(Био) зеленчукова градина 4

  • 106 352
  • 741
  •   1
Отговори
# 615
  • Мнения: 465
За догодина ще си купя  и компас.И ветропоказател.
При мен има значение и вятъра.От изток,от към голямото Езеро следобедно време духа един вятър,та,за това странно не ми се маньосаха доматите,пипера и патладжана.
Нали знаете,че вече нямам тикви-на тяхно място разсадих вчера карфиол и зимно зеле.Пише ,че до бране имам 75 дни...
Ама не са броили зайката с дечица. Joy
Посипах кравешка тор и дълбоко обърнах земята,беше таман влажна.Торта ми е прегоряла,дано не вдигне много азота,че глави няма да станат-само листа.Да видим-почвата ...си беше чист чакъл останал...
Ани -при китайското зеле направо семките да слагам в земята ,нали?Много ми е вкусно на кисело...
Добре,че Любознателна ме стресна с фисализа,че бях решила цяло пакетче да посея наесен.Едни шаренки жълти-червени шушулки нарисувани.Но едва се отървах от джоджена.
И Куркума предупреждаваше за риганчето,че пълзи..а аз Тома-Неверни-5 корена,които са вече 50 см площ,което е притеснително за моите размери...
Въпрос:(зачетох се в италиянскотото понятие балсамов оцет,ще сложа след работа за Анн моята домашна рецепта с билките),
От специален сорт грозде ли става оцета само или има техника за превръщането му от вино в оцет?В статията пишат за някаква "майка" ,която трябва да имаш в бъчвата,където ще отлежава и ще се превръща в балсам.Това вид дрожди ли са? newsm78
Брей..хубавият балсамов оцет отлежавал с десетки години докато се сгъстял...
Куркума-пиши,пиши ..аз чета и попивам.Много искам да отгледам нормално изглеждащи моркови и пащърнак... Embarassed

# 616
  • Мнения: 4 587
На един съсед му рязаха дъбови дърва, навярно има една кофа едри стърготини. Добре ли е да ги разстеля в градината?
Днес по Нешънъл джеографик даваха един кулинар с ресторант от градината-на масата, и видях лимон-краставица. Нямам такова нещо.

# 617
  • Мнения: 2 510
На един съсед му рязаха дъбови дърва, навярно има една кофа едри стърготини. Добре ли е да ги разстеля в градината?
Днес по Нешънъл джеографик даваха един кулинар с ресторант от градината-на масата, и видях лимон-краставица. Нямам такова нещо.
Не съм чула за дъбови кори/те се използват против гъбички/ не зная съдържанието на кората при гниене. Чувала съм за борови кори / даже някой орхидеи ги засаждат директно така и извличат хранителни вещества от кората/. Иначе се използва за аерация на почвата при тежки и глинести почви.

# 618
  • Мнения: 157
Днес никой нищо не пише, ааа, напече ли ви? Къде се изпокрихте - по морета и реки ли? А кой ще полива и плеви из градините? Sunglasses

Aaaaaa, в градината съм, ама в ей тая й част
http://mimi7070.snimka.bg/animals/djeki-i-l-ki.291995.19419812

# 619
  • Мнения: 4
На един съсед му рязаха дъбови дърва, навярно има една кофа едри стърготини. Добре ли е да ги разстеля в градината?
Днес по Нешънъл джеографик даваха един кулинар с ресторант от градината-на масата, и видях лимон-краставица. Нямам такова нещо.
10 необичайни употреби на дървените стърготини - Comfort.bg
Макар да са по-скоро остатъчен продукт при обработката на дървесина за други цели, дървените стърготини всъщност могат да бъдат много полезни.


1. Обработка на заледени повърхности.
Освен сол и дървесна пепел, за поръсване на заледени пътеки можете да използвате и дървени стърготини. Особено полезно би било да наръсите стърготините по автомобилната алея пред гаража, за да може колата Ви да излезе по-лесно при зимни условия.

2. Попиване на разлети течности.
Дръжте в дома си поне 1 кутия, пълна с дървесни стърготини, за да Ви бъдат под ръка, когато разсипете нещо върху мебелите или върху пода. Те са много добър абсорбент и бързо ще попият разлята вода, сок, олио, масло или дори боя. След като попие, трябва само да изчеткате остатъците и да ги изхвърлите.

3. Подхранване на растенията.
Дървесните стърготини, смесени с малко тор (естествена или пък изкуствен препарат) поддържат растенията здрави и добре овлажнени.

дървени стърготини4. Мощна разпалка за огъня в камината.
Разтопете малко восък (напр. такъв от свещи) в съд с незалепващо покритие и добавете към него дървени стърготини, докато сместа се сгъсти. Изсипете така получената смес в празна кора за яйца и я оставете да изстине. Така получените "брикети" можете да използвате за разпалка на огъня в камината или печката си.

5. Запълване на дупки и дефекти по дървесината.
Професионалистите от фирмите за ремонт често използват много фин дървесен прах, за да поправят драскотините върху дървените повърхности – те ги запълват със смес (подобна на маджун) от стърготини и лепило за дърво.

6. Настилка за градината.
Трамбовайте дървесни стърготини върху необработените пътечки в двора или градината си (такива без настилка). Така ще обособите пътеката, ще забавите ерозията и ще създадете естествена мека настилка бързо и лесно.

7. Контрол на градинските плевели.
Фините стърготини от орехова дървесина са естествена защита срещу нежеланите плевели. Поръсете с тях пукнатините върху настилката на градинската пътечка (напр. между каменните плочи) и така ще намалите нуждата от постоянно почистване на израствалите треви по нея.

дървени стърготини8. Олекотяване на циментови конструкции.
Дървените стърготини, смесени заедно с хоросана, дълго време са били използвани при издигането на стени от дърво (т.нар. cordwood masonry, при което стената се изгражда от напречно изрязани парчета дърво, споени с хоросан). По този начин са се зазадравявали свръзките между отделните дървени елементи в стената. Вие можете да направите същото, когато създавате малки съдове и градински саксии за растенията си.

9. Почистване на пода.
Навлажнете купчина дървесни стърготини с малко вода и ги разнесете върху циментовия под в гаража/ мазето/ тавана. При метенето те ще абсорбират праха и мръсотията по пода.

10. Изкуствен сняг за декорации.
При изработка на празнични и тематични декорации върху картички/ фигурки/ рисунки, можете да си направите сами изкуствен сняг като смесите малко дървени стърготини с бяла боя (отгоре можете да поръсите и малко блясък на прах).

# 620
  • Русе
  • Мнения: 25
Веселчето, тази година изхвърляхме утайката на един по-вече от 10годишен оцет. Там намерих това което му казваш дрожди. На мен ми приличаше на гъба за баня. Зная, че за да стане виното на оцет трябва да се сложи такова нещо вътре, но само съм чувала.
  За карфьола ми казаха, че като започне да прави глави му се повдигат листата и се вържат отгоре да му пазели сянка. Има ли такова нещо? До сега не съм гледала .

# 621
  • Мнения: 4 587
Благодаря за стърготините, вече ги разхвърлях на един глинен участък, като оскубя тиквите и обърна, ще помогнат за водопропусливостта на почвата и ще подобрят структурата й.
Една бака от боя събрах, ако нямаше трева, щяха да са повече.
Анн, това с карфиола се прави за запазване албиниза на цвета, да е почти бял.
Ако смляното грозде е с нисък процент захарност, под 21%, със сигурност тръгва на оцет, да става кисело. Затова се градира и при нужда му се долива захарен сироп. Та след като стане киселчок, му се добавя оцетена гъба.
Ако се остави вино в бъчвата докъм април, май, с утайката, става същото, почва да се вкисва.
Лошото на такъв оцет е, че не може да се ползва за туршии, не знаеш колко градуса е. Те в РИОКОЗ го определят, но искат толкова пари, че става безсмислено.

# 622
  • Пазете Гор
  • Мнения: 5 181
Риганчето, Вес, го подстригвам редовно, два-три пъти на сезон. Оставих му пет клечки да цъфти, другото кося до долу. За десетина дни изкара нов, по-гъст, но по-нежен. Щом като стане педя, пак ще го острижа.

Жълтият зелен фасул (ама че израз  Grinning) позволява да се остави докато понаедреят бобчетата в шушулката. За да бъдат крехки обаче, е важно да не се оставя почвата да се засуши! Сготвен, такъв фасул има особен вкус, различен от по-младия - нежен от чушката и сипкав и плътен от бобчетата. Понася повече  джоджен. Обича шилешко   chef. Самата чушка е широка, млечно жълта. Красива е гарнитурата, направена от задушени в масло пъстри фасули - светлозелен, зелен и жълт (такива имам). Имало и лилави, и шарени.

За да обобщя - да засяваме различни сортове фасул, различни типове (вейков и пешак). Но при това положение също и да не разчитаме на семето. Фасулът се кръстосва активно, и за семепроизводство се изисква голяма пространствена изолация. Почти всички мелези са с неядивна шушулка - твърд  "пергаментов" слой и конци.
Досега говорех за зелен фасул.

А догодина мисля да сложа на пчелина на баща ми 50-100 гнезда за зрял. Моля, споделете опит за зрелия фасул: практики, сортове, болести, почви, торене, срокове,семена. Hug

Добър ход със стърготините, Вълк.
Хайде, пълня си в халбичката и отивам да послушам щурците   Sunglasses
А вие?

# 623
  • Мнения: 222
Моля за съвет!
Имаме една джанка в двора - това е най-старото, най-равномерно разклоненото дърво, с най-хубавата корона, на най-централното място. Ама .... е джанка и то бая плодородна. Вече втора седмица й събираме опадалите плодове, които са доста едри и вече презрели и като падат не са приятна гледка, а какъв  аромат се разнася - направо в двора си мирише на джибри и сме събрали всички пчели, оси и мухи на селото.

Та какво да я правим? Не ми се ще да я отсечем, красива е и дава сянка - на нея имаме къщичка за птици и люлка, но и не ми се ще да й слугуваме толкова много. Ракия не правим, нито компоти, пък и да правехме надали бихме й насмогнали на количествата, които произвежда.
Не може ли някак да я запазим, ама да не ражда? Има ли такова чудо? Хем сърби, хем боли.  ooooh!

# 624
  • Русе
  • Мнения: 25
benche, не бях чувала да се оплаква някой, че му ражда дръвчето. Като не ти трябва плода продай го. Не ядете ли плодове?
 В тези жеги не ви ли изсъхнаха градините? На пипера не му ли опада цвета?

# 625
  • Мнения: 222
benche, не бях чувала да се оплаква някой, че му ражда дръвчето. Като не ти трябва плода продай го. Не ядете ли плодове?

Анн, да - наистина звучи абсурдно. Ядем плодове, а и тя е доста вкусна преди да узрее и презрее.
Но това са огромни количества, а няма кой да се занимава с продажби.

# 626
  • Русе
  • Мнения: 25
benche, не се сещам друго, защото и компоти ядем и сливова ракия пием. Не е лесна твоятя!
 Куркума, всичкия този зелен боб изяждате ли го. Много видове, много количества. Ние ядем веднъж в месеца зелен боб и веднъж зрял.

# 627
  • Мнения: 4 587
Освен за ракия, бидони и казан, за друго не се сещам.  Mr. Green
Ракията винаги има добра цена, не пада под 100% печалба, ако не купуваш плодовете.
Постилате найлони отдолу, и те така - у бидона.

# 628
  • Пазете Гор
  • Мнения: 5 181
При мене не се е качвало над 32-33 градуса тая година. При вас анн лятото е много горещо, просто климат.

benche , ти къде се беше загубила? Здрасти.

Поразпитай всред приятели, познати, приятели на родителите, съседи ако някой би взел за ракия. Ако има мераклия, идва, одрусва, събира и заминава. Баща ми например събира всякакви плодове от пчелина си и прави ракия, ама за продан, че не пие. Но за съжаление не е мобилен и няма как да ти го пратя.
Вълка хубаво ви казва, в краен случай ще продадете джибрите, ако не ви се пече. Зависи от ракията, но цената почва от 8 лв за литър. Не се разваля.

Категоричното решение е облагородяване. Орязвате нисичко. В зависимист от дървото може да се сложат калеми за синя слива, за ренглота, черешка  (но не съм сигурен), а май и кайсиев калем се хващаше на джанка, кажете, Вълк, Дедо. Така ще имаш желан плод, и ще се захванеш овреме с кастрене.  много е забавно част от калеменото дърво да е един плод, а в другата част - друг. Например два вида сливи и кайсия. Яко, нали!

Калеми се в много ранна пролет, а калемите се заготвят от по-рано. Тая работа се прави от опитни хора, поразпитай в района

# 629
  • Мнения: 49

Почти е готово девесиленото семе, записвам желаещи.

 newsm78 Преди две седмици си събрах девесилено семе, мислиш ли, че не е било узряло??  Sad Sad

Общи условия

Активация на акаунт