Помощ в търсенето на работа - 6

• 72 737
  • 722
  •   1
Отговори
# 540
simba ,ти какво търсиш и по-точно как оглеждаш фирмата в търговския регистър ,защото според мен това че една фирма е регистрирана ,плаща си данъците и т.н нищо не означава ,те пак си осигуряват работниците на мин .заплата ,без да са ти искали съгласието за това -от тук и споровете при изплащане на последните възнаграждения в случай на напускане ,друго- работодателя може по негово усмотрение да ни пусне в неплатена отпуска ,преди да сме ползвали платената ,пак по негова преценка изплаща платения полагаем отпуск още в средата на август -нали календарната година е до 31,12 ?!? или има нещо което аз не знам ?!?А да Ви кажа ли колко от така наречените "изрядни" фирми са обявили стандартни социални пакети ,а като отидеш на интервю - отпуска 15 дни ?!? или през лятото не може да се ползва ,както и пред коледните празници .
е как без да са ти искали съгласието? нали подписваш ТД, в който ти е упомената брутната заплата?

ето за отпуска
Чл. 160. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) Работодателят по искане на работника или служителя може да му разреши неплатен отпуск независимо от това, дали е ползувал или не платения си годишен отпуск и независимо от продължителността на трудовия му стаж.
Чл. 173. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Платеният годишен отпуск се ползува от работника или служителя с писмено разрешение от работодателя.
Прекъсване на ползуването
Чл. 175. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) Когато през време на ползуването на платения годишен отпуск на работника или служителя бъде разрешен друг вид платен или неплатен отпуск, ползуването на платения годишен отпуск се прекъсва по негово искане и остатъкът се ползува допълнително по съгласие между него и работодателя.
(2) (Нова - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Извън случаите по предходната алинея отпускът на работника или служителя може да бъде прекъсван по взаимно съгласие на страните, изразено писмено.
Отлагане на ползуването
Чл. 176. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) Ползуването на платения годишен отпуск може да се отложи за следващата календарна година:
1. (доп. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) от работодателя - поради важни производствени причини при условието на чл. 173, ал. 5, изречение трето;
2. от работника или служителя - когато ползува друг вид отпуск или по негово искане със съгласието на работодателя.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) Когато отпускът е отложен или не е ползван до края на календарната година, за която се отнася, работодателят е длъжен да осигури ползването му през следващата календарна година, но не по-късно от шест месеца, считано от края на календарната година, за която се полага.
(3) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) Когато работодателят не е разрешил ползването на отпуска в случаите и в сроковете по ал. 2, работникът или служителят има право сам да определи времето на ползуването му, като уведоми за това работодателя писмено поне две седмици предварително.
(4) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Неизползуваният размер на платения годишен отпуск може да се използува от работника или служителя до прекратяване на трудовото правоотношение с този работодател.

Последна редакция: пт, 20 авг 2010, 13:48 от caprice

# 541
simba ,ти какво търсиш и по-точно как оглеждаш фирмата в търговския регистър ,защото според мен това че една фирма е регистрирана ,плаща си данъците и т.н нищо не означава ,те пак си осигуряват работниците на мин .заплата ,без да са ти искали съгласието за това -от тук и споровете при изплащане на последните възнаграждения в случай на напускане ,друго- работодателя може по негово усмотрение да ни пусне в неплатена отпуска ,преди да сме ползвали платената ,пак по негова преценка изплаща платения полагаем отпуск още в средата на август -нали календарната година е до 31,12 ?!? или има нещо което аз не знам ?!?А да Ви кажа ли колко от така наречените "изрядни" фирми са обявили стандартни социални пакети ,а като отидеш на интервю - отпуска 15 дни ?!? или през лятото не може да се ползва ,както и пред коледните празници .

Не говорех за това, което следва след като вече сте се видели, минало е 1во интервю, а за случаи като този на Ивисс. Тия едва ли имат сайт, регистрация като фирма, фирмена регистрация на тоя адрес и пр. Оглеждам за да НЕ попадна в някой смутен апартамент, с някой мангал насреща ми ....
Гледам в търговския дали изобщо съществува такава фирма, като посочената, гледам за сайт, понеже една голяма и сериозна фирма едва ли ще се обяви само в информатор и жълти страници (примерно, нищо против въпросните сайтове). Това е, това са мотивите ми да проучвам нещата предварително, като това не е гаранция, че ще се застраховам от подобни случки, но опазил ме Бог.

# 542
http://www.jobs.bg/f965192
Еееее,това е върхът  Joy.

# 543
е как без да са ти искали съгласието? нали подписваш ТД, в който ти е упомената брутната заплата?

ето за отпуска
Чл. 160. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) Работодателят по искане на работника или служителя може да му разреши неплатен отпуск независимо от това, дали е ползувал или не платения си годишен отпуск и независимо от продължителността на трудовия му стаж.
Чл. 173. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Платеният годишен отпуск се ползува от работника или служителя с писмено разрешение от работодателя.
[/quote]

по трудовите договори масово ,даже съм убедена почти на 99 % се пишат по-ниски заплати и законодателството  не се спазва ,още на 1-во интервю ти заявяват осигуряваме те на 350 ,а ще взимаш 750-850 например и ти се съгласяваш ,какво да правиш ,сложете си ръка на сърцето и кажете кой/коя от вас отказва работа при такива условия ,ако дълго и продължително е търсила работа ,намерила е най-сетне желаната такава ,та нали като започваш нова работа не мислиш ,че може да се "счепкаш "с бъдещия си работодател или да го налегне  финансовата криза толкова,че да не ти изплати възнагражденията ,които си изработил и ти се полагат /само дето нямаш никъде черно на бяло действителния размер на заплатата си/.Относно отпуските -принуждават те да си пуснеш молба за неплатена и това си съвсем по закон ,друг е въпроса доколко ни изнася от финансова гледна точка.Иначе и аз ги гледам в чичко Гугъл и в работодател.бг или кариери.бг -за коя фирма ,какво се носи в пространството

# 544
а за тези разпространили се из цяла Б-я знаете ли нещо повече : http://www.jobs.bg/c123195 ?
И мен тези много живо ме интересуват, не можах да им намеря сайт. Гледам, че обявата за секретарка са я подновили.

# 545
Тези според мен са мошеници, но пуснах за всеки случай.
Нямат сайт, пише, че се занимават с алкохол и цигари, и имат новпостроен хотел

# 546
по трудовите договори масово ,даже съм убедена почти на 99 % се пишат по-ниски заплати и законодателството  не се спазва ,още на 1-во интервю ти заявяват осигуряваме те на 350 ,а ще взимаш 750-850 например и ти се съгласяваш ,какво да правиш ,сложете си ръка на сърцето и кажете кой/коя от вас отказва работа при такива условия ,ако дълго и продължително е търсила работа ,намерила е най-сетне желаната такава ,та нали като започваш нова работа не мислиш ,че може да се "счепкаш "с бъдещия си работодател или да го налегне  финансовата криза толкова,че да не ти изплати възнагражденията ,които си изработил и ти се полагат /само дето нямаш никъде черно на бяло действителния размер на заплатата си/.Относно отпуските -принуждават те да си пуснеш молба за неплатена и това си съвсем по закон ,друг е въпроса доколко ни изнася от финансова гледна точка.Иначе и аз ги гледам в чичко Гугъл и в работодател.бг или кариери.бг -за коя фирма ,какво се носи в пространството
така е, на много малко места те осигуряват на реална заплата. мен лично винаги са ме осигурявали на по-малко, но и аз изобщо не се натискам за осигуровки на реална заплата, честно казано. просто това "без да са ти искали съгласието ти" в поста ти ми избоде очите  Peace защото ти даваш съгласието си, а това, че правиш компромис със себе си и исканията си е съвсем отделен въпрос.  Peace
за отпуските- първо започват да те натискат да си вземеш платената, и чак когато тя свърши, те пускат в неплатена. разбира се, ти можеш да откажеш да излезеш в отпуск. все пак излизането в платен отпуск става с молба от твоя страна до работодателя. за заплащането на отпуските- май зависи от фирмата дали ще ти ги изплатят на реална заплата или не. по принцип ти изплащат според това, на което се осигуряваш, но пък на съпруга ми, например, при напускането от последната му работа преди 2 месеца му наплатиха на реална заплата, а по документи взема по-ниска заплата  Rolling Eyes
аз търся инфо за фирмите в Търговския регистър ( ама там едни данни са подали  ooooh! ) и от познати.

# 547
Момичета, приятеля ми си търси работа, но както се очаква му трябва CV.
Аз лично никога не съм правила такова, някой може ли да ме упъти как се прави изобщо?
Той в момента ще бъде студент, така че няма нито стаж, нито опит в предишна работа. (освен като строител, но това не се брои).
Интересува ме общо взето всичко, предполагам трябва да се напише на компютър?

# 548
В Гугъл е пълно с указания.
Виж например това или това.

Каква точно работа ще търси приятелят ти?

# 549
Aми всякаква, подходяща за студенти.
Тези дни е на интервю за продавач и за работа в шивашка фирма, т.е нищо по-специално.

# 550
Да се пусна и аз тука. В работата ме правят на половин щат и му се губи смисъла при малка заплата. За това се оглеждам и аз за работа. Дано изникне нещо.  Сега се пускам в сайтовете за работа, пък ще видим.  Thinking Tired

# 551
  • София
Миличката, влез в сайта джобс.бг. Като регистрираш приятеля си там има възможност да му направиш СВ и след това да го изпращаш на подходящи обяви. Просто трябва да следите всеки ден обявите и да го изпращате. Може пък да стане работата.
А опита като строител не е за изхвърляне.

# 552
Да се пусна и аз тука. В работата ме правят на половин щат и му се губи смисъла при малка заплата. За това се оглеждам и аз за работа. Дано изникне нещо.  Сега се пускам в сайтовете за работа, пък ще видим.  Thinking Tired
Чеб,хич не се радвам че те виждам тук. Confused Прави си CV в джобса и УСПЕХ! Praynig

# 553
а за тези разпространили се из цяла Б-я знаете ли нещо повече : http://www.jobs.bg/c123195 ?
И мен тези много живо ме интересуват, не можах да им намеря сайт. Гледам, че обявата за секретарка са я подновили.
Тези и аз ги оглеждах днес, пуснах CV и там, обаче изобщо не ми вдъхват доверие.

# 554
Момичета, на мен пък изобщо не ми харесва CV-то в джобса. Има толкова глупости там. Не че е задължително да се попълва всичко, но ... Сестра ми си е правила автобиография там, та хвърлих един поглед да видя какви ги е свършила. Аз, ако бяха работодател, щеше да ми е неприятно да чета CV-та оттам.  Confused

Общи условия

Активация на акаунт