заплащане на 40% от таксата за детска градина

• 18 533
  • 270
  •   1
Отговори
# 180
А някои хора,как плащат 25%(мисля,че това беше %) на Топлофикация,при условие,че са със свалени радиатори?'щото има такса мощност.Тъпо е ,но е факт. ...

Моите радиатори не са откачени, но се топля почти изцяло на топлината, която идва от тръбите Simple Smile благодарение на тях сградата е толкова затоплена, че не ми се налага да пускам радиатор. Е, плащам си разбира се, тази топлина, която влиза в дома ми не е безплатна. Но определно би било хитро да искам да не плащам нищо, само защото топломерчето ми показа 0, нали  Simple Smile

За студентите питах за таксата в самия университет, не за общежитията, детето ми не спи нощемв градината все пак, само през деня е там, все едно училище/лекции.

# 181
  • София
Цитат
За студентите питах за таксата в самия университет
Е,какво за таксите?
Таксите се плащат за семестрите,които за 2 за една календарна година.А дали ти почва учебната година на 1 септември  или 1 октомври,брои се за семестър Laughing

Цитат
детето ми не спи нощем в градината все пак, само през деня е там, все едно училище/лекции.
Предполагам и зимният сезон,ако го водиш на ДГ не го оставяш да спи там нощем,нали?!

# 182
  • София
Много родители не си дават децата на сборни групи заради влошеното качество на услугата през лятото.  Апартаментът под наем влошава ли си състоянието ?
Първо се започва с извиване на ръце (справка- многото теми тук) да не си даваш детето юни, юли и август.  А после пък ти взимат такса за да ти пазят мястото.

Блан, не си ги дават тези, които имат свободни баби. Когато нямаш опция село и имаш 20 дена на година отпуск - изобщо не стои въпросът детето да не ходи на градина.

# 183
Madam Stasita, градината е дневно заведение, както и универиситетът, нощем кой спи по кавартири, кой по общежития няма значение, именно за семестрите питах, е "семестърът" в нашата градина е точно определен и той обхваща времето от 1.09. до 1.06. През този период плащам, през дугото време групите не работят. Предлага се нещо като занималня, на която можеш да си запишеш детето, ако си в затруднено положение. Ако не си се записал, не може да посещава. Ето, сега ако ида няма да я приемат, не е като да си ми стои празен апартамента и да вляза пак, когато поискам, просто не работи градината.

Нямам нищо против това да има такса през учебната година, точно заради това да не стоят деца неприети, а вътре да има свободни места, но ако искат да няма ваканции - моля, всички учителки и деца по местата, с нормален режим на работа.

# 184
  • гр.София
 Нана, плащането на "наказателна" такса нито осигурява места за децата ОТвън системата, нито пък спира майките,задържащи напразно места.

Тия баби!!-да вземат те да плащат таксата-нещо като такса за ползване на внуче през лятото Simple Smile

# 185
  • София
Въздържах се много да  не го напиша,но явно трябва:
Не се  сърди,човече.Аз лично без излишни драми бих си платила и тези 3 месеца,които не ползвам ДГ,защото ако започнем да издребняваме,а в случая е така,смяташ ли,че твоите 60лв грубо,които даваш на месец покриват всичко на твоето дете  през останалият период от време:възпитателки,хигиенистки(заплати),консумативи,храна,вода,ток и т.н и т.н.Кажи ми,като теглим една "кръчмарска сметка" при 20 р.д на месец 60лв такса,смяташ ,ли че твоите 3лв на ден са достатъчни за грижите към твоето дете?
Както,обичам да казвам,варианти винаги има:Не си пускаш детето и не го записваш в държавна ДГ,и така не се ,чувстваш ощетена за летният период.
Вариант 2,пускаш детето на частна ДГ,има такива ,които те таксуват почасово,ама тогава ще се наложи да платиш 22лвх22.
Не стига,че държавата предоставя да ползвате,една услуга почти без пари,ами започва и да се иска и иска.Това е последно и не смятам,да продължавам безсмислен спор.

# 186
Мда, много интересно, всеки си гледа от своята камбанарийчица и се оплаква  и иска да прекара другите  Tired
А да се помисли че въпросът е принципен, и че нещата са навързани, и че с каквото безхаберие пишат наредбичките си, с такова и ви обещават места в градините, не го виждате
И че проблемът не е дали ще се плащат 22 лева или 40, а в това за какво се плащат- за период в който е желателно да не си водите децата, за да се икономиса някой лев и да се ползват отпуските на персонала, но в същото време- да се заплаща пълна такса?!За период, з акойто са ви накарали специално да заявите дали детето ще посещава градината?! И това същото нещо дори е регламентирано в закон, а наредба му противоречи...А въпросът с болничните- на какво основание трето лице, което не е мой осигурител, ще ми иска болничен?!
Тези неща са принципни, както виждате съдът се е произнесъл и срещу таксите за ПГ, ами това говори че трябва нормативно да се преразгледат текстовете и да се коригират.Не разбирам как може отново вместо майките да са единни, да лаят една срещу друга  newsm78 АС това че услугата е без пари- нямам думи, просто нямам думи  smile3505

# 187
... смяташ ли,че твоите 60лв грубо,които даваш на месец покриват всичко на твоето дете  през останалият период от време:възпитателки,хигиенистки(заплати),консумативи,храна,вода,ток и т.н и т.н.Кажи ми,като теглим една "кръчмарска сметка" при 20 р.д на месец 60лв такса,смяташ ,ли че твоите 3лв на ден са достатъчни за грижите към твоето дете? ...

Също смятам да се възползвам от безплатното основно образование. Тогава тези 0 лв. няма да покриват нищо на учителките, директорът, хигиенистите и т.н. Или и за училището трябва да плащам?
Държавата плаща тези неща, събирайки данъци. Таксата за градините отива в общината, за съвсем странични нужди в самата община, за нещо като наем на сградата на градината или както искаш го разглеждай, но в никакъв случай не е свързано с това колко е заплататана възпитателките или хигиенистките, техните заплати са формирани и осигурени от това, което плащаме като данъци на държавата.

И пак казвам - нямам нищо против да плащам такса, дори цяла през лятото, ако градината работи.

П.П. При нас не се плаща лятото, явно мислим по еднакъв начин с хората от нашата община Simple Smile

# 188
Не разбирам как може отново вместо майките да са единни, да лаят една срещу друга  newsm78

newsm10 newsm10 newsm10 Е,за това сме на този хал ,защото всеки гледа да си е добре ,а за другите изобщо не му пука! Сит на гладния не вярва - както и да го тълкувате така се получава. Laughing

# 189
  • София
О, да. Типично за българина. Когато нещо не му изнася се започва с обидите.
Ако ти се имаш за кучка - лай.
Аз съм човек и говоря. В случая пиша.
И още нещо - не ми си в къщата, че да знаеш с колко пари разполагам и разполагам ли.
Но като искаш детето ти да ходи на градина - ще плащаш.
Като не ти харесва - спираш го.

Не се сърди, аз нещо не мога да разбера. Защо градината да не работи? Нашата си работи. И юни и сега до края на юли. И Калоян си е на градина. Август месец ще е затворена градината и има дежурна в квартала, но аз ще съм отпуска и той няма да ходи. Не са ни казвали нищо за такси.

Блан, това за бабите не го разбрах  newsm78

# 190
  • нейде там, където ....
Не разбирам как може отново вместо майките да са единни, да лаят една срещу друга  newsm78

newsm10 newsm10 newsm10 Е,за това сме на този хал ,защото всеки гледа да си е добре ,а за другите изобщо не му пука! Сит на гладния не вярва - както и да го тълкувате така се получава. Laughing

newsm10

# 191
  • гр.София

Блан, това за бабите не го разбрах  newsm78

Сигурно ми куца чувството за хумор.

# 192
...
Не се сърди, аз нещо не мога да разбера. Защо градината да не работи? Нашата си работи. И юни и сега до края на юли. И Калоян си е на градина. Август месец ще е затворена градината и има дежурна в квартала, но аз ще съм отпуска и той няма да ходи. Не са ни казвали нищо за такси ...

Ами не знам защо, май е последния учебен, към края ни връщат учебниците и раапускат групите, остава само дежурна, ако има записали се. Август няма и дежурна. На нас също не ни искат такси, но както виждаш на други места искат, затова е чудим - защо искат, след като групите са разпуснати принудително?

# 193
  • Бургас
Виждам, че е по - лесно да пратиш някого на ЧДГ, а не да се помисли как би било по - добре да се изменят нещата.
Отговор на писмото си все още нямам. Ще ги чакам до Петък и сигурно в Понеделник ще си внеса жалбата.  Мъжа ми каза, че е навит да ги съдя. Не ме касае промяната, но ме дразни начин по - който е направена.
1.  Искам да махнат текстовете за болничните. Те едно, че дискриминират майките в майчинство,неосигурените /те нямат нищо общо с местни данъци и такси/, безработните, а второ не се издават, за да послужат пред градината. съдържат данни, които по никакъв начин не я касаят даже.
2. Искам да махнат % от таксата при определените от МВН ваканции. ДГ все още се съобразяват с тях. А сборната група не предлага качеството на редовната. Съгласна съм с този процент само ако се запазят редовни групи през лятото.
3. Искам да се даде ясен отговор точно как ще се изчислява таксата да напред. Неясни моменти има много.
4. Има групи от деца, които са ощетени от промените и не желая да ги касаят. хронично болните деца трябва да са извън тази наредба.
5. Искам да си оправят текстовете. Какви са тия приложения дето са ги написали. препратката към приложението съдържащо уж таксата е към Административна собственост.

За бабите: Това, че с двете му баби можем да се комбинираме и да изкараме лятото не ни прави престъпници. Какво значи прибира ги, които има баби? Ми има възможност прибира. Въпросът за ваканциите не опира до баби, а до противоречие м/у община и министерство.

# 194
  • София
...
Не се сърди, аз нещо не мога да разбера. Защо градината да не работи? Нашата си работи. И юни и сега до края на юли. И Калоян си е на градина. Август месец ще е затворена градината и има дежурна в квартала, но аз ще съм отпуска и той няма да ходи. Не са ни казвали нищо за такси ...

Ами не знам защо, май е последния учебен, към края ни връщат учебниците и раапускат групите, остава само дежурна, ако има записали се. Август няма и дежурна. На нас също не ни искат такси, но както виждаш на други места искат, затова е чудим - защо искат, след като групите са разпуснати принудително?

Е, явно именно затова - защото това, че децата не са на градина - разходите си текат. Ток, вода, заплати.

Общи условия

Активация на акаунт