(Био) зеленчукова градина 4

  • 106 350
  • 741
  •   1
Отговори
# 630
  • Мнения: 222
Вълк, Куркума, благодаря много!
Дадохте ми насоката за размисъл - или мераклии или облагородяване значи  Simple Smile

Куркума, ми къде съм - под джанката  Grinning

А иначе ако ме помните с бионамеренията  Wink - вече готвя доста пъти тиквички, имам си здрави, но още зелени домати /в сенчестета ми сефте-градинка  hahaha/ с посадена турта до тях.
http://benche.snimka.bg/flowers/gradina.493073.19940950

# 631
  • Мнения: 2 510
Понася повече  джоджен. Обича шилешко   chef. Самата чушка е широка, млечно жълта. Красива е гарнитурата, направена от задушени в масло пъстри фасули - светлозелен, зелен и жълт (такива имам). Имало и лилави, и шарени.

За да обобщя - да засяваме различни сортове фасул, различни типове (вейков и пешак). Досега говорех за зелен фасул.

Хайде, пълня си в халбичката и отивам да послушам щурците   Sunglasses
А вие?

Аз също като Анн, може ли по-рядко да споменаваш за вкусни ястия!
Иначе наздраве! Заслужаваш го!

# 632
  • Пазете Гор
  • Мнения: 5 181
Фасулът ми не е много анн, дори не консервирам. Само дето повечко приказвам Laughing 30 гнезда нисък и двайсетина вейков - това е. За консерви трябват може би още толкова. Ядем всяка седмица, докато му е момента, като основно, добавки (в гювечи, към азиатски и мексикански бъркочи, обичам екзотиката), гарнитури. Много полезен зеленчук!
Голямата ми щерка от проклетия го хрупа суров. Simple Smile

Дойдох да си долея, Снежа63. Ама как без манджи, бря?
дремеща, предполагам, че си го уцелила. Неузрялото семе не се рони от китките. Изсуши го някъде допълнително все пак. Да се размножава девесил от семе си е главоболна работа, по-лесно е с коренище. Аз си събирам семето ей тъй за идеята, ако някой ми поиска да речем.
Не познавам някой и да го размножава - едно коренище е много многогодишно (пак обадих израз Simple Smile). Стои си в двора и толкоз. И стига за пет къщи. Корените на девесила са билка, с добро действие при разни чернодробни и жлъчни проблеми. Поне това си спомням. Ако някой ползва девесил за такъв случай, разбира се, са нужни малко повече храстчета.

# 633
  • Мнения: 49
Да се надяваме, че съм уцелила момента. От как се помня майка ми ползва леощяна (девесил) за рибена чорба и боб чорба. А и както казваше едни роднина: "Като сложиш леощян в рибената чорба, риба можеш и да не слагаш" Simple Smile Аз от години се опитвам да го захвана в дълбока саксия на терасата - и от коренище, от семе - ядец, не ми се получава. Но пък не се и отказвам Simple Smile

# 634
  • Русе
  • Мнения: 25
Куркума, моят зелен боб го посях на ред, не на гнезда. Както пишеше на пакетчето по 5-6 зърна. Редът ми е 12м. и точно 1пакетче. Готвих няколко пъти и консервирах 20 буркана. Оскубах го преди 20дни, че вече нямаше боб и цвят и да не ми пречи. За зрял не ми се занимава, че за 2-3кг много труд изисква.

# 635
  • Мнения: 2 510
Да знае някой как се сади "шоколад" Специално марка "Своге" без добавки?
Приятна вечер Градинари!

# 636
  • густо майна Филибето
  • Мнения: 8 641
benche, помня, че дядо ми викаше комшии, които правят ракия, да дооберат сливата. Одрусваха и прибираха всичко.
Куркума, приготви за сухия боб сопа да "биеш" шушулките после Simple Smile, и питай за миризливата трева, която се слага в качето с боба да не го ядат едни животинки /гъгрици ли бяха newsm78/
30 корена зеле ще ми стигнат ли за бидона, ако оцелеят? Смятам ги в най-лошия случай по 2 кила. Като гледам, отсега ги наобикалят пеперуди, а и една гъсеница зелена убих Rolling Eyes
Събрах си марулено семе, кога да сея за есенна салата?

# 637
  • Мнения: 4 587
Добър съвет - викай комшията, да ти одруса сливата.
За 60 кила зеле трябва бидон 200л. За марулите е рано.

# 638
  • густо майна Филибето
  • Мнения: 8 641
Хм, аз ги побирам в 100 литров Rolling Eyes Дребните ги режа и уплътнявам.

# 639
  • Мнения: 30
Люб, рано е за салатените семена, нека влезем в септември. Лехата се накопава добре, разпръскват се семената и леко се завиват. Полива се всеки ден, а професионалистите препоръчват засенчване до поникването. От поникване до разсаждане - 30 дни, от разсаждане до реколтиране - около 60.
Веселче, китайското зеле се сее от семчица. Във формите, напълнени с компост поникна на 50%, а в лехата, между пръст и непрегоряла оборска тор се изрина! Сега със съжаление ще трябва да проскубвам. Такива растения трудно се преразсаждат, горещо е, а и кореновата система е осова, което допълнително затруднява прихващането. Консумираме го зимата, но в прясно състояние. Я разкажи как се прави кисело? Като зелето ли?

# 640
  • Мнения: 222
benche, помня, че дядо ми викаше комшии, които правят ракия, да дооберат сливата.  

Ми да, Любознателна!   bouquet
На комшията подарихме казана, но кой да се сети, че може да му предложим и "матриЯла"!  Laughing

Вълк, да! Комшията - по-близък от роднина!  Grinning

Последна редакция: ср, 04 авг 2010, 11:08 от benche

# 641
  • Русе
  • Мнения: 25
Ани, как са доматите береш ли с пълна сила?

# 642
  • Пазете Гор
  • Мнения: 5 181
Ljuboznatelna, аз се справям със 70 литров бидон, в зависимост от големината влизат от 10 до 13 зелки. Рязаното зеле е за готвено със свинско и/или патешко. Много е хубаво с месо от петел, ако се снабди отнякъде човек.   chef
От целите зелки правя сарми.

Притискам зелките с камък върху дюлеви клонки, неоплетени, а сложени направо с шумата, като гледам да не е осланена.
Баба и дядо слагаха зеле в 300 литрова каца, с обръчи, с форма на пресечен конус.
Дюлевите листа и клонки, както и лозовите пръчки имат лек консервиращ ефект, както и смекчават вкуса при суровите туршии. Обикновено навивам в бурканчето по една лозова или вишнева пръчица, покривам с дюлеви листа. Така зарзаватът остава на разстояние от повърхността на саламурата.

Я малко сметки:
Годишното ни семейно потребление за зрял фасул е към 4-5 кила. При добив 120 кг/дка = 120 г от кв. м. или 40 квадрата. Ако сложа по 3-4 гнезда в квдратен метър значи около 100-150 гнезда. Всяка година като ходя към Смилян, Арда, Могилица си купувам и малко местен боб. Тоест и 2 кила да произведа, пак добре. А си обогатявам почвата.С две думи догодина ще засея между 50 и 100 гнезда за зрял фасул, а сортът ще го избера от долния линк.

Тука има разни работи за отглеждането на фасул за зрял, както и за други бобови. Изобщо сайтът е полезен:

http://www.naas.government.bg/index.php?option=com_docman&ta … ESC&Itemid=37
 


 

# 643
  • Мнения: 30
Цитат
Комшията - по-близък от роднина
Не винаги, не винаги!
Анн, бера, консервирам дребни и криви /т.е. без търговски вид/ продавам, а най-едрите от бабината селекция служат за салати! Вече ми надделяват, но няма да им се дам!
Куркума, ние гледаме малко видове, но много като количество вейкови фасули. Няма да казвам колко, да не уплаша някой Simple Smile Тази година завъдих един с кехлибареножълти чушки, много крехък и родовит. Жесток от всякъде!

# 644
  • Мнения: 465
Пояснете моля,кое наричате вейков боб?Не е този дето пълзи нагоре,нали?
Ани-за това китайско зеле говорим ,нали?
http://www.picsearch.com/pictures/plants/vegetables/bok%20choy.html
Ако не намеря в магазините тънко листно зеле за сърми по същата рецепта слагам за кисело Бок чой(китайското зеле).По-бързо вкисва,може и от парното на задното стълбище да е...
Анн-италиянски салатен оцет: Hug
1 лт оцет
12 зрънца черен пипер
12 стафидки от грозде
1 супена лъжица сух розмарин(може и 2 клончета пресен)
1 супена лъжица суха целина(с пресна не съм пробвала)
4 скилидки чесън
Налагаш всички съставки в един буркан ,престоява 2 месеца,прецеждаш,разливаш в малки бутилки(стъклени) и съхраняваш в хладилника.Може да си поиграеш и с други вкусови комбинации-например с босилек,копър,мащерка,клонче от портокал или лимон и т.н
В зехтин налагам изсушени клонки чубрица,розмарин,босилек в предварително подгрят зехтин,билките леко претрити с ръка,за да са по-ароматни.Важното е те да са под нивото на течността.Може да добавиш и хубаво изсушени резенчета домати.
Дедо им разбира технологията-сърф ли кара по Беломорието,волейбол ли играе този Старец не знам,изгуби се.
Па-мини,кажи едно"Зравожелаем..." Hug
Да ми е чиста съвеста към вас пиша и сутрешната рецепта на Старото ми момче против холестерол.
Една супена лъжица зехтин,след нея веднага 1 супена лъжица лимонов сок(пресно изстискан)-на гладно.
Че завъртяхте темата със свинското,патки и тежки меса.Мине ли мъж 40-да започва. Naughty
От висок холестерол нищо не боли,само клиниките по ангелопластика имат повече пациенти от зъболекарските кабинети.
За рожден ден на мъж на средна възраст подарявам само...годишен медицински преглед .
Бенче-може и прасенце да си завъдите покрай джанковото дърво. newsm78
Тук са на мода едни дребни шаренки гуденца.
Аз съм скептична за вътрешно отглеждане,пък и джанки нямам,но си спомням колко хубаво хрускаха на село костилките на жълтите джанки на времето...
Анн-ти си изляла балсамов оцет.Чисто кисело злато си изхвърлила.Тюх да му се не види.Поне лизна ли го да видиш на вкус?Права си за карфиола-гледах видео как му защипаха листата на кукуриго с дървена щипка за пране-да го пазят от слънцето,да е крехко.
Вълк-гледах видео за отглеждане на захарна тръстика.Знаеш ли,че на твоята почва ще стане един местен хибрид.
Щом в Уискансън расте,що да не стане и в Разград.От стъблата става прекрасен компост за градината.Че те мисля с дъбовите стърготини,вместо за ракия ги сложи в градината...Буржоазия...Тук най-скъпият мулч е дъбов...

Общи условия

Активация на акаунт