(Био) зеленчукова градина 4

• 106 360
  • 741
  •   1
Отговори
# 600
Малко по-различен въпрос. В събота ме ухапа нещо /прилича на оса или пчела, но беше по слабо/. Много ме заболя, но остана нещо като дупчица.В неделя ръката ми около 15 см е червена. Отока е малък. Какво е това? Вие как се справяте с насекомите след ухапване?

http://smeshen.com/files/images/2-22gadfly-full.jpg

конска муха
Минах през всички цветове на дъгата. С нищо не се мажи, само ще мине, не предизвиква алергични реакции.
Да, точно това е, но аз защо съм си мислела Embarassed, че конската муха е обикновенна, но просто по-голяма.
Вечер и сутрин много ми гори, все едно съм си изгорила ръката. Ще чакам да мине.

# 601
От местопрестъплението!
Или кой унищожава тиквите ми!

В крачка

Усещаме се, че има някой зад нас

Има фото, ще се правя на разсеян

Остана само една нахапана тиква...

Не е чак толкова смешно, или поне на мен не ми е. Първия случай беше с краставица, сега се прехвърлихме на тиква. Сам си ги носи от градината.

# 602
  • Русе
Ани моите картофи съм ги сяла в пръста, а окосената трева я слагаме мужду редовете да задържа влагата и най вече да не расте трева. Така посипахме и редовете между ягодите, но май пак си расте тревата.
 Тревата, която събираме от плевене и копане я слагаме да угнива и после я разхвърляме за тор из градината. Не зная дали има ефекта на тор, но със сигурност расте много трева от нея. Не мога да изчистя градината от бурени, всякакъв вид.
  Куркума , аз започнах да сея само това което харесват в къщи. Спанак не ядат, на зелен боб се мръщят.Ако има как пържоли да се посеят?

# 603
анн, ами семенцата се насаждат отново като я разхвърляте из градината.
Ако намериш начин за садене на пъжоли, моля те, сподели и с мен.

# 604
От местопрестъплението!
Или кой унищожава тиквите ми!

В крачка

Аз съм за Кучето!Как се казва?

# 605
Тревата, която събираме от плевене и копане я слагаме да угнива и после я разхвърляме за тор из градината. Не зная дали има ефекта на тор, но със сигурност расте много трева от нея. Не мога да изчистя градината от бурени, всякакъв вид.
  Куркума , аз започнах да сея само това което харесват в къщи.
От копането, може би корените остават или плевелите са хвърлили вече семуна, за косенето съм сигурна. Аз имам същия проблем, поне превели има.
За  другото, яз също отглеждам само това което се яде и във всеки дом е така с изключение, когато се касае за продам.
Е, аз отглеждам и овошка от предходния собственик, давам я на приятели.
Може ли някой да ми помогне/спам/. Клавиатурата ми пише двойни букви... Например :
Можуе ли някойъ дяа ми помогне/спяам/. Кляавияатуеряата ми пишуе двойъни буекви

# 606
  • Пазете Гор
Момичета Wink, чудесни са снимките, само моля, слагайте линкове, а не самите тях, за да е по-прибрана темичката. И по-прегледно е.

Кучето на комшията яде лук. И то не лук, ами отпадъка, след изваждане.

Патладжанът влезе в някакъв период свой и плодовете се увеличават забележимо ежедневно. Прави ми впечатление, че за един ден всичката вода от тенекията излита. Хем засенчено.

анн, не ти е лесно. Спанакът е чуден с агнешко, с яйце и бекон, различни индийски ястия. Мисълта ми е да ги прелъжеш някак да почнат. Грехота е да не използваме градините си за разнообразни зеленчуци и плодове. Говори им, убеждавай. Имам двама приятели, които намалиха пържолите, едва когато на профилактичен преглед им откриха холестерол в кръвта над нормата. Спомени им го мимоходом, ние мъжете сме хипохондрици Wink

Най-малката ми гювечоунищожителка откри за себе си царевицата. В градината на баба си я хрупа варена (царевицата, не бабата), като хапва доста и от кочана, няма лошо. Тая година закъснях с царевицата, моята още няма свила, но догодина...поне 20 гнезда по индианския способ.Хау!

# 607
Куркума, ОК!
И аз догодина ще садя царевица, задължително. Обичам я варена, топла, със сол, мммм...

Снеже, кучето се казва Джек Лондон - Джеки.
Пълен е с идеи.

Спряха да пеят щурците при нас.  Cry
Има много комари последните дни, а уж пръскаха.

Има ли някой, който сади домати на едно и също място всяка година?
На мен ми казаха да сменям мястото им, а скоро ходих при една позната, която си ги сади на едно и също място.

# 608
Куркума, ОК!
И аз догодина ще садя царевица, задължително. Обичам я варена, топла, със сол, мммм...
 - Джеки.
Пълен е с идеи.
Има ли някой, който сади домати на едно и също място всяка година?
Моето куче също се казваше Джеки. Вероятно е от името!
Чула съм, че мястото трябва да се сменя и ако се съди на трева /трябва да обясня защото не зная как се казва, която е като райгас, но по дълга и се копае задължително плитко т.е. се теса/ тя изчезва.
Анн, аз използвам рецепти производни/за мен боломач/ с тиквички и месо, но моя син се предума да яде. Може би и други знаят такива трикове. Какво да се прави?

Последна редакция: пн, 02 авг 2010, 21:39 от Снежа63

# 609
  • Русе
Снежа63 , имам трима мъже в къщи, двамата от които капризни и е доста сложно. Не ми се готви за двама и още за двама. Двамата супи не ядат и другите двама ядем рядко. Все едни специалитети искат, панирани работи, скари. Не ги е грижа за холестироли.
  И аз догодина ще садя царевица, харесваме я, но не остана място за нея.
 lady_Blu, при малки градини няма как много да се сменят местата на доматите. Тази година понеже им направихме доста стабилна конструкця, ще ги оставим и догодина на същото място, пък след това ще ги разменим.
 Имам чушлета жълти и оранжеви, не зная сорта, но може да са тези на които им казвате "рибки". Станали са за консервиране. Някой правил ли ги е и по каква рецепта.

# 610
  • Пазете Гор
Най-вероятно щурците са чувствителни на препарата срещу комари. Съжалявам, lady_Blu.

По въпроса ти: последователното отглеждане на една култура върху една и съща площ се нарича монокултурно отглеждане и не е препоръчително. Понякога монокултурата за съжаление е неизбежна.
Не че е фатално, но добивите падат, а болестите се увеличават. Затова се практикуват сеитбообращения, тоест редуване на различни растения на дадено място. Всяко растение си има "любими" предшественици, както и такива, които не понася.

При монокултурното отглеждане почвата се изтощава едностранно, болестите и неприятелите се увеличават. Това налага използването на повече препарати. Затова сеитбобращенията са съставна част на биологиното земеделие.
Сеитбообращение може да се прави и в рамките на една година.
Има много, безбройно много комбинации за сеитбообращение. Обикновено плановете за това се изготвят за няколко цикъла напред. Личните наблюдения са от полза. Предлагам да обсъждаме нататък всеки отделен случай, а сега само ще маркирам някои принципи, без да изчерпвам правилата ни най-малко:

1. Бобовите (боб, грах, люцерна) са добър предшественик за зеленчуци и житни
2. Бобовите не понасят добре монокултурата
3. Картофовите (домати, пипер) не обичат монокултура
4. След окопни култури се отглеждат такива със слята повърхност и обратно
5. Кореноплодите не обичат монокултура. Морковите стават след домати по-добре, отколкото след фасул, и много зле след лук
6. Бамята  Wink става на монокултура

Та за твоя случай, тъй като градината ти е празна, отдели си място за доматите, на което сега можеш да сложиш фасул, след сланите ториш, окопаваш, оформяш, напролет набързо от февруари-март репички или спанак, и през май - доматите. Това е само един вариант.

Не е ли гот да е човек зарзаватчия? Наздраве! Hug

# 611
  • густо майна Филибето
Засях си физалис миналата година, разсад, като декоративно. Роди едно физализче и то късно есента. Тази година като плъзна като троскот, на метър диаметър от старите три стръка /на различно място ги сложих/. Това чудо не мога да го понасям, порасна на ръст и ми засенчи розите, а плода му изобщо не ми е вкусен. Да видим догодина как ще се отърва от него, като плъзва навсякъде. Обаче в същото време съхне по много странен начин, заради което ми и грози цветната градина. Вес, едно стръкче ти е достатъчно, не пробвай с повече.

# 612
Днес никой нищо не пише, ааа, напече ли ви? Къде се изпокрихте - по морета и реки ли? А кой ще полива и плеви из градините? Sunglasses

# 613
  • Пазете Гор
Воден от спестовност, и под въздействие на голямото ми момиче, преди години нарязах в една чорба от зрял фасул морковчета ведно с листата им. Много добре се получи. Може да се добавя малко морковена шума и в консерви от смлян домат, не във всички, а в някои, като им се сложи нишан.

Морковите, и изобщо кореноплодите са ми голяма мъка в тая моя спечена почва. Отделно плужеците опасоха почти всичко, което поникна. Дали ми хартисаха и 20 моркова общо.  Sad. Догодина възнамерявам да осигуря една висока леха, оградена с талпи (около 25 см)., около 3 кв.метра. Ще скопам почвата отдолу, а вътре ще насипя смес от оборски тор (около 10 см) най-долу, после 10 см смес от компостъора и почва. Ще засея цвекло, моркови, пащърнак, целина, коренов магданоз.

Пр такива лехи е хубаво да се помисли за конструкция за тунелче, и да се има предвид ориентацията по посоките на света, така че да бъде добре огрявана и затопляна.Споментатите култури се засяват на редчета, но за малки площи може и слято.

Магданозът ми е в две лехи, като едната се петноса много. Два пъти косих до дъно. Чувал съм, че е гъбично заболяване, но предпочитам да не пръскам.

Почти е готово девесиленото семе, записвам желаещи.

# 614
Куркума, такива лехи е добре да бъдат разположени по дължина север - юг, като южната страна е по- ниска. Образуваният наклонен покрив позволява целодневно / при мен/ огряване и затопляне от слънцето, както и добро оттичане на дъждовната вода. Но ти си строител, на теб ли да обяснявам? Joy а ако дъното на лехата е насипано с пресен оборски тор и талаш, притъпкано, на слой от около 15, 20 см, а отгоре насипани цитираните от теб оборски тор, прегорял, пръст от къртичина или от неработена земя и компост, се получава топла леха и ето ти, Куркума, ранна продукция от твоите спанаци и луци! Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт