За и против обрязването

• 15 377
  • 325
  •   1
Отговори
# 225
Като си задължен от религията нямаш избор, именно в това е смисъла.

Не бива да си задължен от религията. Религията си я избираш сам, когато си достатъчно осъзнат. Останалото е фанатизъм и насилие. В никоя религия не се толерира насилие. Хората я изопачават. Аз съм християнка по убеждение. Родителите ми са християни, кръстени, но само на книга, а  по природа атеисти, за миг не са си мислели, че те са тези, които трябва да изберат аз в какво и дали да вярвам. Имам съученичка помакиня. Родителите й изповядват мюсюлманска религия, тя, брат й и сестра й са кръстени в църква и по убеждение са християни. Никой на никой не се сърди за избора. Религията задължава в Пакистан, Афганистан и пр. (да не изреждам всички), но в 21 век, в страна, която смята себе си за толерантна и е част от европейската общност религията да задължава... хм, не ми се връзва. Аз не бих кръстила детето си примерно, само защото смятам, че религията е една (моята) и тя трябва да вярва в Бог, който аз съм избрала или въобще трябва да вярва в нещо. Ами ако като порасне иска нейния Бог да е Буда?  Или иска да вярва просто в съществуването на по-висш от нашия разум?

# 226
значи фанатизъм и насилие има и във всички европейски държави и САЩ, да не говорим за Азия и Латинска Америка, защото не знам държава, където не съществува кръщение/посвещаване във вярата/ на малки деца.

# 227
И къде пише (в коя религиозна книга), че родителя избира вярата за детето си? Посвещаването във вяра е панаир за родители и близки (хайде, да не стане спор аз така виждам нещата). Не е в реда на нещата някой да определя какво ще учиш и в какво ще вярваш. Може да ти даде насока просто.

Иисус е кръстен на 30 годишна възраст.

Последна редакция: нд, 01 авг 2010, 15:42 от Лоli

# 228
панаир е според теб, да. Вярващите хора не виждат панаир в делата си. Аз самата не мога да давам примери със себе си и семейството си, просто познавам хора от много различни религии, които със сигурност не са нито фанатици, нито панаирджии, просто имат своя избор на живот и възпитават децата си според своите вярвания, както всъщност правим всички, нали? Simple Smile на практика ние избираме всичко важно за детето си до една възраст.

# 229
просто имат своя избор на живот и възпитават децата си според своите вярвания, както всъщност правим всички, нали? Simple Smile

О, да! Съвсе съгласна съм с това. Докато дтето ми порасне ще празнува и Коледа и Великден. После обаче може да реши ако иска рамазан да пази.  Точно за това решавам да оставя избор на детето относно религия, вегетарианство, обици, татуировки и пр. неща, от които няма да загуби, щом не са се случили в детството, но няма и да влияя след една общоприета от всички възраст, според която човек носи сам отговорност за действията и бездействията си.
Искаше ми се да дам пример но вероятно няма да е на място. За "панаира" се извинявам на засегнатите. Обясних вече, че за себе си така го намирам. И далеч не става дума само за кръщенето.

# 230
Раф, тук не съм съгласна с теб Hug.
Светото Кръщение не прави автоматично детето християнин. Това не е неотменим акт.
Моят син е кръстен, без панаири, показност, гощавки.
Избрах за кръстник един невероятен мой приятел и човек, да му е духовен баща.

Ако някой ден Тео реши, че Православието не е неговият начин да вярва и намери друг, то той е напълно способен да избере друговерството. И това не е анатема.

# 231
Предавам се!  Tired

# 232

Недей Hug.
Всяка тема, в която пишеш се получава интересно четиво.

# 233
  • Ямбол
...
Ако някой ден Тео реши, че Православието не е неговият начин да вярва и намери друг, то той е напълно способен да избере друговерството. И това не е анатема.
В това отношение християнството е малко по-щадящо, защото при кръщението няма непоправими операции.
Обаче при исляма и юдаизма има обрязване и детето няма друг избор и цял живот иска не иска религията ще носи този белег. То е белязано и дори да смени или изцяло да отхвърли вярата наложена му от родителите, пак ще си е обрязано.

# 234
  • Sofia
На мен не ми стана много ясно - какъв е проблемът като е обрязано? И защо си мислите, че детето като порасне ще страда от това или ще има нещо против? И защо намесихте религията? Говорехме за обрязването от медицинска и хигиенна гледна точка. Аз съм християнка, децата ми са кръстени, но съм за обрязването по чисто хигиенни, медицински и ако щете сексуални причини. И изобщо не мисля, че някой ден ще ме съдят като пораснат. Те нищо не губят от обрязването само могат да спечелят. Пък не съм чула някой да съди родителите си, че са му махнали сливиците или апендикса...  newsm78

# 235
savina_33 , аз пък не съм чула за профилактично махнати сливици или апендисит, но и не се забелязва, ако са, няма как да разбереш, не пречина начина ти на живот.
Защо мъжът да не може да избира дали да е обрязан или не? Не виждам никаква връзка с хигиената, нито ми харесва от естетическа гледна точка, това е личен избор ...

За религиите - ако религията ни налагаше рязане на кожа от тялото на детето ми, нямаше да я кръстим. Когато стане голяма, ако иска да я смени - няма проблем.

# 236
  • Sofia
Аз по-горе обясних, че не става дума за профилактика конкретно в моя случай. Едното ми дете има повече кожа от нормалното и тя му пречи. А връзката с хигиената е очевидна. А се прави в детска възраст, защото става много по-лесно и без усложнения.

# 237
Ох като ви чета все едно религията се сменя като личния лекар  Laughing
За някои хора религията е много повече от определението християнин, мюсюлманин, евреин и т.н.
Човече ти колко си виждала, ако не е тайна  Wink
Аз на обрязан още не съм попадала, та затова ми е безкрайно интересно ...

# 238
Абе каква хигиена, бе хора? Тя природата го е измислила как да е

# 239
  • Ямбол
И какво е предимството в секса? А зная, че чувствителността значително спада. А извинете, но точно там има нужда от чувствителност що се отнася до секс.
А си мисля, че е възможно да страда, защото не всички жени харесват рязани пениси и е възможно да му споделят някой ден. Може да му се подиграват, може много неща да се случат точно, защото обрязването все още се свързва с религията, а такива в България са турците, към които не всеки има симпатии.

Аз залагам на това да не пипам тялото на децата ми, особено с измислени доводи, само когато и ако наистина се налага по медицински причини.

Общи условия

Активация на акаунт