заплащане на 40% от таксата за детска градина

• 18 480
  • 270
  •   1
Отговори
# 30
  • Бургас
Копие от болничния не могат да ти искат, ти не си длъжна да работиш, за да посещава детето ясла
Само бележка от лекар

Днес от яслата ми казаха,че това е нов закон от първи юли и такива са документите,които ми изискват задължително.

# 31
И този закон кой е...да ти го покажат разпечатан  ooooh!
Да не е прословутата наредба на кмета ви- дала съм линк по-назад

# 32
  • нейде там, където ....
Когато детето е болно, родителят може да вземе болничен за гледането му, но може и да не вземе. Може някой друг да го гледа или ако работят на смени да комбинират някак и т. н. Едното не е задължително свързано с другото и няма как да те накарат да занесеш болничен. Още повече, че той може и вече да е придвижен до съответното поделение на НОИ. При заболяване от варицела личният лекар праща бързо известие в ХЕИ и детското заведение, което посещава детето. Поне за това не би трябвало да се съмняват, че детето е било болно и само искате да се отървете от таксата.

Проверете и искайте текста, според който трябва да се представи и копие на болничния лист. Медицинската бележка е съвсем редовен документ, доказващ причините за отсъствието. Това, че понякога се злоупотребява, не я прави невалидна. Във вашия случай може би ще трябват няколко бележки - по една за всяко заболяване. Със сигурност има експерти в общината, които ще са наясно и ще могат да отговарят на въпроси по темата.

# 33
  • София
Естествено, че трябва да има такса, която да се плаща всеки месец.  Не виждам нищо нередно. Да не повтарям Малена, защото това са и моите размисли.
Въпросът е принципен и няма общо с размера на сумата.

Отделно стои проблемът, че и да искаш да си плащаш не ти взимат парите, защото градината затваря  принудително Crazy За тези затваряния ми е накипяло на мен и от родители, които смятат, че е редно само, защото имат вариант за детето си.

Но всички издевателства и своеволия идват от недостига на места  Close

# 34
Здравейте,
току що ме сюрпризираха с новината,4е независимо дали детето посещава детска градина или не ние сме длъжни да заплащаме всеки месец минимум 40% от таксата.Решението е на община Бургас и е влязло в сила от днес!

Мога единнствено да кажа, че разбирам възмущението ти.

# 35
Здравейте,
току що ме сюрпризираха с новината,4е независимо дали детето посещава детска градина или не ние сме длъжни да заплащаме всеки месец минимум 40% от таксата.Решението е на община Бургас и е влязло в сила от днес!

Мога единнствено да кажа, че разбирам възмущението ти.
Аз също те разбирам, може би защото не живея в  голям град, места в градините колкото си искаш, но в същото време и заплатите са много ниски. Не смятам, че със заплата от 500 лв трябва да правя дарение на общината. И не съм чистачка някъде, а съм с магистърска степен и си работя по специалността. Просто има и друга реалност. Никак не ми е смешна такса от 55лв /има такава такса/, колкото и да ви се струва странно. Защо нападате авторката на темата? Дори и в Бургас, може да взема подобна заплата. Има много хубава българска поговорка "Сития на гладния не вярва"

# 36
Когато аз записвах детето си в яслата на ОДЗ-то /в София/ основните неща които ми каза директорката беше въпроса за таксите. Каза, че 30 работни дни на годината са разрешени да се отсъства и за тях не се заплаща такса. През цялото друго време когато не остъства по болест се заплаща 30 лв., нещо като абонаментна такса. На мен не ми се вижда нередно имайки предвид колко деца останаха извън детските градини. Явно и в другите градове е прието нещо подобно.

# 37
  • burgas
Нямам нищо против да се заплаща такава такса,защото в нашата група има най-малко 5 деца чиито майки ги водят на градина ей така за разнообразие и познавам много повече такива които не бяха приети поради липса на места.През летните месеци обаче мисля ,че не е редно да се иска такава такса noСега групите са сборни от 1,2 и 3група.Госпожите се сменят непрекъснато,днес даже сестрата беше в ролята на такава.Сменят стаи ....изобщо бъркотия.Децата се изнервят ,сутрин плачат.Защо трябва да плащам тези 40%при положение че условията в момента са ненормални Close

# 38
nelito70 То4но това имам в предвид!Ако е в периода на у4ебната досина не 40 а 100 процента ще си плащам ама през лятото да ме карат да плащам...е сори ама тва не е нормално!Като ще плащам да осигурят нормални условия а не детето да се прибира и да заспива веднага,защото не се е наспало заради жегата и заради другото детенце с което ся спяли на едно легло.и това се слу4ва,защото госпожите са в отпуска и за да не плащат на друга ги смесват и са по 35-40 в група!Съжалявам ,но аз заради това си спрях детето!А да не говорим за летните вируси с повръщане,растройство и температура които се предават много по бързо от зимните...

# 39
Нямам нищо против да се заплаща такава такса,защото в нашата група има най-малко 5 деца чиито майки ги водят на градина ей така за разнообразие и познавам много повече такива които не бяха приети поради липса на места.През летните месеци обаче мисля ,че не е редно да се иска такава такса noСега групите са сборни от 1,2 и 3група.Госпожите се сменят непрекъснато,днес даже сестрата беше в ролята на такава.Сменят стаи ....изобщо бъркотия.Децата се изнервят ,сутрин плачат.Защо трябва да плащам тези 40%при положение че условията в момента са ненормални Close

Таксата си е правилна, но тези безобразни сборни групи и по цял месец неработещи ясли/градини е огромно безумие. Проблема е, че ние сами си го правим като всеки се спасява поеденично. Ако човек може да си позволи детето му да не стъпва в детско заведение 3 месеца - 1/4 от годината - тогава наистина ли това дете се нуждае от ясла/градина? Особенно при липсата на места в София е лудост някой да заема място, и да има претенции за неплащане на такса. В чистите ясли всяко дете има право на един месец отсъствие по семейни причини - напълно редно е и предостатъчно.

# 40
Ако човек може да си позволи детето му да не стъпва в детско заведение 3 месеца - 1/4 от годината - тогава наистина ли това дете се нуждае от ясла/градина? Особенно при липсата на места в София е лудост някой да заема място, и да има претенции за неплащане на такса. В чистите ясли всяко дете има право на един месец отсъствие по семейни причини - напълно редно е и предостатъчно.

Моля? Дай да не се вижда с баба си и дядо си в другият край на БГ когато и те ползват отпуска. Лято е все пак.

В края на май се попълва молба. Преди попълването ти заявяват "право куме у очи", че август месец ДГ НЯМА да работи. Също важи и градината - подадеш молба по семейни причини за един месец. И оставя един месец дето ходят има - няма 15 деца от 30. Все пак някои родители почиват в началото на лятото. Айде да не ми кършат ръцете с молби до края на май пък после да измислят да се плаща такса лятото. Twisted Evil

Да добавя - в София днес в ДГ бяха изумени да научат за такси лятото.

Последна редакция: сб, 03 юли 2010, 23:42 от немирница

# 41
4акай,4акай [bmadchen][/b]...никой не говори за редовната у4ебна година!Никога не съм си позволявала да си спирам детето от ДГ само защото така ми е скимнало!
Тук иде ре4 за лятото и за това,4е при ве4е подадена Декларация и поставен подпис на предварителен списък даден от директорката на ДГ,4е детето няма да я посещава в летните месеци,те ме задължават да плащам такса!А и аз я спрях,то4но защото не мога да запо4на работа заради малката която е на 2г и няма кой да я гледа.Няма места в яслите работещи през лятото,а на градина...септември.И тъй като само съпругът ми работи не мога да си позволя да плащам такса.Ще си играе и удам.Само да уто4ня 4е живеем в къща с голям двор,и в махала с много деца и тя не е ощетена!

# 42
Когато аз записвах детето си в яслата на ОДЗ-то /в София/ основните неща които ми каза директорката беше въпроса за таксите. Каза, че 30 работни дни на годината са разрешени да се отсъства и за тях не се заплаща такса. През цялото друго време когато не остъства по болест се заплаща 30 лв., нещо като абонаментна такса. На мен не ми се вижда нередно имайки предвид колко деца останаха извън детските градини. Явно и в другите градове е прието нещо подобно.

Интересно  newsm78 не съм чула за София такова нещо, за коя община става дума?

# 43
Връбница

Виж в сайта на Столичен общински съвет. Там също го намерих.
Наредба за определяне и администриране на местни данъци и такси. Раздел III, чл.40, ал.3
Това е от тази година от 1 март влязло во сила до колкото разбирам.

# 44
Чела съм я, точно според тази Наредба НЕ се заплаща такса:

чл. 40
(2) (изм. с Решение № 25 по Протокол № 56 от 28.01.2010) Не се заплаща такса за времето, в което детската ясла, детската градина или отделна група в тях не работи поради аварии, ремонти, карантини и други обективни причини. Когато в детските заведения се провеждат санитарно-хигиенни дейности, включително от 01 юни до 31 август, както и ваканциите, определени със заповед на министъра на Министерството на образованието, младежта и науката за съответната учебна година, родителят/настойникът подава заявление за времето, през което детето ще посещава детското заведение и заплаща такса за заявените дни.

От юни до септември групите не работят.
Този период е определен като ваканция и групите са разформировани, сформирани са временни сборни групи, за които плащаш, ако си подал заявление и детето ти ги е посещавало.
И докололкото знам важи за цяла София.

Общи условия

Активация на акаунт