(Био) зеленчукова градина 4

• 107 149
  • 741
  •   1
Отговори
# 510
Аз само знам как се започва. Пиперът се изтърбущва от чепката и семките, и така се пече. Опеченият се слага в тенджера и се захлупва. После се бели много по-лесно. Парченцата от пиперките, останали по чепките, се обират и в кесийка се съхраняват във фризера - за супи и пица.

# 511
  • Русе
Аз само знам как се започва. Пиперът се изтърбущва от чепката и семките, и така се пече. Опеченият се слага в тенджера и се захлупва. После се бели много по-лесно. Парченцата от пиперките, останали по чепките, се обират и в кесийка се съхраняват във фризера - за супи и пица.

Все пак е нещо. Аз го пека с газовата горелка, че става лесно и бързо и не се пека на огъня, но слага ли се нещо като асперин в буркана и колко се вари не знам. Ще прочета, но друго си е изпитана рецепта

# 512
За варенето 10-15 минути са достатъчни. Колкото за вакумизиране на бурканите. При дълго варене ще станат меки.
Дълго, два часа, се варят месо, риба, и бобови - зелен боб, грах.

# 513
  • Пазете Гор
Капиите са хубави печени на ламарина. Може да си внушавам, но само така усещам един специфичен мирис на пушек у печената капия. Но си е въпрос на вкус, разбира се.
Имаме домашен спор - дали да направим лютеница с купено доматено пюре. Преди 25 години съм пробвал, и знам че спесява оная част с извирането на водата от доматите, която всъщюност отнема много време. И не е за всеки, че има чалъми. Голямото момиче е против, защото най-вероятно няма да намерим чисто пюре по магазините. То си е така, де...

Имахме буркани от печени и обелени чушки, но разфасовката  - 0.8 литра, ни идваше голяма за 3,5 членното домакинство. Без аспирин, печени, обелени и стерилизирани, в собствен сос.

А бурканите с грах се варят най-добре двуразово, тоест - веднъж за двайсет минути, и на другия ден за още толкова. Аз съхранявам всякакви буркани надолу с "главата", стоят върху капачката.

# 514
Да ви споделя една мързелива рецепта за лютеница. Моя измишльотина, която правя вече години и се харесва в къщи.
Количества не уточнявам, защото зависи колко съм набрала от градината. Laughing Запържвам в огромна тава на огнище кромид, чушки, моркови, патладжан и доматите на края като им слагам бахар и дафинов лист. Като е готово всичко, взимам пасатора и бръм бръм лютеницата е готова. Laughing Преди пасиране махам подправките. Стерилизирам за пет минути и готово. Wink

# 515
Куркума, благодаря за съвета за тиквичките. Миналата година пак такива садих и наистина е така, както казваш. Имам някакъв спомен, че на изтървани тиквички все пак махах семките.  Thinking

Относно чушките, и аз бях голям фен на печените и сложени в буркани, но като бомбират 2-3 буркана и зле ми става. От години вече - печем на ламарината и замразяваме във фризера белени или не, страхотни са.

# 516
  • Пазете Гор
За нищо, Люлин.  bouquet

Днеска на пазара видях млад, пресен лук. От семе ли е или арпаджик, питах се. Може ли да си осигурим зелен лук (кромид, пък и чесън) за късното лято и есента? Знае ли някой технологията?

Да взема ли да пробвам и трите варианта: да заровя глави, да насея семе, и ако намеря арпаджик, да набучкам една лехичка? А за чесънът да наредя скилидки?

За бомбирането на буркани и за предотвратяването му май ще е по-добре да направим отделна тема, ама след месец някъде, когато се повиши интересът към домашните консерви. Трикове има разни, и грешки се правят още повече. Ще обсъдим капачки, затварачки, буркани, консерванти, варене, сушене, мариноване. Е, май в готварския има такива теми, не съм гледал.

# 517
Ако си си извадил тазгодишния лук, отдели си дребосъка и го набучи както арпаджик, но може по-нагъсто в ред, 5-10 см са достатъчни. Арпаджик едва ли ще намериш някъде по това време на годината, а от семе нищо няма да стане. В най-добрия случай ще стане арпаджик.

# 518
От снощи ми горчи в устата.Гледах вечерните новини по БТВ за наводнението в Съединение и Пазарджишко.
Дано,дано Любознателна и Дедо са далече от стихията.
Не е само Природата за обвиняване.
Питам-не съобщават ли предварително по телевизия,радио за такива предстоящи бедствия?
Говорим за облаци дето са носели дъжд по повече от 60 лт на квадратен метър...
Извинете ме-изумена съм от безхаберието. #2gunfire

# 519
Веселче, в друг свят живееш ти... Агенцията за борба с градушките била пред закриване...

# 520
  • Пазете Гор
Ако гледаме по-глобално, всъщност точно този тип наводнения са оформили релефа и почвите на Горно-тракийската низина. Което по никакъв начин не топли хората, засегнати от стихията, разбира се.

В древни времена в райна са били населени полите на планините, селищата са изграждани на могили. Хората са се приспособявали към условията, а не обратното, което е възможно частично и само за малко.
Има разни варианти за мелиорации, за изграждане на отводнителни канали, за язовири, които да задържат силата на пороите. Но всичко е въпрос на воля, време, пари. Хората се борят със стихиите откакто са на света, не в малко са успели, но никога няма да успеят напълно.
Казват, че ежегодните разливи на Нил, Тигър и Ефрат са това, което е в основата на цивилизациите там. Чрез земеделието.
Не са по-страшни стихиите напоследък, просто начинът ни на живот стана много зависим от технологиите, пътищата, комуникациите. Всеки екстремум поражда проблеми, чупи се кога едно, кога друго. Животът е немислим, ако непрестанно не пътуваме, телефоним, ако сме без ток. 

В светлината на темата да кажа, че има и добри страни това време в България. Царевица, слънчоглед полудяха. Може и с по-малко поливки да минат зеленчуците, ориза. Все е нещо.

# 521
Добре де,нали тези хора гледат зарзават за милиони лева,от които ще дадат 25% данък на тази държава,осигуряват работни места-защо да не им подсигурим условия,да не учим(предпазваме) от стихиите.
Спирам,явно ,че не гледам от правилната точка.
Извинете ме. Rolling Eyes
Гледах в една ферма как отглеждат кромид за пресен целогодишно.
Главичките са набучкани нагъсто в почва,която е  50% влажен пясък.Не се стимулира развитието на коренова с-ма,а на перцата.
Знам рецепта с ред печени чушки,ред магданоз,чесън,копър.Вари се 30 мн.И друга от налиснати в марина през нощта червени капии,добавят се морковки на колелца.
Чушките печени задължително на ламарина-двама,с две дълги маши-по 1 чувал за 30 мин обработват.Задължително в кофа с капак-(не пластмасова),че да не отделя ПВЦ-то токсините от температурата.При печенето на чушки със семките се отделят и най-полезните съставки на пипера,които оставят в плътната маса,докато се задушават,след това ги почистваме.
Аналочично се яде грозде със семки,за да не се налага да взимаме като хранителна добавка екстрат от гроздени семки-невероятен анти-канцерогенен,метаболитен природен дар.

# 522
Знаеш ли какви клатикурници от коя партия държат язовирите? В смисъл, не ги стопанисват, само се водят на заплата по ведомост.
И решението не е прочистване на коритата, да се движи водата с по-голяма скорост, а да се залесяват водосборните райони. Горската пръст е много рохка и шуплеста, поема много вода, много вода остава и в шумата, и по листата на дърветата. Не ми се говори.

# 523
Не,Вълк. Embarassed
Но гледах репортажи за язовирите и не видях един разговаряш с инженерна хидростроителна  титла.
За риба и платноходки говореха дебеловрати момчета.
Извинете ме,аз наистина нямам реален поглед за последните 15 години.
Ама ,не ми изглежда редно,разумно,хуманно това. Sick

# 524
  • Пазете Гор
Ще си развалим темата, хора!  Peace.
Съгласен съм обаче, че мерки от типа, за който говори Вълкът, са по-добри, а може би и по-ефикасни от разните му скъпи съоръжения: канали, стени, бентове, помпи.
Ама нека да погледнем и от ъгъла, че много от горите са изсечени, че да могат да се отглеждат любимите ни зеленчуци? Върбалаците са изкоренени, че да напояват полетата, за да имаме всичко по много на масата?

Има порои, има и консуматорство, има безхаберие. Нашите малки градини всъщност са донякъде и контрапункт на мащабното, промишлено земеделие.

Ето, четох, имало в някакъв испански град фестивал, през който се въргаляли в домати, замеряли се из целия гра, бой до колене в домати на площада и прочие. Тонове и тонове домати за малко суета.
Докога ли ще ни търпи Земята за това разточителство?

А селските язовири ги стопанисват къде скрито, къде не, все едрички момчета. Но може да е съвпадение.

Общи условия

Активация на акаунт