заплащане на 40% от таксата за детска градина

• 18 493
  • 270
  •   1
Отговори
# 60
  • София
Не е много редно да плащаш нещо, което не ползваш!
По тази логика можеш да не плащаш и здравни осигуровки, защото не боледуваш. Социалната и здравната системи, както и образованието са на принципа на солидарността- т.е. всички участват с принос независимо дали ползват, защото така подсигурява възможността да ползват съответната услуга, ако им се наложи. Моите данъци, както и тези на хора, които нямат деца формират бюджета на ДГ. А щом вече детето е записано- присъства или не плаща, за да се поддържат нужните условия необходими за неговото присъствие. Никой не намалява заплатите на учителките или отоплението в сградата, защото едно дете отсъства. Иначе казано, ако 80% от децата решат да отсъстват по различни причини останалите 20% също няма да имат възможност да ходят на ДГ, защото няма да има достатъчно пари за издръжка.

# 61
  • Бургас
Не е много редно да плащаш нещо, което не ползваш!
По тази логика можеш да не плащаш и здравни осигуровки, защото не боледуваш. Социалната и здравната системи, както и образованието са на принципа на солидарността- т.е. всички участват с принос независимо дали ползват, защото така подсигурява възможността да ползват съответната услуга, ако им се наложи. Моите данъци, както и тези на хора, които нямат деца формират бюджета на ДГ. А щом вече детето е записано- присъства или не плаща, за да се поддържат нужните условия необходими за неговото присъствие. Никой не намалява заплатите на учителките или отоплението в сградата, защото едно дете отсъства. Иначе казано, ако 80% от децата решат да отсъстват по различни причини останалите 20% също няма да имат възможност да ходят на ДГ, защото няма да има достатъчно пари за издръжка.
Не бих казала, че това е съвсем вярно: 1/ всеки малко или много боледува, а на децата, учениците и студентите държавата внесе здр. осигуровки, така че тук можем да говорим за солидарност, но ако говорим за солидарност в образованието, то и хората без деца ще внасят такси за градина и ясла, защото "може и да им се наложи някой ден да ползват такава". 2/ при драстично намаляване на броя на децата в групата се обединяват две групи в една и едната учителка и лелка се пускат в платен отпуск, поне в Бургас е такава практиката, така че дори и едно дете да остане от групичката - няма да го върнат. Пресен пример е тазгодишната грипна епидемия, когато от групата на детето ми бяха останали 2 деца, в др. група - 5  /др. или бяха болни или ги спряха за да не се разболеят/ и всички учителки и лелки си бяха на работа, защото дори беше забранено и да се обединят групите. Има от къде да се икономисва в общ. бюджет за да не отнасят цялата финансова тежест родителите. 3/ не смятам, че това да накараш едно дете да гледа анимация, рови в пясъка или да легне на обяд за да не пречи на др. деца струва 40-50 или 100% от таксата. По-малко еди-до-еди, по-може да се приеме за правилно заради общите разходи, които така или иначе си остават, независимо от бр. на децата.

# 62
  • София
loopy Аз съм против това да се плаща каквато и да е такса по начало и съм обяснила защо в предишен пост в същата тема. Но щом се плаща такса е логично тя да се плаща, когато градината работи.
3/ не смятам, че това да накараш едно дете да гледа анимация, рови в пясъка или да легне на обяд за да не пречи на др. деца струва 40-50 или 100% от таксата.
А, това е друг въпрос. Родителите са съгласни да плащат такса, тази такса да се увеличава, а и са съгласни в ДГ да се гледа телевизия, децата да се наказват и ред други простотии. И защо? Защото няма места за всички деца. И каква е логиката? Все още не мога да схвана, но е хубаво, че всички са на едно мнение. И в крайна сметка се получава онова, което всички искат. Такава е идеята на държавата- да обслужва интересите на хората, които я издържат. Мисля, че е крайно време да стане ясно на въпросните всички хора, че нищо не би могло да се случи без тяхно съгласие.

# 63
  • нейде там, където ....
Темата не е дали е редно или не да се плаща през лятото, а по-скоро дали е редно след началото на лятната ваканция да се променя редът в детските градини за летните месеци. Майката е подала молба за отсъствие през лятото, защото такъв е бил редът през миналото лято и през учебната година не са били приети промени. И тя го е спазила. По някакъв начин са се свързали с нея да й кажат, че редът е променен, но съм сигурна, че ще има родители, които няма да бъдат уведомени и през септември ще бъдат неприятно изненадани да разберат, че дължат поне една такса. Защото нещо е променено, докато детето не е било там, след като те са направили всичко, което се е искало от тях в края на учебната година и са били изрядни. Въпросът е принципен.

Колкото до размера на таксата - когато разходът е непредвиден, понякога и 20 лева са много. А таксата за лятото повечето родители, които са си спрели децата от градина, си е непредвиден разход.

Бях против увеличаване на таксите, при условие, че не се спазват правилата и нормите, при които децата трябва да са по закон. Още повече, че се увеличиха, без да се увеличават парите за издръжката на децата в ДГ. За това общините имат свободата да определят сами, по свое усмотрение. Колкото до другите неща

........ в ДГ да се гледа телевизия, децата да се наказват и ред други простотии.....
според мен са следствие от недостига на места, страха на родителите детето да не остане извън градината, а те - без работа. Освен това и винаги се намира по някой, който да каже " таксата и без това е малка, какво се жалвате, нали сте вътре?". Хората не си знаят правата и се оставят да бъдат манипулирани. Лично за себе си, никога не съм търпяла издевателства над децата ми и не съм си мълчала. Като не ми понася съм се изнасяла. В друга детска градина, докато намеря подходящата. Дори в големите градове няма начин да няма начин. Ако не да се смени градината, то могат да се променят условията и госпожите в нея. Само родителите трябва да са мааалко по-активни.

# 64
  • София
Темата не е дали е редно или не да се плаща през лятото, а по-скоро дали е редно след началото на лятната ваканция да се променя редът в детските градини за летните месеци.
Естествено, че не е редно. Но, пък, е възможно по изброените по- горе причини да са възможни какви ли не неща. Wink

# 65
Точно така се получава при мен.Миналата седмица платих 60 лв.Сега в понеделник ще платя още 60 лв, въпреки, че детето е с алергична кашлица и го спирам.И го спирам не заради кашлицата всъщност, а защото ми излезна възможност, за която преди 3 месеца не съм подозирала и мисля просто да дам възможност на детето да си почине, да поспи най-малкото сутрин повечко.Защото съм заявила месеца, че ще го "позлваме" така, както го заявявахме други години.Като добавя и таксите за занималня на голямата, които също са-ходил-неходил-плаща се/пак неудоточнено и изненадано/ се получава доста добра сума ей така...за нещо, което не позлваме. Mr. Green

# 66
...и без това таксите по градините са минимални....
и щом подава молба по дом. причини да не ходи детето...аз го разбирам така, че градината работи с нормални, а не сборни групи, т.е. не е в лятна ваканция, така че да има защо да си ги плаща тези пари.
Ако са сборни групи обаче - не разбира се...но и тогава молба за освобождаване няма нужда...просто си плаща или не заявените дни присъствие ...

Навсякъде това е идеята на държавните заведения - минимални или напълно освободени от такси.

При нас градината през ваканциите работи със сборни групи, като искат да знаят предварително точната бройка, затова са заявленията, дори се плаща предварително, независимо от това колко дни реално ще посещава, плащаш заявените, защото въз основа на подадените заявления, се прави организацията за ваканциите - персонал и т.н.

# 67
Здравейте отново,
в4ера ходих до ДГ за да разбера от първа ръка за какво става дума и ето....
ако си пускам детето на градина ще си плащам по 2.50лв на ден (толкова се пада като се раздели таксата на дните).Когато не е на градина се плаща по 1лв. на ден (толкова се полу4авало като се раздели 40 процента от таксата на дните в месеца).И така при една проста сметка... при 22 работни дни детето ходи 10 и плаща по 2.50=25лв.И за останалите 12 плаща 12лв. общо 37лв.
За да не плаща семейството тези 12лв. ако наистина детето е болни трябва да се представи веднъж бележка за детето и веднъж копие от болни4ния лист на родителя!
И тука идва недосмислицата...има семейства в които и двамата род. са безработни!ЗА КОГО ПОДЯВОЛИТЕ ДА ВЗИМАТ ТОЗИ БОЛНИ4ЕН???  Shocked  #Crazy В къщи работи само мъжът ми и съответно само той може да вземе болни4ен.И така...веднъж му намаля шефката заплатата веднъж се налага да излезе в болни4ен и още пове4е му се намаля заплатата....и аджеба от къде аз да ги взема тея пари да плащам newsm61 .И в същото време немога и да я спра от градина защото преду4илищната е задължителна!После ще плащам глоби и няма да мога да я запиша на у4илище.А да не говорим,4е колкото и да сме безпари4ни не искам моми4етата ми да са простакеси и да ходят да метът улиците щото не съм съумяла да им дам образование!ТОВА Е НЕМИСЛИМО!!!!!Нямам думи ве4е за управниците ни...мислили мислили но не го доизмислили!Акълите им в гъзовете им! Без извинение за израза!

# 68
ПГУ за тази година приключи на 24 май......сега са ваканция. Rolling Eyes
Аз драма не виждам, освен в часта с копие от болничния.Но там може да има врътка с приети деца само на Работещи-нали милион критерия използваха, та не знам при вас какъв е случая.При нас с бележка, без бележка-имаш една сигурна такса от 30 лв и от там нататък-според присъствието.Предвид, че сме заявили желание детето да ходи на ясла юли месец, дори да отсъства-плащаме 60 лв. Mr. Green

ПП.Болничен се изплаща, просто не в деня на заплата, а по-късно.
Не те виждам в 1 клас значи, на мен ще ми е нужна една сума от 400-500 лв за първолак и Нищо по мое усмотрение купено-само по списък-униформи, помагала и пр.

# 69
  • Варна
Това с болничния е голяма глупост, медицинската бележка е доказателство, че детето е било болно. Ами ако баба му го гледа докато е болно, не ми е ясно защо един от двамата родители да е длъжен да си взима болничен.

# 70
за да докажат, че са работещи родители-нали имаше подобни залитания май в критериите и искаха бележки от работодател при записване? Thinking Crazy

# 71
Е, и?! При новите условия по заплащането на болничните, не вярвам да е голяма изненада, че някои родители ще предпочетат да не излизат в болничен, а например в платен отпуск или да осигурят друг човек да им гледа детето...още повече че сега в Бургас е сезона, ако някой е зает в туризма, едва ли ще може да ползва болничен, ще търси друг вариант
Болничният лист е документ, който се издава за местоработата на осигурения, не за детското заведение на детето

# 72
да, така е.просто опитах да отгатна защо , с какъв мотив биха им го искали, ако е истина това...а че не им минава номера-е съвсем отделна тема  Laughing

# 73
Здравейте,
току що ме сюрпризираха с новината,4е независимо дали детето посещава детска градина или не ние сме длъжни да заплащаме всеки месец минимум 40% от таксата.Решението е на община Бургас и е влязло в сила от днес!
Ние сме си подали молба до директора на детското заведение дъщеря ми да бъде освободена от 4.06 до 31.08 по домашни при4ини.Като на директорката й е ясно 4е я пускам в лятна ваканция.Е питам аз,при положение 4е сме си подали тази молба и при положение,4е не сме в сроковете на у4ебната градина трябва ли да се заплаща тази такса????
Съжалявам но за мен това е недопустимо!
Ясно ми е защо се прави това...защото има родители записали децата си на градина,заемат място и в същото време не водят детето!По този на4ин ощетяват и общината с таксата и родителите които наистина имат нужда!Но не виждам смисъл аз да плащам за техните глупости!А и сме във лятна ваканция!НЕДОПУСТИМО Е!!Сега остава да кажат и 4е в у4илище трябва да се плаща такса защото децата лятото не са в сградата! smile3515 smile3515 smile3515 smile3515
Сьщото важи и за София!Специално ни уведомиха!Не разбирам защо:редовните деца с ПОСТОЯННО МЕСТОЖИТЕЛСТВО,когато им се наложи да отсьстват за 5-10 дни трябва да плащат?И защо ние редовните трябва да "го отнасяме " за сметка на всички временно ПРИХОДЯЩИ !? Crazy Twisted EvilНе знам как е в Бургас,но в София стават най-големите "врьтки" Thinking

# 74
  • София
Ама за какво е този болничен? Някакъв абсурд...ами, родителят може да е съкратен, уволнен...дори и да е бил работещ   Laughing

Общи условия

Активация на акаунт