Веганството - да споделим опит 2

• 105 310
  • 2 089
  •   1
Отговори
# 1 665
Мег, имай предвид че от храната не се усвоява на 100% желязото и ти трябват поне 3 месеца за да усетиш промяната.
И аз щях да ти препоръчам тези таблетки или сиропа, които Реалист ти предложи, на билкова основа са:
http://www.lechitel.bg/product.php?p=49
http://salusbgcmp.com/products.html - има и таблетки Флорадикс.

Аз някакви принципи чак не знам, но тези са си общи.
За усвояването на желязо пречат калций съдържащите храни, а подпомага витамин С-то.
Калцият се подпомага от вит. Д (от слънцето основно) и от фосфора. Усвояване на вит. Д се подпомага също от вит. С.
Кафето/черен чай пречи за усвояването на калций и желязо, като се приема едновремено или повече.

Знам че зърнени и ядки/соя не е добра комбинация, сухи плодове - зърнени, а също бобови - зърнени, а също и пресен плод - зърнени.
Ама това са по-скоро принципи на разделното хранене и не им се вторачвам много.

# 1 666
  • София

Знам че зърнени и ядки/соя не е добра комбинация, сухи плодове - зърнени, а също бобови - зърнени, а също и пресен плод - зърнени.

В този случай овесените ядки с какво най-добре се съчетават?

Според Гайдурков съчетанието между бобови, зърнени и ядки дава най-добро усвояване на аминокиселините, какво мислите за това? newsm78

# 1 667
Meg някъде бях чела вместо желязна добавка, по 2 супени лъжици меласа на ден.

Освен тези, които сте написали - ечемик, овес, пълнозърнест хляб, спагети и т.н., пшеничен зародиш, всякакви зеленолистни, тиквени семки, всякакви бобови (вкл. соя) и лещи, водорасли.

Ето от една книга : Компот от меласа - Ядейки го по 2-3 пъти на ден, може да ви осигури до 20мг желязо.
2/3 чаша сушени смокини, кайсии, фурми и сливи или праскови
1 с.л. меласа
1с.л. натрошен шам фъстък

Измийте плодовете и ги поставете в купа. Разтворете меласата в малко вряща вода и изсипете върху плодовете като добавите още вода така, че плодовете да се покрият. Оставете за поне 12 часа. Ще се запази за няколко дни, покрито, в хладилника. Сервирайте с шам фъстъка отгоре.

# 1 668
Мег и ти с моя проблемн Hug Връщам се да чета съвети за преборване с него Simple Smile
Аз не съм се изследвала от тогава и не знам как се движа...По принцип все нещо ми има,и то предимно на нервна почва....пак съм кълбо от нерви.И с 4-ти херпес Simple Smile,двоен един и след 2-3 дни плътно до него изби още един(но си ги броя за един, ве главата ме боли)....чудя се дали да не кандидатствам в рекордите на Гинес Grinning ...то за няколко месеца ми излезнаха както по принцип за 1-2 та и повече години ooooh!

Ще я пробвам и аз тази рецепта за фалафелите,а друга добра някоя от вас да  знае.Аз никога не съм яла,но мъжа ми е ял навън и много ги харесва,а скоро е рожденик и искам да направя нещо ново и различно.А пробвали ли сте да смените нахута с боб или грах в рецепти,в който го има,като фалафели или хумус?
Смятам да правя и една лесна торта за хора,които нямат много и добри уреди.Ще споделя после.

Може и да странно ,но аз вкъщи съм, веган,а навън вегетарианец Simple Smile.Имаме нужда от социални контакти и използваме всеки един шанс да сме навън сред хора-по къщи и заведения.А тук се ходи предимно по Бг. заведения,а там рядко има салата без сирене,може да се поръча без него,разбира се,но аз със саата не мога да се наям.Вариант е да ям някаква варена салата от сорта на картофена или бобена,но и това писва.И предпочитам да рече гъби в масло или сирене по Шопски пред пържени картофи...По купони е още по зле-млечни,руски салати,последния път можех да ям само марулена салата и ядки-печени Simple Smile,всичко друго беше минимум с млечни,та си хапнах и домашна баничка Simple SmileИначе яйцата и млечните не ми липсват,макар че много обичам кисло мляко,но то по принцип се яде предимно чисто,така че мога без него,сиренце и кашкавал обичам,но много рядко ям.Иска ми се да стана изцяло веган някой ден Simple Smile

Последна редакция: ср, 01 дек 2010, 05:31 от nor4y

# 1 669
Норчи - радвам се, че се разписа, взе да липсваш Hug Вие големи купонджии го раздавате там, да ви завиди човек чак Grinning
Да ти кажа - снощи правих рецептата с фалафелите, то било супер лесно и бързо, и аз ги изпекох, станах уникални...Мисля си, че всичко с подобна на накиснатия нахут консистенция ще е подходящо за ползване вместо нахут, особено ако ги печеш на фурна върху хартия - аз просто изсипах с лъжичка (макар че лесно се оформяха топченца от тестото), така че каквото имаш под ръка, с това направи. Към тях се прави сос Тахини, но на мен лично ми се стори прекалено тежко, а и нямах сусамов тахан, затова директно с един домашен кетчуп ги излапахме, комбинирано със зелена салата. лесна и успешна рецепта, пробвай я за празника Grinning

Иначе и аз съм като теб - вкъщи го карам на суровоядство (доколкото мога, като продукти и комбинации), навън като излизаме - гледам да са неща без месо и мляко, в краен случай, салата върви със сирене Laughing Но и това е голяма промяна за мен, което може само да ме радва...не очаквах толкова бързо да привикна към този начин на живот.

Детенцето оправи ли се? Съчувствам ти за херпесите, знам какво е Sick

П.П Момичета, много ви благодаря за отговорите относно комбинациите на храните, изкарвам тефтерЯ и си записвам веднага Heart Eyes

# 1 670
  • София
Мег, горещо подкрепям за сиропа Флорадикс за желязо. Моя пирятелка го пиеше в САЩ през бременността, тя е вегетарианка (без яйца) и беше  с отлични показатели. Тя ми изпрати веднага след моето раждане и на мен такъв сироп (майка ми твърдеше , че ей сега ще  падна, щот нямам никакво желязо...). Изпих го старателно и въобще не се изследвах, въпреки настояването на майка ми.

Мег, вторият съвет е Шуслерови соли -има ги вече почти масово в аптеките.

Третият - рейки (аз не го познавам)

Четвъртият- хомеопатия (успоредно са със солите, поне при Пачова)

Без първия продукт, останалите се случиха съвсем скоро на моя приятелка, с драситчни ниски резултати, много под критичните за влизане в болница... Тя е била месоядна и е станала стриктен вегетарианец, с уклон към  веганство. Не е пила Флорадикс. Сега е за чудо и приказ, работи наравно с мъжете, лично я видях в тежък физически труд какви ги върши. Иначе работи денонощно "градска" работа....

Последна редакция: ср, 01 дек 2010, 12:47 от търся си ник

# 1 671
  • София
Вери, би ли ни казала 100% от храната ти ли е такава, каквато я описваш тук?
Консумираш ли "прегрешения" ? Ако не си носиш нищо  от къщи какво правиш?

Питам не за да меря теб, а за да се меря по теб Simple Smile

# 1 672
 какво ще направи Рейки за желязото точно  Thinking освен да подобри общото състояние,и възприятието/гледната точка  Peace

# 1 673
  • София
знам само, че тази приятелка не е пила нито едно желязосъдържащо вещество, освен вегетарианската храна, нито добавки дори

също знам, че друга приятелка пие непрекъснато такива медикаменти и добавки и не се подобрява (без солите, рейки и хомеопатия)

# 1 674
търся си ник ,съгласна съм с теб-просто уточнявам,че действието не е целенасочено спрямо желязото Peace

# 1 675
Тези фалафели ще взема да ги направя и аз най-накрая. Ама все нещо се ослушвам. Иначе много обичах преди навън да ги ям.  Simple Smile

Мег, аз за желязото се водя по това - http://www.zemianazaem.com/archives/114
Особено копривата, както е казала Реалист, е много добър източник. Правя си чай от нея. Тя има и много други качества.

Аз влизам с въпрос за кълновете - имам голям проблем. От известно време всичките стават с един и същи ( Shocked) вкус - кисел един такъв, нагарчащ. Правя ги в машинката на Людмил, през четири часа се промиват. На вид изглеждат добре, обаче на вкус, а и на миризма не са ок. Не мирише на мухъл, а и по тях видимо няма такъв. Просто не знам от какво е това... newsm78  Sad
Много ще съм благодарна, ако някой ме посъветва нещо... Hug

# 1 676
Много ви благодаря, дами!!!  bouquet

Не съм споменала коприва, защото няма достъп до качествена. Ще потърся обаче сиропа!!

Върнах лентата назад да видя защо една бременност и близо 2 г. кърмене всичко ми беше на 6, а сега за кратко време има такова драстично спадане. Въпросът е в храната. Спрях да правя планове и да се занимавам по-внимателно с менюто, отделно спрях закуската от овесени ядки и сурови ядки, като намалих кърменето, сега основно се закусва на крак и най-често филийка с нещо си... А сурови ядки вече ям сигурно само веднъж седмичо (кълновете от слънчоглед не ги броя, защото са в малко количество в салатите)...
Знам, че трябва доста време, за да се оправят нещата само с храната - видяла съм го преди години, когато си качих желязото сравнително бързо, но дакото се попълнят запасите и се оправи хемоглобина, минаха повече от три месеца (е, тогава и желязото беше 2, т.е. абсолютния минимум в живо тяло...)

Жени, рецептата е страхота, т.е. звучи много вкусно пък и толкова обещаваща, няма как да не я изпробвам   bouquet

# 1 677
Мег, виж за коприва в билковите аптеки.

Щастливата, да не би вентилацията да не е добра?

търся си ник, моето "прегрешение" е готвената храна. Животински продукти и навън и вкъщи не ям. Напоследък като ходим на гости винаги се случва менюто да е веганско. Като огладнея навън и не съм си взела нищо, купувам плодове, ядки, зърнено-ядкови барчета, които в повечето случаи не са сурови, някакво ядково мляко, което не е сурово, сок, царевичен чипс. А на завдение тип Бързо хранене, които са по моловете, взимам веге суши, от арабската кухня- фалафел ,хумус, табуле и т.н.; от тайландската кухня- ориз със зеленчуци.

Последна редакция: ср, 01 дек 2010, 15:20 от Вери

# 1 678
Щастливата, щом мирише - значи има някъде задържана плесен (макар и минимално) и при слагането на нова вода, тя си се развива и трови пресните кълнове. Не знам как изглежда машинката на Людмил, но най добре я разглоби и измий много старателно със сода (оцет), даже изтъркай с четка. Ако има финна цедка, може там е останало или някой отвор, който е скрит  newsm78

Като зачетох за желязото в Земята, видях и това: http://www.zemianazaem.com/archives/256/comment-page-2#comment-15566
Аз го правя и на малкия, като не слагам топче мед, а обмазвам с пръст (малкия) ноздрите мах навътре със захаросан мед, преди спане.  Peace Наистина действа страхотно, но не знаех че трябва да се плюе после.
А това със скилидката чесън съм го правила, но на себе си - слага се обаче скилидка с люспата и се пробива лекичко от вътрешната страна - за една нощ хремата изчезва. Е, на сутринта имаш малко странен вид - с леко подут и червен нос  Mr. Green
А преди правех чистенето със солена студена вода (всяка сутрин), невероятно закалява лигавицата на носа и никаква хрема не те лови.

Мег, коприва има и в диетичните/биомагазини - сушена в пликчета. А също и във Фантастико - на биощанда (2 лв./пликче), вчера взех за супа.

# 1 679
Аз взимам едно брашно мисля, че се води, от стрити на прах връхчета от комприва и ръся в хляба при заместването.

Общи условия

Активация на акаунт