Полагащи се пари за децата ни

• 3 391
  • 43
  •   1
Отговори
Здравейте, мами! Искам да попитам колко от вас са взели полагащите се пари за първо, второ и т.н. дете? Защо ние като осиновители, да нямаме същите права като биологичната майка, нали в акта за раждане на децата ни пише нашето име, а не биологична майка - еди коя си, осиновителка - еди коя си. И нали дечицата ни имат всички права, който, ако ни бяха биологични щяха да имат. Това не е ли дискриминация?

# 1
  • София
някои са взели, други не са пробвали, на трети са им отказали - има тема по въпроса, ако ползваш търсачката ще я намериш  Peace

Помощ от приятел http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=311046.0

# 2
Благодаря ти, Фоксче, намерих темата, но там последните публикации са от миналата година, аз искам да разбера до къде се е стигнало и заслужава ли си да водиш дела?

# 3
Еднократната помощ се изплаща при раждане, т.е. би трябвало да е изплатена на биологичната майка.

# 4
Друг е въпроса, че ако социалните не те познават можеш да отидеш с акта за раждане и да не се обясняваш много много, че детето е осиновено. Може и да мине.

Разбира се това няма нищо общо с това, че децата ни са ощетени и не само за това. Ами осиновителите на по-големи деца, който нямат право на майчинство ? 

# 5
На майката би трябвало да не е  изплатено нищо, тъй като в моя случай тя го е оставила още при раждането и не би следвало да има акт за раждане. Найстина трябва да се направят промени в закона, но трябва да се даде гласност на проблемите.

# 6
За съжаление не се и надявам нещо да се промени.

# 7
  • Някъде в България
В СК пише, че не се изплаща еднократна помощ на майка, която оставя детето си в институция при раждане, затова и аз питах в ОЗД, но ми казаха, че на осиновители не се изплаща такава помощ за дете. Едва ли ще се сетят за тая подробност нашите законоправители/ те не осъзнават колко е важно да има поне 6 месеца майчинство при осиновяване на по-големи деца, та за такава помощ ли да помислят/. На практика, Ани, нашите даца са спестили тези полагащи им се пари на държавата, а може би дето са пили мляко и са им слагала по 2 памперса на ден в интитуцията са си оползотворили парите??? Съжалявам за черния хумор, но още не са ми привели майчинство, пък и детски не вземам, та май съм изнервена Rolling Eyes

# 8
  • Вън от пространство и време
Ох, пак възродихме тази тема...

По повод предишната попрочетох законите и като се позамислих стигнах за себе си до заключението, че наистина на нас, осиновителите, не ни се полага тази помощ. Изрично е посочено че парите могат да се изискат и изплатят само до навършването на тригодишна възраст на детето, което поставя в неравностойно положение хората осиновили по-големи деца.

Според мен трябва или да се промени законът така че всички осиновители да имат право да получават подобна парична помощ, или наистина да не се дават на никого, защото в противен случай "не е честно, бе мамооо", както казва синът ми.

Ани, моите деца също са изоставени още в родилния дом, но удостоверения за раждане, издадени въз основа на актове, и двете имаха - видях ги с очите си.

# 9
  • София
Удостоверения за раждане имат, няма как да нямат, но те не отиват в общината на майката, а в домът, така че тя не може да получи парите Peace

# 10
  • Някъде в България
Точно така! Именно затова трябва да си помислят господата министри...но едва ли...Интересно що не са развили този закон за изоставените деца да се изплати, на осиновителите им или на самите деца след 18 г. например.

# 11
Ами не са го развили, защото им е по-лесно да го оставят така, а и никой не е поискал да бъде променено нещо, защо да си затормозяват "умните" главици с нещо толкова "незначително", като нуждите на осиновените деца и адаптирането на по-големите такива в семейството. Нали уж правиха някакви промени за по-бързото осиновяване, според тях това е достатъчно  #Cussing out

# 12
1. до оснивяването си децата имат удостоверения с името на БР
2. децата се вписват в картоните на БР

БР много лесно могат да си набавят това удостоверение от общините защото там никъде не пише че детето е настанено в дом. Така много лесно могат да си набавят и въпросните парици.

# 13
Е, да, но нали искат акта за раждане на детето, и все се чудя, когато осиновим детенце му променят ЕГН-то и имената, как тогава се проверява дали са взети парите за това дете?

# 14
Не може да се разбере защото акта, удостоверието и старото ЕГН вече са консервирани и ги няма в базата данни

Общи условия

Активация на акаунт