(Био) зеленчукова градина 4

• 107 155
  • 741
  •   1
Отговори
# 465
Моята продавач-консултантка агроном няма калций, всичките й калций съдържащи препарати съдържат и много азот. Shocked
Каза, че това гниене откъм чепката е от много влага. Да оскубя тревата, да махна мулча и долните листа по доматите.
И докато се прибера, загърмя, затрещя и заваля.

# 466
  • Русе
Вълкът с дълъг ник ,  това за долните листа и аз го зная и още в началото съм ги окършила доста. Нямам листа да се опират в земята.Виждала съм и по-окършени. Отдолу само стебло и домати. Има логика в проветряването. Няма ли от тези домати да се обрежат и да станат за консерви или целите нагниват?
 Явно тази година няма кайсии, но моята е някакъв сорт зарзала/ поне така го зная/ беше отрупана с плод. Подпирахме и клоните да не се счупят. Правих компоти в несвяст и за ракия има доста.
 Люлин имаше ли семена на цветя намалени? И при нас ги видях, но имаше доста хора и не ми се чакаше, пък и не знаех, че са чак толкова евтини.

# 467
анн, това писах, и за цветя има. Но на касата ги таксуват както им дойде, кое цвете за зеленчук, коя чушка за китка. Това са им цените, както ги дадох. При нас интерес нямаше никакъв, само аз с колежката бяхме пред кашона.  Simple Smile

# 468
  • Пазете Гор
Вълк, Не мисля, че болестите по доматите са причинени  или усилени от торенето с шербет, или пък от бобовите предшественици. Основната причина според мене е във времето. Та от кога не е имало пет последователни дни без валеж? Влажно е, това е.

Люлин, анн
, в същия магазин има и грах Динга. Хубав е, и сега за втора култура, и за напролет.

Завчера, над Рибарица бях, та нагазих с колата из една дива мента. Още мирише на окосена ливада, на планина и билки вътре. Що ли не накъсах? Ей, Веселчето, мента може да дотуриш на сладоледа! И тя способствувала, разправят... Simple Smile Уикендът иде. Ще окося ливадката, ще привържа доматките, краставиците ще закрепя. Бури идели.

Имаше преди 25 години край Петрич едни прасковени масиви, до една култова местна кръчма, май и викаха Сондата. Един масив имаше с дюс оранжеви праскови, леко удължени като дюля. Много едри. Омазваш се до ушите, като ядеш. А то сок, сладост, остави се.

# 469
Минавам да си покажа снимката от снощи и отивам да сея грах. Щял да бъда най-горещия ден, побърка ми се детето в тая панелка, не яде, не спи, хленчи и се тръшка, така че отиваме към градината... Моят зелен боб, който мислех, че съхне от старост и щях да го скубя, още е жив и ражда, вчера пълна чанта набрах  Joy Добре, че го оставих. Имах си и домат, но малкият го унищожи снощи, не остана за снимка. Още ги чакам да почнат да зреят, по 1-2 има засега, и то от купения разсад, не от моя... а вие и буркани казвате....

# 470
Аз се връщам от градинката. И там е жега. Кал по земята, роса по боба, а слънцето прежуря и пот капе. А от боба, като взех да го скубя, какви комари излетяха.

# 471
  • густо майна Филибето
Вълкът с дълъг ник, пак си дълъг Wink, като маркуча с който поливам всеки ден. Дайте малко дъжд насам Praynig Несправедлива е природата.
Писах аз, че догодина ще сея повече Рила домати, но не, отказвам се от казаното Naughty Днес варя втори 10 компотени буркана домати и имам още за 10. Домат и половина от розовите ми пълни буркан. И са по-месести. Май и с доматите като бройка сме прекалили Embarassed Царевичката обаче няма да ни е много, както си мислех - към 200 мамула излязоха. Много се харесва, чак се карат децата Grinning
Днес стягам багажа и отиваме на градината на курорт Grinning Басейна е пълен от вчера и е нагряла водата, за поливане няма много, пържолките съм осолила и олютила, късаме от корена салатата и почиваме Simple Smile

Последна редакция: сб, 24 юли 2010, 10:13 от Ljuboznatelna

# 472
Пълни, не бой се, ще се изядат. И да останат, не е страшно. Могат да се ядат и през зимата на 2012.
Вариант 2 - Мини на лютеница.
За ника, над 30 души се информираха притеснени на ЛС, какво му е станало.
Че и в две-три теми обеснявах.

# 473
  • густо майна Филибето
Баба правеше лютеница в една голяяяма тава. Аз ще се пробвам в голяяяма тенджера, но не е същото. И голяма дървена бъркалка си нямам. Машинката за мелене на домати наследствено стигна до мен, но на тавата съм й загубила дирите. Малко ме плаши печенето на чушките, не съм се снабдила с такъв уред още. Но пък мисля да оползотворя в лютеницата голяма част от патладжана, че не го обичам в гювеч и готвен Mr. Green

# 474
Барбекю ако имаш, печи на него пипер и патладжан. Още по-вкусен става.

# 475
И на ламарина става с 4 тухли,две дълги маши и 1 двулитрова бира(само у нас видях преди 2 години такава разфасовка). hahaha
Ние правехме основно лютеници с натрошено сирене,лютеници с варен картоф(дребничкия така го пласирахме),апетитка (смлян домат с морковки).Това са готови манджи.Децата ги обичат и не питат за снаксове.
Домат-само млян в бирени бутилки.С червен конец на гърлото,означаваше че има и люто чушле.
Любознателна-помисли за идеята с нет-продажби на кашончета.
Забравих да пиша,че най-отгоре допълваха с букетче цветя или пелин-хем хладно държи,хем аромат н жива природа.
Нямам батерия да снимам дъжда,който се излива в момента.Вчера наблизо мина торнадо.В момента,"косата" му ни достига.Преди малко излязох да видя щетите.Един стрък домат висок към 1,50м с корена и колеца е отплувал към тревата.
Вчера към 3 ч след обяд ,влагата достигна 88% при темпертура 108 по фаренхайт-по парковете пожарникарите отпушиха  водните крановете-за майките ,дето не си прибират децата на климатик въпреки предупрежденията за топлинен удар.
Завих си "доматения масив" с тънка метална мрежа,заради катериците,които са жадни.Купих им черни семки и сипах вода в поилките.
Хем ме яд,хем жал за хайванчетата.Ходеха разкрачени като крокодили в жегата,не могат да се качат на дърветата.
Мамо Гали-я ,какви тъмнозелени пиперки имаш!За миш-маш как стават и с1 домат.Като добавиш сиренце и яйце-готова вечеря...Пиши как ще сготвиш чантата с фасула.
Питане-как се сушат най-удачно плодове в домашни условия?
Ама,не с домашен дехидратор Naughty
Пробвах дехидриран зелен грах....Абе ,не върви.. Sick

# 476
  • Пазете Гор
Вес, баба и дядо сушеха круши и ябълки, нанизани на конец, на западната стена на къщата. Тъща ми е майсторка на сушените неща. Разстила ги на вестници, ама то в Тракията при тях не пада под 25 градуса Целзий до септември, дори и нощем. Успява да изсуши и смокини, имаме много. Те са слабително средство, а също и за мъжка сила помагат. Грижи се за дъщерята, един вид... Grinning.

Хапнахте ли баница тая утрин Wink? На следващата почивка като Ви се случи, да си изкарала есенен спанак, пък да разточиш, с масло, със сирене...
Малко спамърско, ама аз една баница , ако не е мазна, хич не я броя за баница.

Една приятелка си е в момента в България, и тя като тебе, Вес, зад океана живее, на Източното крайбрежие. Приготвих за нея и малката и щерка една кутия: тиквички, морковче, пащърнак, краставици, корнишон, доматки, зелен фасул. Тя ми сподели, че едва откакто са в България, детето прояло зеленчуци. А е на 3 годинки, много жалко, и след две седмици си отиват пак при пластмасите.

И тука чакаме бури. Попривързах туй-онуй, и сипах последна доза шербет, да го вмият пороите в почвата. Болните ми домати се съживиха, и върховете им са чисти.
Ljuboznatelna, щом сега нямаш дъжд... знам едни такива села, в Сакар, и около Манастирските възвишения. Навсякъде вали, гърми, трещи, а при тях няма. Микроклимат шантав.
И не се коси за излишъка, просто покани приятели на скара. Много нещо опасват. Аз тъй правя. С 15 двулитрови бутилки, разбира се, газени фенери, цедено мляко.

Един комшия ми даде изостанал доматен разсад, розов гигант, сложих го след 1 юли, а вече има вързано. Като го гледам как бързо върви, чудя се защо се мъча да правя ранен разсад, да редя кофички в спалнята (язък за магданоза Laughing) през февруари. То просто си иска топло и слънце. Ей тия дребосъци, почти настигнаха моите, садени по Гергьовден. Амо то тая година времето беше особено.

Радвайте се зарзаватчии, сега е ни е отплатата.

# 477
Куркума,а цели или нарязани са плодовете за сушене-крушите и ябълките?
Ох,обичаме сушени смокини и кайсии,но не съм запозната с технологии.
А сега има на фермерските пазари такова изобилие,че си заслушава да опитам за дългата зима.Може пък да се науча.
Иначе дренките са лесни.
Гледам ,че продават и сушени дребни ягодки и вишни-как ли не плесенясват?
Освен във фурна да ги сушат?
ПС.Старото момче чоплеше снощи магданоза с вилицата.
Бута го настрани,щото е глезен пловдивчанин.Bикам му-"Абе яж сега и не питай..защо е много,после ще видиш."
И баница и кекс бъркам сега  Blush
за вечера-пак магданозова салата с претрит кускус,доматки и балсамов оцет.
В арабски хляб-джобче. Laughing

# 478
  • Пазете Гор
Веселчето, да не забравиш босилек в доматито! И риган. А ябълките и крушите се сушат на резени, почистени, но необелени.

От сушени шипки става чудно вино зимъс, ама като не помня пропорциите...С такова вино стартирах алкохолната си кариера нявга. Моята шантава лоза е отрупана с плод. Няма мана, няма нищо, сигурно, защото често я опушвам със скарата  Wink. Жалко, че е толкова неядивно, кисело, кожесто, вътре едно лигаво, грозде. Мирише на горски ягоди, есенно време се усеща на улицата чак.

# 479
За сухи шипки, пропорциите са 0.400:1:4  натрошени шипки, захар, вода.
Плодове се сушат лесно на рамки с мрежа, на течение, проветриво място, с ниска влажност на въздуха. При Люб ще е добре, при Веселчето - не. Колкото по-тънко са нарязани, толкова по-малка е вероятността от загниване.
Веселчето, снощи показаха по новините една дупка на пътя, в Уисконсин, но не намирам инфо.
Даже една кола бе скочила в кратера.
Алкохолната си кариера стартирах в трети клас, уж с шира, ама тя била по-близо до лудо вино.

Общи условия

Активация на акаунт