Веганството - да споделим опит 2

  • 105 405
  • 2 089
  •   1
Отговори
# 2 010
  • София
  • Мнения: 84
хич няма да е оф топик, би било чудесно да обменяме идеи

Супер, много се радвам! Какво мислят и другите момичета, ще се разводни ли темата? Може да използваме специален цвят за менюто на децата.


Освен бисквитките от амарант, които стават много хрупкави, оказа се, че е подходящ и за солетки, които Soleil спомена. Веднага вадя от записките си идеята на Meq:

Солени пръчици с амарант:
150 гр. брашно от амарнт (меля си в кафемелачката)
350 гр. някакво пшенично или ръжено или друго глутеново брашно (в случая типово сложих)
1 равна чл сода за хляб
2-3 чл сух риган (с пресен още по-добре, но нямам)
1 настърган на ситно морков
1 глава лук наряза на ситно (или стеблата на няколко стръка пресен лук)
2 чл доматено пюре или 1 нарязана на ситно червена чушка
50 гр кокосово масло (който не го притеснява, може и всякаква друга мазнина да ползва, аз слагам кокосово заради температурата на печене)
сокът на половин лимон
малко вода (ако е необходимо)

Брашната се пресяват и се се смесват добре с другите сухи съставки. Останлите съставки се пасират до еднородна смес (ако е необходимо се слага малко вода, за да се пасират по-лесно). Получената смес се излива в кладенче в сухата смес и са бърка първоначално с лъжица да поеме от брашното, след това се меси до получаването на средно твърдо тесто. Ако е нужно се добавя по малко вода или брашно - каквото е необходимо. Разточва се на тънък слой (ок 7мм) във формата на правоъгълник. Нарязва се на тънки причици с дължина ок 15 см и дебелина ок. 6-7 мм. Краищата им се завиват в противоположни посоки за ефкт на смирала и се пекат върху хартия за печене за 10 мин. при 210С. Могат да се поръсят с морска сол преди печенето. Стават с много приятен златисто-кафяв цвят и много вкусни, разбира се  Може да се добави и малко сол в самото тесто.

Стават мнооого солетки, но в затоврена кутия издържат повече от 3 седимици...

Последна редакция: вт, 21 дек 2010, 14:20 от Alicante

# 2 011
  • Мнения: 10 057
Звучи супер Simple Smile А става ли за деца, дето не са много добри в дъвченето - синът ми наскоро продъвчи среднотвърди неща, късно му излезнаха зъбки и сега се учим да дъвчи малко по-хрупкави нещица...

Да ви питам - как мога да предложа просо на детето, освен със зеленчуци?

# 2 012
  • София
  • Мнения: 84
Соленките все още не съм правила - но понеже имат зеленчуци и друго брашно, освен амарантовото, може да станат по-меки, особено ако се покрият с нещо докато са топли.

# 2 013
  • Мнения: 5 714
Да ви питам - как мога да предложа просо на детето, освен със зеленчуци?
Просо в сладък вариант на мястото на овесените ядки.

Канадската леща не беше ли ГМ?

Червена леща с булгур на няколко пъти съм правила и не сме имали стомашни проблеми.

# 2 014
  • Мнения: 10 057
Вери, тъкмо това мислех, че наскоро беше писала, че канадската леща е ГМ.
Как се разбира всъщност дали един продукт е такъв newsm78

Мерси за идеята за просото Simple Smile

# 2 015
  • Мнения: 5 714
Тук взимам само био леща- 4 вида. Белената е отделно, но също био.

# 2 016
  • Мнения: 1 849
Вери, лещата, която е внос от Канада ли е ГМО или вида Канадска леща /така казват на зелената леща/ е такава? А иначе тази с етикет Канадска леща /зелената/на Панино, всъщност е произведена във Франция  Simple Smile И в биомагазините има такава зелена /канадска/ леща, тя е с по-тънки люспи и не дразни толкова стомаха. Иначе се вари малко по-дълго, но остава цяла и става идеално за салати. Тя вече си е хем от Канада, хем зелена, но пък е био  Thinking
http://www.-spam112-/magazin/hrani/variva/zelena-leshta-rapunzel-bio-1707.html
Вече съвсем се обърках с тези лещи  Wink

Просо - варено с мед и орехи + кокосово/друго масло, хапва малкия  Simple Smile А също и леща с ориз - става вкусно, по индийски.

# 2 017
  • Мнения: 5 714
E, щом е био, за мен е ок.

По другия въпрос не знам.

# 2 018
  • Мнения: 682
А какво мислите за този нов Боб без люспи - на Крина - произход Киргизстан?
Мен ме съмнява този боб. Кой знае какво са използвали, за да го обелят.
Аз варива без люспи купувам само био. 

Какво мислят и другите момичета, ще се разводни ли темата? Може да използваме специален цвят за менюто на децата.
Аз много бих се радвала да споделяме и рецепти за децата тук.
В темата за здравословното хранене, хич не ми изглеждат здравословни примерните менюта с масълце или сиренце Sick

Днес взаимствах от сайта на Вери едно смути с ябълка, банан, зелении и добавих малко годжи бери... Малката щеше да изяде чашката, много й хареса. Simple Smile

# 2 019
  • София
  • Мнения: 460
М NIK, и аз купувам екзотиките от Метро. Авокадото обикновено се нуждае от около седмица да стане годно за ядене. Често и с мангото е така. Последният път купих от там био леща на "Крина". Днес я сготвих и нямам възражения. На децата направих една от вашите рецепти за пастет с кашу и зелени подправки, но значително по-малко от последните и го смесих с домати, на малкия пасирах, а баткото го яде с пълнозърнест хляб, където добавям смлени просо, семки и сусам. Много им хареса, а днес за следобедна закуска са на варено жито със смлени ядки и мед.

# 2 020
  • Мнения: 10 057
Искам да питам нещо, което ме гложди от много време насам, и май не съм отваряла приказка...
искам да питам тези от вас, които кърмят и има малки деца - ако не можехте да кърмите, бихте ли давали на децата си млечни продукти (мляко, сирене и т.н.)?
И каква е истината, в крайна сметка - млечните продукти нужни ли са на децата или не?

# 2 021
  • Мнения: 415
Palia ,
изкушавам се да напиша нещо по повод цитата, но ще се въздържа.
че звучи красиво , спор няма.......

Моля, моля, аз искрено се интересувам и искам да чуя. Тази тема ми е интересна и мненията по нея също, и не смятам, че някой ще го възприеме като критика към някой друг. Hug

Stef, благодаря ти мила за идеята. Моят син обаче от доста време не хапва нищо, което е с формата на пюре-каша. Дори това, което си го предложила съм го правила в малко по-различна вариация. Абе аз вече направо полудявам с това хранене... Sad
На въпроса ти за млечните - не бих. Аз вярвам, че те не са храна, подходяща за човешкия вид. Не са нужни, според мене.

Сусамов тахан взимам от село - село Бориславци, лично правен от човека, уникален е. Няма нищо общо с нищо купешко! Peace

А този белен боб на Крина още като го чух въобще не ми вдъхна доверие. За какво въобще са Ви толкова "дообработени", ако мога така да се изразя, неща? newsm78

# 2 022
  • Мнения: 228
 .:.Stef.:. - труден въпрос, наистина. Скоро бях на една лекция за кърменето. Кърмата наистина е незаменима,,, състава на кравето мляко се различава от човешкото, то е предназначено за бебетата на кравите Wink)

Напоследък и аз чета доста по въпроса, основните минуси, които се споменават са
- когато пораснат хората, губят способността да разграждат лактозата в млякото
- има казеин в млякото, който не е полезен - образува се нещо като лепило в телата ни
- образува слуз
- наличие на остатъци от антибиотици, хормони, ваксини от животното
- за да е полезно млякото, трябва да се консумира сурово, иначе както при повечето храни се губят полезните съставки

- и други, прилагам линкове, които са доста красноречиви
http://www.capital.bg/light/lica/2010/11/26/999937_hrana_za_choveka/
http://www.-spam149-/2010/12/%D0%B7%D0%B0-%D0%BC%D0%BB%D1%8F%D0% … 0%B3%D0%BD%D0%B5/

# 2 023
  • Мнения: 682
Кърмата наистина е незаменима,,, състава на кравето мляко се различава от човешкото, то е предназначено за бебетата на кравите
Това е и моето мнение. Някой хора смятат, че млякото, маслото и сиренето са полезни, но какви са доводите?!   
За щастие моята дъщеря е алергична към млечните и съм сигурна, че не е случайност Mr. Green

Palia, пожелавам ти от сърце две чертички за Новата година....

# 2 024
  • Мнения: 228
Доводите са, както и за местото - че съдържат "незаменими и много полезни съставки". Ние обаче знаем, че не е така.
Аз не съм веган за съжаление, хапвам понякога главно кашкавал и разни сиренца, но знам, че е по-добре без тях,,, Иначе вече не консумирам мляко, яйца и сирене в чист вид. Малко по-малко, ще видим.

Общи условия

Активация на акаунт