Съмнения за гестационен диабет

• 286 964
  • 1 898
  •   1
Отговори
# 255
Д-р Бояджиева ми каза, че след 35та г.с. нещата започвали да се нормализират и нивата на кр.захар да спадат, както преди и сега иска да правя профил, като меря 1 час след хранене. Има ли мами, които вече за забелязали промяна след 35 г.с.?   
И аз бях чела, че в 9тия месец плацентата започва "да зрее" и процесите минават в обратен ход и така кръвната захар постепенно влиза в нормалните си нива, които окончателно се установяват 40тия ден след раждането.

# 256
  • София
tutti, лабораторията Кандиларов на ул. Бузлуджа работи до 18ч., но не знам дали там се правят такива профили, трябва да им се обадиш предварително и да ги попиташ.  newsm78

# 257
  • София
Здравейте, момичета. Късно я виждам тази тема или май по-скоро като бях бременна никой не пишеше  Simple Smile Значи аз бях с гестационен диабет, който беше диагностициран след обременяване с глюкоза. Нивата на КЗ бяха с 1-2 единици над нормата след обременяването. На гладно винаги е била ОК.
Аз съм със СПКЯ, а също и в 6 месец качих 3 кг. - това даде основание на гинеколога ми да направим изследването. Знам, че жените със СПКЯ са по-склонни да развият гестационен диабет. При моя приятелка също със СПКЯ беше идентична ситуацията. Да ви успокоя, че и двете си родихме живи и здрави бебенца  Simple Smile. Лечението ми беше диета и прием на глюкофаж, но после се оказа, че е бил почти козметичен  Laughing  (много ниски дози).
При гестационния диабет трябва да се следи теглото на бебето. Затова и лекарят ми не искаше да чакаме до термин и помогна малко бебето да тръгне да се ражда преди термина. И така 12 дни преди термина ми се роди момченцето - 3400 гр. Ако се беше забавило раждането дори и с 1 ден след термина щеше да ми направи секцио. Затова съм много радостна, че взех решение да се следя допълнително и да избера лекар, ако се бях оставила само на ЗК, където изобщо не си направиха труда да ме насочат за такова изследване, още по-малко да ми дадат съвет да не преносвам с диабет, можеше да има усложнения.
Това, което разбрах - да обобщя моят опит - с гестационен диабет се спазва диета, която в повечето случаи е напълно достатъчна за здраво бебче, следи се теглото на бебето и не е препоръчително да се преносва.
Има си и предимствата тази диета - качват се по-малко килограми и от майката, които после бързо се свалят  Simple Smile Е, като бременна ми се ревеше като минех покрай щанда със сладки неща  Crazy А никога преди това не съм налитала на сладко...
На всички пожелавам здрави и хубави бебчета и спокойно, няма нищо страшно  Hug

П.П. Видях, че коментирате плодовете. Аз не ядях банани и грозде, но 8 и 9 месец беше сезонът на ягодите и унищожавах по мнооого. Също  и ябълки  Rolling Eyes Мисля, че са позволени. Ако много ми се доядеше шоколад - вземах си едно българско десертче Синеморец, то е с фруктоза, ако не се лъжа. И досега си го хапвам с голямо удоволствие. Веднъж седмично си позволявах парче торта или сладолед. Картофи, ориз и бял хляб изобщо не ядях. Една или две филийки на закуска хляб Вита, Бонус (от този род). Но като правех супи си слагах фиде.

Като минат 6 месеца от раждането ще си направя пак обременяването.

Последна редакция: пн, 01 авг 2011, 13:21 от Maidenly

# 258
Maidenly искрено ти благодаря за споделения опит - мисля, че тази тема наистина става още по-богата и със споделен опит с гестационен диабет както по време на бременност, така и след раждане. Тук повечето момичета наистина ще даваме кураж на "новодошлите" момичета, че действително в повечето случай успешно успяваме да износим бременност само с ограничение в храната по време на бременност.
Искрено се надяваме да споделим и опит, че след раждане всичко е ОКИ.
Благодаря ти още веднъж!

# 259
Здравейте,
незнам от къде да започна освен от това,че съм много притеснена  Rolling Eyes На последния преглед откриха повишено количество на околоплодната течност. Най-вероятно съм развила гестационен диабет и в понеделник ще правя обременяване с гюкоза.  ooooh! Но до тогава аз си знам какво ще ми е .
Има ли някоя от вас която е била с хидрамнион? До кога успяхте да износите плода?

# 260
Здравейте, момичета  wavey

На 26 юли родих втората си дъщеричка Мария. Раждането беше с  с планирано секцио (първото ми раждане е секцио), 6 дни преди термин. Роди се с тегло 3,180 кг, 51 см. По мнението на докторите ако не беше секциото Мария щеше да дочака, та дори и да подмине термина и по нищо не личи, че съм имала ГД.
Много съм щастлива, че бебка е здравичка и всичко завърши благополучно. Както вече знаете, кръвната захар контролирах само с диета, като честно да си призная последните седмици съвсем не беше строга - позволявах си огромни количества плодове и два-три пъти седмично сладолед. И аз мисля контролно обременяване да правя след около 6 месеца.
Пожелавам на всички ви щастлив финал  Hug

# 261
Каква хубава новина Smille"s  bouquet
Да ти е жива и здрава Мария, много да Ви радва и да Ви слуша Simple Smile
Наистина бебка се е родила съвсем в идеални норми.
Доктора, при който се следя и планирам и аз да родя секцио също казва за моето бебе, че няма структура по УЗД като за бебе от майка с ГД. И ние сега в началото на 9тия месец сме 2-2 200кг, което към края означава също към 3 - 3100.
И аз прекалявам с плодовете накрая Simple Smile

# 262
Честита дъщеричка, Smille"s bouquet
Много здраве, щастие и късмет на малката Мария и хубави детски игри  Tada
Радвам се, че всичко е минало по план и бебка е добре.

vkas, аз последните 2 седмици със всичко прекалявам, вече не мога да се контролирам направо. Но това са 5 мес ограничения и явно волята ми по малко се стопява.
Какво ви казаха след раждането- може ли да се яде от всичко и след 6 мес контролно обременяване? Или пак трябва да се ограничаваме?

# 263
mmagi аз съм точно като теб  Grinning
И аз с всичко прекалявам...най-много с плодовете, ама и с други непозволени неща. Може би си права, че толкова време ограничение все пак си казва думата. Някак ми е по-спокойно, че влязох в 9тия месец, а сега често гледаме бебка на УЗД и следим тонове та даже и не меря захарта.
Но днес даже се ужасих - досега все по 1 кг на месец качвах а сега са 2 Simple Smile - определено са от похапването.
Иначе на мен д-р Бояджиева ми каза, че е добре да се направи обременяване 40-45 дни след раждане - тогава се предполага, че хормоните на майката минават в нормалните си граници от преди бременността.
Аз обаче за себе си, мисля че по-скоро тогава ще си направя един подробен кръвно-захарен профил и ако не е ОКИ тогава ще мисля за обременяване впредвид, че освен бебето имам и друго дете и наистина ще ми е трудно да стоя половин ден в лаболатория за изследване.
Но все си мисля, че след като родим всичко с повечето от нас ще е ОКИ.
Все още се надявам да се включат и момичета, родили преди нас да споделят опита си след раждане, но явно са доста заети покрай грижите за бебетата.

# 264
  • София
Здравейте момичета,

правих обременяването с глюкоза и се оказа, че показателите са много близо до референтни граници и въпреки че това не означава все още ГД, д-р Бояджиева ми препоръча хранителен режим към момента и пак изследвания след няколко седмици /сега съм в 27 г.с/. Четох каквото намерих, навсякъде пише, че трябва да се избягват ориз и картофи, както и хляб /дори и пълнозърнест/, а пък аз разбрах, че можело да се ядат и на обяд и вечеря, просто по ограничено, също ми каза да не ям ядки, да се ограничи сладкото, плодовете да са в много малки количества /като междинно хранене/ и като цяло и при основните хранения порциите да са много малки. Явно е най лесно да се яде месо, но откакто съм бременна това е нещото, което никак не ми се яде и буквално го дъвча насила. Но като няма избор.....

Лошото е, че от няколко дни се опитвам да спазвам всичко това и вечер съм толкова гладна, че ми прилошава чак, стомахът ми се бунтува яко и не мога място да си намеря, а не знам какво мога да хапна, което да е хем безопасно, хем да позаличи това ужасно чувство на глад. По лошото е, че не знам дали това не се отразява негативно на бебчо Sad
Моля ви помагайте  Hug

# 265
Chain съвета ми е да изчетеш цялата тема - мисля, че има вече достатъчно информация, която ще ти бъде полезна.
Лично аз мисля, че щом резултатите ти са гранични /ние тук повечето сме с резултати малко над нормата и си изкарахме почти до края бременността с диета и без проблеми/ да го дадеш малко по-спокойно. Хапвай каквото ти се прияжда, но просто в по-малки количества.
За плодовете също доста дискутирахме - не вдигат толкова кръвната захар. Ако можеш си намери глюкомер и за твое успокоение след обяд и вечеря /след които не се чувстваш гладна/ виж как са резултатите и сама прецени как да процедираш с храната.
Общо взето вече по изминалия път си мисля, че периода в който се вдига захарта по време на бременност /провокирано от хормоните на бременността/ е от 24 до към 35 г.с., като най-високи са нивата 28-32 седмица.
Желая ти късмет!

# 266
  • София
Vkas много благодаря за съветите  Hug
Иначе изчетох темата и определено ми е много полезна. Нали няма да ми се сърдите, ако отвреме навреме ви питам по нещичко, че аз съм си паника  Embarassed

Успех на всички и стискам палци да няма никакви проблеми  Peace

# 267
Няма проблем, не се притеснявай - нали затова е темата да си помагаме Simple Smile
Ще видиш, че всичко ще е наред Hug

# 268
  • София
Здравейте,
съжалявам, че пак ви притеснявам, но искам да попитам знаете ли в Майчин дом /клиниката по ендокринология/ дали всеки ден вземат кръв за изследване на КЗП и гликиран хемоглобин или само в понеделник, както е при обременяването с глюкоза? Ровя, но не мога да намеря техен телефон, за да питам Sad

# 269
Здравейте,
съжалявам, че пак ви притеснявам, но искам да попитам знаете ли в Майчин дом /клиниката по ендокринология/ дали всеки ден вземат кръв за изследване на КЗП и гликиран хемоглобин или само в понеделник, както е при обременяването с глюкоза? Ровя, но не мога да намеря техен телефон, за да питам Sad
Доколкото знам, всеки ден, почти всякакви изследвания правят. Другото (обременяването), мисля че също може да се прави и в други дни, но д-р Бояджиева консултира резултатите в понеделник.
Спокойно иди, там си имат лаборатория, добра е в ендокринологичните изследвания  Peace

Общи условия

Активация на акаунт