(Био) зеленчукова градина 4

• 107 152
  • 741
  •   1
Отговори
# 495
Днес ми донесоха кръгли тиквички за пълнене. Вие имате ли такъв сорт?

# 496
  • густо майна Филибето
Люб, това вече е домат, не Рила, или Идеал.
Не трябваше да казваш, че ръчичката е детска, кой те пита.  Mr. Green
За бамията, може да опиташ първо с две-три растения, да ги разсадиш. Ако не умрат, да продължаваш с разсаждането. Подозирам, че след време ще споделиш, че си се уляла и с количеството бамя.

Аз разбрах, че съм се уляла, още като писахте че става колкото човешки бой. Но в спомените ми като я сях беше, че е 60см, а и да съм сигурна, че ще поникне... Grinning Куркума нали я чака много дълго, уплаши ме, че мога да си остана с мерака за бамя Laughing

# 497
  • Пазете Гор
Ljuboznatelna, аз вярно чаках много бамята, ама ей скоро ще цъфти. Но не гледай мене, при мене е студено, и почвата е кофти. Само да си направиш така организацията, че да оставяш плодчетата да прорастват. Не и се плаши, ако е много, консервирай. Вълчо вика да пресаждаш, но не съм сигурен, че бамята понася това. Фасул, грах, слънчоглед, поотрасли краставици, магданоз - също не понасят пресаждане.
Я си захвани семе от тоя големия домат, и за другари да има.

# 498
Куркума, как консервираш бамята?
Снежа 63, аз имам тиквички, които не са съвсем кръгли. Към дръжката са по-тесни, а основата им широка и плоска. Много удобно за пълнене. Simple Smile Потърсих в нета снимки, но не открих точно такива.

# 499
И аз имам един корен, но са леко възкиселички. Освен това стъблата им търчат из градината, на ден напредват с една педя и скоро май ще действам драстично, откъм корена.
Мисля, че това лято вече сме проиграли с Вълчицата всички рецепти, в които има тиквички.

# 500
След като проведох неравна борба с охлювите и ми опасоха сума тиквички, вчера откъснах първите 4. Преялите с този зеленчук моля да не ми се смеят много.... Но пък са хубави, много тъмнозелени.

С какво да напръскаме асмата, има грозде като за списание, толкова е красиво, но влагата си казва думата....

# 501
вчера откъснах първите 4. Преялите с този зеленчук моля да не ми се смеят много.... Но пък са хубави, много тъмнозелени.
И аз така.Доживях ги тиквичките зелени.Мисля,че се научих как се отглеждат тук.Моите не пълзят,а стърчат.След като им проредих листата,централното стъбло с цветовете се устреми нагоре-като свещички са.
Мога да споделя статистика за корнишоните.След всички черни въшки,шипалки,брашнеста мана  от 2 корена имам до сега 18 краставички по 10 см.През вечер по 4 бр.Таман за салата.
Знам рецепта за салца от зелени домати,зелени пиперки,олио и чубрица.Не е мексиканска-егълнишка е.
Катериците не могат да влязат при доматите,гледат през мрежата и тук там суриват с лапа някой зелен плод от яд.
Но-поне стимулират растението да ражда.
Анн-какъв вид са тиквите,колко са големи,как ще ги съхраняваш за зимата? Laughing
Виждала съм пържена бамя,панирана във фритюрник като картофки,Любознателна...
Я,какви розови домати имаш,красота... Hug

# 502
  • Пазете Гор
анемония, Бамята редя в буркан и заливам със смлени домати. Сол, магданоз. Варя 15-20 минути. Може и в домашен гювеч (още с фасул, пиперка (зелена, червена, доматена заливка, патладжан, грах, лук, тиквиичка, морковче, магданоз, целина - всичко на кубчета и пак стерилизацийка). А може да се суши.

След като най-накрая и патладжаните ми вързаха, остават около десет дни докато събера пълния домашен комплект за гювеч. Е, картофи и шилешко ще се наложи да купя, хм.

Люлин, из подписа ми има някъде едни много едри тъмнозелени тиквички (ок 10 см в диаметър, към 40 дължина). Мислех, че съм ги изпуснал, от светлите сортове с такъв размер е за семе, но не, не - тъмните не презряват толкова бързо. Мисълта ми е да експериментираш да ги оставиш да понаедреят.

# 503
Аз пък бера патладжани и зелени чушки  преди тиквички.
Доматите(не черито) ще са готови след 20 дни,ако не идат за зелена салца.
Лудост някаква има тук.Гледам люляка ще цъфти пак.
Каква ли зима ще ме заледи..не ми се мисли.. Praynig

# 504
Тук валя, и валя, и валя два дни и две нощи! Всичките ни планове провали това време! Чета ви, радвам ви се, съпреживявам. Смахнато ми е, криво и мъгливо. Само това ме усмихна: http://i029.radikal.ru/1007/fd/781828861867.jpg

# 505

Има един орех, който посадих есента на 1984г., като новодомец на половин година, в междублоковото пространство. Щях да го садя пред блока, но се разпищяха дом съвета, щял да прави дебела сянка, щели да падат орехови черупки на колите. Беше бая голямо дръвче за пресаждане, но се хвана. Миналата година без да си давам много зор, с един въдичарски прът, неразпънат докрай, набрулих една щайга. Тая година гледам пак е отрупан с орехи. За тия години е станал дебел към 25 см.
А пред предния блок имаше ябълчица, силно наклонена. Няколко пъти се зесилвах да й изрежа клоните от едната страна, да й изместя центъра на тежестта и да се опитва да се изправи, но спирах, защото не е в моя район. Е, преди месец в една буря се счупи до земята. Още е жива, но е легнала на клоните си и се държи наполовина за корените.

# 506
  • Русе
Цяло лято ядем панирани тиквички. Четири гнезда по два корена, а толкова много раждат. Подарявах и хвърлях и без никакви грижи раждат.
 Веселчето, Тиквите ми са цигулки и някакви екзотични " Захарен пай"
Не зная не е ли рано вече да започват да пожълтяват. Миналата зима не можахме да ги съхраним. В помещението където бяха замръзнаха. Беше много студено. Тази зима ще взема мерки, но до зимата да не вземат да нагният.
 Ани и на мен времето много ми влияе на настроението. И при нас е сиво и мрачно и вали.
 Днес си накупих различни семена от Кауфланд по 0,17 ст.

# 507
Благодаря, Куркума! Ако се подкваси морето може да сложа някой буркан бамя за първи път. Mr. Green

При нас в 15часа беше 19градуса юли месец #Crazy, но не валя много само роси. Не е добре за градинките.

# 508
  • Пазете Гор
Работата в градините чувствително намалява. Интересът към темата спада. Помня как първата тема стоя близо година, почти спря, щом я хвана зимата, а пукна ли пролет, натракахме набързо още три.

Почти няма какво да се сади тепърва. Дали да не добавим нещо и за домашното консервиране в заглавието, че да се привлекат още хора за каузата?

Че оттук нататък повече консервиране ще има. И прибиране на реколта, разбира се. По градините остана да засеем ряпа, спанак за есента, който е на топло - може и фасул за зелен все още. Е, по-късно наесен ще садим ягодки, малини, пак спанак, чесън, балучки...но има време.

анемония, аз не уточних, но препоръчвам да не слагаш бамя в буркани, по-големи от 0,4 литра. Едва ли ще имаш и плодчета за повече. В много наши ястия тя е допълващ зеленчук, и е нужно малко количество. В индийската кухня има много блюда, основно на бамя, ако си почитател, тогава слагай и от големите. Но пък дано намериш достаъчно реколта за тях  Grinning

# 509
  • Русе
Щом ще консервираме тук кажете за печения и белен пипер в буркани. Не ми се пълни фризера с него. Там ще сложа сурови чушки за пълнене.

Общи условия

Активация на акаунт