Майчинството счетоводно - 31

• 35 742
  • 752
  •   1
Отговори
  • Майничка
Моля, прочетете внимателно този първи пост! Отговорът на Вашият въпрос може би е някъде тук! Благодаря!

Темите до сега: Тема 1; Тема 2; Тема 3; Тема 4; Тема 5; Тема 6; Тема 7; Тема 8; Тема 9; Тема 10; Тема 11; Тема 12; Тема 13; Тема 14; Тема 15; Тема 16; Тема 17; Тема 18; Тема 19; Тема 20; Тема 21; Тема 22; Тема 23; Тема 24 Тема 25, Тема 26 Тема 27, Тема 28, Тема 29, Тема 30

bouquet ЗА ВСИЧКИ КОНСУЛТАНТИ:    bouquet
Ала-Бала; Lady Brinne; ДейзиГ; Elfita; sis7; Стики; jakinik; Viva 123

Телефони на НОИ София за проверка на обезщетенията
926 10 10

Калкулатор за изчисляване на брутни и нетни заплати - на КиК
Адреси на ТП на НОИ където можете да получите информация за болнични и др. обезщетения - в сайта на НОИ - Контакти

Във форума
- тема за детските
- Тема за програмата „В подкрепа на майчинството”

Справки може да си правите в сайта на НОИ по ПИК - персонален идентификационен код. Ако нямате ПИК, в НОИ по адресната ви регистрация ще може да получите - лично.

Много полезен код!  Peace

С него на сайта на НОИ ще виждате какъв е осигурителният ви доход, какви обезщетения и кога сте получили, както и дали са ви предадени болничните и др. документи.

Напр:
-   справка за това на какви суми са ви осигурявали –
е-услуги - Справка за социалното осигуряване
https://socialsecurity.nssi.bg/
Там ще видите осигурителния си доход. За месеците, когато сте били в болнични, ще са повече суми - съберете ги.   Wink

-   справка за изплатените болнични -
е-услуги - Справки по ЕГН и Булстат - "Справка за изплатени парични обезщетения и помощи от ДОО чрез НОИ по ЕГН "
https://benefits.nssi.bg/EGN/

-   справка за статуса на болничния (кога е предаден, изплатен ли е, всички данни по него – попълнени от доктора и счетоводството)
е-услуги - Справки по ЕГН и Булстат - най отдолу на страницата е "Справка за представени в НОИ документи за обезщетения и помощи от ДОО, статус на обработка и изплащане"
https://benefits.nssi.bg/detailedegn/ReportBolnForEGN1.asp

Как се изчисляват болнични?

Кога бъдещата майка има право на обезщетения?

Какво включва майчинството?

Застъпване на майчинства

КАК СЕ ОПРЕДЕЛЯ ПАРИЧНОТО ОБЕЗЩЕТЕНИЕ, ИЗПЛАЩАНО ОТ ДЪРЖАВНОТО ОБЩЕСТВЕНО ОСИГУРЯВАНЕ ПРИ ВРЕМЕННА НЕРАБОТОСПОСОБНОСТ ПОРАДИ ОБЩО ЗАБОЛЯВАНЕ ИЛИ БРЕМЕННОСТ И РАЖДАНЕ
- автор Иван Карабашев, предложено от ДейзиГ http://www.vedomost.info

Необходими документи за обезщетенията - http://www.noi.bg/ - от менюто в ляво избирате УКАЗАНИЯ

Териториални поделения на НОИ, филиали, и архивни стопанства в страната

# 1
  • Майничка
Прехвърлям двата последни въпроса от предната тема:

Здравейте,имам пак едно питане към вас,защото вие по-бързо и по-ясно отговаряте.Ще започна обаче с малко предисловие.По времето,в което бях в отпуск по майчинтсво фирмата,в която работех фалира-таксимерова фирма,диспечер.Бившият ми шеф прехвърлил колите,колежките на друга фирма.Каза,че мястото ми се пази и в интерес на истината макар и не работеща старата фирма ми плащат осигуровки и си получавам парите за отглеждане на дете от 1 до 2 г.Преди един месец бившият ми шеф ми се обади да пита мога ли да се върна по-рано на работа.Отоговора беше-не,не бях дала детето си на ясла все още.Сега вече малкия ще започне да ходи на ясла от 21.06. обаче бившият ми шеф ми каза че са назначили в новата фирма човек,съкращения имало и в момента нямало свободно място.Та въпроса ми е -на 21.06 трябва да се обадя на счетоводителката,за да ми прекратят майчинството.При условие,че не се връщам на работа каво става с мен?Не се знае дали и кога ще освободи място и въобще нищо.Трябва ли да искам да ме съкратят,за да отида на бюрото по труда и въобще как трябва да процедирам?Благодаря предварително,дано сте ме разбрали за какво иде реч!

Най-добре говорете с шефа си дали би се съгласил първо да ползвате натрупания платен отпуск, а евентуално (ако желаете) и 6-те месеца неплатен, докато си търсите друга работа.

Здравейте! Аз имам въпрос: Счупих си ръката и сега няма кой да гледа малкия, та какъв е варианта мъжа ми да излезе в болничен за месец? Личните ни лекарки ни дадоха два различни отговора, единия да си вземе 7 дни и това е а другата че аз мога да прекъсна за месец майчинството и той да е на мое място   newsm78

410-те дни изтекли ли са?
Вариант 1, най-лесен, но изисква желание и контакти от неговия ОПЛ - пуска му 14 дни болнични (вече може) и му урежда ЛКК до месец за него самия.

Вариант 2, ако са Ви дали болнични - подавате декларация за промяна на обстоятелствата от датата на болничния и А/ той излиза в болнични за гледане на член от семейството (по-доходно, вземате и двамата болнични, + 120лв.) или Б/ прехвърляте отпуска за гледане на дете до 2г. на него, до оздравяването Ви, като и в двата случая после си възстановявате отпуска за гледане на дете до 2г.

Вариант 3, ако не сте поискала своевременно болнични и няма изглед да Ви дадат такъв - същите възможности като Вариант 2, само че Вие ползвате 1 месец натрупан платен отпуск.

Последна редакция: ср, 16 юни 2010, 23:11 от gargamela

# 2
Здравейте! Аз имам въпрос: Счупих си ръката и сега няма кой да гледа малкия, та какъв е варианта мъжа ми да излезе в болничен за месец? Личните ни лекарки ни дадоха два различни отговора, единия да си вземе 7 дни и това е а другата че аз мога да прекъсна за месец майчинството и той да е на мое място   newsm78
може да го прехвърлиш на бащата, а ти да си ползваш болничен за теб.

# 3
Здравейте!
Искам да ви попитам,като предварително се извинявам ако въпроса ми не е за тук  bouquet-но за момента не съм наясно къде да го отнеса-
Правим опити за бебе целнасочено,работя на постоянен трудов д-р/но работата е доста стесова и психически натоварваща/ и как стоят нещата ако започна др работа,а през това време разбера/Дай Боже Praynig/че чакаме бебе-т.е новата работа ще е със срок на изпитване поне 6м,а майчинство евентуално,а ако се наложи ранне болничен?
Благодаря ви предварително!

# 4
  • Пловдив
Здравейте!
Искам да ви попитам,като предварително се извинявам ако въпроса ми не е за тук  bouquet-но за момента не съм наясно къде да го отнеса-
Правим опити за бебе целнасочено,работя на постоянен трудов д-р/но работата е доста стесова и психически натоварваща/ и как стоят нещата ако започна др работа,а през това време разбера/Дай Боже Praynig/че чакаме бебе-т.е новата работа ще е със срок на изпитване поне 6м,а майчинство евентуално,а ако се наложи ранне болничен?
Благодаря ви предварително!

през срока на изпитване могат да те уволнят независимо,че си бременна т.е не се ползаваш от закрилата за бременни
за да се ползваш трябва да си на постоянен договор и да уведомиш работодателя с бележка от лекар,която да се заведе с входящ номер

# 5
  • София
Щом не работиш в момента ще получаваш по 100 лв на месец помощ от социалните и 35 детски. Аз съм по абсолютно същия начин. Така стана, че спрях да работя почти веднага след като забременях. Имам стаж година и половина и при подаване на документите за помощите в социалното ми искаха справка за доходите за последните 12 месеца. За съжаление нещата стоят така - не си ли на трудов договор в момента имаш право само на тези 100 лева и няма значение колко ти е стажа. Взимаш толкова, колкото и някой, който и ден не е работил.

# 6
  • София
swastica, за да получаваш майчинство 2 години трябва към момента на излизане в 45- дневния болничен преди раждане да имаш сключен трудов договор . Неработещите майки, получават социално майчинство в р-р на 100лв. , а ти в момента си безработна.
Предполагам, че те карат да събираш не стаж, а доходи - за да се получават тези 100 лв., не трябва да се надвишава определен доход /но представа нямам какъв е прагът/

# 7
болничните по време на бременност намаляват обезщетението за майчинство, нали?
тази сутрин разбрах, че има изменение при бременност да се изплаща 70% от дохода, а не 80%, както беше досега. Има ли промяна в процентите при майчинство?

# 8
Много благодаря за отговорите!  Hug

# 9
  • В полите на Пирин планина
тази сутрин разбрах, че има изменение при бременност да се изплаща 70% от дохода, а не 80%, както беше досега. Има ли промяна в процентите при майчинство?

Промяната на КСО още не е обнародвана, освен това тя касае само болничните за общо заболяване, а не за майчинство. Освен това вече хиляди пъти сме коментирали, че болничните по време на бременност не намаляват бъдещото обезщетение, ако през 6-те месеца назад нямаш резки разлики в доходите.

# 10
Здравейте искам да ви попитам,аз излязох по майчинство от социала,защото бях безработна,въпроса ми е дали ще ми се плащат здравните осигуровки?Доколкото знам аз,докато детето навърши годинка би трябвало и осигуровките  ми да вървят,а в социала са казали на братовчедка ми че няма такова нещо щом не е работила.

# 11
  • София
Здравейте момичета,
Писах в темата за многодетните, но никой не може да ми даде отговор на следния въпрос:

Подадох си заявление за издаване на удостоверение за еднократно безплатно пътуване за влак и автобус. От социалните ми се обадиха да ми кажат, че се издавало след навършване на 1 година на детето.

Може ли някой да ми каже дали това е така?

# 12
здравейте и от мен,в момента съм на работа и си ме осигуряват,но искам допълнително да се осигурявам,примерно на още 1000лв някой знае ли как и какви са вноските и процедурите,ако някой може подробно да ми обясни .12гс съм.предварително благодаря

# 13
  • В полите на Пирин планина
Здравейте искам да ви попитам,аз излязох по майчинство от социала,защото бях безработна,въпроса ми е дали ще ми се плащат здравните осигуровки?Доколкото знам аз,докато детето навърши годинка би трябвало и осигуровките  ми да вървят,а в социала са казали на братовчедка ми че няма такова нещо щом не е работила.

Няма как да "ти вървят", защото ти си неосигурено лице. Би трябвало сама да си ги внасяш.

здравейте и от мен,в момента съм на работа и си ме осигуряват,но искам допълнително да се осигурявам,примерно на още 1000лв някой знае ли как и какви са вноските и процедурите,ако някой може подробно да ми обясни .12гс съм.предварително благодаря

Трябва да сключиш втори трудов догово / фиктивно  Thinking / и да си внасяш сама вноските, които са 378 лева на месец.

# 14

Промяната на КСО още не е обнародвана, освен това тя касае само болничните за общо заболяване, а не за майчинство. Освен това вече хиляди пъти сме коментирали, че болничните по време на бременност не намаляват бъдещото обезщетение, ако през 6-те месеца назад нямаш резки разлики в доходите.

имам разлики в доходите. от 500 на 2000.

Общи условия

Активация на акаунт