(Био) зеленчукова градина 4

  • 106 389
  • 741
  •   1
Отговори
# 555
  • Пазете Гор
  • Мнения: 5 181
Ха, много идейна лопата! Благодаря, mumita, ще помисля за изработка.

lady_Blu, анемония, аз също бера ядове с помощници. Добре, че успях да направя оградки и врати, та сега песът беснее откъм улицата, инак градина нямаше да имам. Взехме го по милост от някаква обява в нета, колко нещастен бил и прочие, пък стана добитък 35 кила и доста глупав, помежду нас казано. Котето ми помага главно с торене: непрекъснато си мести тоалетната според където съм разрохкал. Сега последно е в гнездата с грах втора култура.
Да не се оплакваме, че при Веселчето каквато е менажерия...тя какво да каже?

Слушате ли августовските щурци в градините вечер?

Преболедувалите ми домати са във втора младост. Зреят дружно, вкусни са, но с изключение на Идеал и биволското сърце, за ципите на другите мисля, че ще издържат ядрена война! Като шлифер са. Няма лошо, много полезно било за чревната флора да минават разни такива целулози, имало превенция срещу раци.

Узряха едни джанки ли са, афъзки ли, абе сливи някакви полудиви. Дали да направя компотец от тях. Една тенекия - 8 буркана.

lady_Blu, и аз като тебе правя вече, макар употребата на препарати не е в духа на БИО продуктите. По-точно не е по буквата. Все пак, по-добре малко пръскани зеленчуци, със ясен карантинен срок и разумни норми, отколкото купени от промишлени ферми, нали? Но по моему можеш да си спестиш амониевата селитра: писахме за птичия тор, има вече и тор от червеи. С удоволствие ще те консултирам  bowuu
Тези торове заедно с дървесна пепел вършат почти същата работа, и на практика няма опасност от токсични нива. Освен това амониевата селитра може така да ти стимулира плевелите, че да станат човешки ръст. Но пак да спомена, че всичко е въпрос на доза.

БАМЯ Е, Вес, че и едно и не едно плодче попрораснало има. Бери, бре жена, ще се удървят, сготви му на пловдивчанчето един гювеч зарзават по дряновски   chef Ти от мерак сигурно таман 5 снимки си сложила, все на бамя?

Моят сорт бамя започва с целокрайни листа, пък нагоре стават едни по насечени, перести.
Ще консервирам малко за зимата, но ще си купя за целта. Доматената заливка си е моя, пък!

Работите отиват на поливка тая вечер при мене, мдаа.


# 556
  • Мнения: 465
Не съм я отгледала аз,фермерска е бамята ... Joy
Ще подмамя Старото момче да идем домати да берем,че и бамя покрай тях.Лигава му била...глезльо...
На него очите му все у доматето..и червеното цвекло не ми уважава...
Куркума-дай да видим сливите,моля!
Та,какво викаш-щурчета пеят привечер....
ПС.Коригирах си фототото. hahaha

# 557
  • Пазете Гор
  • Мнения: 5 181
Такава една корекция му направи, Вес...Радост ми да видя фасула шарен Joy.

Две шушулки от моя, за съпоставка зелен и жълт. И корнишони лакомци, вчера пропуснати и днеска вече шишкави:
http://media.snimka.bg/6816/019887483.jpg

Ей на афъзките, а наоколо са многобройните ми курници, навеси, нужници и сушини:
http://media.snimka.bg/6816/019887484.jpg
http://media.snimka.bg/6816/019887485.jpg

Това е Марица, родиха мнооого, въпреки болестите. Дали пък няма да се наложи да консервирам?
http://media.snimka.bg/6816/019887487.jpg
http://media.snimka.bg/6816/019887486.jpg
http://media.snimka.bg/6816/019887488.jpg

Слънчогледи, без Ван Гог, ама с един навес, една сушина, и малко затворена тераса. Защо правят това с дворовете си, Боже?

http://media.snimka.bg/6816/019887493.jpg

Раиран патладжан. Тенекията е от овче сирене, Вес, matze Wink, сега саксия след служба върху огъня.
http://media.snimka.bg/6816/019887492.jpg

Помощници:

http://media.snimka.bg/6816/019887518.jpg
http://media.snimka.bg/6816/019887495.jpg

Жегата просто тегли зеленчуците, растат буквално с часове. Хубаво е.
Щурците пеят не, ами се надпяват. Тия от моя двор и на комшията са най-гласовити. Не се отличава отделен щурец, но едно общо хм...как се казва...цвъртене? А котката скача по нощни пеперуди, дето налитат фенерите. После ми ака крила в граха.

# 558
  • Мнения: 157
Веселче, в Козлодуй съм. Ти не беше ли землячка?
Майсторка хич не съм, но имам мерака да се изуча. Никога не съм имала къща, сега /от 2 години сме си я купили/ не можеш да ме прибереш от къщата.
Хайванчето, барабар с близначето си /като две капки вода са - , / са най-големите глезочи на света. Ама наша нива, наша пакост.
Стоят в къщата на климатик, но не изпускат клюките


Развяла съм пиратското знаме, да се знае  Joy


Анемония, и тия мойте са завършили архитектура, част подземно копане.
Заради тях не ограда, защитна стена зидахме с близо метър основи в земята


Да се похвалиш напролет с ягодовите лалета!  Joy

Куркума, те мойте не правят големи поразии, само мънички. Днес обрах една кофа домати. Ще се замъкна с фотото днес къмто къщата и ще показвам. Доматите са ми голяма радост. След като градушката уби първите ми домати, наши приятели ни донесоха разсад от едно видинско село, на границата със Сърбия. Взели са го от хора, които си живеят на село и си правят разсад от техни домати, сеелски и истински, тези от детството ми.
Без торене са станали огромни! Почвата при нас е много интересна, изглежда бедна, изпосталяла, а каквото боднеш, всичко вирее.
И аз съм мераклийка на птичия тор, даже поразпитах комшиите и те ми казаха, че напролет минавали продавачи и предлагали по къщите. Ще следя и ще си купя. А пък от вас съветите как да го ползвам, че май нещо се разреждаше или бъркам?  newsm78


Снощи точно това си помислих, прочел си ми мислите за августовските щурци. Стана ми едно такова хубаво и лятно, ама августовско лятно. Утре с мъжа ми сме почивка и ще слушаме концерта под звездите....

ПП много са ти сладки помощниците, да ги нагушкаш хубаво.

# 559
  • Пазете Гор
  • Мнения: 5 181
Почвата край Козлодуй, Оряхово, Кнежа е сред най-плодородните в страната. Това са разни видове черноземи (нищо, че не е черна на цвят), формирани върху льосови отложения под влияние на широколистна растителност (преди не повече от хиляда години почти цяла Северна България е била дъбова гора) и в по-малка степен на степни треви. Отлични почви. Влагозадържат, без да се преовлажняват. Не се напукват при изсъхване. Не държат буци. Запасени с органично вещество, както и минерали.
Климатът е изразено континентален. Студена зима, горещо лято.
Този район се нарича "Златията", пък всеки ще се сети защо.
lady_Blu,

Птичият тор се разрежда, да. За начало си намери птиче ако. Някой курник най-добре, от под пръчките, на които спят. Може и от голяма ферма, но там слагат лекарства, дезинфектанти, има умрели пилета и такива неща. Предупреждавам, че смърди уникално!  Sick, но си заслужава. Намираш си една-две баки с капак, който се затварят плътно. Може и стар бидон. Най-добре са т.нар. латексови баки. Слягаш няколко лопати тор в чувал, връзваш здраво и пишеш във форума: "Имам тор, сега какво да правя". И ние почваме да ръсим акъл.  bowuu

Имаш не лош копър, и то в леха, браво. Копърът е моя градинарски срам  Embarassed, имам не повече от 20 стръка, а сях към 100 гр семе.

Хм, за щурчовата вечер с момчето предлагам да си опечете скара. Веселчето прави едни салати, много по случая. Wink, тя ще обясни. Имате си магданозец, нали?

# 560
  • Мнения: 157
Поливате, май  Laughing
От мен - рубриката "днес какво си откъснах"  Grinning




Ето и още малко снимки на зеленчука ми, но нещо не ми хареса песента на комарите...
http://mimi7070.snimka.bg/hobby/gradina.522270

# 561
  • Мнения: 4 587
lady_Blu, страхотни зеелнчуци. Пъпешът ме впечатли и връзката домати.
Не му се връзвайте на тоя къдролист магданоз, най дивият е най-ароматен.

# 562
  • Мнения: 1 754
Куркума, кажи нещо за почвата в Лясковец, бях питала преди, но нещо отмина въпроса ми покрай пътуването ти...

# 563
  • Мнения: 1 350
lady_Blu, Куркума, за такъв помощник ставаше въпрос .
Нашите кучовци са сладури. Не мога да се оплача от тях, нооооооооо коткатааааа ....Пакостницата ще става мама скоро, а и очакваме бебета от прасенцето. Grinning Ще е щур купон. Laughing
Днес направих мармалад от сливи. Тази година карфиолът не иска да прави глави. Sad Станал е висок към 70см.  newsm78

# 564
  • Мнения: 4 587
Анемония, това е сляпо куче? При мен ми отвъди лалетата, преди три години.

# 565
  • Пазете Гор
  • Мнения: 5 181
анемония,Тия май живеят на колонии, и са вредители, за разлика от къртиците. Те са просто досадници, ако правиш морава, но пък ядели голите охлюви.
В Друган кипи живот явно, чудесно е. Екстра си е карфиолът, 70 см е добре. Имаше една таблица за карфиол: засича торене и поливане с момента от вегетацията и температури, така, че да се ускори цъфтежа. Ама като не помня къде е...Според мене му е раничко да цъфти, тая година малко се забавиха нещата, имай търпение - до към 15 октомври все ще стане. Аз туршията с карфиол я правя през ноември, но си купувам от Пловдивско.

mama_gali , извинявай, помня въпросът ти, но как изумих, съжалявам   bouquet.

Лясковец е в район със сиви горски почви. Така се наричат, нищо, ако отгоре им в момента не е гора, а има ливада, или зарзават. Тези почви имат разновидности. Имат прилично плодородие. Много е възможно покрай яките на варовиковите скали да има и други видове, като в Чирпанско, Каварненско :рендзини. Край Преображенския манастир е такава. Добра почва е, малко трудно се влагозапасява.
По-важното е, че големи площи в района са със алувиални почви, които най-добрите за зеленчукопроизводство. Градини, бостани са направени върху такива почви. В района много долини, широки, хубав край, обичам го. Това е градът, от който са тръгвали градинарите по цала Европа. Можеш да се гордееш.

Ще ида днеска до една градина да снимам странни домати.

Снощи си пропуснах напитките, та гледах филм до 1 часа. По едно време малко засилих звука, че тия щурци...получи се емоционално разминаване някак. Върви боксов мач на екрана, Ръсел Кроу един кървав и суров, публиката реве, екстаз, а за фон - щурчови песни.  Laughing




 

# 566
  • Мнения: 1 754
Куркума, благодаря ти, значи не е лошо положението, на мен ми се стори отначало ужасно място  Blush
Анемония, я какъв готин пухчо-помощник  Mr. Green

# 567
  • Пазете Гор
  • Мнения: 5 181
O, не, mama_gali , мястото е чудесно за зарзават.

На практика в цялата ни страна е подходящо за зеленчуци и други земеделски култури, някъде стават само  едни, другаде други, на някои места - всякакви. Изключение са само алпийските ливади и тук-там, където има засолени почви (солончаци) или такива, отровени с тежки метали или друго антропогенно въздействие. Не са малко такива места, но са в рамките на поносимото.

Отровените с нещо почви не бива да се превръщат в пущиняци.Може се отглеждат цветя за стоково производство, луковици за цветя стоково, декоративни разсадници на каквото вирее, да речем туи и зокум. Разни върбалаци за кошници примерно. Има екзотични видове, които правят леторасли за норматив. После: рогозки, столчета, параванчета. Фешън, търсено и скъпичко. Завчера в Котленско гледах една рогозка от папур, 1,20 х 3,50, 50 лева и искаше. Зачудих се, пък се отказах. Сега ме е яд.

Мисълта ми е, че скоро или малко по-късно земеделската земя ще е кът, и който успее да се възползва от дори и от декласирани земи, ще живее добре.

# 568
  • Мнения: 4 587
Имам един корен до тиквите - кръгла тиквичка за пържене, лимонена краставица или каквото е там, но наистина леко накиселява. Тя тръгна да превзема градината, та й резнах четири милини. Днес за нещо надникнах в листака - уау - има една тиква към 45 см. Ако я оставя да узрее, печена през зимата как ли ще е?

# 569
  • Мнения: 465
Добро утро!
Влажно,морно за дишане...
Да ви покажа и моите певци-мъжките цикадии.Следобедно време по силната жега към 3 часа са като вувозили.Пеят и се молят на женските по дърветата.Колкото по-силно цвърчиш,толкова по има надежда да те забележи женска.Уникалното на вида цикадия е,че мъжките черпят слънчева енергия,за да пеят.Безобидни са,грозновати,кафявото насекомо от чийто гръб ще излезе пеперудата е и сляпо.Децата с клечки суриват разпукнатите скелети от дърветата.Чудо природно..
http://prikachi.com/images/429/2384429f.jpg
Вълк,къдравият магданоз чудесно зимува под дълбокия сняг.По-жилав е,аромата си пуска като го претриеш със сол преди да добавиш в салата.Обикновеният -го постригвам с кухненската ножица над готова салата,деликатен е.Замръзва бързо при моите -20 градуса.Лятно време зеленчуците приготвям на скара,заливката-марината ми е с претрити с ръце билки.Така имаш повече аромат за сметка на олиото и оцета.Ние достигаме възрастта на които загубихме бащите си от внезапни инфаркти и променихме драстично начинът си на хранене със Старото момче.Овкусявам  с повече билки,мариновам  пилешкото,пуешкото месо за сметка на масло,запръжки.
Препоръчвам ви на си направите домашен балсамов(билков) оцет,балсамов зехтин с пресните подправки.Сега му е времето.
Че и за подарък стават-изрисувано стъкло с кулинарен елексир-розмарин,мащерка,стръкчета босилек,жилав магданоз...
Съгласна съм с идеите на Куркума за алтернативни култури и занаяти. Hug
Скъпи са рогозките,кошниците,щорите защото са ръчни,с мерак.Аман от пласмаса,аман... Sick
Ето и моят узрял лен(поръсвам в саладките отгоре,в хляба -може и счукани тиквени семки,слънчогледови)
http://prikachi.com/images/488/2384488i.jpg
Lady Blu- Hugох,помислих си,че живееш в пустиен район,обърках жълтопръстицата за пясък.
Засрамих се чак. Embarassed
"Гледай тази жена отгледала краставици и домати в пустинята,а аз във влагата на единични бройки работя.."
Но..но -не се отказвам.Половин влашки корен нося. Laughing
Е,тая тиквичка ще ражда-та чудо ще е....(местен израз за  отчаяната борба) hahaha
http://prikachi.com/images/523/2384523D.jpg
Дава,давааа п 1-2 през ден.
http://prikachi.com/images/524/2384524B.jpg
Анемония-височките листа на карфиола не ме радват.Поне вътрешните не се ли завиват,така лекинко?Жега му е ,да знаеш.Тук ни учат или много рано напролет или към края на лятото да го разсаждаме този карфиол,броколита,че да се развият листата на хладно,а топлото да стимулира сърцевината.
Но не губи кураж,ще видиш наесен.
Най-любимата ми зимна саладка-карфиол,морковки,целина и камби-в каче обаче.....

Общи условия

Активация на акаунт