си мечтая и аз. Но засега имам едно с чисто зелени листа, само салатка. Чакам.

Tsvetik T, честити нови придобивки. Ама ти голямо обгрижване и правиш, и то превантивно. Големи лигли са твоите. Правилно ги избираш по листа и корени, аз само първите си орхита избирах по цветоноса, колко пъпки има, сега вече знам , че друго се гледа. За фунгицида ме посъветваха да го ползвам сух, можело да се напудри просто с него.

katyadjin, орхидейката ти се бори със сетни сили да оцелее. Изкарала е бебенце. Старата розетка явно е изсъхнала.
Ето какво аз те съветвам да направиш:
1. Отрежи двата цветоноса - те само изтощават допълнително.
2. Поливай, пулверизирай като изчакваш просъхвания.
3. Тори за корени и листа
4. Онзи корен, дето го показваш, не е проблем. Остави го сега.

Как са корените?

Titon4e, лошо ми става, като те чета. За теб не знам.  ooooh!

# 535
 Blush Mime, свърши тая.  Blush Тези на снимките са пресадени и слава Богу. Питането ми е за другите две, една от които ми се струва, че се мъчи  Confused Ще изчакам още седмица и като ме хванат бесните ще показвам пак снимки. Hug

# 536
Маги, точно такава ми избра любимия  Laughing но моята е без разклонения.

Да си задам въпросчетата все пак.  Blush

тази торфена саксийка е съсипала горкото цветенце, дали да пресадя и останалите? да видя дали и там няма подобна гадост  Confused

и сега да поливам ли или да продължавам само с пулверизиране?
признавам си, че до сега следвах съветите от руски форум (някой беше пуснал линк). но там спряха да обсъждат след първите коренчета.  Tired
всичките ми онцидиуми или камбрии са насадени в нещо подобно на торф с примеси, дендробиума и той е в такава смес. Да ги пресадя ли в кори?

На мен в торф ми е само Лудизията. Всичко друго от нефалчета е все в кори - не съм пресаждала така е оригинално- дори камрията ми макар че тя от корени вече не й се вижда субстрата. Затова едва сега чета от вас че е ил посадена в торф - странно. Корите обаче са натрошени доста надребно. Освен това забелязвам че всичко посадено само в кори се полива по често. НО те нали принципно камбриите онцидиумите и прочие не се топят като фалчетата. При мен от нефалчестите само на енциклията октопуси и денрите им допада полива с потапяне, на всичко други хич неим харесва, та преминах а поливане отгоре с вода и после отцеждане. За мен щом има коренче може да се  третира като нормално цвете. ако обаче продължиш да пулверизираш само то е равностойно на полива отгоре според мен. Не съм спец обаче.

Тцветик - на сегашното поливане и аз открих едно фалче не знам защот в плачевно състояние. Имаше и мухъли по корите видими през саксията. Извадих цветето, голяма част от корените бяха изгнили но имаше 4 нови и хубави. Та почистих, махнах изгнилите но не сипвах канела. Напръсках обилно с лактофол за гъби мухъли и други със синя капачка - спасявал ме е вече три пъти.. Направих същото и с корите на няколко ппъти, после постлах и сложих да съхнат на скънце- на вторият ден посадих обратно в същите кори - полях отгоре с вода че корите яха тотално пресъхнали , подпрях от двете страни с прчки за да не я "загърля"  И сега я гледам как се чувства.

Кате
двата цветоноса хич не си ги подрязала - спяща пъпка е нещо съвсем друго, доста под това което си подрязала.На снимка DSC03220 цвеноса в дясно гледано от твоя страна, ако започнеш да бройш прецъфтелите цветове отгоре надолу по цветоноса  , отброяваш 6 и 7-ото е вече спяща пъпка.Мериш два пръста над него и режеш. Същото правиш и на другият цветонос, мисля че ще се ориентираш там къде е спящата пъпка. Аз винаги опитвам първо от спяща пъпка да събудя цъфтеж. За месец цветето показва ще пуска ли нещо от там или не. ако след 30-тина дена не се подаде зелено стръкче просто режи цветоносие до дъно, както пише Милето това ще помогне на цветето да се възстанови защото е уморено. ДА ама НЕ - сега забелязвам че не трябва да ги режеш защото имаш само цветоноси ДВА - а другото е кейки- младо растение, По добре не пипай цветоносите докато кейкито не се развие добре. За сега растението дърпа от там и те затова не изсъхват, коренчетата от снимките са наред. Похвалвам те- чудесно си с е справила-  растението ти ми изглежда 100% реанимирано и кейкито показва че ще се справи.Пиша мнение различо от това на Милето ама ние сме от ралични школи  Wink

Титонче много ме заболя за цимбидиума.
Танче честит ти дълъг цъфтеж.

# 537
  • Варна, а по празниците в Ямбол
Е да ама не...  Confused сутрина прочетох режи и смело подрязох... ами каквото такова, ако ще го хвърлям, ще.... ако оцелее, оцелее.... не му давам живот...  Регенце, аз съм от трета школа, самоука-интуитивна, питаща... хаххаа

# 538
  • София
Дааа, тази година няма да има цъфнал зелен дендробиум Sad. Преди малко беше бутнат и от 4 булби се счупи точно новата... Законите на Мърфи в действие  Wink.

Ако не знаете - в четвъртък пак има зареждане на орхидеи в Кауфланд по 15 лева.

# 539
  • Варна
Значи във Варна пак да ги чакаме днес, както преди две седмици Crazy В нашия вестник отново няма нищо такова Crossing Arms
Много нападали орхидеи има тези дни, май три станахме. Какви са такива скокливи значи, много ме е яд и мен, като катурна точно орхидея. Нищо, по-хубави ще станат после Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт