(Био) зеленчукова градина 4

• 107 148
  • 741
  •   1
Отговори
# 525
  • густо майна Филибето
Ето един собственик на язовир, скоро си е купил Wink http://vbox7.com/play:e6d827b8
И бостан имал човека, сега нали раздават някакви земи за обработване.. Grinning
В Пловдив беше страшно само по улиците, но аз нямаше как да разбера. В кварталчето, където ни е имота, имаше малко локви и си беше съвсем проходимо след пороя. Вярно, че валя много, но беше само едно денонощие. Сега има и слънце. Изобщо не можем тук да се оплачем от дъждове, напротив, спасява ни от поливки, дори не достига.

# 526
Минавам на бързо,здравейте.
Да се включа за печените чушки.Изтърбушвам и пека на тенекия.Бурканите нареждам близо до огъня.Горещите опечени,небелени чушки тъпча в буркана и притискам хубаво с дървена лъжица.Като се напълни слагам 2 аспирина и лъжичка сол.Запечатвам,обръщам с капачката надолу.Предварително си подготвям една касета или кашон застлани със старо одеяло или палто.Гушвам бурканите обърнати вътре и завивам както подквасено мляко.Вадя ги на другия ден вече охладени.Ако са добре запечатани/да не се върти капачката/няма никакъв бомбаж и могат да стоят и три години.Като ги отвориш са все едно току що печени.Проблема ,е че трябват няколко човека-един да търбуши, един да пече,един да затваря и един да осигурява логистиката/включая и биричката,че до огнището е като в ада/ Joy
В един буркан се натъпкват около 2 кг. сурови чушки.
Хайде чао-дадоха ми няколко дни-Балканът ни чака.Стискайте палци времето да се закисне Praynig

# 527
Аз не упреквам арендаторите на язовири, а тия - http://www.wabd.bg/bg/

# 528
Вили, приятна почивка!

# 529
Е,така е.Ранните зарзаватчии произведоха,консервираха и ....ваканция август месец. Joy
Аз тепърва ще калайдисвам караваната за лютеница през септември.Иска ми се,де...
Разчистила съм участъка за есенни зелки и карфиол,но се чудя дали да го обърна с нова оборска тор или да разсаждам направо?
Пробвах да копна по-дълбоко-отскача ми правата мотика,ще чакам след нов дъжд,като кирпич е земята.Въобще не личи,че е имало грах и зелен боб(който умря от бактерията хало).
Рагледах на Анн тиквите захарен пай(sugar pie).
 http://www.mariquita.com/images/photogallery/vegetablesatoz/Pump … ins/sugarpie2.jpg
http://thepilver.wordpress.com/category/movies/
Зарадвах им се-това е сорта,който е най-продаван към края на Октомври за Деня на Вси светии(Халуин).Децата ги издълбават отвътре,слагат фенери,пред всяка къща има такава оранжева красавица.По 7-10 $ са големите,по-дребните са около 5$.
От тяхната маса се прави пюре,плънката на почитания тук тиквен пай.Отгоре с разбита сметана-вкусно...
В буркан или консерва е много удачно съхранението на тиквите под формата на плътно пюре.От него се готви и тиквената супа,която трябва да се пробва даже и от най-консервативните кулинари.
Решила съм да си направя домашна вегета,имам изобилие на мерудии,но съм забравила рецептата.Спомням си,че се смилат моркови и зелении ,които се консервират в малки бурканчета в хладилника.Важна беше солта.Аз започнах да готвя с йодирана морска сол напоследък.Ако си спомня накой рецептата да пише,моля!
Ани-след големите порои тук лотосите ги хвана мана. #Crazy
Не се шегувам-водно растение с покафенели листа,разкъсани,спряха да цъфтят.И във фермата в Уискансин,където есенно време си купувах лично брани домати и чушки-всички е маносано.Не са успяли да се овардят хората.Само тикви и зимни моркови ще има наесен.Тежка година,хора.... Rolling Eyes

# 530
Възпотавали са ме да благоговея пред храната, напердашиха ме за едно топче от хлебна среда. Замислям се, как би реагирал дядо ми, ако изчерпая тиква.
От тия тикви става хубав тиквеник, вид вита баница, с пърнеж от настъргана тиква и натрошени орехи. Горещата баница се полива със студен захарен сироп, тавата се покрива с капак, и се мята на студа да изстине. Навитата баница е нарязана на парчета още преди печенето. Мммм.
Друго - кумбастия. Варена тиква в тенджера, с обелена кора и на парчета. Към края се добавят сушени плодове - круши, зарзали, дренки, вишни, череши, сини сливи. Мммм
И печена тиква на парчета, у фурната. С прегорели ъгълчета и ръбчета - мммм.

# 531
А милост имай ,де,Вълк! Joy
Де ще търся да купя такава баница,на слюнка ще съм цял ден-пощелива съм.Знаеш ,работата ми изисква концетрация...
Иначе кумбастия хапвааме,без да знам,че така се нарича.
Ти,кажи от коя тиква става по-сладък рачел-оранжевата или белокората?
С топли  мекици как върви,тече от кехлибара по дланта ми... Laughing

# 532
Здравейте! Чета ви от предната тема. Споделяте много хитринки за зеленчуковите и овощните градинки. Имаме голяма градина, в която има дори и лозе. Имаме оранжерия и в нея отглеждаме по-ранни домати, краставици за салата, люти чушлета. В градината - лук, чесън, грах, бакла, зелен боб, пипер, домати. Бамята е цъфнала и вече чакам "сладките й чушки". Дотатите не можаха да напряват плод от дъждовете /още не ми се е налагало да поливам, а друга година започвам от началото на юни/ и от предпоследния дъжд вече и изгоряха, изсъхнаха. Пипер има, но сякаш проветрението му е малко и е дребен, задушено някак си е между къщите. Патладжан още нямам, но пък тиквички и ланги имаше и за кокошките.
Имаме пет дръвчета кайсии, но тази година роди само едната, набрахме една кофа - за компоти, сок и сладко. Прасковите са добре, отрупани и зреят. Тази година ни изсъхна вишната.
Имам и доста арония. Миналата година беше сушава и не беще много сочна, та отиде за сушене за чай. Тази година дъждовете са добре, ще правим и сок. Ще има и за фризера.
Веселчето, препоръчвам ти тази подправка на Пеп-чо от готварския: http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php?PHPSESSID=7rcfjjfjefq … 7.msg7217#msg7217

# 533
Добър вечер! Тази седмица съм в отпуска. Прекарвам си ето така : майстор в кухнята и чирак на строежа! Вили, Вили, благородно завиждам! Как е купона покрай лагерния огън?
Харесва ми идеята за консервиране на зарзават и плодове, аз си пия вишновка, леко и ароматно женско питие.
Куркума, имам зелен лук за скубане, от арпаджик. Сях го преди месец, бързо расте и без грижи. Подлуди ме ти с твоята бамя, вчера намерих семена и сложих. Като вегетационен срок дават 60 дни, но не вярвам да стане. На това място бях сложила зеле,  от 40 корена са останали 4, охлювите са ги изяли. Сложих семената, де да видим.

# 534
Аз завиждам за къщичка с голям двор. С огнище, с дръвца. Най лесно става огнище от джанта на камион. Само си правиш с флекса един прорез за пъхане на дърва, тавата влиза в джантата, и готово.
И да съм седнал на пънче. И да си запаля марлборо от въгленче.

# 535
Вълкът с дълъг ник, двора голям, огнище има, ама на газта, обаче на тенекия, става по-бързо. А Марлборото го отказах преди 6 години. Ама си представям картинката дето я описваш де. Онзи ден, край барбекюто. Освен мръвцича, и чушчица и патладжанче, накълцани с доматче от градината ....
Ама голямата градина, много работа. Верно, всичко има, ама докато се завъртиш от единия край, от другия пак тревА.

# 536
  • Пазете Гор
Първо, добре дошла на Инеса, аз много ценя бамяджиите. Като хора, и като зарзаватчии. Wink Моята бамя ще върже в петък, а при тебе как е? Тя и Ana.Ivanova била сяла, 60 дни вегатация...

Има вегатационен период, но има и вегатационна температура. Демек колко градуса като сума на максимални температури ще събере за тия 60 дни. Значи, ако всеки ден е 30 градуса, за 60 дни са 1800 градуса. Мааалко е. За ранен картоф е толкова. За памук например е над 4000 градуса, а бамята е топлолюбива...

Догодина по-рано, и успех през тази.

Ana.Ivanova , ех, градинарке, аз обичам почти по равно кухнята и градината. А хляба си вадя със строителство. Цял живот, нали съм трънчанин. И съм щастлив човек, значи и ти си по пътя за нирваната. Пък като стане къщата, ееех, каква скара ще му направим...

Днеска викнах приятели. Понеже домашните ми гювечоунищожители са на село, а сам тука...седнахме, кюфтенца, бира, масали. Брахме от градината, дадох им чубрица да си изсушат. Една мацка бременна, бра от корнишоните, домати си къса. Хубаво беше. Салати. с магданозец. Пекохме още и патладжан и тиквички на скарата, направих гювеч. Магданозлия, с мааалко девесил.
Имам двор, Вълк! Малък е!

# 537
  • Русе
Много работа в градините ли имате или ги зарязахте и отидохте на море?

# 538
А, няма много работа, освен бурени и ластуни на ягоди. Скоро ще се наложи да поливам краставици и домати. Днес прегледах абсолютно всички домати, откъснах 4 разкошни червени, и един розов. И изхвърлях двадесет и няколко тръгнали да потъмняват. Според сортовете е, на два корена на един кол остана един зелен зомат.

# 539
  • Русе
И при мен много бурени, но спрях да се боря с тях. Ягодите преди двайсетина дни ги подрязах ниско. Махнах всички листа и ластуни и даже малко ги зарових, окопах между редовете . Станаха като аптека.Сега са покарали наново и ягоди и трева, почти като ливада. Голямо копане и плевене на тези ягоди и как да ги оставя сега ще се загубят в трева.
 За доматите от всичките ми сортове имам болни. Не мога да кажа, че имам сорт, който е устоял на болестите.Имам корени с по 5-6 домати на китка, а имам и корен без домати. Аз вече месец и половина бера домати. Ядем салати до скъсване. Продавах, подарявах и консервирах. От тука нататък каквото стане. Все ще има за ядене. Корнишоните ми изгоряха. Нито ги пръсках, нито поливах. Оставих салатните за ядене, но май съм се поооляла, че и тях се чудя какво да ги правя.Понапълних мазата с консерви.

Общи условия

Активация на акаунт