заплащане на 40% от таксата за детска градина

• 18 518
  • 270
  •   1
Отговори
# 75
Или да работи от вкъщи, не е задължително да взима болничен. Сигурно ли е това  Rolling Eyes

# 76
Ми в наредбата за Бургас не го пише, в други градове не съм чула такава недомислица да искат

# 77
  • до морето
работя, детето ми за цяла учебна година е отсъствало максимум 10 дни,/за да отиде на гости на баба си в друг град доста далече и там не става за 2 дни де се ходи/, в същото време свекървата ми е пенсионерка, аз имам да ползвам 50 дни платен отпуск /натрупан от майчинството/ да предположим детето се разболява и какво правим, трябва да изляза в болничен ли???? newsm78 при наличието на всичко това, а работодателят ми дали ще ме трае Thinking/или съпругът ми да ползва болничен ,бабата да гледа детето и да точим пари за болнични защото ги има в изобилие държавата/  ,а детето няма ли нужда от почивка /наистина се умори и обича да си поспива, а е в "матрицата" от две годишна/ общинари, депутати  #2gunfireса във ваканция по 2-3 месеца, а ние и да почиваме трябва да плащаме двойно #Cussing out

# 78
  • нейде там, където ....
Болничният лист се издава, за да послужи на определено място. И това не е детската градина. Наистина го няма в наредбата за Бургас и по-добре попитайте на какво основание искат копие на болничния, къде го пише - име на документ (наредба, заповед, правилник ... нещо), чл., ал. ... Къде изобщо пише какви документи се представят в детската градина след отсъствие поради заболяване на детето? После представете само описаните там. За София е само медицинска бележка от лекар, която удостоверява, че детето се е нуждаело от домашно лечение за периода от ... до ... . И диагнозата, разбира се.

Колкото до ваканцията на ПГ - те могат да останат в ДГ по закон до постъпването им в първи клас, т. е. 14.09. В някои общини е прието това да става срещу по-висока такса. В повечето казват на родителите да се спасяват както могат, но не са прави. Ако родителят си потърси правата - отстъпват.

# 79
  • София
Ама за какво е този болничен? Някакъв абсурд...ами, родителят може да е съкратен, уволнен...дори и да е бил работещ   Laughing

Да не превръщам темата в друга, ама като единия родител не работи може да си вземе да си гледа детето вкъщи. А тези, които работят да имат шанс за градина. Ей това хич не го разбирам да си седиш вкъщи и да си пращаш детето на градина (разбира се не визирам предучилищна).

Това за болничния и аз не го разбирам и не одобрявам.

И ми е много странно, че много хора мислят, че детската градина трябва да е безплатна или с минимална такса. Rolling Eyes В същото време се оплаквате, че не било добро качеството. Че то за 2,50 на ден не може да си купите храна за детето. Общината предлага някакъв вид социална услуга, ако ви харесва я ползвате, ако не си намирате друг начин. Не съм чула бездомници да се оплакват, че има раздават гадна храна. Имаше една поговорка "На харизан кон, зъбите не се гледат".

# 80
  • София
И ми е много странно, че много хора мислят, че детската градина трябва да е безплатна или с минимална такса. Rolling Eyes В същото време се оплаквате, че не било добро качеството. Че то за 2,50 на ден не може да си купите храна за детето. Общината предлага някакъв вид социална услуга, ако ви харесва я ползвате, ако не си намирате друг начин. Не съм чула бездомници да се оплакват, че има раздават гадна храна. Имаше една поговорка "На харизан кон, зъбите не се гледат".
Не си разбрала. Детската градина я плащаме всички с данъците си. Щеше да е харизана ако някой друг я плащаше, но държавата се издържа с нашите данъци- тези пари не идват от Марс. Парите за ДГ идват и от данъците на хора, които нямат деца или няма да имат, а камо ли да ги дадат на ДГ.
Моите данъци също отиват за издръжка ДГ, а детето ми няма да посещава държавна такава. Ето ти една причина да не се ловиш така лесно на манипулациите на правителството, които водят родителите до идеята, че ако се оплачат от таксите или обслужването това означава, че са скръндзи спрямо детето си. Интересувам се от въпроса и по ред причини държа ДГ да е без допълнителни такси и да предоставя услуга, която е на ниво. Ако се замислим хубаво всички ще искаме това, защото с тези хора, които днес са деца в ДГ  ще живеем утре.

# 81
Абе кво сте седнали да се оплаквате от градините, образованието, социалните, здравеопазването, полицията...за тия пари- толкова, дет се вика
Е сега, все още има и някои луди, дето плащат данъци и се надяват на някакво подобрение, ама вие влагате достатъчно сили да ги откажете, така че скоро ще изчезнат, спокойно  Tired

# 82
Ето я наредбата!
 http://burgascouncil.org/files/orders/20.pdf
Ето и какво пише на 7 страница
"(2)(изм.Протокол №34/20 с 26,05,2010г.)Не се заплаща такса при отсъствие на дете поради заболяване,удостоветено с медицински документ И болничен лист на родител или настойник за гледане на болно дете."
И тук ще отговоря на някой нападки към мен...
Защо да си спирам детето и да си го гледам удома,след като при нас,в нашия квартал  няма недостиг на места.Защо трябва да си лишавам детето от контакта с връстниците му и защо да си лишавам детето от развитие??Това 4е съм си удома озна4ава 4е моето дете няма право на това ли???А да не говорим,4е ве4е преу4илищната (в която ще бъдем ние) е задължителна!!!
това за у4илището изобщо няма да го коментирам!

# 83
  • нейде там, където ....
Абе кво сте седнали да се оплаквате от градините, образованието, социалните, здравеопазването, полицията...за тия пари- толкова, дет се вика
Е сега, все още има и някои луди, дето плащат данъци и се надяват на някакво подобрение, ама вие влагате достатъчно сили да ги откажете, така че скоро ще изчезнат, спокойно  Tired

Ами не, не е така. Има си правила нормативи, каква трябва да бъде детската градина. Повечето общини не могат или не искат да ги осигурят. Това се води услуга, чията цена после определят сами. Но не казват, че детските градини не покриват нормативната база, уредена със закони, правилници и наредби. А само искат някакви пари, за които е ясно, че не стигат. Не коментирам размера на таксата, а фактите.

Не знам по какъв начин може да се обжалва тази Наредба, но все някакъв начин трябва да има. Могат да се изтъкнат много причини - как може детето да е болно, а да не се взема болничен. В наредбата пише болничен, а не копие от него. Той трябва на родителите за НОИ, не биха могли да го оставят в детската градина. Не е редно да го искат. Някаква родителска организация би могла да се задейства най-бързо. Не заради конкретната мама, повдигнала въпроса (за което й благодаря, макар да не ме касае), а защото е някаква недомислица.

Ако детето ходи на градина, а родителите не работят - може да е тяхно решение, може да са в процес на търсене на работа и куп други причини. Проблемът е, че няма достатъчно места навсякъде и се опитват да скарат родителите по някакъв признак, за да им отклонят вниманието от него.

# 84
  • burgas

Докато има такива умопомрачителни заключения наистина не трябва да очакваме "някакво подобрение"

# 85
  • София
Проблемът е, че няма достатъчно места навсякъде и се опитват да скарат родителите по някакъв признак, за да им отклонят вниманието от него.

Peace

# 86
  • София
jd къде видя държавните детските градини да не отговарят на нормативната база? Някои можеда са поувехтели, но в никакъв случай не бих казала, че не отговарят. Но все пак, ако смяташ, че е така пускай смело жалби, няма да остане така. А случайно да си виждала на какво приличат повечето частни. Shocked. Да не говорим, че повечето нито имат лиценз, нито квалифициран персонал, нито условия за гледане на деца, пък взимат по 400 лв. не по 60лв.

А това с данъците няма нищо общо с градините и яслите. То точно такива "луди" като нас, които плащат мнооого данъци не ги класират. Това е социална услуга и е предназначена да улеснява хората в нужда, а не да ги издържа. А останалите "луди" да са живи и здрави да си иззкарват пари и да си гледат децата Grinning

MiSsRuT естествено, че като имаш възможност и детето ти се чувства добре ще го пускаш на градина. Но мисля, че трябва да си доволна, че имате този шанс и възможност за избор, а не само да се оплакваш. Повярвай много хора мечтаят да плащат по 60лв., защото издъхват, за да плащат частната градина/детегледачка, а повярвай много от частните градини са в много по-лошо състояние от държавните.

# 87
  • нейде там, където ....
Аз пускам. Но децата в група трябва да са не повече от 16 за ясла и 22 - за градина. Допустими са до +10 %, като бройка. Има изисквания и за площта, с която трябва да разролага групата на дете. Поне в София не съм видяла група, след 2008, която да спазва тези изисквания. Най-претъпканата група, която съм виждала, беше с 32 деца, на 15 квадратни метра занималня. Въпреки това, дирекорката искаше да приеме още 3 деца и смяташе, че има място за тях.  Crazy Пред родители смятала квадратурата, включвайки и кухнята, коридорите и басейна. И, разбира се, каза, че и да пускат жалби, няма да им обърнат внимание в Общината, защото това, което става там, е с разрешението им. Това са и единствените ми жалби без последствия. Наколко деца бяха отписани, защото родителите не смятат условията за подходящи, но местата им просто бяха обявявани в ИСОДГ, докато се запълниха от деца на родители в безизходица.
Отново липсата на места позволява да си правят каквото си искат. В частни не съм ходила, защото единствената, която съм харесала, не ми е удобна като местоположение.
Но съвсем се отклонихме от темата. Важно е да се знаят правилата и да се настоява за спазването им от всички. Когато смятаме, че нещо е в ущърб на децата ни - трябва да се реагира. Аз го правя, правят го и други мои познати. Но има и много, които недоволстват само по форуми или чакат резултат, мърморейки по пейките в градинките.

# 88
  • София
Ама за какво е този болничен? Някакъв абсурд...ами, родителят може да е съкратен, уволнен...дори и да е бил работещ   Laughing

Да не превръщам темата в друга, ама като единия родител не работи може да си вземе да си гледа детето вкъщи. А тези, които работят да имат шанс за градина. Ей това хич не го разбирам да си седиш вкъщи и да си пращаш детето на градина (разбира се не визирам предучилищна).

Виж сега, аз съм със силно социални разбирания и мисля, че изказването ти е ужасно. Нещо от рода на добием набития с камъни.

И е карйно време да осъзнаете, че тези  мисли не ни обединяват, а разединяват, което е и целта. Аз не разсъждавам и не се старая да разбирам- трябва да има места за всички деца и толкова.

# 89
  • Бургас
Е много кофти с тая такса. Иван е с инфекциозна астма. Тоест има вирус - той е болен, с пристъп, бронхит, което си е половин месец. И така почти всеки зимен месец. Не е правилно когато са болни да изискван 40%. И то най - малкото защото се разболяват там. Ако ви гарантират, че няма да се сеят зарази цяла зима ... Ама няма начин.
За таксите през лятото нямам думи. Нито преподават материал, нито са с техните учителки...на какво отгоре тези 40%?
Това успях да намеря:
1. Алинея 2 на чл.24 се изменя и става:
(2) Не се заплаща такса при отсъствие на дете поради заболяване, удостоверено с медицински документ и болничен лист на родител или настойник за гледане на болно дете. Тук питам това за болничният лист да не е шега?
2. Създава се нова ал.3 на чл.24 със следното съдържание:
(3) При отсъствие на детето, за времето, за което има подадена молба до директора на заведението, месечната такса не може да бъде по-ниска от 40 % от определения размер в раздел II от приложение № 2 към настоящата наредба.
3. Досегашната ал.3 на чл.24 става ал.4.

Чета и не вдявам. Как може да се напише такава простотия? Неясна, регламента изсмукан от на някой пръста.... Не съобразен с учебната година.

Защо обвързват болничните? След промяната в регламента на изплащане на болнични, сега и това. И защо приемат, че детето се гледа само от родител когато е болно. И за какъв дявол да представям болничен след като има бележка, че е било болно?

Последна редакция: пн, 12 юли 2010, 10:51 от Sesana

Общи условия

Активация на акаунт