Веганството - да споделим опит 2

  • 105 999
  • 2 089
  •   1
Отговори
# 1 755
  • Мнения: 1 849
А, значи и ние сме били на блок-масата  Simple Smile Влизаш в безистена и там има коридор, първата врата вляво (май беше), после има 1 етаж стълби и като се качиш на площадката си там.
Че този ресторант поне от 10-ина години си е вегетариански, но не знаех че се казва така. Имаше един преди срешу Под колоните, един на Ракоска с пресечката на Дондуков и един до ВИТИЗ.
И все си бяха пълни. Не бяха много угледни, ама пък много вкусно готвеха.

И аз не се престаравам с бърсането, баткото бабите повече го гладеха (бяхме при тях) и къпеха, но при първото отиване на село и нещата си дойдоха на мястото  Simple Smile
Ние доста ходим по планината и някъде извън София, или на вилата, и там и да искам няма как да спазвам супер хигиена. Е, ако ръцете му са в кал - ще му ги забърша с мокра кърпичка, ако няма наблизо течаща вода  Wink

http://yellow-kitchen.blogspot.com/2010_11_01_archive.html - идеи за постни палачинки и овесени питки
http://tanitaang.blogspot.com/2010/12/blog-post.html - супа от тиква с червена леща и праз
Аз си правя от тиква с картофи, но с леща не ми беше хрумвало  Simple Smile

Последна редакция: нд, 05 дек 2010, 00:22 от M_Nik

# 1 756
  • Мнения: 415
Аз пък в мене си нося най-обикновен сапун, кърпа и шише вода. И когато са много, много, ама много мръсни и вече не мога да ги гледам, тогава просто му ги измивам, защото мокрите кърпички въобще не ги харесвам. Иначе навън само с вода ги миех, обаче един път си лепна ръката на някаква масичка, където имаше нещо изцапано и аз само като си я поднесох към носа... Sick Sick Sick...някаква развалена рибена консерва ли беше, не знам, обаче направо за малко не повърнах. И веднага скочих до магазина за сапун и вода и му я измих. И оттогава си го нося в мене, ама съм го ползвала още само веднъж.

Сега да Ви изненадам - кълновете в буркана и те станаха с тоя мирис и вкус като онези. Shocked То по-скоро аз съм изненадана, ама с едно такова леко странно чувство, като че ли съм го очаквала, не знам как да го опиша.
И сега предположението ми е, че прекалено често ги промивам. Възможно ли е това? Значи машината ги промива на 4 часа, така беше и лятото, когато правех за първи път, обаче тогава беше много топло и сигурно им е било ок, а сега знам ли...Тези в буркана гледах също през 4 часа, ама понякога и през по-малко ги промивах - 3 например. Възможно ли е да им е прекалено често, да задържат влага ли и аз не знам какво... newsm78
Ще се побъркам, толкова да ги искам тия кълнове, а те така да ми се дърпат значи... Joy

# 1 757
  • София
  • Мнения: 5 347
Аз пък да се оплача от кълновете от леща- вече 3 вида опаковчици, все на българска леща и не може да покълне... но последния пакет вече е страшно!  Накисвам една нощ, сутринта прецеждам и на обед вече има огромни колонии  мухъл... Понеже готвих пакета  на два пъти и това стана два пъти през 2 седмици.

# 1 758
  • Мнения: 1 725
Щастливата, първата рецепта с амаранта и кокосовото масло съм си я набелязала и аз /в оригинал мисля, че е с краве масло/, била е традиционна храна на древните ацтеки, наричана Алегрия. Щом е вкусно ще пробвам - само, че аз имам зърна амарант и трябва да ги смеля. Сигурно ще получа брашно  Simple Smile .
За кълновете да се включа - не съм имала провал досега освен два-три пъти с едни кълнове през лятото заради горещините, бързо мухлясваха. Правила съм от люцерна, белен слънчоглед, леща, мунг-боб, елда /за пръв тази седмица/, киноа и един зърнен микс с леща, боб-мунг и синап. Нямам машина, ползвам буркани и кутии.
Първо изплаквам семената и ги оставям във вода /филтрирана/ за една нощ. След това започвам всяка сутрин и всяка вечер да ги изплаквам. През това време ги държа на тъмно място. Това е. Слънчогледа става най-бързо, за 4-5 часа се появяват малки кълнчета и може да се консумира. Люцерната ми става за 4-5 дни, зависи колко дълги искам кълновете. Елдата и синапа отделят слуз, но не ми е трудно да си ги отглеждам направо в кутия, без марля, както препоръчват заради тази слуз. Когато са готови кълновете ги съхранявам в хладилник.
Щастливата, да не би да слагаш голямо количество семенца и така да се задушават после като растат. Аз слагам колкото да покрия дъното на съда, в който ще ги правя. Освен достатъчно влага за кълновете е важен и достъпа на въздух. Всъщност от какво правиш кълнове, че нещо съм пропуснала от предните страници?

# 1 759
  • Мнения: 1 732
Щастливата ,
Както го описваш започвам да си мисля, че е от самите семена. Къде и как са съхранявани?
Или пък от водата.
опиши пак, точно какво им има- с неприятен дъх/аромат  ли са?
мястото, където покълват проветрено ли е?
 
Едва ли е от честото промиване. Защо толкова често ги промиваш> Сутрин и вечер е достатъчно.

търся си ник,
предполагам, че лещата ти е обработвана. Или е супер стара и неправилно съхранявана.

и аз имам мерак да направя такива сладки с брашно от амарант-"Алегрия". Simple Smile
Ще се пробвам във форма на звездички, за Коледа. Simple Smile
при успех, обещавам да докладвам  Simple Smile

# 1 760
  • Мнения: 1 849
Щастливата, а от всички видове кълнове ли ти става този мирис/вкус? Ти наистина какви правиш? Със слънчогледа и аз никога не съм имала провал, а и става най-бързо - пробвай с него.
Може да ползваш някои семена, които да са стари, може определен вид да ти мирише така (на мен елдата ми е неприятна), може и наистина да няма въздух (с тензух ли са отгоре)  Thinking

Писали сме заедно с Реалист  Hug

# 1 761
  • София
  • Мнения: 5 347
Някой желае ли тикви, мед и  хрян от висшия пилотаж- без, без, без..... даже тиквите само от дъжда поливани. Бях се зарекла след зелето да не организирам повече такива акции, а само да консумирам, ама....
 Пишете ми на ЛС , цените са като на пазара  Simple Smile

# 1 762
  • Мнения: 5 714
И сега предположението ми е, че прекалено често ги промивам. Възможно ли е това?
Съмнявам се. Нашата машина също е настроена да се включва често за дребните семенца. Или не се проветряват добре или самите семенца нещо не са в ред.

# 1 763
  • Мнения: 189
Щастливата, да не би да слагаш голямо количество семенца и така да се задушават после като растат. Аз слагам колкото да покрия дъното на съда, в който ще ги правя. Освен достатъчно влага за кълновете е важен и достъпа на въздух. Всъщност от какво правиш кълнове, че нещо съм пропуснала от предните страници?

Щастливата, а семената изобщо започват ли да покълват?
Ако покълнат значи не е от семената ами от начина на "отглеждане".
В момента имам поници във всички купички на прибора за кълнове на Биосет и всички с изключение на елдата са ми ок. А тя на места - на топки хваща мухал/плесен не знам какво е точно бяло е на цвят, но защото съм сложила много семена...та и количеството е важно, натрупват се и не могат да се "проветряват"


Дами, пак ще ви помоля - рецептите в зелено  Peace Hug

# 1 764
  • Мнения: 1 048
fotinaklaros не си закъсняла,аз нищо не съм правила,притеснявах се,ако трябва да го замеся,а не съм Simple SmileВсъщност на дъното и на повърхността имам тесто,не брашно,смисъл не е сухо.Днес е вече четвърти ден и на повърхността има съвсем малко,по-голямата част вече е на дъното,но по средата пак си има голямо количество вода.И ми е интересно,ако ще си остане така,тогава защо се слага толкова много вода newsm78.И всъщност какво ще се случи ,ако този квас постои малко повече ,например ,ако вече е готов ,ама аз не знам и си стои отвън,може ли нещо да му се случи(говоря за + ден,два,не повече).И изобщо мога ли нещо да объркам,тоест нещо да се превърне във вредно.

Реалист ,много странноти си химик и ги разбираш,аз съм кръгла нула в това отношение.Но помня ,че обсъждахме колко е вредна маята,как е най-добре да се прави хляб с квас,но понеже не е за всеки и е трудоемко(тогава така си го обяснявахме с това захранване,доливане,преливане сумати дни),а и можем нещо да огелпим с тези гадинки и за това много от нас не есиха такъв хляб .И се заговорихме за содата,че тя е алтернативен вариант на маята,че не е вредна,дори е полезна.А ти сега химия SickАз толкова се старая да избягам от химията ,ти направо ме потресе.Добре де ,ти кати не месиш нито с квас,нито със сода,какъв хляб ядете ,ако ядете.Аз не знам как е квас на английски,но дори и не ми е минавало през акъла да потърся,защото всеки един хляб,който съм погледнала в магазина е с мая,дори и тези от кълнове.

Щастливата страхотни рецепти.Бисквитките с амаранта и аз ще ги пробвам,на мен той ,за разлика от повечето от вас,много ми допад Simple Smile
М/у другото и на мен ми се е получавало така преди с кълнове в буркани,но предимно през лятотои аз предполагах ,че е от жегите и рядкото обаче промиване Simple Smile

M_Nik ,беше дала една идея за пълнена тиква.По тази рецепта ли я правиш - http://gotvarstvo.georgievi.net/a/roast_pumpkin (между другот в този сайт има доста интересни рецепти,аз го харесвам).
Тиквата изглежда много интересно,ама 2 часа -2,5 часа ми изглжда много за печене...А и как се сервира после,как се яде?Сподели ,ако си я правила.
Ммм рецептите за питките и палачинките трябва да се пробват,пусто му няма къде да ги направя тези палачинки,освен пак да пробвам във фурната в/у хартия за печене.Ооо сега като стана дума за палачинки се сетих за една сурова страхотна лесна и много вкусна  палачинка ,която ядох.Но трябва да има човек дехидратор Sad ,или поне фурната му да може да бачка под 45 градуса(моята тук не може) Палачинката беше направена изцяло и само от блендиран/пасиран банан,който се суши точно във формата на палачинка.Гарнира се по избор Simple Smile.Става страхотно и се навива точно като истинска палачинка Simple Smile
За това с лещата-аз правя много неща с червена леща-правя я с ориз,с картофи,на кюфтенца с овесени ядки,наманджичка с овесени ядки и спанак и още много,много други,но с тиква....азнещо не мога да намеря приложение на тиквата .Както и на сладките картофи.Никога през живото си не бях яла и скоро взех да ги опитаме,ами ...никой не накуси манджата,сега се чудя какво да правя с остатъка .Имам още около кило картофи,някакви идейки?

Търся си Ник страхотно си го написала,точно така правят масата майки,за съжаление.Страшно гадно ми става като ги видя как им бършат целите личица с тея мокри кърпи Sick
Не знам точно какъв е бил случая на тази майка,защото не го хванах от начало,а и сигурно не съм разбрала и абсолютно всичко на 100 % Blush,но идеята беше такава,че майката е супер,супер вманиячена да си отглежда бебето си Грийн във всяко едно отношение-ядене,чистене,миене,готвене,обличане,игра,спане и т.н и т.н. Даже помня,че казаха ,че е болна била- определиха я като органик манияк,имало такава болест Simple Smile .Та казаха,че освен това,че детето никога не е имало допир с никакви химии и химикали,не еимало допир и с много "естесвени замърсители" ,ако мога така да ги нарека,защото толкова стерилно  е държала вкъщи,а навън не му е давала да пипа нищо,никога не е яло нищо готово или приготвено от друг,каквото и да е било,всичко това поради опасението,че може да се срещне с някоя "отрова" така.И за това съветът беше ,че не трябва да е толкова крайна във всяко едно отношение,защото детето трябва да си изгради само антитела .И трябва да може само да се бори с всички тези неприятели.
Това горе-долу разбрах аз Grinning
Иначе аз си гладех дрехите на малкия до....айде няма да казвам кога,но той е с доста чувствителна и проблемн кожа,а и майка му е луда Simple Smile.Катя цяло обаче гледам да не се вманиячавам ,навън забърсвах дълго време с памучна кърпичка/пелена и вода или миех на чешмата ,ако има такава,мокри кърпи много рядко(например в самолета,такова лазене и търкаляне по земята направи Sick,но дори и там беше само 2 пъти за 14 часа,през другото време с водичка).Сега тук мъкна едно малко течно сапунче и едно,което е без отмиване ,ако евентуално е много зле положението,а ще хапва нещо Simple Smile

Последна редакция: нд, 05 дек 2010, 19:35 от nor4y

# 1 765
  • Мнения: 1 048
Ооо пак,съмвсем забравих за какво влезнах Joy
Не знам дали сте яли като деца,една много любима моя рецепта за "сладък салам"-прави се тесто от натрошени бисквити,захар,масло и какао разтила се върху наелон да речем ,слагат се няколко банана и се навива на руло и се слага в камерата да стегне.После се вади и се ребе на колелца.Много красиво и ефектно се получаваше.Много го обичах.Та тези дни покрай манията ми да слагам навсякъде овесени ядки,а и покрай сполучливата ми торта с такива .Не съм го правила още ,но нещо такова ми се върти из главата
Руло с бабан:
Овесени ядки, накиснати и блендирани сушени плодове и/или мед,какао или рожково брашно,кокосово масло (по желяние,мисля че и без него ще стане,защото овесените барчета и блатът ми  станаха сполучливи и без него).Може да се добави и някое ядково масло,смелени ядки или пък натрошени на ситно по желание,мисля че ще стане още по-вкусно.Всичко това се омесва на тесто,разтила се в/у хартия за печене,вътре се слага някое бананче и се навива на руло.Слага се за няколко часа в камерата,вади се и се реже на колелца Simple SmileВоала

Последна редакция: нд, 05 дек 2010, 19:41 от nor4y

# 1 766
  • Мнения: X
Да споделя, че ресторантчето много ни хареса; всичко, което опитахме, беше страшно вкусно. Със сигурност ще ходим пак.

# 1 767
  • Мнения: 1 849
Норчи, тиквата се пече до омекване - ако е по-голяма и от белите тикви към 2-2,5 часа си отиват. Аз я правих в тиква цигулка, като я пекох към 1 час, избрах по-тумбеста  Mr. Green Тя е с по-мека кора и по-бързо се изпича/сварява по принцип. Понеже беше все пак по-продълговата, отрязах малко от нея (4 пръста) и й сложих капачето отгоре. По подобна рецепта я правя.

# 1 768
  • Мнения: 1 732

Реалист ,много странно ти си химик и ги разбираш,аз съм кръгла нула в това отношение.Но помня ,че обсъждахме колко е вредна маята,как е най-добре да се прави хляб с квас,но понеже не е за всеки и е трудоемко(тогава така си го обяснявахме с това захранване,доливане,преливане сумати дни),а и можем нещо да огелпим с тези гадинки и за това много от нас не есиха такъв хляб .И се заговорихме за содата,че тя е алтернативен вариант на маята,че не е вредна,дори е полезна.А ти сега химия SickАз толкова се старая да избягам от химията ,ти направо ме потресе.Добре де ,ти кати не месиш нито с квас,нито със сода,какъв хляб ядете ,ако ядете.Аз не знам как е квас на английски,но дори и не ми е минавало през акъла да потърся,защото всеки един хляб,който съм погледнала в магазина е с мая,дори и тези от кълнове.

О, мила, не се подвеждай. Не ги разбирам чак толкова. Това,че имам някаква химическа грамотност ми е само за ориентация. /Един спортист- щангист дали може да изиграе съчетания по художествена гимнастика?
и двамата са спортисти, нали./
Simple Smile

Помня когато ставаше дума за маята, да. Бях се включила за т.н. термофилни и споменах за термотолерантни дрожди.

Това е доста специфична материя, биохимия.
Аз за себе си имам убеждение, че естествените, натурални дрожди /квас/мая/ са много по- добрият и подходящ метод за направата на пухкаво хлебно изделие, в сравнение със содата.
Аз правя разлика от мая до мая.

Има мая, която е продукт на съвременни синтези и биохимия. Те е термофилна/толерантна и изобщо  явно "вредна" .
Чела съм статията, която беше публикувана/преведена в сайта на Вери и Милен и считам, че там става дума за въпросната мая.
Но тази, която е позната от векове и се получава без биохимически намеси от наша страна, е чудесен продукт. Peace

Всичко това споделям  с уговорката, че не съм участвала в никави лабораторни или производствени анализи и процеси, касаещи дрождите.
Това е убеждение, получено само от четене. Peace

Содата я нарекох "химия", подразбирайки, че тя е синтетичен продукт, получен по химичен път. Неорганика.

Не че не изполвам такива, използвам ги и даже не съм хич толкова стриктна да ги избягвам.
Но точно пък содата  е супер лесно да я изключа от менюто си и затова не я ползвам . Peace

обикновено не се зачитам когато стане дума за месене и за хлябове, защото за мен това все още е тера инкогнита.
 
Знам,че тук в темата има майсторици на хлебоправенето/fotinaklaros , Mamagemelar и др./ И те дават ценни знания и опит Simple Smile
Аз ям хляб, но не правя у дома. Купувам си от магазина. Тук хлябовете са мноого видове. Избрала съм няколко, които ми допадат като съставки и като продукт.


# 1 769
  • Мнения: 1 048
Норчи, тиквата се пече до омекване - ако е по-голяма и от белите тикви към 2-2,5 часа си отиват. Аз я правих в тиква цигулка, като я пекох към 1 час, избрах по-тумбеста  Mr. Green Тя е с по-мека кора и по-бързо се изпича/сварява по принцип. Понеже беше все пак по-продълговата, отрязах малко от нея (4 пръста) и й сложих капачето отгоре. По подобна рецепта я правя.
Я кажи твоята рецепта PraynigА как се сервира и яде,реже ли се,ако е само за нас няма проблем,ама ако искам да я сервирам на гости.Аз имам една малка тиква оранжева и много се чудя дали да не я напълня,ама е мъничка и не знам колко място ще има newsm78

Я кажете от всички видове кюфтенца кои наподобяват най-много месните и на вкис и на вид?Трябват ми за заклети месоядни,които друго не признават Simple Smile
Имаше някаква комбинация от продукти,която много наподобява месо,но не помня коя newsm78

Общи условия

Активация на акаунт