Майчинството счетоводно - 31

• 36 253
  • 752
  •   1
Отговори
# 225
  • София-Младост
Здравейте! Имам и аз един въпрос. Отнася се за сестра ми, която в момента е на трудов договор до 31.08 ( тогава изтича срока да договора и). Говорихме си, че след това ако не си намери работа ще се регистрира на борсата и ще взима обезщетение около минималната заплата. Това което я притеснява е, че до сега ся я осигурявали на 1000лв за една година, но ако взима тези 240 лв дали и те ще се взимат за изчислението на майчинството. Т.е. вместо да получи еди колко си процента от 1000лв за 12м назад ще се смята като 4 месеца по 240лв + 8 месеца 1000лв.
Не знам колко ще и е обезщетението на борсата, но при изчисление за болничен за този период базата ще е МРЗ за страната.

# 226
Даааа! С други дума все е прецакана.  Sad Дано да си намери работа, макар че едва ли ще стане с корема. Благодаря за отговора!

# 227
Здравейте. Детето ми става на 2 години през юли и искам да си ползвам цялата платената отпуска, а след това неплатена до 3 години. Условията във фирмата вече са доста по-лоши поради смяна на собственика. Възможно ли е да си ползвам отпуската при старите условия и имам ли право да не подписвам нищо, свързано с новите(предоговаряне на договор или друго), тъй като реално съм в отпуск. Благодаря!

# 228
  • Майничка
Здравейте! Имам и аз един въпрос. Отнася се за сестра ми, която в момента е на трудов договор до 31.08 ( тогава изтича срока да договора и). Говорихме си, че след това ако не си намери работа ще се регистрира на борсата и ще взима обезщетение около минималната заплата. Това което я притеснява е, че до сега ся я осигурявали на 1000лв за една година, но ако взима тези 240 лв дали и те ще се взимат за изчислението на майчинството. Т.е. вместо да получи еди колко си процента от 1000лв за 12м назад ще се смята като 4 месеца по 240лв + 8 месеца 1000лв.

Към предния отговор да допълня само, че към момента на излизане в 45-дневния болничен сестра ви трябва да е на трудов договор, не на борсата, защото иначе изобщо няма право на обезщетение.

Здравейте. Детето ми става на 2 години през юли и искам да си ползвам цялата платената отпуска, а след това неплатена до 3 години. Условията във фирмата вече са доста по-лоши поради смяна на собственика. Възможно ли е да си ползвам отпуската при старите условия и имам ли право да не подписвам нищо, свързано с новите(предоговаряне на договор или друго), тъй като реално съм в отпуск. Благодаря!

Неплатената е по 6м. за всеки от родителите, може да ползвате 1г. само ако сте самотен родител.
Относно отпуска - зависи как е оформена смяната на собственика. Ако старото дружество не е с прекратена дейност, можете да ползвате платения и неплатения отпуск, но ако става дума за ново дружество и се налага преподписване на договор, тогава ще Ви изплатят от старото дружество неползвания платен отпуск, а от новото работодателят не може да Ви откаже 6м. неплатен за отглеждане на дете до 8г.

# 229
Цитат

Цитат
Неплатената е по 6м. за всеки от родителите, може да ползвате 1г. само ако сте самотен родител.
Относно отпуска - зависи как е оформена смяната на собственика. Ако старото дружество не е с прекратена дейност, можете да ползвате платения и неплатения отпуск, но ако става дума за ново дружество и се налага преподписване на договор, тогава ще Ви изплатят от старото дружество неползвания платен отпуск, а от новото работодателят не може да Ви откаже 6м. неплатен за отглеждане на дете до 8г.

Много благодаря! Само не разбирам какво значи " с прекратена дейност"? Става въпрос за фармацевтична фирма, която продължава да работи като такава, но с нов собственик.

# 230
Привет,

казус:
- отпуск за гледане на дете до 2 г. - от 30.06.2010 до 12.07.2011
- раждане и отглеждане на дете - от 28.07.2010 до септември 2011.
- детето от първия отпуск ще тръгне на ясла от 1.09.2010.

въпрос:
четох КСО чл. 53 и 54, но не ми стана ясно:
- яслата е заведение на непълна държавна издръжка, така ли?
- отпускът за гледане на дете до 2 г. ще се прекрати и през август ще ми се изплащат 50% от 240 лв, така ли?
- след 01.09.2010 ще получавам ли пак тия 50% или не?
- трябва да подам в НОИ (аз съм самоосигуряващо се лице) само приложение 12 за промяна в обстоятелствата (преди 01.09.2010), придружено от какви документи (може би бележка от яслата)? Още нещо трябва ли да подам?

Защо ли няма разяснени тези неща в една брошурка на НОИ, не мога да си обясня! Чудна работа!  Wink

# 231
  • Нюрнберг, под високото небе!
Здравейте.
Бременна съм в 4 месец и на 05.05 ме приеха да лежа за задържане в болница. От тогава съм в непрекъснат болничен-веднъж издаден ми в болницата и втори път- удължен от ЛКК за срок от 30 дни.
Предстои ми в средата на юли да се върна на работа. В момента се чудя дали да го направя или да поискам удължаване на болничния по следната причина- заплатата ми е една и съща, бруто е  1300 лв от март 2009 г. и до този момент не е увеличавана. Вземам и бонус на тримесечие, но този бонус не е фиксиран-  и варира в рамките на една заплата. Тъй като не знам дали това е рязка разлика в осигурителната сума (както се коментирали в предишни постове), не съм сигурна, че ако се върна на работа и отново ми се наложи да изляза  болничен, това няма да намали много майчинството ми.
Бих се радвала, ако можете да ми помогнете или да ми дадете линк, където да посмятам малко. Лека вечер!   bouquet

# 232
здравейте,
и аз искам да помоля ако има линк или някаква формула /таблица как да се изчисли средно дневното за майчинството до 410 дни, че нещо ми го преизчисляват годишно в НОИ да не ме ощетят нямам им вяра...имам си ПИ, за да си взема брутото....
Имам и болнични в периода окт 09 - окт 10....при тях има ли нещо различно, което се изчислява при фрмиране на нетото.
Предваритно благодаря  bouquet

# 233
здравейте мили мами имам следния въпрос и ще съм ви много признателна ако може да ми дадете съвет. в момента съм в началото на 6 месец от бременността си и се чудя ако кандидатствам да запиша 2 магистратура през септември месец ще имам ли право на помоща от 2880 лв. завърших февруари месец и сега съм свободна да запиша нова специалност. ще уплътня свободното си време сега и парите наистина мн ще ми помотнат.

# 234
здравейте мили мами имам следния въпрос и ще съм ви много признателна ако може да ми дадете съвет. в момента съм в началото на 6 месец от бременността си и се чудя ако кандидатствам да запиша 2 магистратура през септември месец ще имам ли право на помоща от 2880 лв. завърших февруари месец и сега съм свободна да запиша нова специалност. ще уплътня свободното си време сега и парите наистина мн ще ми помотнат.

Ще имаш! Втората магистратура може да е само платена (аз не го знаех това, но сега го научих  Crazy)

# 235
  • на североизток
Здравейте на всички!
Имам следното питане: може ли преди да са изтекли 135-те дни болничен да бъдеш назначен на трудов договор и после пак да имаш право на майчинство?
 Само да поясня, че към момента на излизане в 45дни болничен преди раждане ще бъда на тр.договор по заместване, а титулярката се завръща месец след това, при което аз оставам без договор.Но друга колежка се пенсионирва октомври месец(термина ми е 07.09.2010) и евентуално дали могат да ме назначат на нейния щат?Ще имам ли право толкова рано след раждането(то естествено че няма да работя, въпроса е да хвана постоянното място)

Никой ли не знае, за да ми отговори Sad
 Много ми е важно, моля ви Praynig Praynig Praynig

# 236
Здравейте на всички!
Имам следното питане: може ли преди да са изтекли 135-те дни болничен да бъдеш назначен на трудов договор и после пак да имаш право на майчинство?
 Само да поясня, че към момента на излизане в 45дни болничен преди раждане ще бъда на тр.договор по заместване, а титулярката се завръща месец след това, при което аз оставам без договор.Но друга колежка се пенсионирва октомври месец(термина ми е 07.09.2010) и евентуално дали могат да ме назначат на нейния щат?Ще имам ли право толкова рано след раждането(то естествено че няма да работя, въпроса е да хвана постоянното място)

цитирам КСО:
Чл. 52. (Изм. - ДВ, бр. 109 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г.) При прекратяване на осигуряването за общо заболяване и майчинство през време на получаване на обезщетение за бременност и раждане на осигуреното лице се изплаща парично обезщетение до изтичане на срока на обезщетението за бременност и раждане по чл. 50.

Според мен, дори и да не те назначат отново, пак ще ти плащат майчинството до 410тия ден.

# 237
  • на североизток
Здравейте на всички!

цитирам КСО:
Чл. 52. (Изм. - ДВ, бр. 109 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г.) При прекратяване на осигуряването за общо заболяване и майчинство през време на получаване на обезщетение за бременност и раждане на осигуреното лице се изплаща парично обезщетение до изтичане на срока на обезщетението за бременност и раждане по чл. 50.

Според мен, дори и да не те назначат отново, пак ще ти плащат майчинството до 410тия ден.

Да, аз знам че ще ми се полага обезщетение.Въпроса ми е друг-дали мога да бъда назначена на работа още преди да съм започнала да получавам това обезщетение, докато все още съм в болничен/135 те дни/???
Работата е там, че има и други кандидати за този постоянен щат, и искам да знам дали аз ще имам шансове и право да претендирам.

# 238
  • Пловдив
iv4i_79 ,по време на болничния не може да те назначат,нали с в болничен.Предполагам,че ще може след края на 3 я болничен да те назначат и да отработиш 1 ден,за да влезе договора в сила и тогава да подадеш декларацията за 410 обезщетение.
Нека по-запознатите се включат

# 239
  • Майничка
Здравейте на всички!

цитирам КСО:

Да, аз знам че ще ми се полага обезщетение.Въпроса ми е друг-дали мога да бъда назначена на работа още преди да съм започнала да получавам това обезщетение, докато все още съм в болничен/135 те дни/???
Работата е там, че има и други кандидати за този постоянен щат, и искам да знам дали аз ще имам шансове и право да претендирам.

По принцип, трябва да имате поне 1 отработен ден, за да влезе договорът в сила, а това няма как да се случи по време на болничен. Вариантът с прекъсване на болничния за 1 ден теоретично не е невъзможен, но на практика, не мисля че е приложим. Не зная обаче, дали не може да се приложи следната врътка - да се регистрира договорът в НАП с дата на започване първия ден след 135 дни. И това само при добро желание от страна на учреждението.
Трябват си консултации с методисти от Инспекцията по труда, НАП и НОИ, задължително с писмено становище.

Привет,

казус:
- отпуск за гледане на дете до 2 г. - от 30.06.2010 до 12.07.2011
- раждане и отглеждане на дете - от 28.07.2010 до септември 2011.
- детето от първия отпуск ще тръгне на ясла от 1.09.2010.

въпрос:
четох КСО чл. 53 и 54, но не ми стана ясно:
- яслата е заведение на непълна държавна издръжка, така ли?да
- отпускът за гледане на дете до 2 г. ще се прекрати и през август ще ми се изплащат 50% от 240 лв, така ли?да, от 28.7.
- след 01.09.2010 ще получавам ли пак тия 50% или не?да
- трябва да подам в НОИ (аз съм самоосигуряващо се лице) само приложение 12 за промяна в обстоятелствата (преди 01.09.2010), придружено от какви документи (може би бележка от яслата)? Още нещо трябва ли да подам?приложението го подавате от 28.7., яслата не променя никакви обстоятелства в случая

Защо ли няма разяснени тези неща в една брошурка на НОИ, не мога да си обясня! Чудна работа!  Wink

Само ако втората магистратура е държавна поръчка, мисля.

Последна редакция: ср, 30 юни 2010, 00:43 от AnMary

Общи условия

Активация на акаунт