120 Американска тема- за ветераните, бащите и 4-ти юли.

• 28 291
  • 733
  •   1
Отговори
# 555
Ето я декларацията. http://www.biberonbg.com/files/ednokratna_pomosht.pdf.  Това е всъщност заявлението, което подаваш, за да ти се изплати сумата. Всички, получили пари, са я подписали. На втора страница най-горе е точката, че отглеждаш детето в България.

И аз много се надявам да започнат най-после проверки по тези помощи и задгранични майчинства, че аман от дистанционно източване на хазната.

# 556

И ние поради тази дребна подробност.

Титина, ти подписва ли такава декларация, или си чувала, че има такава, но не си я виждала?
Лично аз все още не съм подписвала, а и нямам намерение да я подписвам, но преди време я бях изнамерила в нета.

Относно майчинството, личното ми мнение е че ако си се осигурявал в съответната държава по време на бременноста ( вкл България) имаш право ( дори и законово - това съм го проверила), да получаваш майчинство.

# 557
Ясно. Аз бях останала с впечатлението, че документът, който се подава за помощта е отделен от декларацията, че отглеждаш детето в Бг, а то се оказа едно и също нещо  newsm78 . Става все по-интересно, излиза, че масово се правят нарушения, при това съвсем съзнателно...

# 558
Клер, като родиш този хипо на аватара ти ще ми липсва, много ми е сладък  Heart Eyes

Последна редакция: чт, 01 юли 2010, 17:42 от Лeни

# 559
Мерси, за инфото момичета!  Hug
Аз се съмнявах че може да се вземе тази помощ  Thinking затова пратих майка ми лично да провери.
Четох и закона, но явно съм пропуснала най-важното.  Crazy

Титина, нямаш право според това което прочетох защото съвсем ясно се казва в закона, че детето трябва да се отглежда в БГ. Аз поне това разбрах сега докато го четох  Rolling Eyes

Синковеца сме решили да е българче като мама и тати.  Mr. Green Освен това нали трябва виза, ако е американец (без БГ паспорт) и остане повече време в България  Thinking

# 560
Мише, честит рожден ден Hug
Определено трябва акт за раждане с апостил и превод

# 561

Титина, нямаш право според това което прочетох защото съвсем ясно се казва в закона, че детето трябва да се отглежда в БГ. Аз поне това разбрах сега докато го четох  Rolling Eyes

Права си, нямаш право на помощи, но имаш право ако си трудово осигурен , да си получаваш майчинските. Само не мога да се сетя имаше ли изискване къде трябва да е родено детето.

# 562
Става все по-интересно, излиза, че масово се правят нарушения, при това съвсем съзнателно...

Именно. Аз излизам от кожата си като започнат да ми обясняват как всъщност то не било съвсем нередно да се вземат тези пари. Разбирам да беше някакъв заплетен казус, да се налагаше да се рови човек в закони и така нататък, а то си го пише черно на бяло на листчето, което подписваш. Не че само майките са виновни, де... наистина никой явно не следи кой ги взема тези пари.

Титина, не съм много съгласна, че имаш право на майчинство, ако не си там. Първо, в закона си пише, че майчинството се изплаща за деца, които се отглеждат в България (с ЕС мисля, че има някакви спогодби по този въпрос, така че може и там). Второ, за да получаваш майчинство трябва да си на трудов договор към момента на излизане в отпуск. Ако не си в България в този момент, не ми е ясно как става фокусът. Трето, от чисто морална гледна точка мисля, че е неправилно. Обикновено аргументите на майките, които ползват майчинство по този начин, са "ами аз тези пари съм ги внесла с осигуровките, да не би чужди пари да вземам - мои са си". Мои - друг път! Социалните осигуровки в България са 10 процента от заплатата, при това са с таван от 180 лева в момента. Жена в майчинство получава 90 процента от осигурителната си заплата в продължение на 12 месеца, плюс минимална работна заплата за още 12 месеца. Простата сметка показва, че за да са наистина "мои си" тези пари, аз трябва да съм работила минимум по 10 години на дете. Моите ограничени наблюдения са, че майките, работили по 10 години преди първо майчинство и живеещи в чужбина, рядко правят необходимите еквилибристики, за да получават майчинство от България. Това обикновено (пак само по мои наблюдения) го правят жени, които по принцип търсят на хляба мекото. Надявам се никого да не обиждам.  Peace

Последна редакция: чт, 01 юли 2010, 05:01 от ianajar

# 563
 ianajar, съгласна съм с теб, че трябва да си на трудов договор. Аз имах предвид изолирани случай, когато си бил на трудов договор и след излизане в болнични напускаш страната. Само ми се губи момента с представяне на болничния лист за раждане. Понякога ако си осигуряван на голяма заплата (напр. 2000 лв) си заслужава. Бях правила изчисления , преди 2 години имаше изискаване колко време трябва да се осигуряваш за да получаваш майчински. Та след изчисленията ми, ако се осигуряваш на 2000 лв, и после ти изплащат 90% от заплатата- разликата беше около 5000 лв ( това само за първата година). Не мисля обаче, че са много хората осигуряващи се на тази сума.

# 564
Аз пак за моето пълномощно  Crazy (ако има кой да ме изслуша)  Crazy Crazy
Добре де ами ако го направя на БГ и е с американски нотариус дали пък в БГ няма да повдигнат вежди,дали да не го пратя и него за апостил за да видят че всичко е легитимно?

А пък на БГ да го пиша съвсем ще го закъсам е термините ,пак имам молба ако някой има подобен текст да ми го прати ,плийййййс.

Бенс...мерси  Heart Eyes  и ще кажа като го гледам ! Peace

Хора а във фейсбуук дали има опция да избереш за кои френдс да получаваш фиид .Примерно има фирми които харесвам но като ги направя " like"  и започват да ми се изсипват куп неща и ми избутва фиида от моите френдс които ме интересуват.сещате ли се?

# 565
Титина, пак не излиза сметката - освен ако не си се осигурявала 9 години на 2000 лева, няма как да си внесла толкова, колкото ще получиш. И да, това е максималният осигурителен доход, предполагам, че са единици хората, които хем получават такива пари, хем плащат максимални осигуровки. Друг е въпросът, че тези осигуровки не са само фонд "Майчинство", те са за цялата социална система - детски, помощи за безработни и т.н. Но да не задълбавам още, че ми е много болна темата.  Peace

# 566
Вики, за пълномощно знам че ако е от консулството (на български език) няма как да има проблем. За другите варианти нямам идея.

Титина, за майчинството си права. Няма условие детето да се гледа в България. Жалката подробност е болничния, когато детето е родено в чужбина. Има страни където може да издадат документ който се признава в България и съответно има право на майчинство. САЩ обаче доколкото схванах не е в този списък.
Честно казано не мога да проумея каква е логиката изобщо да има такъв закон.  ooooh! Tired Ако става дума за фирма която командирова служители пак разбирам да има някакви права при бременност, но да се водиш някъде на работа, а да не живееш там с години ...  Shocked

# 567
 М-у другото да ви се похваля с новия си апарат ,нали все говорим за апарати.Значи това чудо получава приза- най -страхотния портативен апарат евър !
Влиза в под 10 метра вода ,може да се хвърля от 2 метра височина  ,снима видео на хай деф, има панорама и всички съвременни екстри...и аз нямам думи.Елла си играе с него във водата и на мен ми пука на шапката!

*редактирам линка на снимките -утре ще пусна пак *  Peace

В последните снимки тъкмо ще видите малкото пухче!А тази която е в банята е правена със зашеметяваща скорост преди Клои да ореве орталъка(сп?) от глад и аз не оправих сетингите за това е нойзи но пък сме 2те на снимката и това е рядкост !  Simple Smile

Последна редакция: чт, 01 юли 2010, 10:11 от victoria

# 568
Хайде и аз да се изкажа за ЕГНто на Диди  Mr. Green значи превод+апостил на акта за раждане, както и пълномощно на БГ от двамата родители със апостил, и ние го направихме още през първите 3 месеца след раждането така бях чела че трябва по закон, както и от общината са казали на брат ми че тези 250лв еднократнна помощ се дават за това че се издава българско ЕГН, съжалявам, ако на някой не му харесва но България поне плаща за нейните новородени и ако на някой не му харесва си е негов проблема да не ги взима парите а да ги върне Mr. Green
Вики къде са снимките?

# 569
Mislq като ianajar  за майчинските от чужбина, преди се палех и възмущавах шумно,сега знам че всеки си има пътя и избора,но това съвсем не го прави правилен за мен и се опитвам да подминавам  че пак се ядосвам на нов глас(както се вижда,нали Mr. Green)
*
Децата нямат бг гражданство,бихме го извадили като ни потрябва и заради ЕС,ако искат да учат,да пътуват по-лесно и пр ; колко са българи е съвсем друга тема, честно казано нямам особено много това усещане; и тази битка я борих осторожно и с пяна на уста докато опитът ме научи да не зея много и да внимавам с "никога", "винаги", "моите деца няма да проговорят на език различен от родния им" (бг към онова време) и такаааааааааа. Но-това става само с опит,колкото и да го четеш не го вярваш..

Общи условия

Активация на акаунт