Отговори
# 480
Мая, освен да питате какво ще правят следващия ден и да й обясняваш още от вчерта какво ще има утре на градинката и колко ще е хубаво
бърза адаптация на Ра, аз съм го преживяла това в ясленския период и все още се мразя, че й го причиних на Стефания  Cry

# 481
  • Пловдив Белащица
Мая докато пиша, то родителската среща минала.
Ама какво е това разделяне сутрин. Един път са ми дърпали детето, втори път няма да позволя за нищо на света. Така се травмира в пъти повече и то и аз. Ревах после с дни като се сетих и ми идваше такъв да й забия на таз. За сега попадаме на свестни госпожи и успяват още като ни видеха преди от далече да й приказват мило и я забаламосат и тя докато се усети, какво става и вече е вътре. Пък после дали реве или не, не знам, госпожите казваха, че слушала. Сега ходи с огромно желание, наистина огромно и въпреки всичко, ако се спра на вратата сутрин да си поговорим нещо по-дълго с госпожата и тя обръща джуката.

# 482
По мои наблюдения рева сутрин е малко и глезене - децата са леко недоспали, искат да се погушкат още малко в мама или тати... Абе не знам защо го правят, но съм сигурна, че на повечето след това им е интересно в градината и са доволни. Понякога има значение и учителката. Например миналата година при еднат аучителка Киара винаги ме караше да влизам аз да я преобувам (което май в общинските детски градини не се толерира), а при другата влизаше сама. Майче, да не те отчайвам, но Кика миналата година като тръгна на ясла плачеше сутрин в продължение на 2 месеца сигурно Sad Наистина и на мен ми се дореваваше. А после вечер беше щастлива, доволна, разказваше ми разни неща... Учителките казваха, че много бързо се успокоявала и нямало никакви проблеми с нея.
За дърпането от страна на учителките - разбира се, че не трябва да са груби, но понякога това е единствения начин да вкарат детето в градината. Разбира се най-добре е, ако гушнат детето след като го отделят от родителя, но като цяло май в детските градини учителките са малко по-пестеливи на ласки, дори и да са мили и внимателни. Та (малко се повтарям) при Кика миналата година работеше номерът "ОК, аз ще те преобуя, а ти после ще влезеш самичка". Но пак казвам, не знам дали това е позволено в детските градини.
За допълнителните занимания - аз съм привърженик на всякакви такива, стига да не натоварват много финансово семейството. Не съм съвсем съгласна, че едно 3-годишно дете не може да научи мноог, стига да са му поднесени нещата по подходящ начин. На твое място, Майче, аз бих избрала английски, народни танци, плуване и рисуване (последните две по мои спомени й се отдават на Ра Simple Smile) или поне две от изброените по-горе 4. Всъщност предвид факта, че така или иначе ще учат рисуване, а пък и то е най-скъпо, може би бих го пренебрегнала засега newsm78 Да се обоснова Simple Smile В предучилища възраст детето няма други задължения, освен да ходи на градина. Стига да му харесват, всички допълнителни занимания са удоволствие и гра з анего, а не допълнително натоварване. Опитвайки повече неща в тази възраст между 3 и 6 години, може да се види както кое занимание наистина е интересно на детето, така и кое му се отдава. Така вече в училищна възраст, когато детето вече има задължениято да учи, да пише домашни и евентуални посещения на допълнителни занимания (които вече със сигурност ще са извън училищната програма) биха го натоварили, изборът на такива допълнителни занимания може да се сведе до 1 или 2 (едното задължително спорт или поне танци), тези, на които детето ще ходи с желание и няма да ги чуства като задължение.

# 483
И Вики все още плаче сутрин понякога, а иначе всеки ден влизам с нея в групата, докато си намери занимание, обикновено закусва и тогава тръгвам. Почти не говори с никого в градината, но като ме види следобяд и започва с пълна сила. Имаме проблем с адаптацията към непознатите....

# 484
Ива също в първите дни на ясла беше теглена и влачена за краката от една отвратителна лелка,на която й викахме "добермана" и наистина това е потресаваща гледка,която според мен е недопустима.Но факт е,че го правят и като ги помолиш да са по-внимателни,ти се репчат,че те си знаят работата и детето с малко грубост се осъзнава по-бързо и спира да реве. Никога няма да се съглася с това, особено за малко детенце както беше Ива на година и половина, още не говореше,беше се отделяла от мен само за 4 дена в живота си и със сигурност я е било ужасно страх.
Като вариант за по-бърза адаптация мога да предложа следното от нашия опит- но и това е индивидуално решение и зависи от детето и родителите: ние се запознахме с някои родители от групата и вечер като взимахме децата, ходехме някъде заедно да си доиграят. Използвахме това,което и Гери е написала,че вечер децата си тръгват от яслата щастливи и доволни. Отиваме след ясла да поиграем с приятелчета и като се разделяме, им говорим,че утре сутрин в яслата ще се видят отново и ще продължат игрите, вкъщи докато се оправяме,пак повтаряме "хайде лягай да се наспиш хубаво,че да станеш рано и да отиваш в градината да играеш с Габи и Бети". Ива започна да ходи с желание и очакване за предстоящия ден точно на третия понеделник. Аз като цяло вярвам,че колкото по-рано тръгнат децата на градина,толкова по-кратка и лесна е адаптацията. Друго важно за мен беше всеки ден да я карам да ми разказва подробно какво са правили и какво са яли и да възклицавам" Ей, спаначена супа, супер, как ми се яде и на мен, да можех да дойда и аз в яслата да си похапна...." Laughing или "имате си батут и си скачате цяла сутрин! Много яко! Де да можехме и ние да имаме батут в работата!"  Laughing 

# 485
Явно от дърпане до дърпане има разлика Simple Smile Както споменах, и Киара са я дърпали от мен, защото се вкопчваше и не пускаше, пък хем тя трябваше да влезе, хем аз закъснявах за работа. Но веднага след като я откопчеше от мен, учителката я гушваше. Това "теглене и влачене за карака", както Ирка го е описала, не знам дали бих го понесла.
Като цяло поддържам мнението на Ирка, че след като децата си намерят приятелчета в градината, всичко става много по-лесно. 

# 486
ох, вчера се втрещих като ми разказва Стефания как две момченца си показвали интимните части на момиченца, то е ясно че няма как да се размине и това, ама си е гадничко де
веднага се обадих на баща й да му каже по телефона кво се случва  Tired

# 487
  • Пловдив
Абе, госпожите ни са много спокойни и мили, поне досегашното ми впечатление е такова. Но Рали като се вкопчи, просто няма друг начин. И те ги гушкат и ги носят до горе в групата.
Благодаря ви за съветите, ще пробваме нещо. Добре че идва събота и неделя сега.
А и друго ме притеснява. Като се приберем, докато хапне, преобличане и т.н. и то вече станало време за сън. Как успявате да обърнете достатъчно време на детето. Аз ходя рано, в 4.30, че до тогава им е закуската да я взимам и пак си мисля, че не прекарваме изобщо време заедно Sad
Мини, сега тъкмо осъзнават сексуалността си, нормално е. И аз като дете съм имала такива случаи, момченцата да си показват "чешмичките"  Mr. Green, но не ме е травмирало по-нататък. Може би трябва да си говорите вече на тези теми, та поне тя да не си ги показва и да избягва да присъства на такива "представления"

# 488
Ами Майче, не остава много време. Всъщност на мен вече ми се струва в общи линии нормално дълго времето, което прекарвам с Кика Embarassed Но на теб, която си свикнала да сте по цял ден заедно и то вече в тази възраст, в която детето ти е почти равнопоставен партньор в заниманията, със сигурност ще ти липсва това време. А представи си като започнеш и работа и в това време, след като вземеш Ра от детската градина, ще трябва да си свършиш и домашните задължения... Май съм ви споменавала, че по едно време Каира ако караше някой да си играе с нея, то това беше баща й - майка й все заета с нещо Tired, та детето дори и не се пробваше. Въпреки това не мисля, че по какъвто и да било начин съм изгубила или намалила връзката си с нея. Между другото времето от взимането от детската градина до прибирането у дома го чувствам като един от най-личните ни моменти Blush - само двете сме си и няма никакви други задачи, освен да се радваме, че отново сме заедно в края на деня Simple Smile

Мини, харесва ми съвета, който Мая е дала Peace

# 489
Може би трябва да си говорите вече на тези теми, та поне тя да не си ги показва и да избягва да присъства на такива "представления"
И ние с тази цел си говорим от рано за пениси и вагини, обаче Марио като си показал един ден пишката и обявил,че има "мъжки" и "женски"...знаете какво стана,да не го разказвам пак. Да избягва да присъства също няма как да се контролира когато родителя не е наблизо. Аз наблюдавам,че май майките на момченца са много по-лежерни в това отношение и има моменти,в които ужасно се дразня и съм на ръба да направя скандал. По градинките гледам ако на едно момиченце му се пишка, майката тича и го завира в най-дълбокия храсталак "да се скрие" и да се облекчи, а майките на момченца им вадят чурките  къде да е, в резултат от което и самите деца почват да си ги веят навсякъде без притеснения и пикаят дори насред пясъчника!!! Не искам да си мисля пък като порастнат съвсем,какво става.....ама нали ги виждам като пътувам до работа- на светофар,на ъгъл, на спирка само се обръща гърбом и си го вади и пикае! Twisted Evil

# 490
Здравейте от нас!

Тези дни само търчим и бием по задачки. Вчера ми беше интервюто. Казаха, че имат няколко свободни места и се надявам все да са ме харесали за едното  Praynig Въпреки че преди не съм попадала в такава научна работна среда и е малко стряскащо в началото, това е идеалното място за обучение и трупане на опит. Лабораториите са създадени преди 2 години и се занимават с генетични изследвания ( например тази за Синдром на Даун, които се правят по време на бременност ). Имат феноменална техника, дори ми показаха няколко машини, които още се тестват и както се изразиха те " това е бъдещето"  Crazy Там получават проби от цял свят и като цяло е една от най-добрите лаборатории по генетика в света  Blush

Ако ме вземат на работа, Павлин ще гледа децата и евентуално ще ходи да поработва допълнително през уикенда в ресторанта на един приятел. По принцип предпочитам да дадем децата на гледачка и двамата да работим, но за момента нито една детегледачка в нашето градче няма свободни места  Crazy Все пак се успокоявам, че Кари тръгва догодина на училище от 8.30 до 3.30, а в останалото време имат клубче, което се плаща, но не е кой знае какво - по 4 паунда на ден  Peace така че родителите могат да работят и до по-късно  Wink

Чери, за градините в Англия не е точно така - няма нужда да се плаща цялата такса. Ако имате Нешънъл Иншуранс Номер и двамата с мъжа ти правите общо 30 работни часа на седмица, в зависимост от доходите ви държавата покрива до 80% от таксата за градина или детегледачка  Peace Това са така наречените Такс Кредитс. Намерете форма и пратете  Peace Безмислено е да работите само да плащате таксата за ясла  Wink Също така, време е да подадете и форма за място в училище за Алекс. Това може да се направи онлайн, като провери кои училища са ви наблизо, за да посочиш тях като предпочитания. Ето тук си пишеш адреса и може да кандидатствате цък Ако имаш допълнителни въпроси ми пиши на лични  Wink

Мини, разбирам притеснението ти - сигурно и аз бих се втрещила. Според мен, въпреки че децата сега изследват и всичко това, свързано със сексуалността е интересно, трябва да се обясни на децата, че не е прилично да си показват интимните части в детската градина. Според мен един кратък разговор с учителката няма да е излишен  Peace

За ходенето на градина/училище - Кари понякога се дърпа и аз й казвам " е нали знаеш, колко е забавно като пеете песнички и си играеш с Бианка и Фаби ( примерно ), а пък после ще дойдем да те вземем с Белла  Wink Иначе вкъщи ти е скучно ". Винаги се стремя да я уверя, че ще дойдем да я вземем след определено време, за да не се чувства изоставена  Peace

Снимки още не съм качила от Бг, тъй като са на фотоапарата на майка ми, която пък чакам да ми ги прати по Скайпа  Mr. Green

# 491
о, аз нямам никакви притеснения от темата, децата се къпят с баща си понякога и виждат разликата
но ми е доста неприятно да се показват едни други, все пак има учителки, които трябва да възпрепятстват тези им мераци
май ви бях споделяла как точно като тръгна на градина Стефи се оплака, че една кака й е бъркала отдолу- е къде са преподавателите в този случай се питам аз  Confused

# 492
о, аз нямам никакви притеснения от темата, децата се къпят с баща си понякога и виждат разликата
но ми е доста неприятно да се показват едни други, все пак има учителки, които трябва да възпрепятстват тези им мераци
май ви бях споделяла как точно като тръгна на градина Стефи се оплака, че една кака й е бъркала отдолу- е къде са преподавателите в този случай се питам аз  Confused

Леле, Мини, май не си споделяла. Определено учителките трябва да контролират тези изяви.

В тази връзка да споделя, много приятно впечатление ми направи Марти на ВАВА - миналата събота като бяхме заедно, решавам аз, че ще съблека потника на Кика, да остане само по тениска. Понеже все още си я броя малка Embarassed, без притесняния започнах да я събличам не точно в центъра на детската площадка, но не и особено скрити. А Мартинка застана до Киара и каза "Не се притеснявай, Кика, аз ще те пазя да не те видят" Heart Eyes Много сладко ми стана!

# 493
Уини, браво!
Ох, и вие ще подкарате като при нас, аз работя, таткото гледа децата...но щом си заслужава, така трябва да е
И внимавай да не пуснете някои нови вирусчета от лабораторията  Naughty Grinning

При нас в градината, тъй като можеш да си влизаш дори в стаята на групата и да си поиграеш с детето 5 мин примерно докато се успокои..не се налага учителките да ги дърпат или взимат от теб, т.е. не е съвсем като раздяла и по-лесно се преодолява...

# 494
 Привет и от мен!
 На нова работа съм от седмица.Приятно ми е за сега дори се забавлявам.Дано и за в бъдеще е така.Работата ми е престижна и високо платена.Доволна съм! Grinning  Party
 Малката е със сополи и обикновено ходи 2 или 3 дена от седмицата на градина,хваща сополи и е в къщи.Сега я гледа баща и,защото е в отпуска,след това баби, дядовци ще му мислим.Нашата такса е 48 лв.Учудват ме тези високи такси,за които става въпрос.То,ако е такава висока таксата да се работи е безмислено.По-добре е да се стои в къщи и таткото да работи само GrinningСега разбирам защо жените не работели,а са домакини Thinking

Общи условия

Активация на акаунт