заплащане на 40% от таксата за детска градина

• 18 473
  • 270
  •   1
Отговори
# 45
  • София
Здравейте,
току що ме сюрпризираха с новината,4е независимо дали детето посещава детска градина или не ние сме длъжни да заплащаме всеки месец минимум 40% от таксата.Решението е на община Бургас и е влязло в сила от днес!

Мога единнствено да кажа, че разбирам възмущението ти.
Аз също те разбирам, може би защото не живея в  голям град, места в градините колкото си искаш, но в същото време и заплатите са много ниски. Не смятам, че със заплата от 500 лв трябва да правя дарение на общината. И не съм чистачка някъде, а съм с магистърска степен и си работя по специалността. Просто има и друга реалност. Никак не ми е смешна такса от 55лв /има такава такса/, колкото и да ви се струва странно. Защо нападате авторката на темата? Дори и в Бургас, може да взема подобна заплата. Има много хубава българска поговорка "Сития на гладния не вярва"

Да вярно, че "сития на гладния не вярва", то това важи именно за вас. Аз едно не мога да разбера, плащате по 55лв за градина, а аз 450 за частната ясла. Общината плаща за това Вашето дете да ходи на градина, моето не получава и стотинка. Аз за летния месец август ще платя 225 лв. без дете ми да стъпи в яслата. А вие ми пишете за 55 лв. и се възмущавате. Предив недостига на места не смятам, че е нередно да платите. Все пак на учителките им плащат и лятото. Или те нямат нужда от пари.

Аз друга поговркаа знам - "Видял пък заидял". Като не ти харесва не си давай детето на градина. Все пак никой не те задължава, това е услуга предлагана от общината, за която се заплаща. Като не ти харесва и цените не удовлетворяват не я ползваш. Предполагам, че много други ще бъдат щастливи да я ползват.

И доводи от сорта кой каква заплата взима нямат нищо общо с таксите в градините. Все пак там работят хора, има разходи за харна, подръжка и т.н. и никой не е длъжен да ни гледа децата без пари.

# 46
... Аз едно не мога да разбера, плащате по 55лв за градина, а аз 450 за частната ясла. Общината плаща за това Вашето дете да ходи на градина, моето не получава и стотинка. Аз за летния месец август ще платя 225 лв. без дете ми да стъпи в яслата. А вие ми пишете за 55 лв. и се възмущавате. Предив недостига на места не смятам, че е нередно да платите. Все пак на учителките им плащат и лятото. Или те нямат нужда от пари ...

Тези пари не отиват за заплата на учителките. Те влизат в съответната Община и се използват от нея, но не за градините.
За частна-държавна, не мисля, че въобще има какво да се обсъжда, ако аз реша да родя в частна болница, няма да рева, че тези в държавната не плащат нищо или да си запиша детето в частно училище и да скачам защо другите в държавното получават безплатно образование.
Места в градините има, но не може всички да са в една градина, защото е обявена за престижна. Моето дете не ходи в градината, която ми е до блока, а в по-далечна, в тази до нас няма места, но пък не е единствената в целия град.

# 47

Аз друга поговркаа знам - "Видял пък заидял".

и за какво по-точно завидял ? newsm78

Последна редакция: нд, 04 юли 2010, 12:42 от MIK

# 48
Пак казвам vesi21,ако мога да си позволя да водя детето в 4астно заведение,пък било то ясла или градина,тази тема няма да я има и няма да се водят дебати!
Аз не работя,защото няма места в яслите и трябва да гледам по малкото си дете което е на 2г.И от там...щом не работя и съм си вкъщи зна4и си гледам 2те деца удома,за да спестя от таксата!Да,задоволява ме таксата и си я плащам без възражения в рамките на у4ебната година т.е. от 01.09 до 30.05.
И не виждам какви разходи за храна,подръжка и т.н. може да има дете което не посещава детското заведение в периода 01.06-31.08.Като за този период е подадена декларация 4е ще отсъства до директора!Тази декларация се подава то4но за това за да си направят сметката колко деца ще ходят и какви разходи ще са им необходими.И съответно колко от госпожите ще могат да си вземат полагащата им се отпуска!И само да вметна 4е сме от Бургас и тук 99 процента от персонала настоява да си вземе полагащото им се то4но през лятото!!!!

# 49
Чела съм я, точно според тази Наредба НЕ се заплаща такса:

чл. 40
(2) (изм. с Решение № 25 по Протокол № 56 от 28.01.2010) Не се заплаща такса за времето, в което детската ясла, детската градина или отделна група в тях не работи поради аварии, ремонти, карантини и други обективни причини. Когато в детските заведения се провеждат санитарно-хигиенни дейности, включително от 01 юни до 31 август, както и ваканциите, определени със заповед на министъра на Министерството на образованието, младежта и науката за съответната учебна година, родителят/настойникът подава заявление за времето, през което детето ще посещава детското заведение и заплаща такса за заявените дни.

От юни до септември групите не работят.
Този период е определен като ваканция и групите са разформировани, сформирани са временни сборни групи, за които плащаш, ако си подал заявление и детето ти ги е посещавало.
И докололкото знам важи за цяла София.

В никакъв случай не защитавам нито държавата, нито администрацията, нито ясли или градини защото всичките са една марка. Според мен обаче аз този текст го разбирам по друг начин. Дълго ще стане да го описвам. Като цяло го разбирам обратното както го бях казала и преди това де, че реално само 35 работни дни за които ти подаваш заявление от годината не плащаш и когато детето ти е болно. Може и да не го разбирам правилно, но предполагам, че така ще да е.

# 50
Разбирам какво имаш предвид, но учебната година е от септември до юни, за този период важи условието за 30 дни отъствие, останалото не се води учебен период, а извънредни групи в извън учебно време, за коитосе иска предварително записване, ако решиш да пращаш детето си на тях Peace

# 51
Добре, благодаря ти!  Hug Ще видим на есен с песен как ще е.   LaughingВсе пак ще събирам още информация за да съм подготвена за до година. Wink

# 52
  • София
и къде е драмата...тук пък се плащат 50%.

# 53
  • нейде там, където ....
Драмата е, че е имало някакъв ред за лятото, който родителите са знаели и действали според него. После този ред е променен и влиза в сила през лятото. Не коментирам размера на таксата, а начина, по който е променена. Всяка община си има правила, като в София правилата за лятото бяха приети още през март и родителите имаха време да си направят плановете. В Бургас за много родители промените ще са със задна дата, когато заведадат децата си през септември  Confused Това и на мен не ми се струва редно, но и не мога да дам съвет какво да се направи. Освен да отпишете детето за лятото и веднага да подадете молба за септември, след като ще бъде подготвителна група и сте сигурни, че място ще има.

# 54

Драмата е там, че в нормалните държави по време на криза се пускат временни облекчения във всички сфери. Тук е ясно, че няма да стане, но поне да се задържат на това ниво, 2-3 г. могат да изчакат, след като са чакали 20. Случва се обаче обратното - точно в кризата решиха, че е времето да вдигнат таксата, при нас с 1/3, на други места и с по 50%. И не стигна това, ами ваканциите, които винаги са били безплатни, станаха платени, в нашата градина не са, но като гледам на доста места са. Не мисля, че това е начина - общината е наясно с това, че хората ще дадат мило и драго, за образование и да има кой да се грижи за децата им, докато те работят, те нямат избор ... болен се е*е, докато е на легло  Sick

# 55
Ние сме в градина, където таксата се вдигна с 50% и летните месеци се заплащат Напълно-не процент, а цялата.Да, подали сме заявени дни за посещаемост за юли, аз чак месеци напред да планирам с точност не мога, с малки деца и работодатели-всичко се случва.Сега заради подадените от дни за посещаемост ще платя пълната такса.До миналата година не искаха дори бележки при отсъствие летните месеци.

# 56
  • София

Драмата е там, че в нормалните държави по време на криза се пускат временни облекчения във всички сфери. Тук е ясно, че няма да стане, но поне да се задържат на това ниво, 2-3 г. могат да изчакат, след като са чакали 20. Случва се обаче обратното - точно в кризата решиха, че е времето да вдигнат таксата, при нас с 1/3, на други места и с по 50%. И не стигна това, ами ваканциите, които винаги са били безплатни, станаха платени, в нашата градина не са, но като гледам на доста места са. Не мисля, че това е начина - общината е наясно с това, че хората ще дадат мило и драго, за образование и да има кой да се грижи за децата им, докато те работят, те нямат избор ... болен се е*е, докато е на легло  Sick

то пък защото 40-50% са някаква велика сума...и без това таксите по градините са минимални....
и щом подава молба по дом. причини да не ходи детето...аз го разбирам така, че градината работи с нормални, а не сборни групи, т.е. не е в лятна ваканция, така че да има защо да си ги плаща тези пари.
Ако са сборни групи обаче - не разбира се...но и тогава молба за освобождаване няма нужда...просто си плаща или не заявените дни присъствие.

И да, за мен е съвсем нормално, че 30 лв не може да е месечната такса... просто сумата е повече от смешна, така че дигането на таксите си беше оправано...защото после ние сме с претенции как ни се гледат децата, в какви условия, какво ядат, с какво играят и т.н.

# 57
  • София

Таксата си е правилна, но тези безобразни сборни групи и по цял месец неработещи ясли/градини е огромно безумие.

Абсолютно подкрепям  Peace

За съжаление нямаме гаранция как и къде се разпределят таксите Simple Smile Не коментирам сумите, увеличението и т.н. 

# 58
  • Бургас
Не е много редно да плащаш нещо, което не ползваш! По тази логика хората, които живеят на 1-вия етаж пр. трябва да плащат асансьор, защото живеят в този вход или личната да ви взема профилактично по 5 такси на месец, понеже сте записани при нея, нищо че не сте я посещавали.  А и не бих казала, че таксите са много малко, при условие че и за 30 лв и за 55 лв на месец не ми гледат детето по-добре, само са взели "уж, здравословно хранене" да им дават всяка седмица морков, че да имат лелките и госпожите в къщи какво да слагат на супите си.

# 59
  • София
Лупи, да не влизам в спор за посочените примери ще се огранича само за ДГ.
Когато твоето дете не ходи с какво се намаляват разходите? Няма възпитателки, няма лелки, охрана, готвачки или липсва медицинска сестра? Вероятно единственото, с което се намаляват разходите в ДГ е това, че детето не се предвижда с порцион.
Хм и при положение, че има планирани разходи за заплати, ежемесечни разходи и текущи разходи, защо смяташ, че не е редно да се заплаща такса?
Изобщо не коментирам семействата, чиито деца изобщо не ходят, а само заемат място на наистина нуждаещите се. Говоря за редовно ходещите и отсъстващи по каприз, а не по медицински причини.

Общи условия

Активация на акаунт