Отговори
  • София

За да има паритет - и изследването да е наистина показателно поне по отношение на групата на потребителите на този подфорум допълвам предложената преди анкета за информираността за рисковете при Цезарово сечение с такава за информираността по отношение на потенциалните рискове при вагинално раждане.

Не смятам, че е предоставянето на информация е логична част от тази анкета, така че си го спестявам - който има нужда, ще потърси за себе си. Тук се информираме дали сте получили информация, не целим да я даваме.

Ще използвам - за да има сравнимост - въпроса от другата тема, така, както е зададен (е, само ще поправя правописа и ще сменя вида родоразрешение, за който питаме, но иначе го копирам буквално):

Интересува ме до каква бяхте информирани какви са рисковете при вагинално родорарешение. ВъпросЪТ се отнася както към майки родили със секцио, така и към жени, родили вагинално.

Ще се радвам да уточните повече подробности - от къде сте си набавили нужната ви информация, какво е наклонило везните да раждате по един или друг начини, дали секциото е било планово или по спешност и т.н.

# 1
Не, не бях...и честно казано, слава Богу. Колкото по-малко знаеш, когато раждаш, по-добре за мен.
За сметка на това преди раждането на второто си дете знаех почти всичко и.... Confused подходих спокойно, но все се притеснявах да не се случи на мен и детето ми "нещо" от десетките видове усложнения, за които знаех.
Сега знам още повече, но не смятам да раждам пак Praynig Mr. Green

# 2
Гласувах с не ме интересуваха. В интерес на истината, рисковете при първото ми вагинално раждане не ме интересуваха. Знаех, че може да има усложнения като усукана пъпна връв, заклещване на бебето, използване на форцепс и вакуум помпа, но винаги съм приемала, че при мен всичко ще е наред, мисля, че това много ми помогна да родя по-леко почти без болка. Винаги съм смятала, че естественото раждане е нормалното, защото природата (Бог) така е решила, т.е. тя е намерила най-доброто решение. Цезаровото сечение според мен трябва да се прави само при спешност или по медицински показатели, когато има опасност за майката или бебето, а не пожелание. Но това е лично мое мнение и никого не ангажирам с него. Сега ми предстои второ раждане и много се радвам, че пак ще е нормално, а е операция.

# 3
Нищо не са ми обяснявали. И смятам, че това е за мое добро. На жена, на която и предстои раждане само това и трябва да слуша за усложнения, смърт и т.н. Ми тя веднага ще се сложи в тази графа на нямащите късмет. Вярно е че има и такъв изход на нещата, но той е минимален в сравнение с безпроблемно завършилите раждания.

То и на зъболекар да отидеш сигурно има рискове, но до сега не ми се е случвало някой зъболекар да ме светне за рисковете  Wink

# 4
  • София

Хм, а изобщо някой информирал ли се е за възможните ОТДАЛЕЧЕНИ последствия от вагинално раждане?..  newsm78 Тук говорите само за рискове по време на самото раждане... а другите са много повече - и, според мен, по- сериозни в много случаи... или, във всеки случай, по- трайни...

Всъщност щях да пиша друго - МОЯТ зъболекар винаги ме е информирал за всички възможни опасности (е, такива, които наистина да се случват, ясно...)

Вадил ми е 5 зъба, 3 от които оперативно, правил ми е общо 3 дентални (лицево... нещо си се викат) операции.

# 5
Абсолютно нищо не съм получила като информация от АГ. Сама търсих информацията. Не можех на сляпо да раждам първото си дете. Да, вярно е, че съм се стряскала не един и два пъти от прочетеното, но предпочитам този вариант. Peace

# 6
  • С питане до Цариград, стига се, но с ... отзад!
Абсолютно нищо не съм получила като информация от АГ. Сама търсих информацията. Не можех на сляпо да раждам първото си дете. Да, вярно е, че съм се стряскала не един и два пъти от прочетеното, но предпочитам този вариант. Peace

Същото.  Peace
Сега обаче, съм още по-информирана, ама ще видим какво ще излезе накрая.

# 7
Темата,  ми е доста странна... меко каzано. Зтова ще попитам (да си иzясня), става дума все пак zа жените, при които ИМА докаzани рискове, или беz да имам причини zа секцио, доктора ми да седне и да ми обясни zащо да НЕ раждам нормално, при положение, че и zа секцио не съм?
Ако е zа жените с рискове, тогава не съм zа тук и иzвинете zа намесата. Но отговарям, в случай, че става въпрос zа второто..

Няма как да ме информират (ако доктора ми е нормалене доктор, а моят беше такъв. Говоря zа първия път, втория не ми се е налагало да ме информират вече),че секциото е по-добро zа мен от едно естествено вагинално раждане. Раzбира се, говоря zа zдрава жена с нормална бременност и нормално раzположен плод, какват бях аz и каквато беше моята бременност. Не става дума, zа секцио по медицински, покаzания, да не вzемете да ме раzберете грешно.
Тоест zа какви рискове да ми информира, като аz не съм имала рискови медицински фактори? Не раzбирам? Илистава дума да информират zдрави жени, че е рисковано да раждат??? Така че, естествено, не съм гласувала, не раzбирам zамисъла на въпроса дори...

Напротив, лекарката ми, ме убеди да не ми и минава мисъл zа секцио в моя случай. Не че много съм клоняла към иzбора на оперативно раждане, нямах прични zа такова, но бях на 21, живех си в София, раzни приятелки ме "съветваха" колко секциото е Божия благодат  Crazy , т.е. самата аz бях абсолютно недостатъчно zапоzната с нещата и си приzнавам, че такава мисъл ми мина на няколко пъти. Слава Богу, споделих и ми бе доста добре обяснено  Wink Лекарката ми седна срещу мен на един стол (това винаги ще го помня) и на абсолютно човешки еzик ми обясни си zащо няма смисъл от такова при мен. Даже помня, ,е ми каzа нещо от сорта ".. и ако все пак решиш, че искаш секцио, потърси си друг лекар. Аz няма да те режа, ако няма причини zа това." Т.е. ми наклони много сериоzно веzните към нормалното раждане, zа което съм й страхотно благодарна и винаги ще съм. И много се радвам, че й повярвах напълно и я послушах. Защото беш€ напълно права.
И точно така трябва да процедират всички акушергинеколоzи, според мен  Peace

Последна редакция: вт, 01 юни 2010, 14:19 от Сова

# 8
Аз гласувах за  първа опция макар това да не е съвсем вярно. Бях много подробно информирана за рисковете от естествено раждане в конкретния случай от ортопеда ми.

# 9
За рисковете или по-точно страха от вагинално раждане ме бяха много добре информирали - и приятелки, и медии, и форуми, и черният списък... с изключение само на докторката ми, която не помня да ме е информирала много.

# 10
  • София
Темата,  ми е доста странна... меко каzано. Зтова ще попитам (да си иzясня), става дума все пак zа жените, при които ИМА докаzани рискове, или беz да имам причини zа секцио, доктора ми да седне и да ми обясни zащо да НЕ раждам нормално, при положение, че и zа секцио не съм?
Ако е zа жените с рискове, тогава не съм zа тук и иzвинете zа намесата. Но отговарям, в случай, че става въпрос zа второто..

Няма как да ме информират (ако доктора ми е нормалене доктор, а моят беше такъв. Говоря zа първия път, втория не ми се е налагало да ме информират вече),че секциото е по-добро zа мен от едно естествено вагинално раждане. Раzбира се, говоря zа zдрава жена с нормална бременност и нормално раzположен плод, какват бях аz и каквато беше моята бременност. Не става дума, zа секцио по медицински, покаzания, да не вzемете да ме раzберете грешно.
Тоест zа какви рискове да ми информира, като аz не съм имала рискови медицински фактори? Не раzбирам? Илистава дума да информират zдрави жени, че е рисковано да раждат??? Така че, естествено, не съм гласувала, не раzбирам zамисъла на въпроса дори...

Напротив, лекарката ми, ме убеди да не ми и минава мисъл zа секцио в моя случай. Не че много съм клоняла към иzбора на оперативно раждане, нямах прични zа такова, но бях на 21, живех си в София, раzни приятелки ме "съветваха" колко секциото е Божия благодат  Crazy , т.е. самата аz бях абсолютно недостатъчно zапоzната с нещата и си приzнавам, че такава мисъл ми мина на няколко пъти. Слава Богу, споделих и ми бе доста добре обяснено  Wink Лекарката ми седна срещу мен на един стол (това винаги ще го помня) и на абсолютно човешки еzик ми обясни си zащо няма смисъл от такова при мен. Даже помня, ,е ми каzа нещо от сорта ".. и ако все пак решиш, че искаш секцио, потърси си друг лекар. Аz няма да те режа, ако няма причини zа това." Т.е. ми наклони много сериоzно веzните към нормалното раждане, zа което съм й страхотно благодарна и винаги ще съм. И много се радвам, че й повярвах напълно и я послушах. Защото беш€ напълно права.
И точно така трябва да процедират всички акушергинеколоzи, според мен  Peace

Т.е. твоят лекар те е информирал подробно за рисковете от оперативно раждане и целенасочено е скрил всяка информация за сериозните рискове при вагинално такова.
Интересно, много интересно...
А на теб в нито един момент не ти и мина през ума, че може този лекар просто да не е достатъчно квалифициран, за да проведе безопасно операция... примерно... интересно, много интересно. Наистина.

Но на въпроса ти - става дума за това дали си била информирана (ти явно не си била) за възможните рискове при вагинално родоразрешение при теб - т.е. в случая - при нормална, здрава жена без явни показания за каквото и да било.

Каквито има. Много. При това много, много сериозни... и различни от тези при операция.

# 11
  • софия
Цитат
Абсолютно нищо не съм получила като информация от АГ. Сама търсих информацията. Не можех на сляпо да раждам първото си дете. Да, вярно е, че съм се стряскала не един и два пъти от прочетеното, но предпочитам този вариант.
За мен се отнася същото. Peace

# 12
Бих казала, че се информирах доста добре- учебници, книги от областта на еволюционната биология. Научих, че жените не са "създадени да раждат естествено", а са еволюирали да раждат едва-едва бебетата си с големи глави... В края на краищата обаче взех решението не изцяло рационално, защото ако беше изцяло рационално, щеше да е секцио по желание.
1200
Причините са- естетична: не искам никакъв белег на корема. Атлетична: краткосрочно исках да започна със спорт възможно най-скоро след раждането, а дългосрочно- да не са ми разделяни коремните мускули, че ми трябват. Семейна: ако бях родила секцио, щях да се поддам на натиска да приема бабешка помощ в първите дни, а исках да избегна този сценарий. В края на краищата исках да видя какво аджеба е това нормално раждане. Не исках да скучая в реанимация. Абе- все полу-рационални причини.

Въпреки това бях наясно, че рисковете при нормално раждане не само ги има, ами и възникват бързо и непредсказуемо, а ефектите понякога са дългосрочни (няма да споделям  как цветисто ги описа лекарят ми.)

# 13
Хахаха, радвам се че ти е.. интересно  Joy
Кати, беz да искам да се zаяждам, винаги ми става много смешно, като те чета. Значи моята докторка (според тебе) трябваше да ми каже нещо от сорта "Виж, не виждам нито една причина (и така си беше) ТИ да раждаш секцио, но тъй като вагиналното раждане е кофти, аz препоръчвам да те срежем, ей така??"
Кажи честно, че това ти се вижда логично  hahaha Ама в същност, вероятно ще ти се види. Скрила била нещо.... мале..

А би ли ми обяснила, щом е ясно, че и при двата вида раждане има все някакви рискове, дали пък най-доброто решение не е да не раждаме иzобщо? Май на там, по твоята логика, ще отидем.

И да си помисля, че точно тогавашната ми лекарка е била НЕквалифицирана, викаш? Раzбира се, че така ще си помисля, особено след като ти го каzваш, а ти никак, ама никак не пишеш абсурд след абсурд (колкото и да ми е zабавно да ги чета   bouquet ). Пък и тя по това врема беше zавеждащ точно отделение "Патологична бременност" в една от софииските болници (само че аz не бях при нея zаради това, просто нея исках).. Естествно, че не е била "квалифицирана"  Joy Всичко друго може би е имала, но точно квалификация определено й е липсвала. Уцели ме в десятката  Wink .

# 14
Вагиналното раждане е естественото раждане, нямах проблемна бременност и затова никой не ми е обяснявал рисковете - сама се информирах за 9м. Щом една жена има възможност да избира как да роди, може сама да проучи плюсовете и минусите. Не е нужно АГ да обяснява (освен ако не го попитат).

Общи условия

Активация на акаунт