За и против обрязването

• 15 433
  • 325
  •   1
Отговори
# 90
Почти всички казаха, че са твърдо против.  Peace

# 91
Въй немой, чак пък толкова

# 92
Какъв отговор очакваш да получиш в общество, в което обрязването не е прието като нещо обикновено?
И пак казвам, ако искаш да изследваш нагласа, то това не е начина.

Почти всички отговори в тази тема са негативни. Има няколко положителни отговора, но те са продиктувани от личния опит, вярвания и нагласи, разбира се.

Естествено, че в селища с преобладаващо мюсюлманско присъствие ще се наблюдава положителен ответ спрямо темата.

# 93
Само не мога разбера какво ревнахте против това обрязване.

Кощунство е, варварство. Затова ревем  Simple Smile

# 94
Shocked
От написаното дотук излиза, че обрязаните мъже са едва ли не осакатени и непълноценни хора; а те самите дали се чувстват така?

Така ли излиза?  Crazy
А аз си мислех, че коментираме има ли право един родител да реже части от детето си, само защото така му се е приискало или защото някакви си религиозни догми го налагат.
Ама не ме слушайте мен, аз съм против и дупченето на уши, носове, татуировки и прочие "разкрасявания" на малки деца против волята им.
Но най ме потриса убеждението на родителите, че децата им са тяхна собственост - тялом и духом и могат да правят с тях, каквото си щат.
 А те не са...

Явно нещо не съм се изразила добре.
Не смятам, че е ок "един родител да реже части от детето си, само защото така му се е приискало или защото някакви си религиозни догми го налагат", нито че децата са собственост на родителите си.
Аз не бих обрязала своето дете, нито бих му продупчила ушите против волята му (или преди изобщо да е в състояние да си изразява волята за такива неща).
Просто ми се струва, че общият тон на темата е малко пресилен спрямо значимостта на обсъждания въпрос, това е.

Освен това авторът се интересува от мнения конкретно за и против  обрязването, а не за това какво един родител има право да прави с тялото на детето си по принцип.

# 95
Съжалявам, но за мен въпросът е само принципен, слава богу. Радвам се, че не ми е бил на дневен ред.  Grinning

# 96
А тенденцията за намаляване на процента при българите мюсюлмани на какво се дължи според теб, предполагам че по-възрастните поколения оказват натиск при всички случаи?
Тенденцията е поради това, че българите мюсюлмани в Смолянско и Кърджалийско отдавна са скъсали с религиозните догми, освен това не желаят да им викат "Кви българи сте щом сте рязани" и тем подобни неща. Възрастните поколения вече няма как да оказват натиск, след като никой не им слуша глупостите, как задължително трябвало да си обрязан и бла бла. А и много българи мюсюлмани от горе споменатите райони се покръстват.

Приятел, айде да не ни баламосваш, а?
Някои сме живели по тези географски ширини.
Първо възрастните при турците играят много силна роля при оказването на натиск! Особено какво ще каже бащата. Говоря за споменатите от теб райони.
Второ турците държат да се наричат турци! И посмъртно няма да се оставят да ги питат "Какви българи сте?", щото тогава ще ти извади ножа със сигурност. Пумаците пък държат да ги наричат мюсюлмани, много повече от самите турци.
Процеса с покръстването е двустранен, както има мюсюлмани които приемат Христос за спасител, така има и българи които никога не чели Библията успява да ги омая някой ходжа или мисионер от арабските държави и приема исляма. Процентно погледнато в Родопите християнските мисионери са в пъти по-малко от мюсюлманските. Информация от първа ръка.
И пак повтарям, ако някой е истински мюсюлманин няма да го интересува какво мислят женорята в някой форум, а ще се интересува какво пише в Корана.

# 97
А тенденцията за намаляване на процента при българите мюсюлмани на какво се дължи според теб, предполагам че по-възрастните поколения оказват натиск при всички случаи?
Тенденцията е поради това, че българите мюсюлмани в Смолянско и Кърджалийско отдавна са скъсали с религиозните догми, освен това не желаят да им викат "Кви българи сте щом сте рязани" и тем подобни неща. Възрастните поколения вече няма как да оказват натиск, след като никой не им слуша глупостите, как задължително трябвало да си обрязан и бла бла. А и много българи мюсюлмани от горе споменатите райони се покръстват.

Приятел, айде да не ни баламосваш, а?
Някои сме живели по тези географски ширини.
Първо възрастните при турците играят много силна роля при оказването на натиск! Особено какво ще каже бащата. Говоря за споменатите от теб райони.
Второ турците държат да се наричат турци! И посмъртно няма да се оставят да ги питат "Какви българи сте?", щото тогава ще ти извади ножа със сигурност. Пумаците пък държат да ги наричат мюсюлмани, много повече от самите турци.
Процеса с покръстването е двустранен, както има мюсюлмани които приемат Христос за спасител, така има и българи които никога не чели Библията успява да ги омая някой ходжа или мисионер от арабските държави и приема исляма. Процентно погледнато в Родопите християнските мисионери са в пъти по-малко от мюсюлманските. Информация от първа ръка.
И пак повтарям, ако някой е истински мюсюлманин няма да го интересува какво мислят женорята в някой форум, а ще се интересува какво пише в Корана.
Може да съм прост и див селянин и "ПУМАК" ама не съм отнесен от вихъра като тебе. Първо не сме турци, а българи. Второ думата помак е обидна за нас и за това искаме да ни казват българи мюсюлмани. Трето християните приели исляма в България са единици, а българите мохамедани приели християнството са десетки хиляди. Четвърто арабските мисионери по нашия край обикновено завършват мисиите си потрошени в болницата в Девин или в Смолян. Не те знам от къде си и какви са българите мюсюлмани при вас но определено не си от нашия край и хал хабер си нямаш от положението тук.  Пак ти повтарям нито говоря за турците, нито ме интересуват. За мен лично те са врагове и не ги обичам, мнение споделено от повечето българи мохамедани от Девинско!
А за обрязването- не е нито варварство, нито диващина. Има примери за много по големи варварства и диващини при различните религиозни групи. Както виждате аз лично не съм настоял синът ми да бъде обрязан, нито някой от бабите и дядовците му е настоял. Така съм преценил, така съм направил, и то не защото е варварство, а защото не искам да бъде подиграван, осмиван и наричан ''помак", "резак", ''карабина" и ред други простотии.

# 98

Направи си труда да прочетеш първо какво съм написала и тогава го отдавай на емоции.

# 99

Направи си труда да прочетеш първо какво съм написала и тогава го отдавай на емоции.
Ако обичаш отговори на поставените от мен въпроси.

# 100
Кощунство е, варварство. Затова ревем  Simple Smile

Поне после темите фимоза 1,2,3,..., n+1, и "забелихте ли бубата и имахте ли проблеми", със сигурност не вълнуват майките. А и да не говорим колко педиатри извършват забелване в кабинета, от което после детето 3 дни пищи като пикае. Християни иначе, не варвари, а лекари.

# 101

Аз въпроси не видях. Не виждам и причина някой да се срамува от произхода си или да мрази някоя друга етническа група. Човек трябва да е горд с това което е. Хората трябва да се обичат независимо от етноса си.
Навътре съм в нещата относно религиозния диалог в Родопите. Познавам лично едни от най-върлите ислямски мисионери там, както и християнските. Не съм разбрала обаче църквите да се пълнят с хора. Защото за мен някой да е християнин не е просто да си сложи табелката, а да живее както Христос.
Няма нужда да приемаш нещата лично. Никой от тук пишещите няма негативно отношение към теб, защото си различен. Ти зададе въпрос, получи отговори...

# 102

Аз въпроси не видях. Не виждам и причина някой да се срамува от произхода си или да мрази някоя друга етническа група. Човек трябва да е горд с това което е. Хората трябва да се обичат независимо от етноса си.
Навътре съм в нещата относно религиозния диалог в Родопите. Познавам лично едни от най-върлите ислямски мисионери там, както и християнските. Не съм разбрала обаче църквите да се пълнят с хора. Защото за мен някой да е християнин не е просто да си сложи табелката, а да живее както Христос.
Няма нужда да приемаш нещата лично. Никой от тук пишещите няма негативно отношение към теб, защото си различен. Ти зададе въпрос, получи отговори...
Попитах те от къде си. А освен това ако не са българомохамеданите няма да има кой да влиза в черквата. На празници я пълним основно ние, а и през другото време припалваме по някоя и друга свещ. Така е в Смолянско, като изключим Мадан. И не разбрах с какво съм различен.

# 103
.

Последна редакция: пн, 26 юли 2010, 13:37 от migito

# 104
Живях дълго в Кърджали и съм обикаляла много из Родопите...
Кърджали няма нищо общо с нас. Ако обичаш не ни занимавай с турците.

Последна редакция: нд, 25 юли 2010, 19:40 от Radoslav_Devin

Общи условия

Активация на акаунт