Орхидея - тема 4

• 100 126
  • 745
  •   1
Отговори
# 510
  • София
Здравейте, отново!
Днес отидох до Кауфланд Младост - имаше много бели орхидеи, няколко розови и една цикламена. Взех си една розова - много е красива, но вече искам още, много е красива! Утре ще я снимам и ще ви я покажа.

Ако може един въпрос - почвата ми изглежда влажна, след колко дни е добре да я сложа за 15 минути във вода и листата всеки ден ли да ги пръскам с вода?
Извинете за въпросите, още не съм прочела достатъчно.

# 511
ето новата ми красавица Grinning   http://sorela.snimka.bg/flowers/orhideya.455908.20753294                                                                 

# 512
  • Варна
Бананите и в сряда липсваха, а по фалчетата нямаше въшки. Забравих че имаме два кауфланда вече Месечинке, аз говорих за този в Младост...
Да, и аз така предположих, но той ми е малко неудобен, иначе щях и там да погледна. Ей в такива моменти ме е яд, че нямам кола Crazy  Нищо, все някога ще заредят пак.

Миле,
много е красива Hug

Sorela,
честито и на теб, страхотна е Heart Eyes

Magi_D,
много е относително. Изчакай корените да посивеят и кондензът да поизчезне, тогава топи във вода. Може да е след седмица, може повече, зависи от условията, в които я гледаш, колкото по-топло е, толкова по-често се налага да се полива. Аз лично не пръскам с вода листата на орхидеите, само въздушните корени от време на време.

# 513
Честито на всички сдобили се с нови хубавици. Сорела твоето е денд фалаенопсис доколкото виждам по цветовете.

Маги - важното в поливането е да не се преполива, както казват ако се чудиш дали да полееш по-добре да изчакаш. Субстрата трябва да е много добре просъхнал чак да хруска-да няма дори конденз. Както правилно казва Месечинката зависи в какви условия я гледаш. При мен е на 10 дена лятото и на 3-4 седмици зимата. Аз лично не пръскам никакви корени или листа - просто нямам време за такива глезотии и моите красавици го знаят. Моето мнение както знаят момичетата тук е, че както го свикнеш цветето така ще го гледаш, а на мен малко ми идва нагорно да пръскам всики тези саксии.

Месечинке ще има пак зареждане ще видиш, знаеш че есенно -зимните месеци зареждат през две седмици...

# 514
  • На планетата Земя
Маги, направи това, което са те посъветвали момичетата. Сега не поливай, чакай изсъхването. Аз пулверизирам, когато имам време, което значи рядко.

Сорелааааааа, искам и аз такъв денд. фал. Откъде си го купила?

Идва захлаждането и чакам с нетърпение новия цъфтеж!   bouquet

# 515
  • област Варна
Дендробиум-фалаенопсиса в какво се пресажда - в кори или в субстрат за земни орхидеи?
Мислех моя да го разсъдя, че много булби много нещо в тая малка саксия, обаче пусна три цветоноса и сега май трябва да ги изчакам да прецъфтят. Отидоха три месеца.

# 516
Дендробиум-фалаенопсиса в какво се пресажда - в кори или в субстрат за земни орхидеи?
Мислех моя да го разсъдя, че много булби много нещо в тая малка саксия, обаче пусна три цветоноса и сега май трябва да ги изчакам да прецъфтят. Отидоха три месеца.

Цитат:
Засаждане. Садят се в кори. Възможно е да се използва такъв субстрат: борова кора, дървени въглища, перлит, сфагнум с добавка на торф. ДЕНДРОБИУМЪТ ОБИЧА ДА МУ Е ТЯСНО,затова не го слагайте в големи саксии!
Размножаване. Чрез делене на булбите. Возможно е вкореняване чрез резник. Булбите се делят ето така: дългите булби с опадали или увиснали листа, се делят на части с 4-5 възела. Резниците се поставят върху сфагнум мъх и им се прави импровизиран парник. След появяване на корени, младите растения се садят в субстрат. През зимата част от дендробиумите губят листата си - това е НОРМАЛНО.Само малка част от тях са вечно зелени и запазват листата си - при тях минималните температури са по-високи.

От собствен опит казвам че имам дендр фал мини размер който е засаден в кори и му е много тясно в саксията та чак жътлеят листата. Другият ми дендр нобиле е също в кори- значи дендробиумите принципно харесват кори.

Милето - подобни дендр фалове в светлозелено с лилави среди имаше на Флората в бургас предлагани от фирма Бургасцвет. Къде обаче в София ги има не знам.

# 517
  • На черешатааа
Привет и от мен. Да споделя  за  моето фалче, по препоръка от тук  отрязах загнилото, изчегърках каквото  успях ( мн. гадно миришеше това, изгнилото  Sick) и посипах с антибиотик. Даже още стои върху мястото. Това преди седмица. Та сега да го махна ли или, да си стои на болното местенце и мога ли да полея фалчо, че листенцата му се отпуснаха леко.  Благодаря   bouquet

Последна редакция: сб, 25 сеп 2010, 20:04 от gold laydi

# 518
  • На планетата Земя
Ясно е, че ще се търси такъв дендр-фал. Аз имам един виолетов, в кори е, изкара това лято няколко нови булби и много коренчета, стърчащи нагоре. Сега го чакам да цъфне със захлаждането.

Голд лейди, не махай. А ако корите са сухи вече, време е да натопиш във вода. Гледай загнилите части все пак да останат сухи.

# 519
  • На черешатааа
Mileto    bouquet за напътствията, ще я полея. Загнилото е на върха, така, че няма да  има проблем, да не се намокри.

# 520
вижте какво цъфна днес във нас и заслугата е моия чаках цели 6 месеца                                                                   http://sorela.snimka.bg/flowers/orhideya.455908.20816720                                                                                              http://sorela.snimka.bg/flowers/orhideya.455908.20816713                                                                                                                   и тази има 4 цветоноса    http://sorela.snimka.bg/flowers/orhideya.455908.20817155                                                                           

# 521
  • На черешатааа
sorela  прекрасна е.На моето болно орхи видях,че 2 горни корена му пожълтяха странно, та момичета, съвет? Да ги  оперирам и тях? Днес за утеха си взех 1 фалче от Кауфлан  Mr. Green

# 522
  • Варна
sorela,
много нежно Hug
gold laydi,
можеш ли да снимаш да видим какво точно не е наред? Честито ново фалче Simple Smile
И аз вчера си купих едно преоценено тъмнолилаво с 4 останали цвята, много сладурско. Взех го от цветарския магазин в новия Кауфланд, а с него ми подариха и стъклена кашпа Party
Ето малко снимки:

# 523
Сорела честито! страхотент цвят на дендр-фала, и аз имам един такъв дано и той ме зарадва някой ден с цъфтеж.

Месечинке - много сладурска орхидея - 100% съм сигурначе ще я накараш да се пръсне от цуфтеж другата година - и саксията е хубавка, подобни има в цветарскиа магазин на големия мол дето е Карфура но никога не се престраших д апитам колко струват.

Голд-лейд съветвам те да не пипаш пожълтелите корени, интервенцията може да влоши нещата - ако можеш покажи снимка ще се опитаме да разгадаем причината - според мен би трябвало да жълтеят от прекалена влага. НО каквато и да е тайната на пожълтяването - не ги пипай докато не покажат че са изгнили.

# 524
  • София
И аз искам да си купя орхидея,ще прочета по назад.Благодаря за полезната тема Hug

Общи условия

Активация на акаунт