(Био) зеленчукова градина 4

• 107 154
  • 741
  •   1
Отговори
# 480
Веселчето, по-полека с тоз магданоз Embarassed
Да не можеш да насмогнеш на пловдивчанина Twisted Evil

# 481
Днес консервирах по малко зелен фасул, грах и краставички, че когато сняг забръска... Wink
В оранжерията от известно време някои от узрелите домати бяха нагризани и си мислех, че е полска мишка, ноооо днес злосторникът беше уловен в крачка-гъсеница Shocked. Беше отстранена, но дали е само една...и как се постъпва в такива случаи? Не може да се пръска заради карантинния срок. Беше страшна жега и полях всичко вечерта. Сипах и разтворен кокоши тор. Wink
За утре съм планирала баница с листа от цвекло. Simple Smile Посетих местния кауфланд сутринта и всички семенца бяха по 17стотинки, но нямаше голям избор. Лека нощ!

# 482
  • густо майна Филибето
Веселчето, а ние тук си мислим , че живота на янките е лесен Wink Торнадо, катерици...
Баба режеше ябълките на тънки резени и ги печеше върху кърпа на слънце. Всяка вечер ги прибираше. Като изсъхнеха, защото ги бяха наплюли и наакали мухите, ги попарваше и ги изсушаваше в някоя стая. Прибираше в платнени торби.
Вчера имаше плаж и поливане, тревата беше изсъхнала на места, цветята клюмнали. Дърветата смучат много, около тях трудно вирее нещо без всекидневна поливка.Миналата година насадихме червена акация, тя не стига , че не цъфна, ами расте като бясна и около нея всичко страда. Догодина ако не цъфне, я сечем.
Зеленчука расте, фасула, който насадих скоро, ще цъфти. Пекохме мамули на барбекюто. На пипера, бамята и праза насипах от окосената трева.
 А, да ви питам за праза - набучках го както го взех. Обаче сега листата цепват горната ципа отдолу и се подават като примка, или кривят целия стрък. Да не би да трябваше да го отрежа като го засадих?
Сутринта гледам - малко е валяло. И облаци има. Днес няма да има басейн Confused Дано е валяло достатъчно, защото и без басейн не ми мърда маркуча Praynig

Последна редакция: нд, 25 юли 2010, 08:25 от Ljuboznatelna

# 483
Луковата муха минира и праз. Ларвичката прогризва външно листо, по дължина. Напиращите да растата вътрешни, спраскват перфорираното външно.

# 484
  • густо майна Филибето
Вълк, благодаря  bouquet Значи инсектицид? Thinking

# 485
Ами то най-вероятно разсада е бил миниран. Ларвите вече може да са се превърнали в мухи и излетели, та не знам дали има смисъл. Пръска се превантивно, лукът например, когато е на свещици, 3-5 см стърчи над земта. Не знам, никога не съм отглеждал праз.
Просто много точно си описала какво става, това с примката - с младия лук е същото.
Питай агроном, но ако е продавач, естествено е да се опита да ти продаде нещичко.

Луковата и миниращата по праза муха били различни. Но оставам с впечатление, че след като веднъж е минирано, борбата е трудна. Всички преперати наблягат на борба по време на летежа на мухите http://www.farmer.bg/news_view.php?id=2978

Последна редакция: нд, 25 юли 2010, 09:48 от Вълкът с дълъг ник

# 486
Анемония-едва ли е само една зелената гъсеница. Rolling Eyes
Ако имаш стари чаршафи разкъсай на широки ивици ,постави под доматените растения и започни да потупваш с длан колчетата леко.Трябва да изпадат по-дребните пипки.Сложи ръкавица и внимателно сваляй по-големите гъсеници-те ще са в китката на доматеното съзветие.Слагай ги в кофичка със сапунена вода за гудбай.
Целта е да се освободиш от колкото се може инсекти докато са в стадий гъсеници,а не пеперуди,дето ще снасят яйца,че те добре зимуват.Опасно зимуват.Ще се поинтересувам къде са яйцата -по растението или в почвата.
И ни покажи снимки-и от градината и от животинките си. Hug
Чакам Мама Гали да снима увивните домати,че такъв вид не съм виждала.
Онзи ден гледах в единствената останала ферма-зоомузей в селото ни как се борят с жегата.Кравите с теленцата стоят завързани през деня в сайванта,който е в мазето на сградата,под земята,под сеновала.
Отвън има дървен навес с огромни вентилатори,хранилки,поилки.Една крава с изрисувани от дечурлигата рога я подстригваха три тинейджърки(стажант-фермерки).Овцете бяха фризирани до голо и облечени с гащиризончета от тензух,по-широчки така,да се проветряват и да не им изсъхва жлезата,която омазнява вълната и предпазва.
Куркума-видях бамя дълга по една педя шушулката-сигурно от влагата става така. Laughing
Дедо всичките им черешови дървета са с отрязан централен връх,висят страничните клонки като на палма.Много е красиво,достъпно за бране.
Любознателна-празът на бордюр ли го сади или долу в земята?Четох някъде,че в ниско гнездо има повече условия за развитие на инсекти,мухи-по-влажно,тъмно и зашуменко им било.
Реших да засея семе от зеле за разсад-земята е топла ,може да стане.Намерих си едно изхвърлено дървено чекмедже,ще го използвам като рамка,ще го избуша отдолу,да не ми избяга почвата... Laughing

# 487
Красиви снимки на доматените инсекти:  Sick
http://www.clemson.edu/extension/hgic/pests/plant_pests/veg_fruit/hgic2218.html

# 488
При мен е точно най-първата гад, яде и млечна царевица на върха на мамула, мушва се под листата.

# 489
Прав си,Вълк,така пише,наричат я още царевична гъсеница. Rolling Eyes
Да те успокоя,че на един домат само една оставала,била канибал гадината.Ама според естествения отбор пък била най-яката.
Ох,загледах се в зелените миризливки по-надолу,може от тях да са ми нахапани долните листа,мислех си,че се крият от жегата само...
Тюх #Crazy

# 490
  • Пазете Гор
Вес, една педя бамя за нашите сортове е много. Плодчетата нарастват много бързо, но за съжаление стават и твърде жилави и неядивни. Берат се до към 6 см, ако са повече, значи сме ги изпуснали. Всеки ден се бере.

Изобщо не бива да се оставят да прорастват плодовете, не само на бамята. Днеска се пъхнах из краставиците, и открих няколко наедрели скрити бомбички, тумпести, попреминали.  Съответните стръкове чувствително бяха намалили плододаването. Обрах ги, и ги изядох, макар и семките да се усещаха, ама няма да правим зян, с'а.

Та съветът ми е:погледнете из краставиците, тиквичките, корнишоните внимателно, да не би да се е скрил някой лакомец и да взема всичката сила на растението. Огледайте отвсякъде, че много сполучливо се прикриват. Намерите ли, късате, и го връчвате на мъжовете си, та да не пропаднат. Да хрупат семе там, ами...

# 491
  • Русе
Чушките ми започнаха да се зачервяват, по всяка вероятносте от горещините и болести разни по пипера.Другата седмица трябва да почвам да го консервирам. Тиквите и те започнали да пожълтяват и да им съхнат милините. Скоро ще са готови за прибиране.Доматите вече ги оставих на произвола. Не кърша, не копая, тази седмица не ги и вързах. Бера, консервирам и от тука нататък каквото стане.Много болести, много нещо. Като видя едри домати над половин килограм и от едната страна уманени и стоят като прегорели ми се плаче.
Извадих си картофите и на тяхно место насадих зеле, карфьол и краставици втора реколта.
Бостана ми не се вижда от щир, но и без това не стана. Тук там се вижда някое динче и то може да се умани.

# 492
Веселче, лагодаря за съветите!  Simple Smile Днес отново разглеждах за още гъсеници и не видях, но ако се появи пак нагризано ще опъвам чаршафите. Wink За съжаление не мога да покажа снимки, защото фотоапарата ни пострада и няча с какво да снимам.  Sad
Сложих компот от джанки (дървото е много старо и преди две години го поорязахме, та сега се е скършило от рожба). Плодовете му имат аромат на кайсия. Simple Smile Откъснах и първата зелка за тази година, но в основата на листата имаше малки голи охлюви Sad.Поизрязах я и утре ще я готвя. Спорна и приятна нова седмица желая на всички ви!

# 493
  • густо майна Филибето
Веселчето, на ниско ми е праза. Оставям го така, каквото излезе Confused

Да си покажа бамята, като порасне колкото се очаква, сериозно ще си пречи Confused

И от най-големите ми домати, взема най-много слънце. Ръчичката е детска Wink

Аз нали ревах, че няма дъжд - от вчера вечерта не спира да вали Simple Smile Предния ден хууубаво поляхме, вчера все пак успях да се топна два пъти в басейна. Прибрахме и обрахме и заваля.

# 494
Люб, това вече е домат, не Рила, или Идеал.
Не трябваше да казваш, че ръчичката е детска, кой те пита.  Mr. Green
За бамията, може да опиташ първо с две-три растения, да ги разсадиш. Ако не умрат, да продължаваш с разсаждането. Подозирам, че след време ще споделиш, че си се уляла и с количеството бамя.

Общи условия

Активация на акаунт