Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
Нашият татко е католик,не от религиозните Laughing ,та се питахме дали можем да кръстим дъщеря ни тук при условие,че брака ни е сключен в източно православна църква в България?Говорим за католическа църква.И да не може няма да сме много разочаровани,но така се бяхме разбрали,едното в нашата,другото в тяхната.И с какво е по-различен обичая,като подготовка,подаръци и задължения на родители и кръстници?Знам,че май могат да бъдат повече от един кръстниците и носят моралното задължение да се грижат за детето,ако не дай Боже нещо стане с родителите.

# 1
Не съм присъствала на такова кръщене, но мисля че няма проблеми. Поне тук една от българките си кръсти така близнаците.
Иначе съм присъствала тук на кръщаване на българчета от българския поп в Лондон. Вече е правил две кръщенета в Шотландия. Но той си спазва традиционният български обичай за това

# 2
Проблемът е,дали ще е се съгласят след като имаме източно православен брак,като знам нашите свещеници какви са(искаха едва ли не декларация,че ще си кръстим децата пак там,а общо взето църквата ни е една от най-либералните),та си представям техните католически канони.

# 3
Ами случаят на мойта приятелка е точно такъв. Те разписаха в Б-я, а тук кръсти малчуганите. И нейният мъж не е от най-вярващите и редовно ходещи на църква. Просто искаше да го уважи него и за това ги кръсти в католическа. Но знам, че в двете обаче не може - тоест трябва да си избереш. Спокойно - мисля, че няма причина да се безпокоиш Wink

# 4
  • сред цветята
  • Мнения: 3 031
По принцип не е проблем, когато единият родител е католик, а другият някакъв друг християнин, детето да се кръсти в кат. църква. Също така не играе роля, дали родителите имат църковен брак.

Обикновено се иzбират 2 кръстници (мъж и жена), като единият може да не е католик. Но главният кръстник трябва да е католик.

# 5
  • Там,където се събуждам щастлива.
  • Мнения: 6 765
Според мен не редно ти да си венчан в една църква, а децата си да кръстиш в друга. Още повече, ако е станало въпрос с православен свещенник, че децата ще се кръстят в православието.
 
 Както ти пишеш твоят съпруг не е много вярващ. Защо тогава държите да е кръстено детето в католическа църква ? И защо сте се венчали в православна?

  Мисля, че е време всеки от нас да си даде ясна сметка, че венчаването и кръщенето не са само ритуали, а нещо свято и с тях шега не бива да се прави.

  Ако бях на твое място, ще поговоря с православен свещенник по въпроса и ще взема впредвид кой от двамата е по-вярващ. Бих се запознала и с различията в двете църкви /не са толкова малки!/ И най-вече бих се запознала как стои въпроса с тайнствата. В другите църкви някои таинства липсват или не се извършват изцяло,както е казано в Библията /отнася се  дори за кръщенето/. А вие сте венчани при извършване на цялото тайнство. Така че, помислете добре!

Общи условия

Активация на акаунт