(Био) зеленчукова градина 4

• 106 362
  • 741
  •   1
Отговори
# 585
Ееее, герак - пилек - ястреб пилчар, мишелов.

# 586
Ясно. Една от думите с най-много местни варианти, а по Троянско звучи така - карагуй, усорлек.

# 587
Любознателна, какви са тези капани? Купени ли са или самоделка и каква стръв слагате? Преди време кокошките ни се разхождаха на свобода и бяха убили едно такова животинче. Котката също го дебне като започне да рови, но не ни се е похвалила с улов.
Ana.Ivanova, до сега не бях виждала никакъв сорт метла и ми беше интересно. Половинката обеща да сглоби една като станат достатъчно големи растенията. При нас пакости при пиленцата правят белките. Страшно много са се размножили. Вечер като си тръгваме в тъмното цели компании ни пресичат пътя. Mr. Green

# 588
Малко по-различен въпрос. В събота ме ухапа нещо /прилича на оса или пчела, но беше по слабо/. Много ме заболя, но остана нещо като дупчица.В неделя ръката ми около 15 см е червена. Отока е малък. Какво е това? Вие как се справяте с насекомите след ухапване?
Ранозрейката лоза ми я изядоха косовете. Чули ли сте за някакви мрежи против косове?

# 589
  • густо майна Филибето
Ето ги капаните, за сляпото куче е челюстен, малко се извива пластината http://velboy.com/index.php?page=shop.product_details&flypag … hk=1&Itemid=1

Последна редакция: пн, 02 авг 2010, 13:51 от Ljuboznatelna

# 590
Като ястреб,граблива птица е герака.
Белката живее на тавана на къщата-никога на земята.
Анемония на пор прилича гадинката. newsm78 Може и да греша...
Знаех,че смокът може само да убива като се усуква около жертвата си.
Ани,това на змия прилича по поведение...
Вътрешните метли се правеха от просо,което на вид е като царевица.Садехме го около бостан.
А външната метла е специален храст.Нищо не мете по-добре акото на кокошките от нея.

Последна редакция: пн, 02 авг 2010, 15:07 от Веселчето

# 591
Снеже,след ужапване от оса,пчела(явно,че не правя алергична реакция,не ми се подува гърлото,не се задушавам) слагам препарат с канфоров спирт и студен компрес.Щом има дупка е гадина със жило.От паяците излизат дребни пъпчици.Те се мушкат под дрежите-в ръкави и крачули.За това каубойките ходят и лете с кожени ботуши,високи до коляното.Панталоните вътре в тях.
На Старото момче баба му завързваше гроздовете в стари чорапокагащи,но имаше само асми.
Трябва да намериш гнездата на осите и да ги унищожиш,че ме е страх за детенце.
Белката се привързва към къщата на хазаина си.Ако си мил с нея(не я закачаш нея и малките) ще ти пази територията,само чужди пилци яде.Тя е отмъстителна.
Онзи ден в една ферма видях,че продават разсад на земни череши(физалис)
на български:
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A4%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%81
На вкус било като домат-ананас.Става за сладко или салата.Отглежда се като домат.
Да намеря семена да го пробваме всички? Laughing

Последна редакция: пн, 02 авг 2010, 14:54 от Веселчето

# 592
Имах физалис, като ми дойдеха гости, ги черпех с "бонбончета". Най ми харесаха обвивните люспи, презимували при минус 20, бяха останали по-дебеличките жилки, а другото опадало. Изглеждаше като бижу - нежно и крехко.

# 593
  • Пазете Гор
Ana.Ivanova , за да раждат повече дребноплодните пипери, се практикува ранна беритба, предберитба. Първите няколко чушлета се късат още преди технологичната зрелост. Нежно скопай край тях, сипи им шербетче и ще тръгнат, обещавам.
Тоя номер с ранната беритба+подхранване важи за почти всички зарзавати, но съм забелязал, че при пипера е най-изразен.

Браво на котето, боец е. Сигурно е изяло някой кисел бръмар.
Нали не убихте смока? Той е полезно, пък и безобидно животинче. Вярно, хората се стряскат. Привличат ги мишки или плъхове. Когато порасне котето, то ще прогони мишоците, и след тях ще си иде и смокът.
Ljuboznatelna, За опазване на гроздовете: дамски чорап. Може да се ползва и за слънчогледови пити. Може да провесиш на нишка стари капачки от буркани. Те се люлеят, бляскат и косове и скорци бягат.
Люлин, на разклона на Пловдив-Карлово за Хисар през Калояново има хубав пазар, от производител.

За да намалите бурканите, препоръчвам напарвата на домашна доматена паста (пюре). Става за готвене не по зле от смлените.

# 594
Снеже, чесън и/или псилобалсам.  Peace

Ана, връх Левски/Амбарица вижда ли се от вас? Синчето в момента е там някъде горе. Куркума, има пазар, обаче цените не са така интересни като тези в Пазарджик.  Wink

# 595
Ох, Люлин, не, не виждам детето ти. Ако беше на Беклемето или Ботев - да, щях да ти кажа какви ги върши. Времето е чудесно и в планината е прохладно!

# 596
# 597
Анн, обикалях из градината, та се сетих да те питам - как се развиват картофите ти по руския метод? От линка, който Люб пусна, а отгоре мулчирано? Изнамерих 6 стари картофа, сложих ги и  насипах талаш. Малко бавничко изкараха, но сега са над педя.
Време е за любителите на китайското зеле, сейте го!
И доста странно за този сезон, но бера... ягоди. От целогодишните, сладки, дребни и ароматни.

# 598
  • Пазете Гор
Позачудих се за свободните площи при анн и Ana.Ivanova. Разни неща предлагам:

- спанак. Засят около 15 август ще ви даде листа за през септември-октомври.
- лук и чесън за зелено. Нужни са сравнително малки количества, но пък е хубаво да си имаме: за салатки, супи. В едно тунелче може да изкара до зимата.
- зелен фасул. Аз слагам малко зелен фасул в много ястия и супи. Някой по-скорострелен нисък сорт. Колкото и да роди, все е добре, макар и малко да е късно. Може пък да е топла есента. Освен това ще обогати почвата с усвоим азот, ще се получи сеитбообращение.
- репички, малко по-късно
- ряпа
Разбира се, хубаво е площите от време на време да си "почиват". Но това е малко опасно, защото може да се заплевят. След месец ще поговорим за есенните обработки на почвата, за торенето, оформяне на лехи и прочие предзимни дейности.
Сега: берем зарзават и слушаме щурците. Зърррр-зър.

Слагате ли орехчета в таратора? А как ли ще е с лъжица белени слънчогледови ядки? Нали пусто все се чудя как да наместя и тая реколта  Wink.

Ей, Вес, вчера колтучих малко. Ръцети ми станаха жълтеникаво-зелени.
Утре - вдругиден ще направя един анализ за доматите по сортове, така, както се получиха при мене нещата, разбира се. Сорт + градинар.
Моите ягоди и те вързаха, Ana.Ivanova, ама едни криви-уродливи. Но на аромат са екстра. Пускам по някоя в компот от горски дарове, когато правя.
Имам един калпав пясък в савак. Ако заровя картоф, а? Или нищо няма да стане, окъснях, пфууу?

# 599
Малко по-различен въпрос. В събота ме ухапа нещо /прилича на оса или пчела, но беше по слабо/. Много ме заболя, но остана нещо като дупчица.В неделя ръката ми около 15 см е червена. Отока е малък. Какво е това? Вие как се справяте с насекомите след ухапване?

http://smeshen.com/files/images/2-22gadfly-full.jpg

конска муха
Предизвиква токсична реакция - реакция към вещества, които се съдържат в слюнката. След зачервяването следва оток и посиняване. ПРЕДИЗВИКВА кръвоизлив, ако реакцията е бурно изразена,  кръвоносните съдове се разширяват от тези вещества, които слюнката на мухата съдържа. При голям оток, освен вода от кръвта излизат и други съставки - най-често еритроцити. Затова отначало петното е червено, а след това става синьо, зелено и жълто. Както всеки хематом.
Тази година за пръв път и мен ме хапа това чудо. Минах през всички цветове на дъгата. С нищо не се мажи, само ще мине, не предизвиква алергични реакции.

Общи условия

Активация на акаунт