Отговори
# 90
Здравейте! Дъщеря ми е родена на 15.04.2010 в гр.Варна, казва се Ванина, роди се 3050 грама.Терминът ми беше 23 април. Второ дете е. Ако може да ни вкллючите към априлчетата  Simple Smile

Да питам, някой друг освен нас чака ли за втори прием Пентаксим понеже няма наличен в момента?
Докторката каза ако искам да не чакам да си го купя?

# 91
Благодаря за отг-те, ще си поръчам плоскост, въже и майстор за монтажа в деня на доставката   Simple Smile

# 92
Добре дошла, Поля!  Hug Аз бих изчакала малко с купуването. Нали ни се полагат безплатни, защо да ги купуваме? Времето между двата приема не трябва да е повече от 2 месеца до колкото знам. При вас колко време е минало от първия прием?

# 93
Привет
и добре дошла Поля,
ние се забавихме с Пентаксима 17 дни - имахме растройство - така че не е проблем за се забави малко , но не повече от 2 месеца както е написала Zar4e.
Оф мнооого жега днес,а в неделя го дават още поооо топличко

# 94
  • гр.София
ЗДРАВЕЙТЕ!

anni2002,определено си личи че Ивет е по-голяма.Жива и здрава. 4470

И ние септември мислим да ходим на море.Даже мислим с влак/спален вагон/.Чух много мнения от всякакви лели че не било удачно да се води толкова малко бебе на море.Отговорът ми беше че аз ще и бера гайлето/не дай си боже/ и ако някой иска да помага -пари приемаме smile3521Все пак ще питам лекарката.

И ние ще се кръщаваме през есента. bishopВече съм записала час/ако котка не ни мине път/

И Мила  почна да се обръща от гръб по корем и обратно. newsm32.Спомням си че баткото по късно почна прави тия гимнастики.

ЛЕК ДЕН МОМИЧЕТА.  bouquet

# 95
Здравейте 
Искам да ви поканя на проявите, организирани от Ла Лече Лига по повод Световната седмица на кърменето 1-7 Август "Кърменето - само 10 стъпки". Програмата е следната:

Национални:
29 юли (четвъртък) - 11 часа  Откриване на ССК - обща пресконференция на съ-организаторите в София, БТА
7 август (събота) - 17:00 часа Уебинар ‘Важността на стъпка 10’, лектор Даян Уийсингър, IBCLC, LLLL

Пловдив
30 юли (петък) - 10 часа - ‘Училище за кърмене’ лекция ‘Често задавани въпроси за кърмене', студио Ева Спорт, ул. "Стефан Веркович" №4, офис 4, ет. 2 (с асансьор - ет. 1) -срещу Агенцията по Вписванията
31 юли (събота) - 10:30 часа - Ла Лече Лига среща, Градската градина, тема „Какво мога да направя аз, за да са успешни десетте стъпки” Обсъждане на десетте стъпки, групи за подкрепа, как най-ефективно да сме от полза на кърмещата майка. Втора тема: „АБВ на доброто хранене”
1-7 август – Посещения на родилните отделения в града
31 юли - 7 август Изложба фотографии "Изкуството на кърменето", Градската градина & студио Ева Спорт

София
25.07. (неделя) - 11 часа -  къщата на ТУК – ТАМЕ, ул. Плачковски манастир 12 - ‘Училище за кърмене’ Лекция „Подготовка за кърмене. Избягване и преодоляване на често срещани проблеми и трудности”
1. 08. (неделя) -  пикник среща на тема „Какво мога да направя аз, за да са успешни десетте стъпки” Обсъждане на десетте стъпки, групи за подкрепа, как най-ефективно да сме от полза на кърмещата майка.
4.08. (сряда) - 11 часа - къщата на ТУК – ТАМЕ, ул. Плачковски манастир 12 - ‘Училище за кърмене’ Лекция „Често задавани въпроси за кърменето” 
07.08. (събота) - 11 часа - къщата на ТУК – ТАМЕ, ул. Плачковски манастир 12 - ‘Училище за кърмене’ Лекция за кърмене

Варна
24.07 (събота) 10 часа – Майчин Дом – ‘Училище за кърмене’ лекция „Защо да кърмя? Начало на кърменето (първи дни с бебето)”
30.07 (петък) – 17:30 часа – Младежки Дом – зала 17 - Лекция-дискусия "10-те стъпки за успешно кърмене"
1.08 (неделя) – 11:00 часа – поход за кърмене от Хотел „Черно Море” до поляната на разклоненото дърво, където ще продължим с пикник-среща „Важната подкрепа – от майки за майки”
2.08 (понеделник) – 10 часа – Майчин Дом – ‘Училище за кърмене’ Лекция-дискусия "10-те стъпки за успешно кърмене" и как най-ефективно да сме от полза на кърмещите жени
2.08 – 7.08 - Изложба "Изкуството на кърменето" – галерия Буларт
3.08 (вторник) – 14 часа - АГ болница- среща от майки за майки (отворена за бременни и кърмещи жени, и техните близки)
4.08 (сряда) – 14 часа – Майчин Дом - среща от майки за майки (отворена за бременни и кърмещи жени, и техните близки)
5.08 (четвъртък) – 15:30 часа - Окръжна болница- среща от майки за майки (само за родилки от отделението)
7.08 (събота) – 18:00 часа - кърмене на открито в Морската Градина, до Икономическия Университет, пейките до фонтанчето с жабите

Пазарджик
24.07. (събота)  - 09:00 часа – Ла Лече Лига среща на Острова, Тема „Ежедневието с новия член на семейството.“
01.08. (неделя) – 11 часа – пикник на Острова „Важната подкрепа – от майки за майки“
04.08. (сряда) – 18 часа – Библиотека „Никола Фурнаджиев“ - ‘Училище за кърмене’ Лекция-дискусия "10-те стъпки за успешно кърмене"
06.08. (петък) – посещение на Родилните Отделения в града (Болницата, Хигия, Здраве)

Сливен
05.08. (четвъртък) – 18 часа, ул."Великокняжевска" 13 -  ‘Училище за кърмене’ Лекция-дискусия "10-те стъпки за успешно кърмене"
06.08. (петък) – посещение на Родилните Отделения в града
07.08. (събота) – 10:30 часа – поход за кърмене от площад „Хаджи Димитър” до Градската градина, където ще завърши с ЛЛЛ среща на тема: „Предимства на кърменето от А до Я”

Сопот
2 август (понеделник) - 10:30 часа, Летния театър до Манастира - Кърмаческа среща

Карлово
3 август (вторник) - 18:00 часа - Лекция-дискусия "10-те стъпки за успешно кърмене"
4 август (сряда) - 10:30 часа, пейките до паметника на Христо Проданов - Кърмене на открито

Добрич
02.08 – 6.08 Изложба фотографии "Изкуството на кърменето"– в Художествена галерия град Добрич
02.08 – 10:30 часа - в залата на РИОКОЗ, ул. Кирил и Методий №57 - ‘Училище за кърмене’: лекция 'Често задавани въпроси за кърмене',
03.08 – 10:30 часа - на тревата пред комплекс „Изида”, в градския парк - Кърмаческа среща
04.08 – 10:30 часа - РИОКОЗ, ул. Кирил и Методий №57 - Лекция-дискусия "10-те стъпки за успешно кърмене",

Казанлък
2.08. - 11.00 часа - Откриване на ССК - ‘Училище за кърмене’ Лекция на тема: „10 стъпки за успешно кърмене”
3.08. - 10.30 - Кърмаческа среща. Тема: ''Психологичното развитие на кърмачето''
4.08. - 18.00 часа - парк ''Розариум'' централната част - Кърмене на открито
6.08. - 11.00 часа - ‘Училище за кърмене’ Лекция на тема „Предимства на кърменето''
5.08. - 7.08 Изложба фотографии "Изкуството на кърменето"

Стара Загора
02.08 (понеделник) - 14.00 часа - откриване на ССК в сградата на Тракийския университет /МФ/. Лекции от водещи педиатри и акушеро-гинеколози от града на тема "Стъпка по стъпка към успешното кърмене"
03.08. (вторник) - 11:00 часа - болница НиаМед - Посещение на болница НиаМед. Среща - разговор с персонала и родилките „Какво може да направи младата майка, за да са успешни десетте стъпки”
04.08. (сряда) – 13:00 часа - АГ комплекс към МБАЛ “Проф. Д-р Стоян Киркович” - Лекция “Кърменето в 10 стъпки”
05.08. (четвъртък)  - 11:00 часа - болница “Св. Иван Рилски” - Посещение на болница “Св. Иван Рилски”. Среща - разговор с персонала и родилките „Какво може да направи младата майка, за да са успешни десетте стъпки”
07.08 (събота) 11.00 часа - Градината срещу Операта - Среща на тема „Опасни съвети за кърменето”.

Русе
7.08 (събота) - 10.30 ч. - клуб "Вихър" на Здравей, здраве, на ул. Ниш 20 (зад Пантеона) - кърмаческа среща на тема „Първа среща с бебето”

Бургас
03.08 (вторник) - 18 часа, среща-разговор в Морската Градина на тема „Важната подкрепа – от майки за майки“

Шумен
2.08 (понеделник) - 10 часа - пейките в Градската градина - среща „Важната подкрепа – от майки за майки“

Димитровград
02.08 (понеделник) - 18:00 часа - изложбена зала „Асен Крайшников"до КДК - Изложба "Изкуството на кърменето”
06.08 (петък) - 9:30 часа - парк "Вапцаров" до сърничките - кърмаческа среща „Важната подкрепа от майки за майки“

Габрово
01.08 (неделя) 10:30 часа - в местност Градище - кърмаческа среща „Важната подкрепа от майки за майки“.

Всеки, който има желание и възможност е добре дошъл   

Съ-организаторите на Световната седмица на кърменето в България са Министерство на здравеопазването, Национален план за действие „Храни и хранене”, фондация "Приятелство", Национален комитет по кърмене към МЗ, Български национален комитет "Заедно за децата". Те също имат прояви в различните градове на страната и се очакват скоро да бъдат публикувани в страницата посветена на ССК в България.

# 96
Бумеранг ,със сигурност ще се включим в ССК,даже сме се оборудвали с бодита и тениски  Laughing
Бумеранг,аз пак да питам ,като сам си махна нощното хранене ,нали няма да ми спре кърмата Rolling Eyes
През нощта  то й не се буди ,но аз ставам по някое време и го храня заспал,само от едната гърда Rolling EyesДали не  правя грешка Rolling Eyes

# 97
Здравейте, и аз да се запиша  Laughing

Искам да питам Бумеранг понякога кърмя малкия на всеки час /не знам дали е нормално/ та въпросът ми е трябва ли пак да редувам гърдите. Например в 16 часа едната гърда, в 17 часа другата. В кърамческия форум обаче прочетох, че трябва да кърмя само от една и съща гърда , ако е в рамките на 3 часа.
Да кажа , че ние по принцип се кърмем на 2 - 2,5 часа и също така понякога давам вода.
И другият ми въпрос е дали му стига кърмата? На месец наддава около 800 гр. На вторият месец тежеше 5300 а пък е 63 см.
Не зам дали го обясинх правилно  newsm78
Благодаря ти предварително   bouquet

причината да се препоръчва да се кърми от една и съща гърда през кратки интервали, е да може дедето да изсуче и по- хранителното задно мляко.
за това дали му стига кърмата, се съди по наддаването, общият вид на детето ,тургор на кожата, брой напишани и наакани памперси.
Теглото на твоето бебе се увеличава с отлични грамове, все пак гладното бебе надали ще качва така добре  Hug
Бумеранг ,със сигурност ще се включим в ССК,даже сме се оборудвали с бодита и тениски  Laughing
Бумеранг,аз пак да питам ,като сам си махна нощното хранене ,нали няма да ми спре кърмата Rolling Eyes
През нощта  то й не се буди ,но аз ставам по някое време и го храня заспал,само от едната гърда Rolling EyesДали не  правя грешка Rolling Eyes
разбира се, че няма да ти спре кърмата, няма нужда излишно да се тревожиш  Grinning Ако те притеснява пълнотата на гърдите, би могла да изцедиш малко количество, за да облекчиш състоянието им. Както знаеш, кърмата се произвежда на принципа на търсенето и предлагането, затова кърмата ти ще се регулира според нуждите на Петьо. Нощем ще се образува по- малко количество, а сутрин ще е повече, за да посрещне апетита му след дългата пауза.

# 98
момичета някой наясно ли е какво става ако времето между двата приема  е повече от 2 месеца ?Доки каза да не го мисля ама аз само за това мисля,да не да остане ефекта само рева след ваксината първия прием беше на 2.06 а втория засега се очертава след 20.08 ,днес е много тежък ден,явно момчето ми вече го сърби много и си порева 1 час ама как newsm45 и на мен ми е толкова гадно като не мога да помогна,сега хапна и заспа,дано поне поспи по дълго.

# 99
Здравейте, мами!

Имам едно въпросче. Ники вече има корички по главичката, крусти ли се наричаха не знам  Embarassed , имаше същите и на веждите по-рано. Трябва ли да ги правя нещо. Чувала съм за гребенче, че трябва да се остъргват с него, ама май трябва и да се мажат с нещо. Майка ми постоянно ми дудне да се поинтересувам какво с какво се мажат. Навремето ги мажели с хлябна сода и още нещо, ама не помни какво, пък и не ме интересува, сигурно има някакви съвременни методи. Мерси!

Поля, добре дошла! И моята дъщеричка е родена на 15.04. във Варна. Трябва да ги запознаем някой път, че другите варненски мами са до една мъжки мами. Simple Smile Ние чакаме още за първия прием на Пентаксима, но чак на 16.08. ще ни бият, ако има.

J M M, твоето бебче ли беше с варицела? Много неприятно, дано бързо да му минава!

Гале, успех утре на защитата!

# 100
Крустите при дъщеря ми преди години и сега при бебчо се махнаха с шампоан-пяната на Мустела за новородени срещу крусти.  Peace С нищо не сме мазали преди банята, но може със зехтин или бебешко олио, за да омекнат. После при къпането слагаш шампоан-пяната и разресваш с гребенче. За няколко дни се махат. Успех!  Hug
Ники го подстригахме сутринта с машинката - не е вече бебе, ами стана момченце.  Laughing Има ли други освен мен и Ивеета, подстригали бебетата?  newsm78

Последна редакция: ср, 21 юли 2010, 15:49 от tini-mini

# 101
Danna аз ги намазах с бебешко олио и после внимателно ги почистих с марличка.

# 102
Поля, добре дошла, мила!!! Още една варненска мама на купа!   newsm44

Ваксина трябваше да ни бият на 8ми ама се досещаш, че още не са ни боцнали! Кога се очертава да се доставят ваксините???

Гале
, стискаме ти палци, мила!!!!!  Praynig

Данна мазах си с бебешко олио около час преди къпане, за да се размекнат и после с четката му за коса ги търках и те си паднаха!!  Flutter

# 103
Danna аз също мажа с олио и те омекват.

Да ви питам : ще сменяте ли бибероните на шишетата? На Chicco са от 0+ и после от 4+.Как ли ще реагират бебчетата?Няма ли да се давят с три дупки докато свикнат?То и залъгалките са така от 4+.За другите фирми не знам но Chicco са така.

Във Варна няма Пентаксим - много странно -на едно място го има на друго не.На нас в четвъртък ни биха и Пентаксим(втори прием) и Синфлорикс (първи).

J M M, бързо да му минава на малкият а и на големият разбира се!
Гале, успех утре на защитата . Нали утре беше?
 smile3525

# 104
Гале успех утре,до сега разглеждах снимки много са сладки всички младежи и девойки Grinning ,ама Страшко, Петьо и Леа много сериозно са се заели да стоят по корем,моя докато го сложа и забива главата и налапва ръката.

Последна редакция: ср, 21 юли 2010, 16:12 от J_M_M

Общи условия

Активация на акаунт