Изоставените деца

• 1 301
  • 7
  •   1
Отговори
Позволявам си да открия нова тема с желанието да споделим повече мнения по отношение на това доколко зависи от държавата да се направят промени относно: мащабното изоставяне на деца с неизяснен статут и ненаказаност на биологичните им родители, подобряване грижата за деца в институции, съкращаване процедурите по уреждане статута на всяко изоставено дете без това да е присъда да живее години от дом в дом, улесняване процедурата по осиновяване, приемственост между социални заведения и осиновители и т.н.? Домовете са пълни с деца, има и огромен списък  от чакащи да си осиновят дете, а осиновявания малко, защо...защото повече от децата са с неизяснен статут. Някъде нишката се къса, някъде нещо не е наред, много се говори, а нищо не се прави. Какви промени трябва да има, за да има промяна в ситуацията?  

Последна редакция: пт, 04 юни 2010, 14:55 от Meri 4

# 1
  • Вън от пространство и време
Домовете са пълни с деца, има и огромен списък  от чакащи да си осиновят дете, а осиновявания малко, защо...защото повече от децата са с неизяснен статут.

И защото кандидат-осиновителите са с претенции.... в което няма лошо, разбира се. Но шансовете на деца в училищна възраст, със здравословни проблеми или от ромски етнос са много малки да бъдат осиновени в България. Е, за етническите претенции като че ли има подобряване на положението лека полека.  Praynig

А какво имаш предвид под "улеснена процедура по осиновяване"?

# 2
Промени има и ми се струва, че ситуацията вече е различна с промените в СК.

А по-лесна процедура от тази, здраве.

# 3
Ситуацията си е ОК. По-лесно от това няма накъде. Просто хората осиновяват определени категории деца, тоя спънката. И за това регистрите с осиновители и деца си стоят пълни. Единствено промяна в нагласите на кандидат-осиновителите ще намали драстично броя на децата в институциите.

# 4
  • София
Ситуацията си е ОК. По-лесно от това няма накъде. Просто хората осиновяват определени категории деца, тоя спънката. И за това регистрите с осиновители и деца си стоят пълни. Единствено промяна в нагласите на кандидат-осиновителите ще намали драстично броя на децата в институциите.

А за да има промяна в нагласите, си трябва упорит труд от социалните по време на проучването  Peace

# 5
Да, така е, Фокси! Ама много упорит труд.
Не знам, от другата тема разбрах, че наистина има хора, човешки същества, които нямат грам чувствителност към изоставените деца. Направо съм изненадана Shocked и изцъклям ей такива очи.

# 6
Аз съм за санкции към хората, които изоставят деца.

Гледах едно клипче, качено от теб Мери в една друга тема. От години виждам последици, нанасяни на деца, живеещи в подобна среда. Това е убийствено за децата. И здраво приемствено, и е като спирала, която води към все по-зловещо обезчовечаване. Много пъти съм си мислела, че институцията е по-добро място за живот на точно тези деца /а как зная, че не е така/.
За държавата не ми се говори. Доколкото познавам процедурата не е толкова тромава, колкото я приказват. Мисля си за хората, които прилагат процедурите. За професионализъм, за човечност, за доброта. И според мен точно това е скъсаната нишка.

# 7
  • Някъде в България
Аз мисля, че не трябва да има опция за временно даване в дом на деца и после като поотраснат да се вземат от родителите. Такива деца си остават наранени, трудно се социализират и трудно общуват с връстниците си. Ако някой все пак реши да даде детето си в институция, нека то да бъде дадено за осиновяване. Може и да греша и това да не е съвсем правилно, но имам преки наблюдения върху такива деца, които са стояли в институция 6 г. и сега 3 години по-късно изтръпват да не би майка им пак да реши да ги изостави. Реагират с болка,че тя оставя поредното си бебе в Дом и искат те да се грижат за него. Еми такива неща са позволени в нашата държава безнаказано и съвсем законно. Надявам се някога да няма деца по домовете, чакащи напразно биологичните си родители да се сетят за тях!

Общи условия

Активация на акаунт