(Био) зеленчукова градина 4

• 106 393
  • 741
  •   1
Отговори
# 540
Аз от втората реколта гергани имам краставичета колкото пръст големи. Като почна да бера от тях, ще оскубя първите. Има и едни възкисели тиквички два корена - тичат из градината, вече са на 4 метра от корена, и те ще хвърчат. Днес намерих първата узряла праскова ред хейвън. Пазя си малко ластуни от ягоди за подмяна, имам дърти ягоди, с широко коренище, ще ги изкореня.

# 541
  • Русе
На втората реколта краставици опъваш лш мрежа или колове. Аз мисля втората реколта да ги оставя да растат на земята . Те са още малки и нямат цвят още, но се надявам да станат.

# 542
Не, те и първите са на земята. 4 гнезда, по два-три корена, стигал съм до 14 краставици. Днес откъснах 4. Вместо вода, пием таратор от хладилника.

# 543
  • Русе
 Не се ли разпростират на голяма площ и не нагниват ли на земята. Никога не съм ги оставяла така, но сега са пет-шест гнезда и не ми се занимава. Пък сега като има такива хубави салати от домати, чушки, патладжан, лук таратор не ми се яде.Аз и без друго се нахранвам само със салата.Ядем я в промишлени количества. Като съдя от порциите по кръчмите, сигурно по половин кг. на човек правя.

# 544
Абе одат, пълзат краставиците, не загниват. Направил съм по едно кръгче с пръст, още като си пускаха мустачки, да не бяга водата - на гнезда. А милините вървят над оскубана трева. И краставиците полягат на нея. Пък се гевезим със салатите, белим краставиците с картофобелачка.

# 545
  • DE
Добре си хортувате тук за карнишони, тиквички, домати и салати !
Аз корнишони нямам, вече писах.
Тиквичките ги оскубах, ни една не съм откъснала тази година.
Гният и това е !
Домати имам, с вкус на ниЩо. Нито аромат, нито вкус, едни воднисти с дебела ципа.
Дано поне ромите да станат и са по вкусни та да си направя някой и друг буркан лютеница.
Мъжо неЩе да ми яде доматите(все оЩе бил имав вкусови качества) и затова купувам от магазина ooooh!
Язък ми за труда !
В неделя ми пристигат гостите от Бг, с кошница пълна с български зарзават.
Ох каква салатка Ще си направя Mr. Green
Пипер имам доста, но половината е от един смешен жълт сорт, пиперките растат на горе и не са много месести. Стават само пресни за салата !
Патладжана цъфти ама за кое време?
Не е ли малко късно вече ?  Кога сте се развият патладжаните ? Тук септември е вече зима, ако до тогава ниЩо не узрее...
Пожелавам слънчев и топъл карай на седмицата !

# 546
  • густо майна Филибето
Патладжаните растат много бързо, поне моите - като краставици Simple Smile  Ще береш! Simple Smile Поливай ги, обичат влага.
Аз от дете не бях яла домашен дарзават и сега се радвам като дете. Патладжани не обичам особено, но тези са ми много вкусни - някак по-фини ми стоят. Дали защото не чакам да станат колкото главата ми, за да ги скъсам? Laughing

# 547
  • Пазете Гор
Ljuboznatelna , градината е радост за душата, окото, пък и за коремчето, нали? Laughing

Аз пък обичам патладжана да е пооформил лееееко семките. Изкисвам със сол за час преди печене, варене или каквото там го готвя.

Моите патладжани са колкото...хм, абе,  да кажем палеца ми. Лилаво-розови на бели райета. Ще видим какво ще излезе. Гледам ги в тенекии, поливам всяка седмица с шербет, отделно другите поливки.

matze
, съжалявам за неуспехите, но не унивай. Съвсем сериозно ти предлагам да ти изпратим семена от България. Пакетчетата не са големи, по грам-два семе имат, и в обикновено писмо стават.  Помисли за това, и само кажи!

Разбира се, климат, почва, тор - това определя вкуса също.

Дали пък да не ти проводим по немско един варел ако от български кокошки от курник Wink

# 548
Брей,Матце...Тц,тц...
Как не миришат зеленчуците...а китките ти имат ли аромат?
Попадала съм на розови градини,натъкмени,филирани,с орнаменти пък без мириз.Като без душа са за мен... Rolling Eyes
Моят зарзават(спасеният от хайванчетата) е като отгледан в БГ-по цвят,вкус,доматените листа до кафяво боядисват пръстите ми.
Е,оскъден е,ама можеше и без хич...
Площта ми е малко,в списъка на чакащите за комунална земя съм ...към 2012 евентуална зарзаватчийка-рентиерка.
Освен ,ако Старото момче не клекне пред увещанията ми за половин акър в земеделската земя на Уискансън.
Ще си купя пикап и ще развозвам продукцията по пазарите.Като Вълкът на аватара ще изглеждам без брадата.
Но няма да отглеждам тикви,царевица и соя. Naughty
Вчера си мислех-има ли някой който да гледа ядки-фъстъци,кашу?
Благодаря ти Инеса  Hugза рецептата за зеленчуковата подправка-вече и аз имам бурканче зимнина.
Радвам се-стига с тези сухи бульони.
За статистиката-тиквички,краставици,въобще растения с пълзящи филизи по земята и широка листа маса мнооого трудно се гледат във влага на въздуха над 50%.Единственно оцеляха краставиците ми корнишонки,които пълзят нагоре по ситната мрежа и кабелите на интернета.
Матце разкажи ни за биоградинарството в Германия-развива ли се,какви са цените,какво се сади..любопитна съм. Laughing

# 549
  • DE
Куркума, сърдечно благодаря за предложението Hug
Пък са кокошото ако , сакън недей Mr. Green
Достатъчно ги умирисвам тук швабите с моята лятна кухня. На печени наденици и кюфтета ooooh!
Те не пoзнават такова чудо да се готви на вън, освен барбекю
Поръчала съм на моите гости да ми донесат някое и друго пакетче семенца.
Не познавам българските сортове домати, но въз основа на това което чета тук, съвети и препоръки съм казала какво да ми донестат !
Има и неЩо друго, неплодородна почва, картофен климат и с позлатена вода да поливам пак ниЩо.
Абе то си е пълна заблуда тук, да си насадиш и да се насладиш !
Преди 20 години хич не ми пукаше дали ям български домати или холандска пласмаса.
Сега като почнаха да ми застаряват кокалите ме е хванала една носталгия.
За българския балкан, за другия въздух, за българска софра с шарена покривка, топлата мека баница и моята баба която припкаше около нас и не знаеше с какво оЩе да ни угоди !
Еееех, цената която се заплаЩа като си далеко от родината е доста висока.

Веселче, ааа, миришат цветенцата. За това не мога да се оплача !
Аз съм си и малко перната на тема цветя, но тях не мога да ги хрупкам Mr. Green
Био тук не е толково скъпо. При плодовете и зеленчуците разликата не е много голяма.
Био месото е на двойна цена от "стандартното" месо.
Кило домати върви в момента 1,30 € - 1,50 €.  Био не е повече от 2 € в нормалните магазини.
В специалните биомагазини е по скъпо.
Био кокoшка около 5-7 € в нормален магазин е 1300кг 2,30 €
Германия не е голям зеленчукопроизводител. Няма климат, няма почва.
Внася се главно от Испания, Холандия, Гърция и Турция. Пласмаса на дребно, целогодишно !
Сади си народа тук масово по градинките, но не в такива маЩаби както в Бг.
Ей така за хоби и разнообразие, както и аз !

# 550
  • густо майна Филибето
Ljuboznatelna , градината е радост за душата, окото, пък и за коремчето, нали? Laughing
Даааа. Обаче днес загубих един работен ден да направя 10 лютенични бурканчета лютеница cook и после да почистя 1dishes ooooh! Ама пък е сладкаааа... Не съм яла домашна от десетина години и повече. И защото бях обрала една касетка криви домати и една торба Сиврия, реших да ги оползотворя, заедно с два патладжана и малко моркови. Ммммм, вкусно!

# 551
Не съм идвала насам отдавна...
Анн ме подсети за темата. От тази  година за пръв път си гледам градинка сама.
Имам си домати, краставици, пъпеши, подправки, тиквички, пипер (тук нещо не ми се получава), зеле. Толкова като за начинаеща.
Тези дни ще се изявя с фотото.
Доматите ги садих между 15 и 20 май, предишните ги унищожи градушка.
Аха, намерих една снимка от засяването на 2-рата реколта краставици, не ги връзвам, пуснала съм ги да си растат на воля.
Не торя, освен 1 път на сезон с амониева, зеленчуците пръскам с дитан и малко инсектицид, не повече от 2 пъти на сезон.
Това порди лек мързел и сремеж към по-малко химия   Grinning

Освен краставиците и още нещо се е самонасадило в лехите. Помощници имам, помощници! Война е! Joy

Последна редакция: сб, 31 юли 2010, 12:03 от lady_Blu

# 552
lady_Blu, и аз имам такъв помощник градинар Grinning на сред на ягодите беше засадил лалета. Laughing Такова метрО е прокопал в единия край на градината, че може да го дам под наем за софийското. Joy

# 553
Здравейте труженици!
Много ви се радвам "зад кадър" на градинките, страхотни сте!
Попаднах в нета на Лопата Чудо и не се стърпях-  ще ви я покажа.
Само още не съм разбрала, как точно се качва само видеото, ама и така ще разберете

http://www.liveinternet.ru/users/3431676/post125452626/play

Успех дружина!   bouquet

# 554
Да бе,да... Joy
На тази рохкава,горска почва всеки монах  може да обръща така-врът-врът.
Я,да дойде при мен с полегатия търнокоп-от божий человек ...културист ще стане.
Вчера ми попадна крака в една земна пукнатина,заклещих се жестоко..
Технически,обаче е много хитро,Мумита,благодаря. Hug
Lady Blu,в кой географски  район е градината ти?Че се е заровило хайванчето от жега е ясно,не бях виждала такава жълто-песъчлива почва напоследък и без плевели...Майсторка,мерклийка си... Laughing
Куркума побратиме,това бамя ли е или се бъркам?:
http://prikachi.com/images/234/2381234P.jpg
И по-обзорно:
http://prikachi.com/images/236/2381236W.jpg
Заради Мимето(дето не пише,а ми липсва) Rolling Eyes снимах брюкселско зеле,тъкмо оформящо зелчиците.Интересен ,труден,бавнорастящ зеленчук.Харесва ми,предизвикателство е за градинаря...
http://prikachi.com/images/238/2381238r.jpg
Зелен ,шарен боб:
http://prikachi.com/images/293/2381293i.jpg
Зелен лилав фасул:
http://prikachi.com/images/271/2381271T.jpg
На фермерската веранда с люлеещите дървени столове(мислех си за Любознателна с ранчото и лютеницата):
http://prikachi.com/images/280/2381280n.jpg
И разбира се ..важен елемент в биоградината:
Музеен експонат във фермата,обаче  Joy
http://prikachi.com/images/290/2381290X.jpg
http://prikachi.com/images/293/2381293i.jpg
Тихо вали дъждец,окосих мащерката снощи,ръката ми още ухае на напечен планински баир... Laughing

Последна редакция: сб, 31 юли 2010, 15:34 от Веселчето

Общи условия

Активация на акаунт