120 Американска тема- за ветераните, бащите и 4-ти юли.

• 28 303
  • 733
  •   1
Отговори
# 480
Има етикет и етикет. Аз не бих учила дъщеря си, че жена първа не подава ръка, въпреки че това е част от официалния етикет. Има части от етикета, които са в името на хигиената и уважението към околните, примерно духането на носа ин прайвът, ползването на салфетка. Има и такива, които наистина са буржоазен тормоз, от рода на това, че имало един единствен начин да се държат нож и вилица и от коя страна се слага салфетката.

# 481
Биз,и аз не съм,но имах баби и там нямаше 6-5. Ясно е че школата в мид охайо няма да ги преучи на хай маниери,моята идея беше друга,далеч съм от мисълта че за 6.5 часа човек се учи на толкова комплекно нещо. Гледана съм в дом в к бурж.отживелици бяха норма и не съм патила до момента,а тук цари до такава степен безхаберие по темата (поне от заграждащите ме приятелчета на децата) че си е страховито..

# 482
Anet...стига да имаш време, средства и възможности ... защо не ? не виждам нищо лошо в тези класове,на детето ще му е фън мисля!

Кой се вълнува за  Белла и Едуард утре  Simple Smile, Бенс знам че ти си фен-чакам с нетърпение и аз!

Мачовете за сега са доста предвидими,за Бразилия трябва да кажа че са супер обаче, доста се наслаждавах на техниката им днес...къде го Роналдо обаче ,къде зачезна това момче?
Мики...за което честито на семейството ти,кефят ли се?  Simple Smile Ти как си?

# 483
Zdraveite momi4eta!
Nie sme dobre,sega sme malko do Garcia pri svekarvata na more,6te ka4vam snimki kato se pribera kam Amerika!
Ina4e sme dobre kato cialo,dosta sam izto6tena ot tar4ane po decata,nosene na bebto,mrankane i revane na dvete,ama niama na4in.
Viktoria koga 6te pusne6 niakoia snimka na dvete ti kukli 4e ot otdvana ne sma vlizala vav foruma da vidia.
Sajaliavam 4e pi6a na latinca no tova ne e moia kompiutar.

# 484
Анет, често като те чета ми се струва, че в една страна сме расли и в една страна живеем,  а съвсем различни са ни преживяванията и впечатленията. Микрокултурите не са шега работа  Grinning

Има етикет и етикет. Аз не бих учила дъщеря си, че жена първа не подава ръка, въпреки че това е част от официалния етикет. Има части от етикета, които са в името на хигиената и уважението към околните, примерно духането на носа ин прайвът, ползването на салфетка. Има и такива, които наистина са буржоазен тормоз, от рода на това, че имало един единствен начин да се държат нож и вилица и от коя страна се слага салфетката.

Ей това имах предвид и аз. Отделно, че не се възмущавам от хора, които не знаят етикета за хранене, защото по света има толкова много различни начини на хранене и на поведение, че не може само един начин да е правилен. Затова и училище по етикет ми се струва отживелица, основно защото е евроцентричен етикет. Мое мнение.

# 485
Анет, често като те чета ми се струва, че в една страна сме расли и в една страна живеем,  а съвсем различни са ни преживяванията и впечатленията. Микрокултурите не са шега работа  Grinning
Тотално (казва ния),което за мен лично е и ползата от говоренките ни тук. Ако не друго поне имам супер идея за следващия рд на девойката-ехааааа как ще ги издокарам да се разхождат с книги по главата и да седят само със скръстени глезени Laughing
Kolкото до истинските познания по етикет(к едва ли ще научат в школата на ъгъла)-не са ми трябвали много,но като се е налагало съм си спестявала доста сконфузност ; гледам на това като на необходима обща култура,пък дали я ползвам ежеминутно и дали съдя хората които нямат тези познания-друга тема.

Последна редакция: вт, 29 юни 2010, 14:37 от anette1104

# 486
 Mr. Green Ей, вчера и аз споменах с добра дума бабата на Анет и яденето на яйца  Mr. Green

Много обичам и буржоазни отживелици и компанията на хора, които знаят кое вино в коя чаша се пие и къде какво облекло се носи и фактът, че съседи и/или колеги считат това за нерелевантно мен изобщо не ме интересува, както предполагам и тях не интересува моето мнение за липсата им на култура  Crazy

Защото ще ме извинявате дами, но етикетът си е органична част от културата и кредибилитито на всеки индивид (мое мнение, ще се радвам да ме оспорят). И когато утре седнете на маса с някое ПхД от Айви Лийг, което яде и се държи свински дали ще го извините веднага с принадлежността му към дадена нация/субкултура или кредибилитито му ще се срине преди да си е отворил устата. Не всички са Айнщайн, че да си позволяват да си забравят чорапите...

И абсолютно не мога да се съглася, че етикетът е евроцентричен- такъв е този, който ние най-добре познаваме, етикет си съществува във всяка култура, а дали ние сме благоволили да се запознаем с него е друг въпрос. Детето ми знае както, че не е редно да се играе с храната (да не си помисли сега някой, че го изпълнява винаги), така и че не е редно да си забоде вертикално клечките в ориза...

... да, има възрасти, които са по-благодатни за уроци по етикет, но това трябва да си е онгоинг процес, а не само епизодични курсове си мисля аз. И за да отговоря на Хиър и Биз - мислите ли, че етикетът е статичен до такава степен Wink
(имам книга за етикет от началото на века, безумно интересно!)
(хихихи, писали сме едновременно с Анет)

Последна редакция: вт, 29 юни 2010, 15:08 от Agent Provocateur

# 487
  • Boston, MA
Да, и аз мисля, че в съвременния етикет не съществуват такива неща като жената не подава ръка първа и прочие. Има детайли по употребата на телефони, имейли, светът ни се променя, така че е нормално да се update-ва мисленето по темата.

А и думата буржоазен няма негативен смисъл за мен.  Mr. Green

В събота съм на кино с Бела и Едуард и девойките и аз.  Grinning Пропуснала съм втория филм, такъв силен фен съм, ама нали съм чела книгите, историята ми е ясна.

# 488
Ами Агент това и казвам де, относително нещо е етикета и се мени и обучението продължава цял живот, ерго няма сми от курсове, които учат на викториански етикет. И погледни въпросния сайт и не ми казвай, че не е евроцентричен. Защо няма курсове по етикет на различните култури например - че в Индия и Африка се яде с ръце и с хляба се обира от общата чиния и че в половин Азия ядат с вилица и лъжица и без нож? Защото те не са толкова самодоволни, че да си мислят, че тяхната култура е върха на културите, както цяла Европа си мисли.

Аз бих учила на култура на общуване и уважение и на обща хигиена и чистота, но не виждам смисъл от хляба е от ляво, салфетката от дясно, 5 вилици и 6 лъжици, два ножа, единия за масло задължително, пък задължително пиши благодарствена картичка (омразна индустрия). И всичко това някой си го прави и уж социални умения има, пък обръща гръб (да речем), когато съседа пребива жена си.

# 489
И когато утре седнете на маса с някое ПхД от Айви Лийг, което яде и се държи свински дали ще го извините веднага с принадлежността му към дадена нация/субкултура или кредибилитито му ще се срине преди да си е отворил устата.

честно казано никак няма да ме впечатли, за всеки човек различни неща са важни   Peace

аз съм за урока по етикет, че и рефрешър един път годишно, ако не помогне няма да навреди

# 490
Да, и аз мисля, че в съвременния етикет не съществуват такива неща като жената не подава ръка първа и прочие. Има детайли по употребата на телефони, имейли, светът ни се променя, така че е нормално да се update-ва мисленето по темата.
Da. Обаче едно е ъпдейт и осъзнаване на лимити,друго е игнориране на елементрани норми защото е сложно,времеотнемащо, буржоазно,не жизнено нужно или понеже съм Айви Лиг гений и съм над тия неща.Въпрос на гледна точка,за мен няма противоречие един човек да знае как да се представи на живо и коя посудка се ползва за ядене на варени яйца  Grinningи как да последва формална среща с имейл спазвайки правилата и тук и там. Има много интересни четива за дигитален етикет бтв ако някой се интересува,бая домашно си иска и то. Спамя,простете,отивам да се трудя че нали видОхте от Хиър колко кинта ни трябва да отчуваме децата и без етикет скул.

# 491
  • Boston, MA
Биз, разбирам какво казваш, но все пак, предвид къде живеем, много по-вероятно е да попаднеш в "евро-центричен" ресторант и да се дзвериш в ножовете и вилиците, отколкото да обидиш азиатските си гости, като не ядеш с ръце. Ако пътуваш по Азия или Африка, нормално е да се заинтересуваш как го правят хората, но ние не живеем там.

# 492
  • Boston, MA
А, за картичката, понеже и аз не съм фен на Холмарк-индустрията, но мисля, че е важен момент да благодариш, може да си купиш 100 празни картички най-прости и да си пишеш на тях thank-yous. А може и на лист хартия, все пак така са го правили хората дълго време.

# 493
не знам откъде пък изскочи асъмпшъна, че гореспоменатите курсове са за викториански етикет  newsm78 то има ли такива изобщо?

...Защо няма курсове по етикет на различните култури например... Защото те не са толкова самодоволни, че да си мислят, че тяхната култура е върха на културите, както цяла Европа си мисли.

...според мен няма защото няма бизнес интерес, с 2 думи - няма клиенти готови да извадят кеш за това. За евроетикет очевидно има т.е. има убедени, че съответният етикет за нещо е полезен...

... за капак, щем или не щем, ние сме европейци и ако не уважаваме собствената си култура и етикет кога ли ще израснем да почнем да уважаваме чуждата?

Последна редакция: вт, 29 юни 2010, 17:02 от Agent Provocateur

# 494
Картички - имали са смисъл според мен на времето, в днешно време благодаря казано лично и с мисъл и имейл биха свършили работа, иначе вече се пращат под и над път и много, ама много се прекалява с очакванията за картичка.

Викториански го казах просто примерно, да не се чете дословно. За парите си права, но това не го прави по-правилен етикет от друг. Исках просто да кажа, че само еврокултурите са издигнали етикета на пиедестал, други не са.

Не съм против да се знае какво да се прави, както стана ясно, а против идеята задължително да се следва, както е по книга. Аз съм научила и без курс и се справям отлично и видоизменям според ситуацията, следователно и децата си ще успея да науча.  Simple Smile

От къде тръгнахме, до къде стигнахме  Grinning И аз отивам да печеля въпросните $$$$.

Общи условия

Активация на акаунт