Веганството - да споделим опит 2

• 106 271
  • 2 089
  •   1
Отговори
# 1 320
Норчи, тя тази твоята позната като е холистичка няма какво да те упреква...би трябвало да знае, че всеки човек е различен.

Келп аз ползвам за подхранване при покълване, но е течен. Да, водорасли е. Има ги сушени и на прах.

Вит. Д не давам.

В нашия Уолмарт има само мъжки тениски органик, а за бебетата- бодита и пижамки и то ограничен асортимент.

Книгата е на френски: Cru; Kate Wood. Бяла корица с едно авокадо нарисувано.

На английски намирам това: http://www.detoxyourworld.com/acatalog/raw_living.html
Тук са нейните книги: http://www.rawliving.eu/raw-books.html
Мисля, че Raw living се приближава до това, което имам.

# 1 321
Норчи, за витамин Д даже в уикипедия е дадено много ясно:
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%92%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%BC%D0%B8%D0%BD

Витамин D се нарича още противорахитичен. Взема участие в образуването на растежа на костите, зъбите, регулира използването на калция и фосфора. В зеленчуците се съдържа под формата на провитамин D, който под действието на ултравиолетовите лъчи се превръща във витамин D. Според някои автори превръщането става върху кожата и от там се приема от организма. Поради това се препоръчва кожата на кърмачетата да не се мие прекалено със сапун. При липса на витамин D се развива болестта рахит. При нея костите остават меки и се изкривяват поради недостатъчно съдържание на калциеви и фосфорни соли в тях. Човешкият организъм се нуждае дневно от 0,01 до 0,02 мг витамин D. Източници на провитамин D са дрождите, зелето, спанакът и др., а богат източник на витамин D е рибеното масло.
За подчертаното първо за първи път чувам  newsm78

# 1 322

Аз съм взела сушен келп,четох че се води супер храна...ама понеже за пръв път опитах водорасло ,мног ми дъхаше на ....море  Simple Smile и гелдам да слагам по по-малко и все още изследвам къде би могло да се сложе за да не се усеща прекалено много,иначе е ок ,тоест трае се,не е нещо отвратително Simple Smile

Благодаря ви за инфото за витамин Д,аз съм чела на доста места,има различна информация,никаде не го дават приблизително колко време на какво слънце е препоръчително да се излагаме дневно - тук има доста инфо ,има за това колко време приблизително са им необходими на малките бебета ,обаче http://www.biberonbg.com/info/vitamind.htm...Но и аз имам спомен,че преди година като ме интересуваше по-силно съм чела ,че по 10-15 мин на пряка светлина е достатъчно.
Тук има спор дали е необходимо да има слънце задължително винаги,или може понякога и само на светлина.

Вери,ако имате наблизо друг магазин,може да провериш,при нас има доста неща и за бебета и за малки деца ,за по-големи ,за мъже и жени,не всичко е органик,но голям част са Simple Smile
За книга ,по принцип тази авторка ли ми препоръчваш,виж ако се сетиш и за друг автор нещо добро на английски  Simple Smile
Жалко,че твоята е на френски

Последна редакция: нд, 07 ное 2010, 17:02 от nor4y

# 1 323
Ето още една  статия за вит Д http://www.medicalnewstoday.com/articles/51913.php
Норчи, има органичен суров вит. Д. Май Ескориал беше споменавала, че пие такъв. Все се каня да се разтърся за него в айхърб и да поръчам, ама пусти мързел.

За миенето със сапун преди излагане на слънце го бяхме обсъждали пак тук преди време. Има някакви вещества в сапуна, които възпрепятстват усвояването на вит. Д.
Също прозорците спират единия вид лъчи, от който се синтезира повече вит. Д в кожата.

# 1 324
Да ви се оплача. Правих барчетата със сусам, овесени ядки, слънчогледови и тиквени семки с мед  по рецептата от фейсбук. Вкусна е сместа, но как да ги докарам да не се разпадат? след няколко часово стоене в хладилника стават само за ядене с лъжица. Сложих даже 1л кокосово масло, за да стегнат уж по-добре, но никакъв ефект.

Солей, моите не се разпадаха, но омекваха. Като си го хапвах и хоооп, се огъваше в ръката ми. Докато ги изядохме все в хладилника ги държахме.

# 1 325
И моите не се разпадат,но ги държа само в хладилник,вадя единствено като ги ядем Simple Smile

Забравих да кажа,че аз я разбирам тази мадама,то постоянно нещо ми има-я херпес ми излезнал,я съм много нервна,я гърло ме заболи,я съм хремава,я някакви др.женски неща,като постоянно от нещо се оплаквам,тя жената ми вика,че може би имам липси,като ме знае как живия-забързан,напрегнат живот и че не се храня много пълноценно...сигурно,ако не се оплаквах или видимо всичко ми беше ок нямаше да се повдига въпрпса за витамини и т.н.

# 1 326
Норчи, дадох ти тази авторка, тъй като е нейна книгата от Уолмарт. Има ужасно много книги на тази тематика, някак не мога да препоръчам. Всъщност фен съм на Казънс.

Келпът може да го смелиш в кафемелачката, ако имаш, на прах и да си поръсваш салатите вместо сол.

# 1 327
Моите и след няколко часово стоене в хладилника пак се разпадаха. Дали медът им беше повече Thinking Странно какво им слагат на купените? Бях купувала едни сусамки-на етикета пишеше само сусам и мед.

# 1 328
Ех този прословут вит. Д, всеки ден научавам различни неща за него. Факти или измислици - аз не давам под никаква форма.

На Казънс прочетох някой работи, много ме заинтригува и съм замислила да си направя подарък скоро.  Mr. Green

# 1 329
Солей, според мен зависи от меда, ако е гъст и силно захаросан - е най-подходящ, ако ти е бил по-течен (и глюкоза слагат вътре) - не стават така твърди. А и само в хладилника трябва да стоят, иначе от топлината меда се отпуска. Защо не ги направиш само със захар, тогава винаги са ми се получавали, то и без това на меда му изчезват повечето полезности.
На купените слагат и захар, т.е. - карамелче, то си стои по-твърдо, а също и оцет (ти нали слагаш?) и олио/масло.
Ето по тази ги правя аз: http://gotvarstvo.georgievi.net/a/susamki, като може и само със захар.

# 1 330
Първо да споделя 2 линка,на които попаднах търсейки храни богати на витамин Ц
http://zdraveto.namama.net/koi-sa-plodovete-sydyrjashti-naj-mnogo-vitamin/ - някой ял ли е някой от тези плодове?
http://www.zdrave.bg/?c=n&id=3689&p=0 -тук са 2 страници;много ми беше интересно това за орехът,не го знаех,като цяло статията ми допадна  Simple Smile

Сега да ви споделя и попитампреди около месец месец и нещо ви питах какво да правим за запушено носле,вие дадохте страхотни идеи,почти нищо не постигнахме обаче,защото никой не ми позволи да му сложа каквото и да е в носа.Хремата мина сравнително бързо и леко.По принцип не се плаша от хрема след първата му такава,която беше преди около година и месец,тогава започнахме да ходим и на хомеопат,ходихме 3-4 пъти,но де факто лекарство е пил само веднъж,аз също съм много предпазлива с лекарствата вече и прибягвам до тях в краен случай.Та така вече 10-ти ден сме пак с хрема,ама не да е запушен нос само,а тече като водопад,едни гъсти и плътни,жълти сополи,не е бил никога така...Първите 1-2 вечере не можа да спи добре,сега си спи,диша си ,обаче носа здраво тече,ако не го избършем за 5 минутки и му стигат до устата,вече съм го притрила хайвана от бърсане...и пак нищо не дава да го правим.Първите 2-3 дни намазахме 1-2 пъти с мед и това е,все си мислих ,че ще мине,на моменти даже си мисля ,че е по-добре ,ама не-тече ли тече тоя нос...Днес даже след обед почна да подкашля,мъжа ми  ме пита много ли,ама колко много веднъж на час ,час и половина например...мисля си ,че се дави от сополките....направих чай от мащерка,нали си купих насипна подправка,запарих малко на око,малчо пийна малко топличък с мед и стих малко годжи берис вътре,после пийна още малко...до края на вечерта сигурно изпи  общо 80-90 мл. може и повече не знам.Аз имам само лайка,мащерка и мента,която като видях в магазина и реших да купя,спомних си колко обичах да пия преди ,особено като ми дойде....и так пих и тази сутрин,той изяви желание и също пиина малко,не знам дали е ок за дете мента,Хом. л-во аз не пия,той също от година,макар ,че по-късно през деня ми дойде на акъла ,че искам не искам до 2-3 дни ,ако нямаме напредък ще звъня или на нашата хомеопатичка в бг. или ще го водя тук...дано не се стигне до там и дано ,ако се стигне 3-4 глътка чай да не са проблем...
Сега се чудя на какво да наблегна тези няколко дни и как да се справим с кашлицата,инхалации няма как да правим,чай нямам друг,не знам и какъв да търся иот къде най-важното,тук масово има зелен,черен и някакви смеси за простуда ,които не ми допадат.Кое е подходящо за малки деца-ехинацеята става ли,говорено е  и за нея,ама....И за носа,освен в банята другото не става....
По принцип нали не е нужно чая да се изпие топъл,знам ,че не бива да се пие горещ,както не бива билката да се вари,а само да се запари,но не знам дали и студен може...то може де и сигурно има ефект ,нали пак изпиваш билките.Защото няма как да го подъържам топъл цял ден,или да правя по 5 глътки....А меда кога се добавя,аз го слагам непосредствено преди пиене,ама не знам дали пак не е много висока температурата.
Казвайте всякакви идеи за лекуване на толкова малко дете-нос,гърло всички методи ,които се сетите.ще се пробвам всичко,пък каквото стане.

Реалист,сподели моля те,как точно се приготвя този домашен сироп на Димкков -само лука ли вариш , орехите мелиш ли ги, дюлята или в моя случай ябълката,че нямам думи сурова ли?И после всичко се бърка/блендира с меда ли,как?Колко въпроса зададох само ooooh!

Последна редакция: пн, 08 ное 2010, 07:55 от nor4y

# 1 331
Ацеролата я продават и тук в доста от диетичните и био магазини, има я и в аптеките. Продава се на сушени плодчета или основно на таблетки.

# 1 332
  • София
Норчи, не трябва всичко да се чете, това е моя извод. Във втория линк пише, че фъстъците са ядки, а те нали бяха бобови?

Откакто едно прехмалено джипи ми обясняваше да правя в грешната посока масаж на корема на бебето ми, а и се разсърди като й казах,ч е бърка, вече не вярвам лесно...

# 1 333
  • София
според мен за витамин C няма нужда от екзотики, в 100 гр (грама) шипка има 1500 мг (милиграма) витамин C; в сурова червена чушка има 250 мг; във френското грозде 300 мг; препоръчителният дневен прием на витамина е 30-70 мг; горната граница, над която не трябва да се завишава, освен с цел лечение е 2000 мг на ден. При хипервитаминоза на витамин С се наблюдава безпокойство, главоболие, безсъние, повишаване на артериалното налягане, захар в урината, повишаване на кръвната захар, повишено отделяне на калций. Повишеното ниво на витамин С води до недостиг на мед в организма.

# 1 334
М_ник, не съм слагала оцет. В рецептата нямаше. Той за какво се слага всъщност?
Ще пробвам и аз със захар следващия път.

Медът ми беше пресен неозахарен и явно затова не стегна. Не съм го топила. Само сусамът съвсем леко запекох, всичко друго го сложих сурово. Сложих и стафиди, годжи берис и едни пуканки от динкел и амарант. В момента е във фризера и е слепнато добре, но стана толкова сладко, че ще ми опадат зъбите Crazy Иначе е много вкусно и може да се експериментира с различни сушени, канела, кокос и др.

За хрема
- 5мл сребърна вода с 2капки клеева тинктура. Капе се начесто.
- половин кафена чашка гореща вода с пакетче лайка престоява 3-4 часа. Слага се малко захар/половин чаена лъжица/ и се капе начесто.
-във физиологичен р-р или обикновена преварена вода се слага малко морска сол и се капе. Първо се пробва на възрастен да не щипе твърде много.
Всичко това го редувам.

Кашлица
- сок от лук с мед.много ефективно, но толкова гадно, че едва ли ще го пие
- 1малка глава лук нарязана на дребно варя със захар/около 3-4 чл кафява/. Вари се на слаб огън 5-10мин. Престоява и се дава на няколко пъти през деня. Същото съм правила и с резене.
Подобна рецепта има и с черна ряпа. Издълбава се и се пълни със захар вечертас. СУтринта течността се изпива.
-чайове купувам готови смесени за настинка или за кашлица. Досега не съм виждала да съдържат зелен или черен чай, а все билки. КУпувам и смеска с ехинацея за повишаване на имунната.
Подходящи мащерка, трънбъз, подбел, липа, горив копър и др.
Вит. Ц също давам при грип.

Ако не се лекува хремата, кашлицата няма да спре, защото се стичат сополи. 

Общи условия

Активация на акаунт