Отговори
# 3 495
Направете изследвания.

# 3 496
@FrozenBubble , къде минахте комисия и в какво се състоя?
Аз нямам много време , само 5 дни. Днес звънях за час при доц.Чавеева за трето мнение и евентуално хорионбиопсия.
Двамата лекари, при които бях, бяха категорични,  че дори и нищо да не излезе на хорионбиопсията, това не ни гарантира здраво дете. Имаме бебе на 11м и сме страшно объркани дали да правим изследвания , които едва ли ще ни дадат спокойствие.
И двамата лекари бяха на мнение,  че е вероятно много скоро сърчицето да не издържи и да се получи мисед...
Много трудно се взима подобно решение.

# 3 497
  • Sofia
Трудно е.
Но аз винаги съм си казвала, че ще е много по-трудно, ако детенцето се роди с увреждания.
Имам нагледен пример в собственото ми семейство. Малкият ми брат вече е на 27г. Лекарите не му даваха и 10г. Роди се с увреждания, следователно 27г мъки и без капка щастие за него през това време. Да, винаги е бил обгрижван от семейството си и е бил обграден с любов, но това по никакъв начин не премахва страданието от уврежданията.
Това за мен винаги е било водещото при взимането на решението. Слагам на кантар какво рискувам във всяка една от двете ситуации и взимам по-приемливия за мен риск.

Бъди силна! И през това ще минеш.
И помни - каквото и решение да вземете, знай, че е било правилното. Не се обръщай назад с думите "ами ако".

# 3 498
@FrozenBubble , къде минахте комисия и в какво се състоя?

След приема ми в болница Надежда ме заведоха при феталните морфолози (известни имена, но ще ги объркам, понеже не съм от София). Там огледаха всичко и потвърдиха че уврежданията не са съвместими с живота. Реално не съм минавала през няколко лекаря там, после само видях че има протокол от комисия, която разрешава прекъсването.

# 3 499
Благодаря,  момичета! 🫶
Истината е, че и двамата лекари казаха точно това : имате си здраво детенце, не го обричайте и него да живее без майка, защото майката ще е по болници с другото дете.
Даже казаха, че много скоро може и да не издържи сърчицето, защото е с тахикардия.

Мъжът ми вчера настояваше да ходим в София , но днес е на друго мнение , защото дори и хорионбиопсията няма да ни даде гаранция ..

# 3 500
  • Sofia
Истината е, че и двамата лекари казаха точно това : имате си здраво детенце, не го обричайте и него да живее без майка, защото майката ще е по болници с другото дете.
Това се случваше и при нас. Винаги по-голямата част от вниманието и времето на майката, а и не само (на баща ми, бабата, бавачката, дори и моето като най-голяма) беше насочено към детето с уврежданията. Това не означава, че другите деца са изоставени (ние сме 4-ма), но просто се усеща. Неизбежно е, няма как да се развият нещата по друг начин, защото това дете има нужда от постоянни грижи. Влиза няколко пъти в болници и всеки път е с майка си. И така вече 27г. Всички отлетяхме от гнездото. Той обаче не може.

Последна редакция: сб, 20 юни 2026, 12:45 от Brin de muguet

# 3 501
Яено това са имали предвид и те.
Благодаря още веднъж!🫶

Това се случваше и при нас. Винаги по-голямата част от вниманието и времето на майката, а и не само (на баща ми, бабата, бавачката, дори и моето като най-голяма) беше насочено към детето с уврежданията. Това не означава, че другите деца са изоставени (ние сме 4-ма), но просто се усеща. Неизбежно е, няма как да се развият нещата по друг начин, защото това дете има нужда от постоянни грижи. Влиза няколко пъти в болници и всеки път е с майка си. И така вече 27г. Всички отлетяхме от гнездото. Той обаче не може.

# 3 502
Аз нямах сили да пиша до сега. След като бях писала във форума с надежда, че ще оставим бебето, два дни по-късно бяхме при кардиолог. Той беше категоричен да не задържаме бебето, защото според него след раждането почти сигурно щеше да се налижи сърдечна операция. Така в края на 21-ва седмица аборта се случи.
Направихме го в майчин дом, тъй като в болница Надежда генетичката, беше категорична, че няма да се разпише за аборт, при синдром на Търнър. ( А да не говорим, че все още не ми се е обадила за резултата от второто изследване, не че ми е нужен при това положение..)
Не мога да опиша чувствата, душевната болка и терзания, които изпитвам.
Това което мога да кажа за майчин дом, отвратително отношение на голяма част от докторите и акушерките, въпреки гадната ситуация, заради която си там. Но не всички имаше и мили разбиращи хора сред тях. Понеже цял ден (около 13 часа) бях “вързана” с балон катетър в родилна зала, много доктори и акушерки минаха през залата и отношението беше под всякаква критика. Но все пак имаше и човечни сред тях.
От медицинска гледна точка нямам никакви оплаквания. (А аз бях с усложнения)

# 3 503
  • София
qwertyz, съжалявам за това, през което се е наложило да преминеш!
Сега ти си важната, опитай да се погрижиш и настроиш за следваща бременност.Знам колко много крепи това, тялото и душата ти трябва да са в кондиция.

За Майчин дом думи нямам 😔 Това НЕ трябва да е така, това е ужасно!Как така вързан в родилна зала с балон катетър ?😔
Боже Господи, дано успееш да се отърсиш от това.
Не може да има такова отношение към най-най-страдащите и уязвими пациенти.

# 3 504
qwertyz, прегръщам те силно! Много съжалявам за загубата и за всичко, което сте преживели – както тежкото решение, така и липсата на човечност в толкова уязвим момент. Пожелавам ти с времето болката и мъката да станат по-поносими… и сърцето да успее да се събере. 🫂

# 3 505
Здравейте, за мое нещастие в момента лежа в Надежда за прекратяване на бременност по медицински причини (заради синдром на Даун) за втори път и пак е същата диагноза. Всички доктори са шокирани и изумени, защото две поредни бременности с тази диагноза са изключително рядко срещани. Та изводът е, че вероятно някой от двама ни с мъжа ми имаме някаква транслокация и трябват доста изследвания. Бихте ли препоръчали генетик, който би се справил удачно с тази задача да ни помогне за разрешаване на тази медицинска мистерия?

# 3 506
  • Sofia
Много съжалявам за случващото се.
Изследвали ли сте кариотип и при двамата?

# 3 507
Те лекарите като започнат да го спестяват този кариотип
Точно в Надежда нямаха ли генетични изследвания ?

# 3 508
Имат в Надежда, да. Там правихме с мъжа ми преди няколко години.

# 3 509
В Надежда има генетици, можете да искате консултация. Другия вариант е Националната генетична лаборатория към Майчин дом. Краен вариант е проф. Кременски (доста е възрастен вече, но може да ви пренасочи)
Четвърта опция е консултация с някой от Геника.

Общи условия

Активация на акаунт