(Био) зеленчукова градина 4

• 106 375
  • 741
  •   1
Отговори
# 570
Майко,Вълк...
Посипана с орехчета и медец на бавна фурна...да загрибаш бавно,по-малко с лъжицата от препечената коричка.
И ти,и цялата глутница на Бъдни Вечер,а снегът на парцали тихо отвън.... Laughing
Я,да ви почерпя с една американска захарна слива(sugar plum),да разквасите уста в жегата.
Старото момче на 30 мили ходил да ги купи,да ни зарадва.
Споделям ги с вас,мили сте ми. Heart Eyes
http://prikachi.com/images/580/2384580Y.jpg

# 571
Днес набрах кофа домати, кофа люти чушки и напъхах в десетина буркана корнишони. Попрерасли краставици ще раздавам.
Веселче, ще роди тиквичката, я как хубаво се проветрява! Разгледах я, допуснала съм същата грешка - по два корена в гнездо. Тесничко им е на двете, не достигат хранителни вещества, може би затова закъсняват.
Тежко и болно ми е. Някой е посегнал на котарачето ми, онова оранжевото. Лежи горкото и само спи, нито яде, нито нищо. Имам един съсед, все се хвали, че трови котки и кучета. Подозирам го, дано не съм права, обаче... Що за човек трябва да си, за да посегнеш на котенце? И каква беля ще ти направи мъничето из градината? Най- много да строши някой корен пипер, но едва ли. Ако доживее до утре, ще ходим на ветеринар. И ако сега го спасим, другата седмица дали няма да посегне пак? Какви са тия хора, ей, мразят всяко живо същество, и котка нямат даже!

Последна редакция: нд, 01 авг 2010, 17:22 от Ana.Ivanova

# 572
lady_Blu, представям ти Джеса, сестрата на твоя глезанко: http://s58.radikal.ru/i162/1008/d1/470cf131451a.jpg Страхувам се и за нея!

# 573
  • Пазете Гор
Дай му мляко, Ани. Понякога помагало. Аз изгубих сума котета, че хората наоколо слагат отрова за мишките и плъховете, а те моите ловци си ги хапват. Съжалявам, но се уповавай на приказката за деветте живота. Силни животинки са. Хайде, и пиши какво е станало. Praynig
Виж, и от обикновените краставици стават и мариновани, и кисели. Що не пробваш, като си в излишък тъй и тъй.

А тая специална слива, Вес, тя пък с етикет, брях, люлюх...Баща ми продава меда в буркани, и нарочно не им маха етикетите. "Белени домати", "Грах", ей такива. И капачки различни слага. Викам му - махни ги тия шарении, а той ме спря: "Така повече купуват хората, някак им е домашен с тия буркани". Сертификат за натуралност и автентичност, един вид Wink. Той не лъже, де, чист му е меда.
Да споделя малко:
Круши
http://media.snimka.bg/6823/019900410.jpg
http://media.snimka.bg/6823/019900411.jpg

Когато узрее това коренче, ще си хвана семе:
http://media.snimka.bg/6823/019900416.jpg

Тия домати:
http://media.snimka.bg/6823/019900415.jpg
http://media.snimka.bg/6823/019900414.jpg
http://media.snimka.bg/6823/019900408.jpg

...били сорт за сладко. В армията ни даваха конфитюр от домати, ама си мислех, че се прави от шкарто, а пък то били сортове. Сортове... дръжки!

Излезе вятър, дърпа високия фасул, бутна доматчета във вадите. Това нейсе, ама да не ми подплаши щурчовците довечера  Simple Smile, и да няма концерт.

# 574
Ани, и аз оставих няколко корена тиквички в едно гнездо, за другото се погрижиха помощниците и го поразредиха откъм стръкчета, но растат пустите му тикви - ръце съм вдигнала, оставих ги да зреят, стават грамадни, дали са сорт, който става за баница  newsm78...
Милото котенце, дано по-бързо се оправи. Имаш ли активен въглен? Тези хапченца от аптеката, човешките?
Дай му, ако ти се намира, и млечице му дай.
Джесито е прекрасна, откакто имам тия двамата, някакси аз се промених, станах по-толерантна и по-милозлива към животните и към хората. Разбрах и още нещо - човек, който не обича животните, не може да бъде мой приятел.
Иначе интуицията на моите хайванета е безпогрешна - веднага надушват "кофти" хората, а към хубавите хора проявяват такава любов и радост, че пишман да станеш, такова скачане е  Joy

Вес, как пустинен район!Ето точните координати  hahaha http://mimi7070.snimka.bg/bulgaria/moite-snimki.286625.7681103
 Виж Куркума какво е написал - златна е земята ми, златна.
Не съм от този край, бургазлийка съм, но тук съм израсла поради временното идване на родителите ми, които още "временно" са в града  Joy И ние тази година с момчето ми пораснахме и станахме на 40 г., но по къщите и градините се запалих от едно тв предаване за англичани, които си купуваха къщи в България. Апартаментско чедо съм и затова така се гордея с това, което съм си отгледала - тръпката е невероятна, градината е най-доброто хапче против среса на динамичния ни ден!

Вълчо, мерси!
Ще ти пратя един пъпеш, имам да ти връщам една услуга от преди близо две години.  Mr. Green

Последна редакция: нд, 01 авг 2010, 19:36 от lady_Blu

# 575
Куркума, ако имаш търпение, обясни как се хваща семе от домати. Виждала съм семенца, които се сушат на вестник. И как се съхраняват после? А разсад как се прави?  Embarassed Май съм малко нахална.  Embarassed Ама преди време ми помагахте пак в тая тема и току-виж излезе градинар от мен  Grinning Sunglasses

# 576
Ами вземаш един добре узрял домат от най-долен кичур, разрязваш го на парчета, като разрезите са от чепката до долната точица. Разрезите са не през вдлъбнатото на домата, а през изпъкналото. Под вдлъбнатото е стената между секции семки.
И с моникюр така, лекичко, над една купичка събаряш семчици. Разбъркваш ги хубаво, поомачкваш ги да се отделят от месестата част и заливаш с вода. Изплувалите семки са брак, излавяш ги с метална цедка и ги даваш на кокошките. Останалите с водата изливаш в цедката и под слаботечаща вода поизмиваш, после изтръскваш цедката на един вестник и разстилаш да съхнат. Вестника затисваш с две-три камъчета, да не го търсиш из градината. Като изсъхнат, ги отлепяш от весника, слагаш в едно пликче, или ги сгъваш като ванилия или бакпулвер. Обезателно пишеш от какво са, сорт или описание, и година. Примерно Розаво домати едро 2010.
То така се вземат семена и от пъпеши, дини, краставици, тиквички.

За разсада друг да пише.
Много ме озадачи с тия 700 км до Черно море, на кирилица.

Честит празник, газди!
Сипете си по една ракия, нарежете един домат.

Последна редакция: нд, 01 авг 2010, 20:27 от Вълкът с дълъг ник

# 577
  • Пазете Гор
...
Много ме озадачи с тия 700 км до Черно море, на кирилица.
Това ще да са километри до устието на Дунав, до делтата.
lady_Blu, аз ще пиша за разсада, на разните му неща, обещавам, но просто сега е много рано. Не се  сещам за нещо, чиито разсад да се приготвя, отсега до януари месец. Тогава ще поговорим.

Е, може малко подготовки да правиш отсега: да си събираш кофичките от кисело мляко например. Отлични са за пикиран разсад. Събери 100-200 парчета, горе долу толкова ще са, ако почнеш отсега. Ако си мераклийка може да си приготвите парник или тунелче, да си набавите материали, пък през февруари ще го завиете. Казвам за парник, защото виждам, че имате място. Парникът не е непременно неугледно съоръжение, напротив, може да се впише добре в двора. Ползата има: ранна продукция, хубав разсад, пък има и къде да се приберат някои по-изфинени цветя.

Наесен ще копаем и торим.

А, ето бака за шербет от птичи тор  Grinning:

http://media.snimka.bg/6823/019900417.jpg

# 578
  • Русе
И аз събирах семена на домати и вече направих плана за сортовете за следващата година.
  Атмосферата  при мен вече е като в консервен комбинат.Белени домати в буркани в промишлени количества 90 буркана и мисля да спра вече. Печени чушки, люти чушлета. Толкова работа има на това село, че не мога да се порадвам на окосената зелена тревичка, на цветята и щурците. Тук като ви чета и се амбицирам да засаждам по-вече видове зеленчуци и да не стои празна градината слагам  да я напълня. Добре, че през седмицата съм в  града, че малко да си почина.
  Бостана май ще го развалям. Изсъхнаха милините. Пъпешите се уманиха, и дините не пораснаха. Това с бостан в двора ще е за последно.
  Кажете какви билки слагате за балсамов оцет? имам желани да пробвам, не че имам много подправки.

# 579
Да, Вълчо, сляпо куче е. Много ги има из нашия край и правят пакости по картофите, но ние садим достатъчно да има за нас и за тях. Laughing Миналата година прибрахме 500кг. да ни е жив и здрав мотокултиватора. Laughing
Благодаря ти, Куркума, за надеждите, които ми даваш за карфиола. Simple Smile
Веделче, утре ще го разгледам по добре карфиола, че днес нямах никакво време. Направих четири трилитрови буркана сурова туршия и консервирахме заешко в буркани, за да освободим местенце за бъдещите прасчовци. Grinning Патладжаните вече са станали цели 3сантиметра, Laughing а бамята е направила пъпки да цъфти. Simple Smile
По тукашните земи за бъдни вечер задължително се купува нова метла, за да се изметяло лошото. На метлата имаше семчици и аз ги събрах и насадих в един ъгъл на градината. До скоро приличаше на царевица и доста подигравки отнесох от половинката какво точно съм засадила. Laughing Но вече се е образувал цвят ли е не знам, който прилича на метла. Joy
Приятна нова седмица желая на всички. Heart Eyes

# 580
  • густо майна Филибето
Ние се отървахме от две слепи кучета по нехуманен начин Confused http://lh4.ggpht.com/_bLRnegrIfc8/S7pb0YA8ZOI/AAAAAAAAHOk/fawd47 … 512/moto_0169.jpg , обаче много поразии ми правеха. Сега всички луковични цветя са ми в мрежи от рабица.
Ana.Ivanova, браво за зарзавата!
Анн, напреднала си с консервите! Wink Аз съм на петдесетия буркан домати. Вече ми писна, бера още от първа и втора китка. Confused Догодина искам 50 корена само, да видим с мъжа как ще се преборя, неговото око е все лакомо Grinning
lady_Blu, моите домати са от един изяден домат, розов, купен от магазина. На шега ги запазих, върху хартия изсъхнаха. Две години ги държах, защото градина нямах. Не пикирах, защото място нямах. На две същински листа ги насадих в лехите, през април още. Но в Пловдив слани нямаше. Сорта се разпадна на голям розов и голям червен. Сега не зная дали да не си купя семена на голям розов, защото от втория разпад не зная какво да очаквам. Rolling Eyes
Веселчето, герои сте вие с твоето момче! Като гледам как засипват със строителен отпадък земите до нас и ги заливат с бетон, слагат една табела - "Дава се под наем", сърцето ме боли. И все се сещам за твоята борба със земята. Sad

# 581
Ходихме на Хисаря да поплуваме и чудна работа, на Граф Игнатиево нито в петък, нито в събота имаше бусове със зеленчуци, а преди много неща от там сме взимали.  Rolling Eyes

И тъй като от нашите домати за консервиране няма да има, си купихме отново от Пазарджик, също и корнишони.

# 582
Това сляпо куче изглежда пакостливо животинче! Аз щях да стъпя на един смок, дълъг около 60 см. Беше захапал жаба, тумбеста и крастава. Успял да налапа само главата и, и битката продължаваше. Разпищях се неистово, дойде подкрепление и схватката завърши с решителна победа на жабата! Дожаля ми за смока, но все ще се плаша, като ходя там, а и наскоро ми изчезнаха няколко пиленца. Дали той им видя сметката? newsm78
Котенцето се оправи, дадох активен въглен и мляко.lady_Blu, Куркума, благодаря!
Извадих водния лук, ще постои няколко дни на слънце, тогава ще го прибирам. Главите са като големи ябълки, за салата ще се реже на две. Сега лехите са празни, и като Анн се дразня от това.
Анемония, има и едни други, градински метли, изглеждат като светлозелени пухкави къдели. Много ми харесват, ще търся семена.
В цветната леха лютите чушлета се развиват незадоволително, нямат си компания, горките, и раждат само символично.  

# 583
Ана, тия метли, които описваш, не са градински, а дворни.
За изчезналите пиленца - може да е пор, невестулка, плъх, стар котарак, ако са били мънички - сврака, гарван, герак.

# 584
Да де, дворни. Грешка на езика. Какво е герак?

Общи условия

Активация на акаунт