подготовка за кърмене

• 910
  • 3
  •   1
Отговори
здравейте,вълнува ме следния въпрос,бременна съм с първо дете,в 5 месец съм,искам да кърмя бебето като се роди,интересува ме трябва ли някаква подготовка отсега,за да мога да кърмя и да няма проблеми след раждането като липса на кърма.Ще съм благодарна за съвети!

# 1
Здравей listopad,
Много е хубаво, че от сега мислиш за кърменето   bouquet Не знам дали ти е попадала Библиотеката на подфорум Кърмене и захранване, а там има много полезна информация за кърменето.

По принцип не е необходима специална подготовка на гърдите за кърменето. След първите седмици на бременността се активизират т.нар. жлези на Монтгомъри (малките подутинки отстрани на зърното по ареолата) и започват да отделят по-активно специфична смазка. Тя прави зърната по-еластични и ги подготвя за кърмене. За това агресивното обтриване на зърната с груби материи не се препоръчва - може да предизвика преждевременни контракции от фрикциите и премахва естествения защитен слой, който 'смазва' зърното.  По същата причина (да не се премахва важната смазка) след раждането не се препоръчва зърната да се мият със сапун, да се обтриват със спирт и подобни агресивни методи, а душът веднъж дневно и измиване с вода тогава е достатъчно, за да се поддържа добра хигиена.

За подготовка на зърната по време на бременността, евентуално може да се ходи от време на време без сутиен или на някой, който не е толкова нужен да му се отрежат върховете така, че зърната да са открити - от триенето и докосването на дрехите зърната ще са достатъчно 'загрубени', без да се стига до крайности или кожата им да се третира агресивно. Още помагат въздушни бани, контрастни душове, и най-вече - таткото, който с ласки може най-добре да се погрижи да са готови   Wink  Ако случайно зърната са плоски или хлътнали е възможно да се прилага техника, която би могла да отслаби срастванията в основата на зърното и да подпомогне открояване на зърното.

Ако кожата на зърната е много суха и има чувство на дискомфорт, както преди, така и след раждането, може да се ползва пречистен ланолин за кърмачки (има различни марки на пазара), като най-важното е да се избере такъв без отмиване преди хранене (за да не се изсушава допълнително нежната кожа). Ако обаче няма такъв проблем, не е нужно "профилактично" мазане - тялото само се грижи за себе си и нуждите си.

Бих искала също да те поканя на срещите и лекциите, които организираме, ако разбира се в града, в който живееш се провеждат такива. Към настоящият момент срещи и лекции се провеждат в Пловдив, София, Варна, Добрич, Русе, Казанлък, Карлово, Пазарджик и Сливен. Повече информация за предстоящите такива може да намериш в сайтът на Ла Лече Лига България, в страницата ни във фейсбук както и във форума. Също така по проект на Ла Лече Лига и порталът Бг мама в отчетните теми, които имат желание, има помощници за кърмене, които да предоставят информация на майките, които се нуждаят Simple Smile

Ако имаш други въпроси, ще се радвам да ти отговоря   bouquet

# 2
благодаря за инфото,ще разгледам библиотеката,аз съм от Пловдив,кога ще има такава лекция?благодаря отново

# 3
За лекция в момента нямам информация, но следващата среща в Пловдив ще бъде на 31 Юли (събота) от 10:30 в градската градина. В тази тема се обявяват срещите за Пловдив и може да следиш за повече подробности за юлската среща  Peace

Общи условия

Активация на акаунт