Веганството - да споделим опит 2

• 106 054
  • 2 089
  •   1
Отговори
# 825
Деси, забелязах липсата ти тук, а то какво било.
Пожелавам да се оправите бързо  Hug !

Пропилен гликол - петролен дериват:
   - използва се за извличане на екстракти от билки - може би затова е добавен в сиропа от мащерка.
Аз винаги имам едно наум като го срещна изписан в нечие съдържание.

# 826
аз пък да ви се оплача влизам-знам,че ще ме разберете  Hug
моите моми пият мляко в детската  ooooh! ,хем казах на даскалката ,че не искам да им дават,но всъщност някаква лелка се запритеснила как тия дечица няма да си пият скъпоценното мляко #2gunfire
 сега при свършен факт какво ли мога да направя #Cussing out ,те вкъщи ,и да видят не искат/че понякога има за таткото за кафето Embarassed/,а и не са ми казали,че там пият мляко-от един от помощниците го разбрах-радостен човека ми съобщава,че вече „поне“млякото пият-защото инъче не хапват нито хапка от другите неща там

# 827
Soleil* ,M_Nik ,
fotinaklaros  e дала доста подробности за кваса като напитка.

Квас не се прави точно от брашно обаче. Обикновено аз го правя от ечемичен и ръжен малц.  Или "квасное сусло"/съставът му варира според производителя/.
Това е руския квас, който понякога напомня сайдер, също естествените плодови газирани напитки и дори "кока - кола". Зависи дали е "хлебен", плодов, ягодов и т.н.
Правя го много бързо и лесно.
Боза , например ми е по- сложно да приготвя.

Може да се направи и от ръжен хляб, който се накисва. Не е задължително да се слага мая, дрожди и т.н.
Много обичам шипковия квас, който напомня на сайдер. В него не е задължително добавянето на малц и изобщо зърнени. Утолява жаждата и е богат на витамин С.
В банановия съшо не се слагат зърнени, нито малц, нито брашно.
Ето тук има доста за кваса и рецепти.Извинявам се, че е на руски, ако някой се затрудни, ще му преведа или обясня.
Цветовете на кваса варират от светъл/жълто/ до тъмно кехлибарен. Вкусът също е разнообразен, има по - леки, свежи ,леко накиселяващи, а също и много ароматни, сладки. Степента на газиране също варира.

desi_sunshine ,
Много съжалявам, че си имала такива неприятности. Дано всичко е зад гърба ти вече.  Praynig
Хустагил не знам какво е. От купешките сиропи за кашлица познавам само Проспан и Стодал.
Аз обикновено правя чай  бронхопам, инхалации и домашен сироп по Димкков от варена глава лук, цели орехи, цяла дюлясъс семките+/или ябълка/ и мед.
Mamagemelar,
не се ядосвай. неприятно е, че не са се съобразили с казаното от теб. Добре, че момичетата ти не са с непоносимост към лактозата.  Peace
Иначе- напомняй им. При нас ги черпят само с чай и газирана вода. Ако някое дете има РД, тогава  и с други неща. И аз винаги напомням за месото, рискувайки, че може би е дразнещо.  ConfusedBlush

# 828
...има ли по-манипулируемо нещо от човешкия мозък...?! newsm78

http://www.fenomenibg.com/modules/news/article.php?storyid=98

# 829
Днес бил световният ден на вегетарианството!  newsm51

# 830
Да, честит празник!  Simple Smile

# 831
Mamagemelar, много болезнена тема наистина. Аз до 3 г. не ограничавам от мляко детето,но е кофти,че дават всякакви боклуци в детските градини.Има ли оправия изобщо  Crossing Arms

Ех,да бяхме в Щатите- там си има видео контрол, казваш детето има алергия и не му дават глутен или млечни(пък и такса 900$ при техния стандарт се понася)

desi_sunshine, ние пък бяхме с бронхит в болница,много куцо,ама има и такива моменти. пожелавам ви скорошно укрепване!   bouquet
за мен решението с този проблем (не сливици,а точно брохи,тъй като и аз съм предразположена от малка ) е едни ел. апаратчета от аптеката. Цената им е между 140 и 180 лв.и са като в болницата- тип маска и уж стигат до дробчетата,а вътре слагаш или физ.разтвор или билки.

Последна редакция: сб, 02 окт 2010, 00:24 от *R*A*D*I*

# 832
Деси, Хустагил аз съм давала. Пропилен гликолът е алерген, но за няколко приема не вярвам да има проблем. Сорбитолът е ок. Да ме поправи някой, ако греша.
Хустагил обаче има смисъл да се дава при първите задълбочени симптоми, а не при напреднала кашлица. И то трябва да се дава, както е в листовката през 2-3 часа, доколкото помня. Иначе е същото като да й вариш чай от мащерка и да й даваш по няколко чаши на ден.
 Аз обикновено в такива случаи давам по 4-5 чаши на ден лъжица по лъжица като супа, че иначе не иска да ги пие.

За кашлица варя нарязан лук в една чаша вода с 1-2 сл кафява захар. На слаб огън няколко минути, оставям да се престои и след прецеждане, й давам по няколко лъжици през целия ден, докато го изпие. Същото го правя и с фенхел/резене. Рецептата на Реалист също е подобна.
Чай давам от мащерка, трънбъз, подбел..В дм има и специален за кашлица.

Инхалаторът наистина върши страхотна работа. Действа по-бързо от сиропите. Ние имаме апарат, но
 правим понякога и над кофа с гореща вода, въпреки че трудничко я задържам под одеялото.

От моят опит досега мога да заключа, че кашлиците се лекуват и само с чайове и билки, но трябва дисциплина и няколко дена голямо настояване и постоянно наливане наред с разни засилващи имунитета.

Реалист, мерси за сайта! Ще го разгледам. Аз искам да пробвам плодов квас без хляб и този от шипки. Някакси мисля, че ще ми е неприятно да го пия, като знам, че е киснал хляб или брашно.

Днес си купих кефир и  Sick

Последна редакция: сб, 02 окт 2010, 01:18 от Soleil*

# 833
Слънце,тези инхалации едно време може да са имали ефект,но сега е много трудно с малко дете да седиш по 15 мин. на пара и май няма много ефект. Казаха при първи хреми- инхалатор,иначе няма как да стигне надълбоко. А ако детето пие чай- какво по-хубаво от 1-1.5 л. чай с лимон и мед,но при нас не става номера.
Желая повече здраве на всички  и повече дни в детската градина  Mr. Green

# 834
Ради, вярно е за инхалациите над кофа. Стават за по-големи деца. Иначе си е опасно. Аз се пъхам под одеялото с нея и я прегръщам в мен, така че да няма никакъв достъп дп кофата. Не знам дали и 15мин издържаме, но го правя понякога в допълнение ей така за загряване/когато няма т/ и за изкарване на токсините. С малки деца всички процедури са сложни. Мен редовно ме избива на рев и сълзи от отчаяние в такива случаи Embarassed
Иначе и аз съм за небулизатора/машинката/
Пожелавам на всички ни крепко здраве и децата да минат зимата в безгрижни забавления.

# 835
Mamagemelar, в училището на Маги дават сутрин прясно мялко. Да, но аз не го знаех това миналата година, а Маги нищо не ми е споменавала. Пролетта почна да кашля, а края на май месец ми съобщи как през юни нямало вече да им дават мляко. Чак тогава разбрах. Ама свършен факт. Писах една дълга бележка на учителката, дори не си направи труда да отбележи, че е прочела. На Маги кашлицата спря след като престана да пие млякото. За тази година съм писала, че е алергична и не може да пие прясно мляко.

# 836
А изключвате ли като възможност да им се пие мляко? Вярно, че го има и моментът на подражанието от другите деца, но все пак в градината дават и други неща, а децата на Mamagemelar не ги ядат, доколкото разбрах.

# 837
Аз само казвам как е било при нас и какви мерки съм предпирела. Не задължавам никого да прави като мен.
По думите на Маги учителката я била карала. Учителката пък не пожела нито да ми пише, нито да се срещне с нас. Естествено, че ще взема мерки тази година. А и изобщо не знам с каква цел се дава млякото при положение, че всеки си носи храна. Качеството също е под въпрос. Ако и се пие мляко, аз ще и купя. Предлагала съм този вариант като си носи и в училище. Отказвала ми е.

# 838
Учителката пък не пожела нито да ми пише, нито да се срещне с нас.
Вери, не мога да повярвам, че това може да случи в Канада.  Shocked
В Щатите (понеже живях там и знам) питаха родителите, дали може да им се дава еди какво си на децата... При всичките алергии, които витаят там - това си е задължително. А да не се срещне учителката с вас и да ви пренебрегне не ми се мисли какво ще й се случи. Аз като се познавам ще подпаля моторетката.

# 839
Здравейте, записвам се да следя темата. От доста време подозирам, че истината е във веганство, но тъкмо сега започвам да го практикувам. Преди като четох, все ми се струваше невероятно сложно да го приложа към нашия живот, прекалено много ограничения. Но това лято с мъжа ми пробвахме суровоядство, не изкарахме много, само 2,5 месеца, после дойде отпуска и...  Embarassed Но затова сега пак веганството ми се вижда пълно със възможности в сравнение с ядене на само сурово и вече изобщо не ме плаши Simple Smile Плаши ме друго, да не би ще трябва да посвещавам прекалено много време на умуване, какво и как да ядем? Защото като чета теми по разни форуми, не че съм чела много де, но все ми прави впечатление и ме разколебава лекичко, че се говори много за продукти непознати за обикновен човек, все някакви специални магазини, специални храни, непознати думи...  Rolling Eyes А на мен идеята ми е като променям хранителните си навици та да мисля по-малко за храна, а не повече. Осъзнавам, как съм пристрастена към лоши храни, за благичко най-вече става въпрос, и как сме закоренели в ритуали покрай хранения, закуска, обед, вечеря, и се изморих от това готвене на неща, които нито са полезни, нито са ми вкусни и ги ям по-традиция... Та се стремя към свобода, най-вече в главата, просто като ми се прияде, да си хапна нещо простичко, достъпно и природосъобразно... Лятото в това отношение беше добре, пресни плодове, зеленчуци, но сега вече при нас няма да стане, живеем на село и в магазина зимата има само банани, ябълки и домати чат-пат...
Та с две думи въпроса ми е малко сумбурен и може би некоректен Embarassed но все пак може би някой ще сподели своите виждания, дали да бъдеш веганец е задължително сложно, или то търпи и по-неглижарско отношение? 

Общи условия

Активация на акаунт