Помощ в търсенето на работа - 6

• 72 766
  • 722
  •   1
Отговори
# 480
Знаете ли какви заплати дават по скъпите бутици на Витошка?

Моя близък има верига бутици, заплатите са 500 лева чисто + процент от оборота, на смени  Peace
А работното време какво е? Шест дни се работи един се почива? Два на два? Четири на три дни? По шест часа всеки ден?

Варианти има много, какво е работното време има значение.

Не се стърпях да попитам, защото така казана колко е заплатата е много относително.

Информация от първа ръка, преди 3дни. Става въпрос за много скъп магазин на Витошка.
Брутна заплата 650лв и % от оборота като на финала се връзват от800до 1100лева /по думите на провеждащия интервюто/.
И сега затаете дъх.
Работно време.
9,30-20,30 пет дни в седмицата, като никога нямаш два последователни почивни дни.Магазина работи понеделник - неделя.
Това е. На който му харесва. Laughing

Аз съм икономист, по настоящем банков служител по майчинство. От есента мислех да търся нещо с намален работен ден. Имам две деца, едно от които ученик с извънкласни ангажименти, на които аз го водя. По тази причина ми е невъзможно да се върна в банката с работно време 9-18/и поне час оставане след това/. Не мога да намеря работа от дома , нито пък с намалено работно време.Видях тази за магазина и реших, че т.к. е на Витошка вероятно работят на смени заради дългата работна седмица. И така.Сега само се моля никога да не ми се налага , тоест да не съм принудена от обстоятелствата, че да се съгласявам на подобно работно време.
Доста си говорим с мъжът ми и за сега решихме да си остана в къщи заради децата. Продължавам да гледам с едно око обявите за намалено работно време, но без голям оптимизъм.

# 481
И на кое точно да се затаи дъх?
това е масовото работно време на магазинерите
само големите вериги имат работа на смени и то защото е до 22 или 24/метро са до 24/
при големите вериги масово заплатата за редови служител, пълен работен ден, е 300-400 лв
така че тази заплата с 2 почивни си е направо идеална за продавачка. Не виждам с какво банката от 9 до 19 е с  кой знае какво по-различно време от 9:30-20:30
не казвам че е супер или нормално, но чак да затая дъх.. Както писах малко по-рано в темата, много народ е здраво в облаците и приземяването често е болезнено.

Последна редакция: чт, 19 авг 2010, 07:50 от Каспър

# 482
Нямаше ли някакво изискване, че след 2 смени по 12 часа се полагат поне 2 поредни дни почивка. Аз съм на 12 часов график и почивките ни са планирани по този начин.

Сега погледнах, че смените са 11 часа, грешно съм разбрала.

# 483
Инфантилна е права! Аз съм направо потресена от това работно време! Моя приятелка наскоро беше на интервю- търси си втора работа,  понеже първата й е само за 4 часа и иска да си уплътнява останалото време. Позицията,  за която кандидатства е за пълен работен ден (8 часа), но понеже е на смени,  моята приятелка може да ги съчетава без проблем и двете длъжности. В крайна сметка,  интервюиращата й е казала,  че не могат да я наемат за 8ч, защото според КТ няма право да работи по толкова часове! Надвишава се санитарният максимум и се предполага,  че работникът няма да има никакво време за почивка.
Аз не съм запозната с КТ,  но да роботиш почти по 12ч на ден е много,  и то да стоиш в магазин! Ако е по-динамично,  времето минава по-бързо,  но 12ч забита на Витошка Sick А на всичкото отгоре,  се оказва,  че е незаконно!

# 484
Не, те хитро са го измислили- 11 часа са, от 9:30 до 20:30. Как очакват този продавач да е работоспособен, не знам.

# 485
Инфантилна е права! Аз съм направо потресена от това работно време! Моя приятелка наскоро беше на интервю- търси си втора работа,  понеже първата й е само за 4 часа и иска да си уплътнява останалото време. Позицията,  за която кандидатства е за пълен работен ден (8 часа), но понеже е на смени,  моята приятелка може да ги съчетава без проблем и двете длъжности. В крайна сметка,  интервюиращата й е казала,  че не могат да я наемат за 8ч, защото според КТ няма право да работи по толкова часове! Надвишава се санитарният максимум и се предполага,  че работникът няма да има никакво време за почивка.
Аз не съм запозната с КТ,  но да роботиш почти по 12ч на ден е много,  и то да стоиш в магазин! Ако е по-динамично,  времето минава по-бързо,  но 12ч забита на Витошка Sick А на всичкото отгоре,  се оказва,  че е незаконно!

Санитарен максимум може да се гледа за едно работно място. На никой не му влиза в работа колко всъщност работни места съчетавам и по колко часа в денонощие работя.

# 486
  • София
Не, те хитро са го измислили- 11 часа са, от 9:30 до 20:30. Как очакват този продавач да е работоспособен, не знам.

Ааа, какви ли не пинизи измислят шефовете на магазини. Ако му дойде ИТ, веднага ще измъкне график със 8 часови смени.
По принцип 12 часовите вървят 2 на 2.
А така - 5 дни по 11 часа за месец се натрупват 242 часа:shock:
И е равно на това да бачкаш 30 дни нон стоп по 8 часа!
А нормалните часове са 176 /22 дни по 8 часа/.

# 487
Което се пада точно по 3,30 на час - колкото в Макдоналдс след приспадане на данъци, но поне седят и нищо не правят, даже може и да научат нещо ако искат - примерно да продават

# 488
И аз знаех за 12 часовите, защото от години работя така. Но ми е интересно това с магазините, специално тези за дрехи, те имат това безумно работно време, явно просто им трябва някой за присъствие. В хранителните магазини с това работно време се работи на поне 2 смени, понякога има и междинни.

# 489
Каспър,обикновено сме свикнали да чуваме за 40часова работна седмица и 160часа месечно , и по тази причина работно време с 50% повече ме кара да затая дъх! За теб явно не е нищо ново, добре си информирана как е по  другите места. вероятно и в клуба ти процедираш по този начин. Не аз ,а такива работодатели трябва да слезат на земята след някоя хубава проверчица. Само за сведение ще ти кажа, че преди време работех в една американска компания. Като станеше 17ч и шефката викаше-"Бързо, бързо, тръгвайте, до17ч е работното време, че ако дойдат от Инспекцията по труда!" Просто при някои законите са, за да се спазват!

инфантилна  , работното време, което дадох не е за магазин за дрехи!

# 490
  • всеки тежи на мястото си, та и аз ...
Сега прочетох за искането към Люба за контакт с предишни работодатели. Не знам за каква длъжност кандидатстваш, но ми прилича на част от тест за проверка на реакция в кризисна ситуация. Да не би да те вкарват в този филм, за да видят дали и как ще излезеш от ситуацията? В този случай, дори и да не намериш телефони за контакт, важно е как ще обясниш защо не можеш да ги намериш. (да опишеш кратко и без дълги обяснения, че си звъняла на телефоните и си установила, че не са актуални; че си проверила в Интернет; търсила в търговския регистър и остава само да отидеш на място например ...) Така ще разберат, че си положила усилия, имаш последователност в действията и търсиш решение.
Друг е въпросът защо искат препоръка от предишен работодател. Това е най-ненадеждият източник на информация за България. Аз не бих се доверила на такава препоръка. Не знаеш бившият работодател какво мисли: ако е бил доволен от служителя си и се ядосва, че той е напуснал - може да измърмори кой знае какво; ако не е бил доволен, но пък не иска да му пречи да си намери работа - може да го прехвали, за да се отърве  Laughing.

# 491
Мерси,момичета за мненията и за идеите......намери телефоните и даже се свързах с единия си работодател/с който не се разделихме много културно,но вината не беше моя-просто не понесоха факта,че се оказах бременна втори път в кратък период от време.....но пък се надявам с времето да са оценили,че съм им била добра служителка/........Така,че сега остава и да ме харесат /т.е. да ме допуснат до следващ етап за тази позиция/или  пък това да ми даде едно рамо за други предложения/защото става въпрос за сериозна агенция за подбор и се надявам да  имат и други сериозни оферти/.Стискайте палци!

# 492
  • Belgium
Добре на вас никога ли не са ви искали препоръки от бивши работодатели, било писмени, било по телефона?

Даже проверката чрез познати е още по популярна. В даден бранш хората се знаят и ако познават предния ти шеф например, веднага ще му звъннат. Аз самата също съм звъняла така. Преди два дни ми звъняха и  на мен да ме попитат за една моя бивша колежка и аз я препоръчах, след което я извикаха на интервю. Това си е нормална практика.

Относно смените - питах моя приятел, при него смените са 10.00 - 17.00 и втора смяна 17.00-22.00, като понякога са и по две продавачки заедно. Повечето му магазнини с в моловете, а там са задължени още по договора за наем да съгласуват работното си време с работното време на мола, което обикновено е поне до 22.00 часа.

# 493
  • София
Мерси,момичета за мненията и за идеите......намери телефоните и даже се свързах с единия си работодател/с който не се разделихме много културно,но вината не беше моя-просто не понесоха факта,че се оказах бременна втори път в кратък период от време.....но пък се надявам с времето да са оценили,че съм им била добра служителка/........Така,че сега остава и да ме харесат /т.е. да ме допуснат до следващ етап за тази позиция/или  пък това да ми даде едно рамо за други предложения/защото става въпрос за сериозна агенция за подбор и се надявам да  имат и други сериозни оферти/.Стискайте палци!

Агенция ли е? Ъъъъъ.
Аз повече никога няма да стъпя в агенция, ако ще...

# 494
... В крайна сметка,  интервюиращата й е казала,  че не могат да я наемат за 8ч, защото според КТ няма право да работи по толкова часове! Надвишава се санитарният максимум и се предполага,  че работникът няма да има никакво време за почивка.
...

Според КТ при сключен трудов договор за 8 часа работен ден, имаме право на втори трудов договор за не повече от 4 часа.
  Аз съм работила с РВ 9-19ч, но с 2 часа обедна почивка уточнено в договора  Peace

Юни месец кандидатствах за позиция в Районна прокуратура, в изискваните документи при кандидатстването беше желателно да има препоръка от преден работодател, аз не представих и на събеседванията няколко пъти ме попитаха проблем ще е да се свържат с досегашния ми работодател, поискаха телефони за контакт и на бивши колеги.

Общи условия

Активация на акаунт