Книгите, които не трябва да пропускаме да прочетем!

• 95 390
  • 379
  •   1
Отговори
# 60
а кое ви е неприятно в "Под игото"? Стилът, езикът, сюжетът, някои от героите?

# 61
Всичко,защото не разбрах нищо от книгата.При мен беше "задължително трябва да се прочете,защото ще я дават на класно". Close Не съм чела книгата с интерес,а с мъка-трябваше да внимавам кой от героите какво казва,защо постъпва така и т.н.Уби ми се кефа от четенето,защото беше насила.
Може би ако сега я прочета ще ми хареса. Rolling Eyes

# 62
  • София

За мен лично, самият факт, че ми е наложена за четене от някого. Ако бях я хванала сама, без никой да казва, че 'трябва' да я прочета, ама точно в тоя момент и т.н. , вероятно щеше да ми хареса. Въпреки, че като цяло стила на Вазов не ми допада много.

# 63
  • София
Не е неприятна самата книга.
Стилът на Вазов за мен си е ОК.

Проблеемът за мен беше, че се разглежда винаги, когато се изучава българска литература.
Отделно от това в моят случаи стояхме половин срок на Вазов - "Под Игото" и още няколко творби. За сметка на тях не взехме Вапцаров, не обърнахме достатъчно внимание на Талев и пр.
Другата половина на срока изучавахме Ботев... После вече нямаше време за другите автори през втория срок.

В моята лична класация за български автори на първо място стои Димитър Димов. Него го четох на един дъх!

# 64
В моята лична класация за български автори на първо място стои Димитър Димов. Него го четох на един дъх!
Как го чете-когато пожела или натрапено от училище?Подозирам че е по желание и затова ти харесва.

# 65
Как го чете-когато пожела или натрапено от училище?Подозирам че е по желание и затова ти харесва.
На мен също ми е много любима "Тютюн" и съм я чела от летния ученически списък. И въпреки това  много ми хареса. Имаше много стойностни книги в списъка. Спомням си, че много се опъвах на "Война и мир". Мислех, че е много военна и обемът й ме обезкуражаваше. В началото на учебната година , разбрах, че повечето ми съученици са я чели , дори я бяха харесали. Няма как, трябваше и аз да се прежаля. Когато я започнах, не можех да я оставя, и след това изчетох Толстой и извън списъка.

# 66
  • София
Не помня... но принципно се стараех да чета всичко от списъка в уилище.
Разбира се нашите ме караха, но пък когато ме възпитаваха в четене на книги нямаше много с какво да се забавлявам - нямаше компютър, кабелна, в блока ни не живееха деца, с които да излизам, имах здравословни проблеми... Като дойде време за четене на Тютюн всички казаха "Ама не помниш ли филма, гледала си го. Любовна история е." Тогава бях луда по Дюма, Мопасан ... та си казах "Брей! Български автор пише за любов при това не по време на робството." и така.

Принудително четях само литературните анализи, щото нали трябваше да пишем литературно - интерпретативни съчинения...  Sick

# 67
 Аз съм сигурно от малкото деца, на което криеха книгите и ми разрешаваха да чета само в определени часове. Като вземех книга, забравях уроци, домашни.А нали и забраненото е най-сладко. Караха ме насила да излизам на игра. Но и аз съм расла в годините с 2 телевизионни програми.

# 68
  • София
Аз съм сигурно от малкото деца, на което криеха книгите и ми разрешаваха да чета само в определени часове. Като вземех книга, забравях уроци, домашни.А нали и забраненото е най-сладко. Караха ме насила да излизам на игра. Но и аз съм расла в годините с 2 телевизионни програми.

Това е от съществено значение ма, в днешно време. А пък и по тези две програми нямаше нищо интересно  Laughing

По повод на задължителните - нас страшно ни принудиха да четем "Наследникът от Калкута", съответно аз едвам я измъчих до средата и нищо не разбрах. Намразих я и и до ден днешен не съм я чела. А сега мисля да го направя, знам, че е много хубава книгата.

Тютюн, Четирилогията на Талев и Под игото същотрябваше да прочетем задължително, но те ми грабнаха интереса и до ден днешен ги споменавам с добро  Grinning

# 69
лично за мен

# 70
  • София
stefi24, моля те намали ги тези чаршафи.

Не знам защо толкоа много хора си падат по Никълъс Спаркс... нищо лично към никого просто моля някой да обоснове любовта си към него и защо доста често го виждам да попада в графа "да не пропускаме да прочетем".

# 71

5. Малкият принц Антоан дьо Сент-Екзюпери - Прекрасна книга, но сложена за изучаване по неподходящо време. Въобще не е детско четиво, защото има какво да се осмисли и осъзнае от нея.

newsm10

# 72

Въобще не е детско четиво, защото има какво да се осмисли и осъзнае от нея.

детските четива също трябва да бъдат смислени и да учат  Wink

# 73
  • София
Малкият принц е ценна книжка, но аз не можах да я възприема...  newsm78

# 74
  • София

Въобще не е детско четиво, защото има какво да се осмисли и осъзнае от нея.

детските четива също трябва да бъдат смислени и да учат  Wink

Така е,  обаче едно дете на 10 е доооста малко вероятно да я възприеме философски и да размишлява над нея чак толкова задълбочено. Да не говорим, че и в 10-11-12ти клас вече ги мързи да мислят...  Rolling Eyes

Общи условия

Активация на акаунт